Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 7

Einde Rechtzaak in zicht ????

De rechters doen op 23 mei 2011 om 09.00 uur uitspraak. Als de rechtbank besluit dat het OM niet ontvankelijk is, is het proces ten einde.

Maandag 23 mei 2011 zal de rechtbank eerst beslissen of het Proces tegen Wilders nog wel verder gaat. Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz heeft betoogd dat de zaak moet worden gestaakt, omdat Wilders geen eerlijk proces krijgt.

Als de rechtbank de raadsman gelijk geeft, dan is het Proces-Wilders maandag van de baan. Het bezwaar van de benadeelde partijen wordt door andere rechters behandeld dan de magistraten die Wilders in de rechtszaal tegenover zich heeft.

De PVV-leider is vandaag 25 mei 2011 niet schuldig bevonden aan groepsbelediging, het aanzetten tot haat of discriminatie, vinden de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman.

Voor elk van de drie onderdelen van de aanklacht behandelden de twee officieren een voor een de uitlatingen waarvoor Wilders terechtstaat. Steeds kwamen zij tot de conclusie dat hij zich daarmee niet schuldig heeft gemaakt aan de vergrijpen waarvoor hij terechtstaat.

De officieren van justitie Birgit  van Roessel en Paul Vellemanstelden dat Wilders kritiek heeft geuit op de islam. Maar geen moslims heeft beledigd of aangezet tot haat en discriminatie tegen moslims op een manier die strafbaar is.

Vrijdag 27 mei 2011 gaat de zaak om 9 uur verder. Dan mogen de benadeelde partijen het woord voeren. Onder hen zijn voormalig GroenLinks-kopstuk Mohammed Rabbae, advocaat Mohammed Enait en de oud-advocaat Jeroen de Kreek. Enait is bekend omdat hij weigert op te staan voor rechters. De Kreek is veroordeeld voor het stalken van oud-premier Jan Peter Balkenende. 

Maandag 30 mei 2011 houdt de advocaat van Wilders, Bram Moskzowicz, zijn (samenvatting) pleidooi en volgt de eindconclusie.

Woensdag 1 juni 2011 mag het OM reageren op het pleidooi van Moszkowicz en krijgt Wilders het laatste woord.

“Ik sprak, spreek en zal blijven spreken”,  ”Spreek mij vrij. Laat het licht niet uitgaan in Nederland”, aldus Wilders. ” Het volledige laatste woord van Wilders.

De rechters mailen elkaar nu commentaar op een conceptvonnis. Op 23 juni weten we de inhoud.

Hiermee is het bewogen proces tegen de PVV-leider bijna ten einde. De rechtbank sluit op 9 juni 2011 officieel het onderzoek en doet op 23 juni 2011 uitspraak.

Lees alles over het langdurige proces tegen Geert Wilders vanwege het aanzetten tot haat, groepsbelediging en discriminatie in het Elsevier-dossier Het proces tegen Wilders

Volg de laatste ontwikkelingen in de rechtszaal ook via de Twitterfeed van De Telegraaf-verslaggeefster Saskia Belleman.

Zie ook: Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 6 

Op de site van Trouw is het de beurt aan Peter van Heiden, politicoloog aan de Radboud Universiteit. Hij verwondert zich er met name over hoe de media-aandacht steeds meer afnam. Nu kunnen we heel vervelend doen en zeggen dat het een beetje laat is om dit nog te schrijven, maar laten we blij zijn dat dit besef ook op een van de – zo niet de – meest linkse universiteiten van Nederland het langzaam lijkt te zijn doorgedrongen.

Dat is minder vanzelfsprekend dan u wellicht zou denken. Op de website van NRC verscheen dus namelijk ook een stukje over de zaak-Wilders, en daaruit werd zoveel duidelijk dat er toch nog mensen bestaan die het verknipte idee aanhangen dat Wilders wel moet worden veroordeeld.

Eindvonnis in zaak-Wilders nabij

DS 12.06.2011 Het was me wat, de zaak-Wilders. Wrakingen, clowneske advocaten, uitvoerige getuigenverhoren en ga zo maar door. Nog een anderhalve week en dan zal de rechtbank dan uiteindelijk uitspraak doen. Aanleiding voor Trouw en NRC om er nog maar eens twee opiniestukken het wereldwijde web op te slingeren.

Was Wilders onnodig buitensporig?

NRC 11.06.2011 Over twee weken doet de rechtbank Amsterdam uitspraak in de strafzaak tegen Geert Wilders. De zitting is gesloten, het ‘raadkameren’ is gedaan. De rechters mailen elkaar nu commentaar op een conceptvonnis. Op 23 juni weten we de inhoud. De rechtbank staat onder grote druk om vrijspraak te geven. De verdediging bepleitte het, het Openbaar Ministerie eiste het. Waarom zou de rechter dan nog moeilijk doen? Alleen de slachtoffers betoogden dat Wilders met het uitschelden van de islam Nederland onleefbaar maakt en hun daarom één euro vergoeding moet betalen.

De openlijke kritiek op al dan niet vermeende ‘blunders’, de gang van zaken van rond het proces-Wilders, toenemend maatschappelijk onbegrip over vonnissen en de moeizame presentatie in de media, worden binnen de magistratuur als een steeds groter risico gezien.

Rechters kampen met reputatieschade

Parool 11.06.2011 De rechterlijke macht maakt zich grote zorgen over toenemende reputatieschade in de Nederlandse samenleving.

Een proces dat als een nachtkaars is uitgegaan. In het begin beheerste het de media, nu lijkt er nauwelijks nog aandacht voor het einde ervan. Al zal de vrijspraak straks vast gemeld worden in alle kranten en nieuwsprogramma’s. Want vrijspraak wordt het.

Het proces-Wilders had nooit moeten worden gevoerd

Trouw 10.06.2011  De rechtbank is de verkeerde weg om de ideeën van Wilders te bestrijden. Het electoraat moet zijn woorden beoordelen. Vorige week was het slotpleidooi in het proces tegen Geert Wilders, die vervolgd wordt wegens discriminatie, groepsbelediging en het aanzetten tot haat.

Het stockske van Geert Wilders

Parool 03.06.2011 THEODOR HOLMAN

O Stock en stut, hoe graagh onzagt
Hadt ick den Rechterlyken Macht
Met u van flincke billenkoeck gegeven
Wanneer de Rechteren zweven
Naar’n uitspraack van onwelgevallighheid
Die my beneeme Vryheit
Der meningsuitinghe, want nimmer knielen
Zal ik, noch breeken voor ene vonnis
Dat dreigent aan den horizon is.

Peiling 02.06.2011 Maurice de Hond

Peiling 02.06.2011 Maurice de Hond

Nederland verwacht en wil vrijspraak Wilders Maurice de Hond 02.06.2011

Nederlanders verwachten vrijspraak Wilders

02.06.2011 Tachtig procent van de Nederlanders verwacht dat Geert Wilders wordt vrijgesproken. Zestig procent hoopt op vrijspraak, terwijl tien procent wil dat de PVV-leider een gevangenisstraf krijgt vanwege zijn anti-islam uitspraken. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond.

Verder.

Medelijden hebben met Geert?

De Pers 03.06.2011  Eindelijk heeft Wilders gesproken. Na dagenlang bozig om zich heen kijken, en af en toe heel attent een glaasje water inschenken voor Bram, heeft Geert nu eindelijk in zijn slotpleidooi zijn visie gegeven op het proces. En dat was zowaar interessant – en vooral ontluisterend.

Slotwoord

Trouw 01.06.2011 Het had het Proces van de Eeuw (PvdE) moeten worden. De moeder aller rechtszaken. De Donau van de procedures.Het werd helaas niet spannender dan het ongekuiste commentaar van pre-pensionado Maart Smeets bij een potje sjoelbak..  ‘Ik sprak, ik spreek en ik zal blijven spreken’ herhaalde gisteren tot vervelens toe de man die zich sinds de eerste zittingsdag op zijn zwijgrecht beriep. Had hij maar vaker zijn mond opengedaan, dan hadden we misschien het begin gehad van wat de Fransen een ‘débat contradictoire’ noemen.

In plaats daarvan, en onder de dubieuze leiding van Bram Moskowicz, werd het PvdE niet meer dan het napluizen van de wijnkaart bij een volstrekt zoutloos diner. Maar goed, Wilders sprak gisteren eindelijk.

Wilders kwam, sprak en overwon.

Free Wilders – Door Isser op 1 juni, 2011Frontpage Dagelijkse Standaard

Zo kan je het slotwoord van Geert Wilders noemen. Lees verder

Dramatische oproep Geert Wilders bij einde proces

Elsevier 01.06.2011 PVV-leider Geert Wilders kreeg woensdag het laatste woord in het proces tegen hem. De politicus riep de rechtbank herhaaldelijk op hem vrij te spreken. ‘Spreek mij vrij. Laat het licht niet uitgaan in Nederland.’

Wilders vergeleek zichzelf in zijn eindwoord met politicus Pim Fortuyn en filmmaker Theo van Gogh, personen die volgens hem niet zwegen over de dreiging van de islam. ‘Ik sta hier omdat ik sprak, ik spreek en ik zal spreken. Ik moet spreken.’   

Zie ook:

Wilders: Doe het licht niet uit

Parool 01.06.2011 Geert Wilders heeft vanmorgen als laatste het woord gevoerd in zijn strafzaak. Daarin hamerde hij er opnieuw op dat met hem de vrijheid van meningsuiting terechtstaat en dat op de schouders van de rechtbank een grote verantwoordelijkheid rust. ‘Spreek mij vrij. Laat het licht niet uitgaan in Nederland’, aldus Wilders.

Wilders: Laat het licht niet uitgaan, spreek mij vrij

Trouw 01.06.2011 Geert Wilders heeft vanmorgen als laatste het woord gevoerd in zijn strafzaak. Hiermee is het bewogen proces tegen de PVV-leider ten einde. Wilders hamerde er woensdag opnieuw op dat met hem de vrijheid van meningsuiting terechtstaat en dat op de schouders van de rechtbank een grote verantwoordelijkheid rust. ‘Spreek mij vrij. Laat het licht niet uitgaan in Nederland’, aldus Wilders.

‘Ik sprak, spreek en zal blijven spreken’

Metro 01.06.2011 AMSTERDAM (ANP) – Geert Wilders heeft woensdag als laatste het woord gevoerd in zijn strafzaak. ,,Spreek mij vrij. Laat het licht niet uitgaan in Nederland”, zo sprak de PVV-leider.

‘Ik sprak, spreek en zal blijven spreken’

Telegraaf 01.06.2011 De tweede Wildersrechtbank heeft het beladen proces tegen de PVV voorman vandaag zonder struikelpartijen kunnen afronden. De vorige rechtbank werd op de laatste dag van het proces gewraakt, waarna de behandeling helemaal over moest.

‘Ik sprak, spreek en zal blijven spreken’

Spits 01.06.2011 Geert Wilders heeft zich in zijn slotwoord voor de Amsterdamse rechtbank vergeleken met dissidenten in communistische landen en met Maarten Luther. Volgens de PVV-voorman zal hij nooit zijn mond laten snoeren. “Ik word vergeleken met de Hutu-moordenaars in Rwanda en met Mladic. Zojuist is aan mijn geestelijke gesteldheid getwijfeld. Ik ben hier een nieuwe Hitler genoemd.” LEES VERDER…

‘Ik sprak en zal blijven spreken’

De Pers 01.06.2011 Geert Wilders heeft woensdag als laatste het woord gevoerd in zijn strafzaak. ,,Spreek mij vrij. Laat het licht niet uitgaan in Nederland”, zo sprak de PVV-leider. Hij hamerde er opnieuw op dat met hem de vrijheid van meningsuiting terechtstaat en dat op de schouders van de rechtbank een grote verantwoordelijkheid rust. Hiermee is het bewogen proces tegen de PVV-leider ten einde. De rechtbank sluit op 9 juni officieel het onderzoek en doet op 23 juni uitspraak.

Wilders neemt laatste woord in strafzaak

NU 01.06.2011 Geert Wilders heeft woensdag als laatste het woord gevoerd in zijn strafzaak. Daarin hamerde hij er opnieuw op dat met hem de vrijheid van meningsuiting terechtstaat en dat op de schouders van de rechtbank een grote verantwoordelijkheid rust.

Wilders voert als laatste het woord

NU 01.06.2011 Naar verwachting heeft woensdag de laatste zittingsdag plaats in de strafzaak tegen Geert Wilders. Op deze dag mag de PVV-leider als laatste het woord voeren.  Daarna moet de rechtbank Amsterdam een oordeel vellen of Wilders schuldig is aan haatzaaien, aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging.

Wilders voert laatste woord

Telegraaf 01.06.2011 Naar verwachting heeft woensdag de laatste zittingsdag plaats in de strafzaak tegen Geert Wilders. Op deze dag mag de PVV-leider als laatste het woord voeren. Daarna moet de rechtbank Amsterdam een oordeel vellen of Wilders schuldig is aan haatzaaien, aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging. Wanneer de rechtbank uitspraak doet, is niet bekend. Dat wordt waarschijnlijk woensdag duidelijk.

Bedolven onder Brams liefde
De Pers 31.05.2011 Hoe pleit de bekende strafpleiter in de zaak waarin alles al gezegd is? Niemand zal zeggen dat Bram Moszkowicz een slechte jurist is. Niemand zal zeggen dat hij de allerbeste jurist is. Het pleidooi als apotheose.

‘Goedemorgen’, zegt de bekende strafpleiter. Maar het is middag. Op verzoek van zijn cliënt, PVV-leider Geert Wilders, begint het pleidooi later. De drukbezette politicus wilde nog tijd voor overleg.

Moszkowicz samenvatting proces Wilders Video

NOS 30.05.2011 In zijn pleidooi voor de Amsterdamse rechtbank gaf Bram Moszkowicz, de advocaat van Geert Wilders, een korte samenvatting van het verloop van de rechtszaak tegen zijn cliënt. Hij noemde het “een strafzaak die ook absurdistische trekken kent”.

Eindconclusie Moszkowicz: u moet Wilders vrijspreken Video

NOS 30.05.2011 De integrale slotconclusie van advocaat Moszkowicz’ pleidooi in het proces tegen zijn cliënt Geert Wilders. Die moet op alle punten worden vrijgesproken, vindt hij. “Wilders doet een appèl op de rechtbank om hem, en 1,5 miljoen Nederlanders met hem, de mond niet te snoeren”, zei Moszkowicz. 

Moszkowicz pleit voor volledige vrijspraak Geert Wilders

Elsevier 30.05.2011 PVV-leider Geert Wilders heeft maandag bij monde van zijn advocaat Bram Moszkowicz de rechtbank in Amsterdam opgeroepen hem niet de mond te snoeren. De vrijheid van meningsuiting moet prevaleren, aldus Moszkowicz in zijn slotpleidooi, er mag niet worden getornd ‘aan de duur verworven vrijheden van onze westerse samenleving’.

Zwijgen
‘Iemand die zelf in de eerste plaats de prijs betaalt voor het feit dat hij spreekt waar anderen zwijgen.’ Een politicus legt verantwoording af in de Tweede Kamer, wordt beoordeeld en zo nodig afgerekend door de kiezer, aldus Moszkowicz. ‘In dat proces past geen strafproces.’

Zie ook:

‘Snoer Wilders de mond niet’

Metro 30.05.2011 PVV-leider Geert Wilders heeft maandag bij monde van zijn advocaat Bram Moszkowicz de rechtbank in Amsterdam opgeroepen hem niet de mond te snoeren.

De vrijheid van meningsuiting moet prevaleren, aldus Moszkowicz in zijn slotpleidooi, er mag niet worden getornd ,,aan de duur verworven vrijheden van onze westerse samenleving”.

‘Snoer Wilders de mond niet!’

Spits 30.05.2011 Verder noemde de strafpleiter zijn cliënt een “politicus in hart en nieren”, en bovendien “vertegenwoordiger van 1,5 miljoen Nederlanders”. Wilders is een man “die geen blad voor mond neemt, iemand die de waarheid durft te benoemen.

Iemand die zelf in de eerste plaats de prijs betaalt voor het feit dat hij spreekt waar anderen zwijgen.” De PVV’er wordt beoordeeld door de kiezer, aldus Moszkowicz. “In dat proces past geen strafproces.”

Moszkowicz prijst OM

Telegraaf 30.05.2011 „Het komt niet vaak voor dat ik een requisitoir hoor dat ik als pleidooi had willen houden”, zei advocaat Bram Moszkowicz maandag in het eerste deel van zijn pleidooi in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders, bij de rechtbank in Amsterdam. De vaststelling had hem een citaat van schaakgrootmeester Jan-Hein Donner in herinnering gebracht: „Ik sta voor de ruïnes van mijn wereldbeeld.”  

Moszkowicz dankbaar in slipstream OM: vrijspraak Wilders

NRC 30.05.2011 Geen verrassing vanmiddag in de zaak-Wilders: Bram Moszkowicz betoogde in de rechtbank van Amsterdam opnieuw dat zijn cliënt geen moslims heeft beledigd. De advocaat volgde met het eerste deel van zijn pleidooi het Openbaar Ministerie, dat tot genoegen van Moszkowicz vorige week pleitte voor vrijspraak van de PVV-leider.

Wilders staat terecht voor groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie en zijn raadsman wil op alle deze aanklachten vrijspraak. Het OM kreeg aan het begin van zijn pleidooi een pluim van Moszkowicz, die sprak van een “doorwrocht slotbetoog” vorige week van de officieren van justitie. “Ik heb niet eerder meegemaakt dat ik een requisitoir als pleidooi zou willen gebruiken.” 

Moszko complimenteert OM

Spits 30.05.2011 “Het komt niet vaak voor dat ik een requisitoir hoor dat ik als pleidooi had willen gebruiken”, vertelde hij de rechter. Wel vond hij dat het OM niet goed was omgegaan met de kwestie-Schalken, waarin een raadsheer van het Amsterdamse hof een getuige zou hebben willen beïnvloeden.

‘Snoer Wilders de mond niet’

AD 30.05.2011 PVV-leider Geert Wilders heeft vandaag bij monde van zijn advocaat Bram Moszkowicz de rechtbank in Amsterdam opgeroepen hem niet de mond te snoeren. De vrijheid van meningsuiting moet prevaleren, aldus Moszkowicz in zijn slotpleidooi, er mag niet worden getornd ‘aan de duur verworven vrijheden van onze westerse samenleving’.

‘Snoer Wilders de mond niet’

Parool 30.05.2011 PVV-leider Geert Wilders heeft vandaag bij monde van zijn advocaat Bram Moszkowicz de rechtbank in Amsterdam opgeroepen hem niet de mond te snoeren. De vrijheid van meningsuiting moet prevaleren, aldus Moszkowicz in zijn slotpleidooi, er mag …

‘Snoer Wilders de mond niet’

De Pers 30.05.2011 PVV-leider Geert Wilders heeft maandag bij monde van zijn advocaat Bram Moszkowicz de rechtbank in Amsterdam opgeroepen hem niet de mond te snoeren.

‘Wilders moet evenveel kunnen zeggen als anderen’

Elsevier 30.05.2011 Het kan niet zo zijn dat iedereen alles mag zeggen over homo’s, vrouwen en Joden en dat PVV-leider Geert Wilders de mond wordt gesnoerd. Dat zei advocaat Bram Moszkowicz maandag in het eerste deel van zijn pleidooi in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders, bij de rechtbank in Amsterdam.

Zie ook:

Moszkowicz wil vrijspraak

Telegraaf 30.05.2011 In de zaak tegen PVV-leider Geert Wilders heeft zijn advocaat Bram Moszkowicz gepleit voor volledige vrijspraak. Moszkowicz riep in de rechtbank in Amsterdam op Wilders niet de mond te snoeren.

De vrijheid van meningsuiting moet prevaleren, aldus Moszkowicz in zijn slotpleidooi, er mag niet worden getornd „aan de duur verworven vrijheden van onze westerse samenleving”.

Moszkowicz pleit opnieuw voor vrijspraak Wilders

Nu 30.05.2011 Advocaat Bram Moszkowicz heeft maandag in de rechtbank van Amsterdam opnieuw betoogd dat zijn cliënt Geert Wilders op alle fronten moet worden vrijgesproken. “Wilders moet worden vrijgesproken, omdat de wet dat voorschrijft, omdat het recht dat voorschrijft en omdat dat de democratie dient”, zei Moszkowicz aan het eind van zijn vijf uur durende pleidooi.

Moszkowicz pleit opnieuw voor vrijspraak Wilders

30.05.2011 Advocaat Bram Moszkowicz heeft maandag in de rechtbank van Amsterdam opnieuw betoogd dat zijn cliënt Geert Wilders op alle fronten moet worden vrijgesproken. “Wilders moet worden vrijgesproken, omdat de wet dat voorschrijft, omdat het recht dat voorschrijft en omdat dat de democratie dient”, zei Moszkowicz aan het eind van zijn vijf uur durende pleidooi.

LIVE Pleidooi Moszkowicz in proces Wilders

Telegraaf 30.05.2011  Advocaat Bram Moszkowicz houdt maandag vanaf 14.00 uur voor de rechtbank in Amsterdam zijn pleidooi in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders. De raadsman had eigenlijk op een latere datum willen pleiten, maar de rechtbank heeft hem hiervoor geen toestemming gegeven.


LIVE: rechtszaak Wilders

Spits 30.05.2011 En wederom mag Wilders voor het hekje verschijnen. In deze zoveelste zittingsdag zal advocaat Bram Moszkowicz zijn pleidooi houden. Hij wilde een datum op een later moment prikken, maar daarmee ging de rechter niet akkoord. LEES VERDER…

Pleidooi Moszkowicz in proces Wilders

Metro 30.05.2011 Advocaat Bram Moszkowicz houdt maandag vanaf 14.00 uur voor de rechtbank in Amsterdam zijn pleidooi in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders. De raadsman had eigenlijk op een latere datum willen pleiten, maar de rechtbank heeft hem hiervoor geen toestemming gegeven.

Bovendien heeft de rechtbank Moszkowicz opgedragen zijn betoog maandag geheel af te ronden, ook als dit betekent dat de zitting tot in de nachtelijke uren voortduurt.

Geert geeft aan, het stemvee mokt

Metro 27.05.2011 Dus Wilders zet niet aan tot haat. En wel om een semantische reden: hij heeft het over religie en niet over mensen. O jongens toch. Als de mensheid zo slim zou zijn om het verschil tussen religie en aanhangers van die religie te maken, zou de hongers- én watersnood op aarde allang zijn opgelost. Mensen zijn dom, laten we ons daar geen illusie over maken. “Sterker nog: we zijn spekkoper áls 20 procent van de Nederlanders slim is”, aldus Ebru Umar.

Benadeelden: Wilders is een politieke pyromaan

Elsevier 27.05.2011 In het proces tegen Geert Wilders komen vrijdag de zogeheten benadeelde partijen aan het woord. ‘Wilders spreekt mensonterend over mij.’ En: ‘Wilders is een politieke pyromaan.’  Verschillende klagers hebben vrijdag spreektijd gekregen hun aanklachten tegen Wilders toe te lichten.

Zo kwam oud-GroenLinks-politicus Mohammed Rabbae aan het eind van de ochtend aan het woord. ‘Moslims zitten sinds 2001 in het verdomhoekje en zijn dagelijks een schietschijf voor xenofoben en racisten.’  

Zie ook:

‘Optreden Wilders leidt tot meer geweld tegen moslims’

AD 27.05.2011 Het optreden van Geert Wilders de afgelopen jaren heeft geleid tot meer discriminatie van en meer geweld tegen moslims. Dat heeft een van de advocaten van de benadeelde partijen, Michiel Pestman, vandaag betoogd voor de rechtbank in Amsterdam.

Advocaat voelt zich beknot

Telegraaf 27.05.2011 Advocaat Ties Prakken heeft vrijdag voor een moment haar pleidooi, gehouden ten gunste van enkele zogeheten benadeelde partijen in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders, afgebroken. De raadsvrouw voelde zich te zeer beknot door de rechtbank, die haar bij herhaling opdroeg dicht bij haar opdracht te blijven: een toelichting op de gevraagde schadevergoeding.

Advocaat zaak-Wilders voelt zich beknot

NU 27.05.2011 Advocaat Ties Prakken heeft vrijdag voor een moment haar pleidooi, gehouden ten gunste van enkele zogeheten benadeelde partijen in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders, afgebroken.

Wildersrechter kapt benadeelde af

De Pers 27.05.2011 Advocaat Ties Prakken van de benadeelde partijen in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders is vrijdag in botsing gekomen met de rechtbank. Ze mocht van de rechtbank aanvankelijk niet haar hele pleidooi houden, en dreigde daarop de zaal te verlaten.

‘Optreden Wilders leidt tot meer geweld tegen moslims’

Parool 27.05.2011  ‘Het klimaat ten aanzien van de Marokkaanse gemeenschap is door toedoen van de verdachte verhard en verziekt,’ zei Pestman die optreedt namens organisaties zoals het Landelijk Beraad Marokkanen en een aantal individuele moslims, onder wie de studente Naoual Abaida.

Ook Mohamed Rabbae, voormalig GroenLinks-kopstuk en nu voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen, voerde het woord. Hij zei dat Wilders er uiteindelijk op uit is alle moslims ‘definitief uit de samenleving te verwijderen’. Rabbae bestreed dat het Wilders om de islam is te doen en niet op de moslims, zoals Wilders zelf zegt. Moslims zijn wel degelijk het doelwit, betoogde Rabbae. Anders zou Wilders ook het christendom aanpakken.

‘Wilders zorgt voor geweld tegen moslims’

NU 27.05.2011 Het optreden van PVV-leider Geert Wilders de afgelopen jaren heeft geleid tot meer discriminatie van en meer geweld tegen moslims. Dat heeft een van de advocaten van de benadeelde partijen, Michiel Pestman, vrijdag betoogd voor de rechtbank in Amsterdam. Pestman zei zich te baseren op harde cijfers uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken, maar ging daar verder niet op in. Marokkanen en andere niet-westerse allochtonen zijn volgens Pestman in hun eer en goede naam aangetast.

‘Wilders veroorzaakt geweld’

De pers 27.05.2011  Het optreden van PVV-leider Geert Wilders de afgelopen jaren heeft geleid tot meer discriminatie van en meer geweld tegen moslims. Dat heeft een van de advocaten van de benadeelde partijen, Michiel Pestman, vrijdag betoogd voor de rechtbank in Amsterdam.

Benadeelde partijen spreken vandaag in proces Wilders

Parool 27.05.2011 In het proces tegen Geert Wilders komen vandaag de zogeheten benadeelde partijen aan het woord, de personen en instanties die er via een beklagprocedure voor hebben gezorgd dat de PVV-leider strafrechtelijk wordt vervolgd. Wilders wordt …

OM: Wilders zette niet aan tot haat

NRC 25.05.2011 Het Openbaar Ministerie vindt dat PVV-leider Geert Wilders moet worden vrijgesproken van aanzetten tot haat. Dat hebben de officieren van justitie Birgit van Roessel en Cees Velleman vanmiddag betoogd voor de rechtbank in Amsterdam.

De twee officieren behandelden een voor een de uitlatingen waarvoor Wilders terechtstaat, zoals bijvoorbeeld zijn pleidooi voor een verbod op de koran (‘verbied dat ellendige boek zoals ook Mein Kampf verboden is’). Wilders uit kritiek op de islam, maar dat is niet hetzelfde als het aanzetten tot haat jegens moslims, was steeds de conclusie van de officieren.

OM: Wilders zette niet aan tot haat

Metro 25.05.2011 Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam opnieuw algehele vrijspraak gevraagd van PVV-leider Geert Wilders.

Volgens de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman heeft Wilders zich niet schuldig gemaakt aan het beledigen van moslims, het aanzetten tot haat en het aanzetten tot discriminatie.

‘Geen aanzet tot haat’

De pers 25.05.2011 Geert Wilders heeft zich niet schuldig gemaakt aan het aanzetten tot haat en moet van die beschuldiging worden vrijgesproken. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag betoogd voor de rechtbank in Amsterdam, waar de PVV-leider momenteel terechtstaat. 

‘Wilders zette niet aan tot haat’

Nu 25.05.2011 AMSTERDAM – Geert Wilders heeft zich niet schuldig gemaakt aan het aanzetten tot haat en moet van die beschuldiging worden vrijgesproken.

OM: vrijspraak Geert Wilders om groepsbelediging

AD 25.05.2011 Het Openbaar Ministerie heeft vandaag de rechtbank in Amsterdam gevraagd PVV-leider Geert Wilders vrij te spreken van het onderdeel groepsbelediging op de aanklacht. Volgens de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman gaan de op de aanklacht opgevoerde uitlatingen van Wilders niet over moslims, maar over de islam.

OM eist algehele vrijspraak voor Geert Wilders

Elsevier 25.05.2011 Wilders heeft zich volgens het OM uitgelaten over de islam, niet over de belijders van die religie. Daarmee is hij niet strafbaar. Bovendien deed Wilders een aantal van zijn omstreden uitspraken in het kader van het politieke debat.

Zie ook:

Vrijspraak gevraagd voor Wilders

Telegraaf 25.05.2011 Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam opnieuw algehele vrijspraak gevraagd van PVV-leider Geert Wilders. Volgens de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman heeft Wilders zich niet schuldig gemaakt aan het beledigen van moslims, het aanzetten tot haat en het aanzetten tot discriminatie.

OM eist vrijspraak Wilders

De pers 25.05.2011 Het Openbaar Ministerie heeft woensdag de rechtbank in Amsterdam gevraagd PVV-leider Geert Wilders vrij te spreken van het onderdeel groepsbelediging op de aanklacht. Volgens de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman gaan de op de aanklacht opgevoerde uitlatingen van Wilders niet over moslims, maar over de islam.

Weer vrijspraak Wilders gevraagd

De pers 25.05.2011 Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam opnieuw algehele vrijspraak gevraagd van PVV-leider Geert Wilders. Volgens de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman heeft Wilders zich niet schuldig gemaakt aan het beledigen van moslims, het aanzetten tot haat en het aanzetten tot discriminatie.

OM wil vrijspraak belediging

Telegraaf 25.05.2011 Het Openbaar Ministerie heeft woensdag de rechtbank in Amsterdam gevraagd PVV-leider Geert Wilders vrij te spreken van het onderdeel groepsbelediging op de aanklacht. Volgens de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman gaan de op de aanklacht opgevoerde uitlatingen van Wilders niet over moslims, maar over de islam.

OM wil vrijspraak Wilders voor groepsbelediging

Nu 25.05.2011 AMSTERDAM – Het Openbaar Ministerie heeft woensdag de rechtbank in Amsterdam gevraagd PVV-leider Geert Wilders vrij te spreken van het onderdeel groepsbelediging op de aanklacht.

OM vraagt weer algehele vrijspraak Wilders

Trouw 25.05.2011 Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam opnieuw algehele vrijspraak gevraagd van PVV-leider Geert Wilders. Volgens de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman heeft Wilders zich niet schuldig gemaakt aan het beledigen van moslims, het aanzetten tot haat en het aanzetten tot discriminatie.

 
OM vraagt weer algehele vrijspraak Wilders

VK 25.05.2011 Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam opnieuw algehele vrijspraak gevraagd van PVV-leider Geert Wilders. Volgens de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman heeft Wilders zich niet schuldig gemaakt aan het beledigen van moslims, het aanzetten tot haat en het aanzetten tot discriminatie.

OM vraagt weer om vrijspraak Wilders

Spits 25.05.2011 Het Openbaar ministerie heeft vandaag wederom de rechtbank in Amsterdam gevraagd PVV-opperhoofd Geert Wilders vrij te spreken van het onderdeel groepsbelediging in de aanklacht tegen hem. LEES VERDER…

OM eist vrijspraak Wilders voor groepsbelediging

NRC 25.05.2011 Zoals verwacht heeft het Openbaar Ministerie vanochtend opnieuw betoogd dat PVV-leider Geert Wilders moet worden vrijgesproken van het beledigen van moslims. Volgens justitie is pas sprake van belediging als er conclusies over moslims zouden worden getrokken.

Dat is volgens het OM niet het geval. Hij zou alleen hun godsdienst bekritiseren. Wilders staat terecht voor groepsbelediging, discriminatie en voor aanzetten tot haat.

OM: vrijspraak Geert Wilders om groepsbelediging

Trouw 25.05.2011 Het Openbaar Ministerie heeft vandaag de rechtbank in Amsterdam gevraagd PVV-leider Geert Wilders vrij te spreken van het onderdeel groepsbelediging op de aanklacht. Volgens de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman gaan de op de aanklacht opgevoerde uitlatingen van Wilders niet over moslims, maar over de islam.

OM eist vrijspraak voor groepsbelediging door Wilders

Elsevier 25.05.2011 Het Openbaar Ministerie formuleert woensdag opnieuw een eis tegen PVV-leider Geert Wilders. Eerder kwam justitie tot de conclusie dat vrijspraak op zijn plaats was. Wilders wordt verdacht van groepsbelediging, haatzaaien en discriminatie.

Het hele proces wordt opnieuw gevoerd omdat de advocaat van Wilders, Bram Moszkowicz, met succes de rechters wraakte. Eerder had het OM vrijspraak op alle punten geëist. Er wordt niet verwacht dat het OM met een andere eis komt, maar justitie heeft daar wel de mogelijkheid toe.

Zie ook:

OM vraagt opnieuw vrijspraak voor Wilders

NU 25.05.2011 AMSTERDAM – Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam opnieuw algehele vrijspraak gevraagd van PVV-leider Geert Wilders.

OM vraagt opnieuw vrijspraak Wilders

25.05.2011 Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam opnieuw gevraagd om vrijspraak van Geert Wilders. De PVV-leider is niet schuldig aan groepsbelediging, aanzetten tot haat of discriminatie, vinden de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman.

OM op herhaling in zaak-Wilders

Telegraaf 25.05.2011 Het Openbaar Ministerie (OM) zet woensdag zijn visie uiteen op de strafzaak tegen PVV-voorman Geert Wilders. Dat deed het OM vorig jaar oktober ook al, maar daarna werden na een geslaagde wraking door Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz andere rechters op de zaak gezet en moest die opnieuw worden behandeld.

OM op herhaling in zaak-Wilders

Metro 25.05.2011 Het Openbaar Ministerie (OM) zet woensdag zijn visie uiteen op de strafzaak tegen PVV-voorman Geert Wilders. Dat deed het OM vorig jaar oktober ook al, maar daarna werden na een geslaagde wraking door Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz andere rechters op de zaak gezet en moest die opnieuw worden behandeld.

Het begin van het einde voor de PVV

NU 24.05.2011 Het strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders gaat door, de rechtbank in Amsterdam heeft maandag de bezwaren van Wilders advocaat Bram Moszkowicz tegen de vervolging van zijn cliënt verworpen. Vandaag heeft de rechtbank te Amsterdam in alle wijsheid dus besloten om de verdachte Geert Wilders te gaan vervolgen en zal Geert Wilders straks met de “billen bloot”

Proces tegen Wilders gaat door

AD 23.05.2011 Het proces tegen Geert Wilders gaat gewoon door. Advocaat Bram Moszkowicz meende dat het recht op een eerlijk proces was geschonden, maar de rechter achtte dit niet aannemelijk.

Rechtbank verwerpt bezwaren: proces-Wilders gaat door

Elsevier 23.05.2011 Het strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders gaat door. De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de bezwaren van Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz tegen de vervolging van zijn cliënt verworpen.

Zie ook:

Rechtbank verwerpt bezwaren, proces Wilders gaat door

Trouw 23.05.2011 Het strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders gaat door. De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de bezwaren van Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz tegen de vervolging van zijn cliënt verworpen.

Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz heeft begin deze maand betoogd dat zijn cliënt geen eerlijk proces krijgt en dat het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk moet worden verklaard.

Rechter verwerpt verweer Moszkowicz

VK 23.05.2011 De rechtbank heeft vanmorgen het preliminair verweer van advocaat Bram Moszkowicz in de zaak tegen PVV-leider Geert Wilders verworpen. Volgens de rechter is het niet aannemelijk dat het recht op een eerlijk proces van Wilders is geschonden.

Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz betoogde eerder dat de zaak moest worden gestaakt, omdat Wilders geen eerlijk proces zou krijgen. De beschikking van het gerechtshof, waarin het Openbaar Ministerie werd gevraagd om Wilders te vervolgen, zou al een veroordeling bevatten. Het hof bepaalde dat Wilders moest worden vervolgd. 

Proces Wilders gaat door

Telegraaf 23.05.2011 Het strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders gaat door. De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de bezwaren van Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz tegen de vervolging van zijn cliënt verworpen. Volgens Moszkowicz krijgt Wilders geen eerlijk proces, onder meer omdat het gerechtshof hem al heeft veroordeeld.

Wilders moet rit in rechtszaal uitzitten

Parool 23.05.2011 De rechtbank in Amsterdam heeft maandag bepaald dat het strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders gewoon kan doorgaan. Het rechtscollege verwierp de bezwaren die advocaat Bram Moszkowicz op 2 mei uiteenzette. Volgens de raadsman krijgt Wilders …

Proces tegen Wilders gaat door

Metro 23.05.2011 Het strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders gaat door. De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de bezwaren van Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz tegen de vervolging van zijn cliënt verworpen. Volgens Moszkowicz krijgt Wilders geen eerlijk proces, onder meer omdat het gerechtshof hem al heeft veroordeeld.

Proces Wilders gaat door

Spits 23.05.2011 Geert Wilders mag nog een paar keer in de rechtbank doorbrengen, want het proces tegen de PVV-leider gaat gewoon door. De rechtbank heeft het verweer van advocaat Moszkowicz verworpen. LEES VERDER…

Zaak tegen Wilders gaat door

23.05.2011 Het proces tegen Geert Wilders gaat door. De rechtbank in Amsterdam heeft de bezwaren van advocaat Moszkowicz van de hand gewezen. Volgens Moszkowicz krijgt zijn cliënt geen eerlijk proces.

Ten eerste omdat er een poging zou zijn gedaan om getuige Hans Jansen te beïnvloeden op het inmiddels beruchte etentje.

En ten tweede omdat het gerechtshof Wilders al zou hebben veroordeeld door te bepalen dat hij moest worden vervolgd. Volgens de rechtbank is dat niet bewezen. Wilders wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat en discriminatie.

Proces Wilders gaat door

Nu 23.05.2011 Het strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders gaat door. De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de bezwaren van Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz tegen de vervolging van zijn cliënt verworpen. 

Rechtbank ziet Fitna

Telegraaf 23.05.2011 De rechtbank in Amsterdam heeft maandag in het kader van de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders naar Fitna gekeken, de anti-islamfilm die Wilders in april 2008 uitbracht. Het filmpje leidde destijds tot 61 aangiften.

De rechtbank bekeek tevens de via Skype afgelegde, ten behoeve van de verdediging van Wilders afgelegde verklaringen van twee Amerikaanse islamdeskundigen. Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz had het tweetal als getuige willen horen, maar de rechtbank stond dat in een eerder stadium van de zaak niet toe

Rechtbank koekeloert naar Fitna

Spits 23.05.2011 De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag in het kader van de strafzaak tegen Geert Wilders naar Fitna gekeken, de film waarin de cinematograaf en PVV-leider zijn kritiek op de islam op beeld vastlegde. Het kwam de blonde rechtspopulist op 61 aangiften te staan. LEES VERDER…

Rechtbank ziet Wildersfilm Fitna

NU 23.05.2011 De rechtbank in Amsterdam heeft maandag in het kader van de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders naar Fitna gekeken, de anti-islamfilm die Wilders in april 2008 uitbracht.

Maandag beslist de rechter of proces-Wilders verder gaat

AD 20.05.2011 De rechtbank in Amsterdam houdt maandagmiddag een besloten zitting over een bezwaarschrift van een aantal zogeheten benadeelde partijen in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Deze willen dat het Openbaar Ministerie (OM) een steunverklaring van ruim duizend mensen aan de processtukken toevoegt. 

Zitting over steunverklaring proces Wilders

De Pers 20.05.2011 De rechtbank in Amsterdam houdt maandagmiddag een besloten zitting over een bezwaarschrift van een aantal zogeheten benadeelde partijen in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Deze willen dat het Openbaar Ministerie (OM) een steunverklaring van ruim duizend mensen aan de processtukken toevoegt.

Maandag beslist de rechter of proces-Wilders verder gaat

VK 20.05.2011 De rechtbank in Amsterdam houdt maandagmiddag een besloten zitting over een bezwaarschrift van een aantal zogeheten benadeelde partijen in de …

Bezwaarschrift zaak Wilders

Telegraaf 20.05.2011 De rechtbank in Amsterdam houdt maandagmiddag een besloten zitting over een bezwaarschrift van een aantal zogeheten benadeelde partijen in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Deze willen dat het Openbaar Ministerie (OM) een steunverklaring van ruim duizend mensen aan de processtukken toevoegt.

mei 21, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 reacties

 1. […] Zie ook: Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 7 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 8 – Vrijspraak « Debat in de Digitale Hofstad | juni 24, 2011

 2. […] Zie ook: Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 7 […]

  Pingback door Klacht tegen Geert Wilders PVV – Mensenrechtencomité Verenigde Naties (VN) « Debat in de Digitale Hofstad | november 17, 2011

 3. […] Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 7 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV zit in fase 2 van het fascisme « Debat in de Digitale Hofstad | januari 8, 2012

 4. […] Zie ook: Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 7                                                                                                                                                        […]

  Pingback door Rechtzaak van de eeuw Geert Wilders PVV ! – Verzoek cassatie afgewezen « Debat in de Digitale Hofstad | maart 28, 2012

 5. […] en zie ook: Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 7 […]

  Pingback door Rechtzaak van de eeuw Geert Wilders PVV ! – Verzoek cassatie afgewezen – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 22, 2013

 6. […] en zie ook: Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 7 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV Rechtzaak van de eeuw – afwijzing cassatie definitief « Debat in de Digitale Hofstad | januari 27, 2014

 7. […] en zie ook: Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 7 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV rommelt met Euro’s van het haatzaaiproces « Debat in de Digitale Hofstad | december 27, 2014

 8. […] en zie ook: Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 7 […]

  Pingback door Rechtzaak Geert Wilders PVV – Minder, minder minder – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | november 26, 2015

 9. […] en zie ook: Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! deel 7 […]

  Pingback door Uitspraak rechtzaak Geert Wilders PVV – Minder, minder, minder Marokkanen | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | december 10, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: