Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Provinciale verkiezing 02.03.2011 – Enquête NRC, Statenleden kritisch tegenover PVV

Waarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk voor Geert Wilders en zijn PVV?

De PVV en de Statenverkiezingen

VK 28.02.2011 Het is nog maar de vraag in hoeverre de andere partijen met de PVV willen samenwerken in de provincies. Dat de PvdA niet met de partij wil samenwerken, is algemeen bekend. Dat sommige CDA’ers moeite hebben met een innige band met de PVV: geen nieuws. Maar nu beginnen ook prominente VVD’ers uit de provincie zich uit te spreken tegen samenwerking met de partij van Wilders. Dat brengt een risico met zich mee. Zullen de kiezers accepteren dat de partij wel wint, maar geen plaatsneemt in het provinciaal bestuur?

De huivering van de andere partijen om op provinciaal niveau samen te werken met de PVV, lijkt voort te komen uit het profijt dat de partij haalt uit de gedoogconstructie op landelijk niveau. Er gebeurt nu waar Ab Klink al bang voor was, en wat ook in Scandinavië in soortgelijke situaties gebeurde: de partij die gedoogsteun verleent, wordt er alleen maar sterker van.

De PVV wil die constante bij de verkiezingen van aanstaande woensdag maar wat graag bewijzen.

‘De PVV groeit maar door. De partij heeft nu vier fracties; in de Tweede Kamer, in het Europees Parlement, en in de gemeenteraden van Den Haag en Almere. Daar komen nu in één klap dertien fracties bij; twaalf Provinciale Statenfracties en een in de Eerste Kamer.’  

Peilingen
Bovendien liegen de peilingen er niet om. Dit wordt de vijfde (reuze-)overwinning voor de partij van Wilders op rij. Ga maar na: van 1 naar 9 naar 24 zetels in de Tweede Kamer. Van 0 naar 5 zetels in het Europarlement. Twee grote overwinningen bij de gemeenteraadsverkiezingen; in Almere werd de partij vanuit het niets de grootste fractie.

‘De PVV wordt nu waarschijnlijk de tweede partij van Nederland. Het frame staat, er is nog maar één stap over: in meer gemeenteraden een plaats veroveren’, zegt Meijer.

VVD’ers kritisch over coalitie met PVV

RTVWEST 26.02.2011 REGIO – VVD’ers in Provinciale Staten staan kritisch tegenover de denkbeelden van de PVV. Dat blijkt uit een enquête van NRC Handelsblad onder alle Statenleden in Nederland.

Een ruime meerderheid van de VVD’ers wil wel samenwerken, maar heeft toch bedenkingen over de PVV. Een Statenlid uit Zuid-Holland omschrijft de partij als ‘kibbelend en onervaren’. Verder zou het anti-Islamstandpunt van de PVV een breekpunt kunnen zijn bij college-onderhandelingen. 

Het onderzoek toont verder aan dat de Statenleden zich ondergewaardeerd voelen door de bevolking. ‘Het grootste misverstand is dat de provincie over van alles en nog wat gaat’, zegt een anonieme VVD’er uit Zuid-Holland.

Statenleden huiverig voor PVV

De Pers 26.02.2011 Statenleden van VVD en CDA kijken niet uit naar een samenwerking met lokale takken van de PVV na de Provinciale Statenverkiezingen. Ze willen best overleggen, maar voorzien grote problemen in de praktijk. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag na een enquête onder de 564 zittende statenleden.

Twee op de drie VVD-statenleden staan kritisch tegenover het gedoogkabinet. Ze laken de ‘discriminerende uitingen’, de ‘angst voor islamisering’ en de ‘oprotuitingen naar buitenlanders’.

Lees ook:

Statenleden huiverig voor samenwerking PVV

NU 26.02.2011 Statenleden van VVD en CDA kijken niet uit naar een samenwerking met lokale takken van de PVV na de Provinciale Statenverkiezingen. Ze willen best overleggen, maar voorzien grote problemen in de praktijk. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag na een enquête onder de 564 zittende statenleden.

Statenleden huiverig voor samenwerking PVV

26.02.2011 Statenleden van VVD en CDA kijken niet uit naar een samenwerking met lokale takken van de PVV na de Provinciale Statenverkiezingen. Ze willen best overleggen, maar voorzien grote problemen in de praktijk. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag na een enquête onder de 564 zittende statenleden.

Twee op de drie VVD-statenleden staan kritisch tegenover het gedoogkabinet. Ze laken de ‘discriminerende uitingen’, de ‘angst voor islamisering’ en de ‘oprotuitingen naar buitenlanders’.

februari 26, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , ,

5 reacties

 1. […] Provinciale verkiezing 02.03.2011 – Enquête NRC, Statenleden kritisch tegenover PVV […]

  Pingback door Ook in de Provincie Zuid Holland doet de PVV niet mee « Debat in de Digitale Hofstad | maart 29, 2011

 2. […] Provinciale verkiezing 02.03.2011 – Enquête NRC, Statenleden kritisch tegenover PVV […]

  Pingback door In de provincie Zuid Holland doet de PVV niet mee | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | maart 29, 2011

 3. […] Provinciale verkiezing 02.03.2011 – Enquête NRC, Statenleden kritisch tegenover PVV […]

  Pingback door Provinciale staten Limburg – Coalitie VVD, CDA en PVV rond « Debat in de Digitale Hofstad | mei 4, 2011

 4. […] Provinciale verkiezing 02.03.2011 – Enquête NRC, Statenleden kritisch tegenover PVV […]

  Pingback door Eindstand Coalitievorming Provinciale Staten 2011 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 6, 2011

 5. […] Provinciale verkiezing 02.03.2011 – Enquête NRC, Statenleden kritisch tegenover PVV […]

  Pingback door Weer gedonder bij de Provinciale staten Limburg – PVV uit de Coalitie gedonderd « Debat in de Digitale Hofstad | april 20, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: