Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Einde Kabinet Rutte 1 – versus troepenmacht Afganistan ? deel 3

De Tweede Kamer hield maandag een Hoorzitting met deskundigen over het kabinetsvoorstel om een politietrainingsmissie met 545 mensen naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz te sturen.

Om 10 uur in de ochtend begonnen de Kamerleden die gespecialiseerd zijn in buitenlandse zaken en defensie met het horen van Afghaanse bestuurders en een Afghaanse generaal.

Het kabinet heeft de Tweede Kamer donderdagochtend een brief gestuurd over de aanpassingen in de plannen. Die moeten ertoe leiden dat GroenLinks, ChristenUnie en D66 alsnog instemmen met de politiemissie. Deze drie partijen zijn nodig voor een Kamermeerderheid.

Woensdag kondigde het kabinet tijdens een Kamerdebat al aan dat het met een aantal aanpassingen zou komen. In de brief zijn die verder uitgewerkt.

De motie uit het voorjaar van 2010, waarin het kabinet verzocht werd een puur civiele trainingsmissie op te tuigen, vormt het uitgangspunt van de nu door het kabinet voorgestelde Missie.

Zie ook: Einde Kabinet Rutte 1 – versus troepenmacht Afganistan ? deel 2

Zie ook: Wikileaks – Het Afganistan-lek en verder nieuws

En ook: Einde Kabinet Rutte 1 – versus troepenmacht Afganistan ? deel 1

En verder ook: Vervroegde 2e Kamerverkiezingen 2010 – Kabinet Balkenende IV in Onvrede ter ziele gegaan

Tot slot: Nog steeds houdt de val van het kabinet de gemoederen verhit.  

‘Trainers nooit betrokken bij andere acties’ Video

 

Jack de Vries: Assange is geen Robin Hood video

De pers 25.01.2011 Moet Nederland in Afghanistan blijven of niet? Het kabinet van VVD en CDA wil wel, maar moet eerst een meerderheid zien te vinden in de Kamer. Hoe dat moet, weet Jack de Vries wel…

 NOS Afghanistan dossier

Parool  Politiemissie Afghanistan dossier

VK   Afghanistan

 VK  Missie naar Kunduz

Sap: Rutte met zijn rug tegen de muur  Video

Brief kabinet over Kunduz Met uitleg over de toezeggingen

Live op Politiek 24 Nu: slotdebat over missie Kunduz

Bekijk live het debat   Bekijk hier live het Kamerdebat over Kunduz

Bekijk live het debat

Duitse militairen langer in Afghanistan Video 

Van Gent stemt tegen missie Video

Missie geslaagd Video

Paul Jansen over Afghanistan Video

Burgerdoden door NAVO-aanval Afghanistan

VK 26.03.2011 NAVO-troepen hebben per ongeluk een aantal burgers gedood in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan. Dat heeft de troepenmacht ISAF zaterdag bekendgemaakt, zonder het aantal slachtoffers te noemen. Een Afghaanse functionaris zei later dat zeven burgers om het leven zijn gekomen, onder wie drie kinderen.

‘Bedrijven zien niets in Uruzgan’

Spits 26.03.2011 Het Nederlandse bedrijfsleven is niet warmgelopen voor activiteiten in de Afghaanse provincie Uruzgan. Dagblad Trouw stelt op basis van onderzoek dat het Fonds economische opbouw Uruzgan (FEOU) is mislukt.

LEES VERDER…

 

Script Mission Impossible Kunduz

De pers 24.03.2011 Dankzij GroenLinks, de kingmaker van de Kunduzmissie, zit de regering vast in een web van onrealistische beloftes. Dat is vooral vervelend voor GroenLinks.

‘We beloven plechtig dat de door jullie opgeleide politiemannen niet tegen de taliban zullen vechten.’ Zo’n soort tekst, met een Afghaanse krabbel eronder, wordt waarschijnlijk vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd als bijlage bij een kabinetsbrief.

Brief over missie Kunduz

Telegraaf 25.03.2011 Het kabinet stuurt „spoedig” een brief naar de Tweede Kamer over de voorgenomen politietrainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz. Meer wilde minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken er vrijdag na afloop van de ministerraad niet over kwijt.

Militair VS bekent moord op Afghanen

AD 23.03.2011 SEATTLE – Een van de Amerikaanse militairen die betrokken zijn bij een schandaal rond de moord op burgers in Afghanistan, heeft woensdag voor een militaire rechtbank schuld bekend. Het gaat om korporaal Jeremy Morlock, zo meldden Amerikaanse media.

Amerikaanse militairen poseren met Afghaanse lijken

NRC 21.03.2011 Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft een groot aantal foto’s in handen van Amerikaanse militairen in Afghanistan die trots poseren naast de lichamen van door hen gedode burgers. Het weekblad heeft slechts drie van een veel groter aantal foto’s gepubliceerd. Ze zouden meer schade kunnen veroorzaken dan de beruchte foto’s uit de Abu Ghraib-gevangenis (wiki), omdat ze een moordpartij door een ‘criminele’ tankeenheid in zuidelijk Kandahar op 15 januari 2010 laten zien. Het Amerikaanse leger heeft excuses aangeboden.

Dit zijn de foto’s, we hebben ze gevonden via Public Intelligence – een naar eigen zeggen anoniem collectief van onderzoekers die openbaarheid van informatie nastreven. Zij claimen dat er meer dan 4.000 foto’s zijn en roepen lezers op meer foto’s in te sturen via dit formulier. Der Spiegel heeft de foto’s geblurred.

Volgens The Guardian vreest de NAVO dat de foto’s rellen veroorzaken.

Militairen in Afghanistan geschorst voor ombrengen burgers

AD 16.03.2011 KABUL – De internationale troepenmacht ISAF (International Security Assistance Force) in Afghanistan heeft een aantal militairen geschorst in verband met een geweldsincident waarbij mogelijk twee Afghaanse kinderen omkwamen. Dat meldde ISAF vandaag.

Missie Kunduz gaat door

Telegraaf 15.03.2011   De voorgenomen missie naar de Afghaanse provincie Kunduz gaat door, ondanks de recente forse aanslagen die daar zijn gepleegd. Elke dag zal aan de hand van een dreigingsanalyse worden bepaald of de Nederlandse politietrainers al dan niet buiten de poorten van het opleidingscentrum aan de slag gaan of dat er andere veiligheidsmaatregelen worden getroffen.

Missie Kunduz gaat door ondanks aanslagen 

Metro 15.03.2011  DEN HAAG (ANP) – De voorgenomen missie naar de Afghaanse provincie Kunduz gaat door, ondanks de recente forse aanslagen…

Missie Kunduz gaat door ondanks aanslagen

De Pers 15.03.2011  De voorgenomen missie naar de Afghaanse provincie Kunduz gaat door, ondanks de recente forse aanslagen die daar zijn gepleegd. Elke dag zal aan de hand van een dreigingsanalyse worden bepaald of de Nederlandse politietrainers al dan niet buiten de poorten van het opleidingscentrum aan de slag gaan of dat er andere veiligheidsmaatregelen worden getroffen.

Missie Kunduz gaat door ondanks aanslagen

NU 15.03.2011 De voorgenomen missie naar de Afghaanse provincie Kunduz gaat door, ondanks de recente forse aanslagen die daar zijn gepleegd.

Aanslag op politiechef Kunduz heeft “geen repercussies” voor missie

NRC 10.03.2011 Een zelfmoordterrorist heeft rond vijf uur in de Afghaanse provincie Kunduz de plaatselijke politiechef gedood. Dat heeft de gouverneur van Kunduz even voor zes uur tegen persbureau Reuters gezegd.

Kunduz is voor Nederland een belangrijke Afghaanse provincie omdat het Nederlandse leger daar later dit jaar aan een politietrainingsmissie begint. Die missie wordt door die aanslag niet bedreigd, zegt diplomatiek redacteur Mark Kranenburg van NRC Handelsblad. Het is de laatste tijd wel een stuk onveiliger geworden in Kunduz. Eind februari kwamen nog veertig mensen om bij een zelfmoordaanslag.

‘NAVO doodt familielid Afghaanse president Karzai’  

NRC 10.03.2011 Een familielid van de Afghaanse president Hamid Karzai is door een fout gedood door NAVO-troepen in het zuiden van Afghanistan. Dat hebben Afghaanse autoriteiten vanmiddag gemeld aan  BBC News.  De man zou zijn omgekomen toen zijn huis in het district Dand, in de provincie Kandahar,werd bestormd.

Politiechef Kunduz omgekomen door aanslag

VK 10.03.2011  KUNDUZ – Het hoofd van de politie in de Noord-Afghaanse regio Kunduz, Abdul Rahman Sayedkhili, is omgekomen door een zelfmoordaanslag. Dat heeft …

 

‘Afghanistan wacht zwaar jaar’

08.03.2011 De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zijn landgenoten dinsdag gewaarschuwd dat ze een zwaar jaar tegemoet gaan, waarin de buitenlandse troepen hun taken stapsgewijs overdragen aan Afghaanse veiligheidstroepen. Hij herhaalde de oproep tot sluiting van buitenlandse bases die wederopbouw- en ontwikkelingsprogramma’s uitvoeren. Ook de particuliere beveiligingsfirma’s die veel projecten van internationale donors bewaken moeten verdwijnen.

‘NAVO doodt negen Afghaanse kinderen’

AD 01.03.2011 KABUL – Bij een luchtaanval van de NAVO in het zuidoosten van Afghanistan zijn negen kinderen om het leven gekomen. Dit heeft een districtschef van de politie van de provincie Kunar verklaard.

 

Medaille Afghanistan missie

Telegraaf 28.02.2011 De laatste Nederlandse militairen die naar Afghanistan zijn geweest om de missie in Uruzgan af te bouwen, krijgen donderdag de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Die is er ook voor de mensen van de luchtmacht die tot het laatst toe met vliegtuigen en helikopters de troepen hebben beschermd.

Chef politiemissie Afghanistan: eerst vechten, later bonnen schrijven

VK 25.02.2011 AMSTERDAM – Afghaanse politieagenten krijgen voorlopig vooral les in basisvechttechnieken. Pas in een later stadium komen andere politietaken aan …

Hoe onze verslaggeefster naar Kunduz reist: in boerka mét ontsnappingsplan

VK 24.02.2011 AMSTERDAM – Hoe doe je dat nou, reizen van en naar Kunduz?’, vroegen kennissen mij afgelopen weekend toen ik terugkeerde uit de Afghaanse provincie.

 

Een derde Afghaanse militairen geeft op

Spits 23.02.2011 Het Afghaanse leger is er niet zo goed in hun personeel aan zich te binden. Elk jaar verlaat één op drie militairen het leger. Ze deserteren of vertrekken om medische of persoonlijke redenen. Gelukkig melden zich volgens de NAVO elk jaar weer genoeg rekruten aan om de vele vertrekkers te vervangen.

Sap: Aanslag Kunduz bewijst noodzaak missie

Trouw 21.02.2011 maandag in Kunduz laat zie hoe hard de Nederlandse politietrainingsmissie in het gebied nodig is, vindt GroenLinks-leider Jolande Sap.

GroenLinks-leider Sap bewust van risico’s

‘Aanslag Kunduz bewijst noodzaak missie’

NU 21.02.2011 DEN HAAG – De zelfmoordaanslag maandag in Kunduz laat zie hoe hard de Nederlandse politietrainingsmissie in het gebied nodig is. Dat betoogde GroenLinks-leider Jolande Sap maandag tegenover RTLZ.

Aanslag in Kunduz doet GroenLinks niet twijfelen

VK 21.02.2011 AMSTERDAM – De zelfmoordaanslag in Kunduz laat zien waarom Nederland zijn steentje moet bijdragen aan de opleiding van politieagenten aldaar. …

‘Aanslag bewijst noodzaak missie’

Telegraaf 21.02.2011   De zelfmoordaanslag maandag in Kunduz laat zie hoe hard de Nederlandse politietrainingsmissie in het gebied nodig is. Dat betoogde GroenLinks-leider Jolande Sap maandag tegenover RTLZ.

Duitse militairen vertrouwen Afghaanse soldaten niet meer

VK 21.02.2011 Bij de Duitse militairen in het noorden van Afghanistan groeit de weerstand tegen gemeenschappelijke patrouilles met Afghaanse soldaten. Ze verloren het vertrouwen sinds een Afghaanse rekruut vrijdag drie Duitse militairen doodschoot en zes verwondde.

Bloedbad na aanslag in Kunduz: tientallen doden

VK 21.02.2011 Een zelfmoordaanslag in de Afghaanse provincie Kunduz heeft vandaag ongeveer veertig mensen het leven gekost en tientallen verwond. De aanslag vond plaats bij een rij wachtende mensen die identiteitspapieren kwamen ophalen bij een overheidsgebouw.

Australiër en tolk doodgeschoten in Uruzgan

20.02.2011 – Opstandelingen hebben een Australische militair en een Afghaanse tolk doodgeschoten in de Afghaanse provincie Uruzgan. De slachtoffers waren zaterdagnacht op patrouille in de Mirabad vallei, laat het Australische leger weten.

De laatste Nederlandse militair heeft Uruzgan twee weken geleden verlaten. Nederland bereidt momenteel een politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz voor.

Verkenners al terug uit Kunduz

Parool 18.02.2011 DEN HAAG – De verkenners die vorige week naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn gegaan, zijn alweer terug in Nederland. Dat heeft Defensie vrijdag gemeld. Zeven andere Nederlanders zijn in Kunduz achtergebleven om de komende …

Duitsers dood door aanslag Noord-Afghanistan

VK 18.02.2011 Buitenland KABUL – Zeker twee Duitse militairen zijn vrijdag om het leven gekomen door een aanslag op een NAVO-basis in het noorden van Afghanistan. Drie …

Verkenners terug uit Kunduz

Telegraaf 18.02.2011 De verkenners die vorige week naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn gegaan, zijn alweer terug in Nederland. Dat heeft Defensie vrijdag gemeld. Zeven andere Nederlanders zijn in Kunduz achtergebleven om de komende politietrainingsmissie daar verder voor te bereiden. 

Verkenners al terug uit Kunduz

De pers 18.02.2011 De verkenners die vorige week naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn gegaan, zijn alweer terug in Nederland. Dat heeft Defensie vrijdag gemeld. Zeven andere Nederlanders zijn in Kunduz achtergebleven om de komende politietrainingsmissie daar verder voor te bereiden.

Verkenners al terug uit Kunduz

Metro 18.02.2011  DEN HAAG (ANP) De verkenners die vorige week naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn gegaan, zijn alweer terug in Nederland. Dat heeft Defensie vrijdag gemeld. Zeven andere Nederlanders zijn in Kunduz achtergebleven om de komende politietrainingsmissie daar verder voor te bereiden.

Eerste NL’ers al terug uit Kunduz

Spits 18.02.2011 De Kunduz-kogel is amper door de kerk en de laatste militairen zijn koud twee weken terug uit Uruzgan, of de eerste lichting verkenners is al heen en weer geweest naar het nieuwe ‘Nederlandse’ oorlogsgebied dat Kunduz heet. LEES VERDER…

Bekijk video

Dat stelt SP-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Tiny Kox in een interview met NU.nl.

“Daar heeft het willens en wetens voor gekozen. Maar dat is niet eenvoudig om overheen te komen”, aldus de SP’er.  

‘Schisma in linkse samenwerking door Kunduz’

NU 16.02.2011 Het besluit van GroenLinks om steun te geven aan de missie in Kunduz heeft voor een schisma gezorgd in de linkse samenwerking.

Aanslag in Kunduz na bezoek Duitse minister

VK 17.02.2011 In Kunduz zijn donderdag twee mensen om het leven gekomen door een bomexplosie. De aanslag gebeurde vlak na een bezoek van de Duitse minister van Defensie aan de Noord-Afghaanse provincie, waar Nederland een politiemissie gaat leiden.

Agenten in Kunduz: wij willen juist vechten

VK 15.02.2011 KUNDUZ – Afghaanse agenten in Kunduz zien niets in de voorwaarde van de Nederlandse regering dat zij na hun opleiding niet mogen vechten. De …  

‘Politiemissie Kunduz niet mogelijk zonder vechtende agenten’

NRC 15.02.2011 Ondanks de garantie die de Nederlandse regering geeft, is het niet uit te sluiten dat Afghaanse agenten toch gaan vechten na hun opleiding. Dit concludeert De Volkskrant naar aanleiding van gesprekken met Afghaanse agenten.

Volgens de krant vechten agenten in Kunduz allang tegen terroristen. Ze zeggen dat het plan van Nederland niet strookt met de realiteit in de Afghaanse provincie.  

Agenten Kunduz willen wel vechten

Spits 15.02.2011 De agenten in het Afghaanse Kunduz kunnen zich niet vinden in de voorwaarden die Nederland stelt aan de politiemissie in de regio. Ze willen namelijk graag vechten tegen de Taliban, maar het kabinet wil juist in een contract laten vastleggen dat de opgeleide agenten niet voor militaire operaties worden ingezet. LEES VERDER…

SP: naïviteit Kunduz lachwekkend

Telegraaf 15.02.2011 De SP vindt de garanties die het kabinet van de Afghaanse autoriteiten gaat vragen, „bijna te lachwekkend voor woorden”. Op die manier wil Nederland bereiken dat agenten in de provincie Kunduz niet worden ingezet voor de strijd tegen de Taliban, ook niet na hun opleiding die ze krijgen van Nederlandse trainers.

Roemer: garantie missie Kunduz is te lachwekkend voor woorden

VK 15.02.2011 AMSTERDAM – De garantie dat de trainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz een louter civiel karakter zal hebben, is volgens …  

SP: naïviteit om Kunduz bijna lachwekkend

Metro 15.02.2011 DEN HAAG (ANP) – De SP vindt de garanties die het kabinet van de Afghaanse autoriteiten gaat vragen, ,,bijna te…  

‘Agenten Kunduz vechten allang’

NU 15.02.2011 Agenten in de Afghaanse provincie Kunduz vechten allang tegen terroristen. Ze zien dan ook niets in de voorwaarde van de Nederlandse regering dat zij na hun opleiding niet mogen vechten. Dat concludeert de Volkskrant dinsdag uit uitgebreide gesprekken met zes agenten in Kunduz.

“Aan politie die alleen achter winkeldieven aangaat en door de straten patrouilleert, is weinig behoefte in Afghanistan”, zouden de agenten zeggen. “Het is hier oorlog. ”

‘Kabinet naïef over Kunduz’

De pers 15.02.2011 De SP vindt de garanties die het kabinet van de Afghaanse autoriteiten gaat vragen, ,,bijna te lachwekkend voor woorden”. Op die manier wil het kabinet bereiken dat agenten in de provincie Kunduz niet worden ingezet voor de strijd. Agenten in de Afghaanse provincie Kunduz vechten allang tegen terroristen. Ze zien dan ook niets in de voorwaarde van de Nederlandse regering dat zij na hun opleiding niet mogen vechten. Dat concludeert de Volkskrant dinsdag uit uitgebreide gesprekken met zes agenten in Kunduz.

Lees ook:

‘Meer trainers naar Afghanistan of anders geen overdracht’

NRC 13.02.2011 Ondanks de steun van verschillende landen komt de NAVO in Afghanistan nog altijd 740 trainers tekort. Het tekort bedreigt de beoogde machtsoverdracht aan de Afghanen in 2014. Dat zegt de Amerikaanse bevelhebber van de NAVO-trainingsmissie, generaal William Caldwell, vandaag. De trainers zijn nodig om Afghaanse militairen en agenten op te leiden.

NAVO komt nog 740 trainers tekort in Afghanistan

13.02.2011 – Ondanks de steun van verschillende landen komt de NAVO nog altijd 740 trainers tekort in Afghanistan. De trainers zijn nodig om Afghaanse militairen en agenten op te leiden.

Het hardst nodig zijn 290 politietrainers. Die moeten in nieuwe trainingscentra in Afghanistan aan de slag, zegt de Amerikaanse bevelhebber van de NAVO-trainingsmissie, generaal William Caldwell, zondag in een interview met persbureau AP.

Eerste Nederlanders in Kunduz

Parool 11.02.2011 DEN HAAG – De eerste dertig Nederlandse functionarissen zijn in de Afghaanse provincie Kunduz aangekomen om de politietrainingsmissie voor te bereiden waarmee de Tweede Kamer onlangs instemde.

Eerste Nederlanders aangekomen in Kunduz

VK 11.02.2011 Binnenland DEN HAAG – De eerste dertig Nederlandse functionarissen zijn in de Afghaanse provincie Kunduz aangekomen om de politietrainingsmissie voor te …

Eerste Nederlanders aangekomen in Kunduz

Trouw 11.02.2011 Dertig Nederlandse functionarissen zijn in de Afghaanse provincie Kunduz gearriveerd. Ze treffen daar voorbereidingen voor de politietrainingsmissie die binnenkort van start gaat.

Eerste Nederlanders in Kunduz

Spits 11.02.2011 De eerste dertig Nederlandse functionarissen zijn in de Afghaanse provincie Kunduz aangekomen om de politietrainingsmissie voor te bereiden waarmee de Tweede Kamer onlangs instemde. LEES VERDER…

Eerste Nederlanders in Kunduz

AD 11.02.2011 DEN HAAG – De eerste dertig Nederlandse functionarissen zijn in de Afghaanse provincie Kunduz aangekomen om de politietrainingsmissie voor te …

Eerste Nederlanders in Kunduz

Metro 11.02.2011 DEN HAAG (ANP) – De eerste dertig Nederlandse functionarissen zijn in de Afghaanse provincie Kunduz aangekomen om de…

Eerste Nederlanders in Kunduz

De Pers 11.02.2011 De eerste dertig Nederlandse functionarissen zijn in de Afghaanse provincie Kunduz aangekomen om de politietrainingsmissie voor te bereiden waarmee de Tweede Kamer onlangs instemde.

Politiek moet hoe dan ook opener worden

Trouw 08.02.2011 Het debat over de politiemissie naar het Afghaanse Kunduz heeft een aardige discussie losgemaakt over de mate van verantwoordingsplicht van Kamerleden en -fracties tegenover hun partij of, breder, de kiezer. 

Militairen teruggehaald

Telegraaf 08.02.2011 Het ministerie van Defensie heeft zeven militairen teruggehaald uit Afghanistan voor een onderzoek door de Koninklijke Marechaussee. De zeven hebben zich mogelijk schuldig gemaakt aan strafbare feiten in Afghanistan. 

Zeven militairen teruggehaald uit Afghanistan

NU 08.02.2011 DEN HAAG – Het ministerie van Defensie heeft zeven militairen teruggehaald uit Afghanistan voor een onderzoek door de Koninklijke Marechaussee. De zeven hebben zich mogelijk schuldig gemaakt aan strafbare feiten in Afghanistan.

7 militairen terug uit Afghanistan wegens ‘vermeend onrechtmatig handelen’

VK 08.02.2011 Binnenland DEN HAAG – Het ministerie van Defensie heeft zeven militairen teruggehaald uit Afghanistan voor een onderzoek door de Koninklijke Marechaussee. …

Zeven militairen teruggehaald uit Afghanistan

Parool 08.02.2011 DEN HAAG – Het ministerie van Defensie heeft zeven militairen teruggehaald uit Afghanistan voor een onderzoek door de Koninklijke Marechaussee. De zeven hebben zich mogelijk schuldig gemaakt aan strafbare feiten in Afghanistan.

Zeven militairen teruggehaald uit Afghanistan

Metro 08.02.2011 DEN HAAG (ANP) – Het ministerie van Defensie heeft zeven militairen teruggehaald uit Afghanistan voor een onderzoek door…

Zeven militairen teruggestuurd uit Afghanistan 

08.02.2011 Zeven militairen zijn afgelopen week uit Afghanistan teruggestuurd naar Nederland omdat zij onrechtmatig gehandeld zouden hebben. Wat zij op hun kerfstok hebben wil het ministerie van Defensie niet bekendmaken.

Pacifisme verdient een eigen politieke partij

Trouw 07.02.2011 GroenLinks heeft zich ontwikkeld tot een partij van internationale samenwerking, ontwikkelingshulp en vredesmissies. Daar worden schoten bij gelost. Dat zal de komende jaren niet minder worden. 

Honderd opzeggingen GL

Telegraaf 07.02.2011 Sinds het congres van afgelopen zaterdag hebben ongeveer honderd leden hun lidmaatschap van GroenLinks opgezegd. Tot aan het congres ging het om 650 personen. De afgelopen weken zorgde het besluit van de Tweede Kamerfractie om de politietrainingsmissie naar het noorden van Afghanistan te steunen voor grote onrust binnen GroenLinks.

Honderd opzeggingen na congres GroenLinks  

NU 07.02.2011 DEN HAAG – Sinds het congres van afgelopen zaterdag hebben ongeveer honderd leden hun lidmaatschap van GroenLinks opgezegd. Tot aan het congres

Meer opzeggingen Groenlinks na congres

Spits 07.02.2011 GroenLinks blijft meer en meer leden verliezen. Sinds het congres van afgelopen zaterdag telt de partij ongeveer honderd ex-leden meer. Daarvoor hadden al 650 personen hun lidmaatschap opgezegd. LEES VERDER…

Laatste Nederlandse militair uit Uruzgan

De pers 05.02.2011 De laatste militair heeft de Afghaanse provincie Uruzgan verlaten. Het ministerie van Defensie heeft dat zaterdag bekendgemaakt. 

Laatste Nederlandse militair uit Uruzgan

NU 05.02.2011 De laatste militair heeft de Afghaanse provincie Uruzgan verlaten. Het ministerie van Defensie heeft dat zaterdag bekendgemaakt.  

Laatste Nederlandse militair uit Uruzgan

Metro 05.02.2011 DEN HAAG (ANP) – De laatste militair heeft de Afghaanse provincie Uruzgan verlaten. Het ministerie van Defensie heeft dat…

Terug uit Uruzgan

Telegraaf 05.02.2011 De laatste militair heeft de Afghaanse provincie Uruzgan verlaten. Het ministerie van Defensie heeft dat zaterdag bekendgemaakt. Sergeant David Goede, logistiek planner, was de laatste die Kamp Holland achter zich liet. Hij was tot het laatste moment bezig met het transport van materieel naar Nederland.

Laatste NL militair uit Uruzgan

Spits 05.02.2011 De laatste militair heeft de Afghaanse provincie Uruzgan verlaten.

LEES VERDER…

Laatste militair weg uit Uruzgan

05.02.2011 De laatste Nederlandse militair heeft de Afghaanse provincie Uruzgan zaterdag verlaten. Het gaat om sergeant David Goede, die als logistiek planner het transport van defensiematerieel naar Nederland begeleidde, meldt het ministerie van Defensie. Er zijn nog wel Nederlanders actief in Uruzgan, maar die werken bij andere ministeries en zijn dus geen militairen. 

http://www.ad.nl/static/FOTO/pe/18/11/4/media_m_307609.jpg?20110205160603

Leden GroenLinks kiezen voor eenheid Video 

Jolande Sap staat haar mannetje op congres –Foto’s

 Foto’s

Volg het congres live
Het congres van GroenLinks in Utrecht is live te volgen via politiek24 

Motie van treurnis en vertrouwen

Uit de zaal werd geroepen, ‘waarom luister je niet naar óns?’

VK 05.02.2011 Gaat Jolande Sap het redden op het congres van GroenLinks? Het zal erom hangen, zei donderdagavond een collega-politicus uit Amsterdam, waar Sap tekst en uitleg kwam geven. Na een week massage in verband met het omstreden ja tegen de Kunduz-missie, volgt vandaag het vonnis van de leden. Er liggen vijf moties. De ergste wijst het besluit af – dan kan ze haar koffers wel pakken. Een andere motie getuigt van ‘treurnis, eenheid en vertrouwen’. Treurnis over de gang van zaken, vertrouwen in de nieuwe leider.

Commotie om Kunduz in GroenLinks gesust

VK 05.02.2011 Binnenland UTRECHT – De wekenlange commotie binnen GroenLinks over de politietrainingsmissie in Kunduz lijkt zaterdag op het partijcongres in Utrecht met …

GroenLinks-congres steunt missie naar Noord-Afghanistan

NU 05.02.2011 Het partijcongres van GroenLinks heeft zaterdag zijn treurnis uitgesproken over het besluit van de Tweede Kamerfractie om een politietrainingsmissie naar Noord-Afghanistan te sturen. 

Sap: Ontzettend dankbaar voor vertrouwen

AD 05.02.2011 UTRECHT – GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap zegt ,,ontzettend dankbaar” te zijn voor het vertrouwen dat een meerderheid van het partijcongres heeft uitgesproken in haar en in de Tweede Kamerfractie.

GroenLinks-congres steunt missie

05.02.2011 Het GroenLinks-congres heeft zich zaterdag achter het besluit om in te stemmen met de missie naar Afghanistan geschaard. De ingediende motie die de beslissing van de Tweede Kamerfractie afkeurde haalde geen meerderheid. Fractievoorzitter Jolande Sap reageerde opgelucht en liet weten dankbaar te zijn voor het vertrouwen van haar partijgenoten.

Sap kreeg wel de opdracht van het congres om in het vervolg bij zwaarwegende besluiten beter en in een eerder stadium naar de achterban te luisteren. In een zogeheten motie van treurnis die werd aangenomen werd de teleurstelling uitgesproken dat de beslissing om in te stemmen met de politietrainingsmissie in Kunduz niet eerst aan de partijleden was voorgelegd.

‘Missie wel in geest verkiezingsprogramma’

Trouw 05.02.2011 Het congres van GroenLinks schaarde zich zaterdag achter fractieleider Jolande Sap. De motie van afkeuring werd afgewezen. Maar er klonk wel harde kritiek op het besluit van de Kamerfractie om in te stemmen met de politietrainingsmissie in Kunduz.

Sap: ‘Missie in geest GroenLinks’

05.02.2011 De trainingsmissie in Kunduz staat niet in de letter, maar wel in de geest van het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Dat zei fractievoorzitter Jolande Sap zaterdag op een partijcongres in Utrecht. Het congres is gewijd aan het omstreden besluit om de politietrainingsmissie te steunen. Sap erkende dat de missie zoals die is beschreven in het partijprogramma minder breed is dan de missie waar de fractie mee instemde. Maar het zou wel in de geest van het partijprogramma zijn.

Sap: deze missie is echt civiel

Metro 05.02.2011 UTRECHT (ANP) – De instemming van de GroenLinks-fractie met de missie naar Noord-Afghanistan is wellicht niet naar de…

Missie is echt civiel

Telegraaf 05.02.2011 De instemming van de GroenLinks-fractie met de missie naar Noord-Afghanistan is wellicht niet naar de letter van het verkiezingsprogramma van de partij, maar zeker wel naar de geest ervan. Het gaat om veiligheid, ontwikkeling en diplomatie. „Deze missie is echt civiel.”  

Sap: deze missie is echt civiel

De Pers 05.02.2011 De instemming van de GroenLinks-fractie met de missie naar Noord-Afghanistan is wellicht niet naar de letter van het verkiezingsprogramma van de partij, maar zeker wel naar de geest ervan. Het gaat om veiligheid, ontwikkeling en diplomatie. ,,Deze missie is echt civiel.”

Missie kan toevoegen

Telegraaf 05.02.2011 Tweede Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks vindt dat de politietrainingsmissie in Noord-Afghanistan een beter hoofdstuk kan toevoegen aan Afghanistan. Volgens haar voldoet de missie aan het buitenlandbeleid van GroenLinks, onder meer omdat Defensie en Buitenlandse Zaken nog nooit zo nauw met elkaar hebben moeten samenwerken. „Kiezen we voor een daad van optimisme? Ja natuurlijk doen we dat.”

Blij met betrokkenheid

Telegraaf 05.02.2011 Oud-Tweede Kamerlid Farah Karimi van GroenLinks kan zich vinden in de missie die Nederland naar Noord-Afghanistan stuurt zoals die nu is afgesproken. Ze zei dat zaterdag op het congres van haar partij in Utrecht. Volgens haar is het goed dat Nederland met deze missie betrokken blijft bij Afghanistan, ook al is die niet makkelijk en niet risicoloos.

Sap: ontzettend dankbaar voor vertrouwen

Metro 05.02.2011 UTRECHT (ANP) – GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap zegt ,,ontzettend dankbaar” te zijn voor het vertrouwen dat een…

Niet de Tegenpartij

Telegraaf 05.02.2011 Een deal maken met het kabinet-Rutte was wel het laatste dat de Tweede Kamerfractie van GroenLinks wilde. „Dit kabinet is slecht en staat met de rug naar de samenleving. Maar we zijn GroenLinks, we hebben idealen en zijn geen Tegenpartij, zo hield fractieleider Jolande Sap het partijcongres zaterdag in Utrecht voor.

‘GroenLinks is niet de Tegenpartij’

Spits 05.02.2011 – Een deal maken met het kabinet-Rutte was wel het laatste dat de Tweede Kamerfractie van GroenLinks wilde. LEES VERDER…

Lees ook:
Duyvendak: onderhandel met Taliban
GroenLinks: alles gekregen wat we wilden

Sap: ontzettend dankbaar

Telegraaf 05.02.2011 GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap zegt „ontzettend dankbaar” te zijn voor het vertrouwen dat een meerderheid van het partijcongres heeft uitgesproken in de Tweede Kamerfractie.

Sap: ontzettend dankbaar voor vertrouwen

De Pers 05.02.2011 GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap zegt ,,ontzettend dankbaar” te zijn voor het vertrouwen dat een meerderheid van het partijcongres heeft uitgesproken in de Tweede Kamerfractie.

Vos respecteert besluit

Telegraaf 05.02.2011 Oud-Tweede Kamerlid Marijke Vos respecteert het besluit van de fractie om in te stemmen met de missie naar het Afghaanse Kunduz, maar „ik zou er zelf anders in zitten.” Ze vindt het een ongelooflijke moeilijke kwestie en ze heeft veel twijfels, zei Vos aan het begin van het congres in Utrecht.

GroenLinks-congres schaart zich achter Sap

05.02.2011 Het congres van GroenLinks schaarde zich zaterdag al snel achter Jolande Sap. De motie van afkeuring die werd ingediend betekent niet dat Sap haar biezen hoeft te pakken, lieten de indieners weten. Sap werd bij haar opkomst in het Utrechtse Vredenburg door meer dan duizend partijleden verwelkomd met een lang applaus en gejoel.

Er klonk wel harde kritiek op het besluit van de Kamerfractie om in te stemmen met de politietrainingsmissie in Kunduz. Ook de manier waarop dit gebeurde, zonder eerst de achterban te raadplegen, werd door de GroenLinks-leden niet gewaardeerd.

Sap ‘ongeschonden’ uit debat Kunduz op partijcongres

NRC 05.02.2011 Het GroenLinks-congres heeft tegen de motie van afkeuring gestemd over de steun die de Kamerfractie geeft aan de politietrainingsmissie in Kunduz. De motie was ingediend door voorzitter Karel van Broekhoven van de Midden-Oosten Werkgroep van de partij en werd gezien als de belangrijkste motie op het congres. 

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap moest zich vanochtend op het partijcongres in Utrecht tegenover haar achterban verantwoorden voor het besluit om steun te geven aan de missie in Kunduz. Het congres van GroenLinks nam wel een motie van treurnis en eenheid over het besluit in te stemmen aan, maar ook een motie van respect.

Warm onthaal Sap

Telegraaf 05.02.2011 Jolande Sap, leider van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks die akkoord ging met de politietrainingsmissie in Kunduz, kreeg zaterdag in Utrecht een warm onthaal van de leden. Toen Sap het podium betrad om verantwoording af te leggen aan de meer dan duizend op het partijcongres aanwezige leden, klonk een lang applaus en werd er her en der gejuicht.

Leden kiezen voor eenheid

Telegraaf 05.02.2011 De achterban van GroenLinks heeft zaterdag voor de eenheid in de partij gekozen. Tijdens het partijcongres in Utrecht maakte een meerderheid van de leden duidelijk dat zij de besluitvorming van de fractie over de politietrainingsmissie in Afghanistan betreurde. Maar een motie om het besluit van de fractie af te keuren, werd ruim verworpen.

‘Dit is geen poging om Sap onderuit te halen’

Metro 05.02.2011 UTRECHT (ANP) – De motie van afkeuring die zaterdag wordt ingediend tegen Jolande Sap, leider van de Tweede Kamerfractie…

‘Dit is geen poging om Sap onderuit te halen’

De pers 05.02.2011 De motie van afkeuring die zaterdag wordt ingediend tegen Jolande Sap, leider van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks, moet niet worden gezien als een poging om Sap onderuit te halen. Dat stelden de indieners van de motie zaterdag op het congres in Utrecht nadrukkelijk in hun toelichting.

‘Dit is geen poging om Sap onderuit te halen’

NU 05.02.2011 UTRECHT – De motie van afkeuring die zaterdag wordt ingediend tegen Jolande Sap, leider van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks, moet niet worden gezien als een poging om Sap onderuit te halen.

Tikje voor Sap

Telegraaf 05.02.2011 Oud-Tweede Kamerlid van GroenLinks Wijnand Duyvendak verwacht dat fractieleider Jolande Sap „een tikje” krijgt op het congres zaterdag in Utrecht. Zelf is hij tegen de missie in Kunduz, waarmee de fractie heeft ingestemd, maar een motie van afkeuring zal hij niet steunen, zei hij voordat het congres begon.

GroenLinks kiest voor eenheid

De pers 05.02.2011 – De achterban van GroenLinks heeft voor eenheid gekozen. Een meerderheid op het congres betreurt echter de besluitvorming rond de trainingsmissie in Afghanistan.

Protesten bij GroenLinks

Telegraaf 05.02.2011 „Olé, olé, olé, we gaan naar Kunduz.” Een groepje in politie-uniformen gestoken actievoerders protesteerden zaterdag voor aanvang van het partijcongres van GoenLinks ludiek tegen de nieuwe missie in Afghanistan.

Partijcongres GroenLinks betreurt besluit missie

AD 05.02.2011 UTRECHT – Het partijcongres van GroenLinks heeft zaterdag zijn treurnis uitgesproken over het besluit van de Tweede Kamerfractie om een politietrainingsmissie naar Noord-Afghanistan te sturen. Het gaat daarbij om de manier waarop het besluit tot …

Congres GroenLinks betreurt besluit missie

Parool 05.02.2011 UTRECHT – Het partijcongres van GroenLinks heeft zaterdag zijn treurnis uitgesproken over het besluit van de Tweede Kamerfractie om een politietrainingsmissie naar Noord-Afghanistan te sturen. Een sterkere motie van afkeuring kreeg steun van maar … 

Congres betreurt besluit

Telegraaf 05.02.2011 Het partijcongres van GroenLinks heeft zaterdag zijn treurnis uitgesproken over het besluit van de Tweede Kamerfractie om een politietrainingsmissie naar Noord-Afghanistan te sturen. Het gaat daarbij om de manier waarop het besluit tot stand is gekomen. Een sterkere motie van afkeuring kreeg niet voldoende steun van de meer dan duizend aanwezigen en haalde het niet.

‘Sap krijgt tikje maar hoeft niet weg’

VK 05.02.2011  UTRECHT – De motie van afkeuring die zaterdag wordt ingediend tegen Jolande Sap, leider van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks, moet niet …

Congres GroenLinks verwerpt motie van afkeuring

Elsevier 05.02.2011 De overgrote meerderheid van het partijcongres van GroenLinks heeft zaterdag in Utrecht niet ingestemd met een motie van afkeuring over het fractiebesluit om de politiemissie naar Kunduz te steunen.

Zie ook:

Sap onder vuur

Telegraaf 05.02.2011  De motie van afkeuring die zaterdag wordt ingediend tegen Jolande Sap, leider van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks, moet niet worden gezien als een poging om Sap onderuit te halen. Dat stelden de indieners van de motie zaterdag op het congres in Utrecht nadrukkelijk in hun toelichting.

GroenLinks betreurt akkoord missie

Spits 05.02.2011 Het partijcongres van GroenLinks heeft zaterdag zijn treurnis uitgesproken over het besluit van de Tweede Kamerfractie om een politietrainingsmissie naar Noord-Afghanistan te sturen. Een sterkere motie van afkeuring kreeg steun van maar een kwart van de ruim duizend aanwezigen en haalde het niet. LEES VERDER…   

GroenLinks-leden betreuren besluit Afghanistan

VK 05.02.2011 Binnenland AMSTERDAM – In Utrecht hebben GroenLinks-leden op het partijcongres een motie van treurnis, eenheid en vertrouwen aangenomen. Daarmee keurt de …

Congres GroenLinks betreurt besluit missie

Metro 05.02.2011 UTRECHT (ANP) – Het partijcongres van GroenLinks heeft zaterdag zijn treurnis uitgesproken over het besluit van de Tweede…

Leden GroenLinks spreken zich uit over missie-Kunduz

Elsevier 05.02.2011 Ruim duizend leden van GroenLinks zijn zaterdag bijeengekomen op het partijcongres in Utrecht om zich uit te spreken over het besluit van de Tweede Kamerfractie om in te stemmen met de politiemissie naar Kunduz. Op verschillende bijeenkomsten de afgelopen weken is gebleken dat de achterban van de partij tegenstander is van de missie.

Sneer
In haar kwartier durende toespraak tot het congres benadrukte fractievoorzitter Jolande Sap nogmaals dat ‘Kunduz’ een civiele missie wordt, en geen militaire. Zonder ze bij naam te noemen deelde Sap een sneer uit aan de PvdA en de PVV, partijen die volgens haar hun mening al klaar hadden zonder de achterban daarover te raadplegen. Na afloop kreeg Sap een langdurige staande ovatie.

Protesten bij congres GroenLinks

De pers 05.02.2011 ,,Olé, olé, olé, we gaan naar Kunduz.” Een groepje in politie-uniformen gestoken actievoerders protesteerden zaterdag voor aanvang van het partijcongres van GoenLinks ludiek tegen de nieuwe missie in Afghanistan. In totaal 1500 leden komen in Utrecht bijeen voor een discussie met de Tweede Kamerleden van de partij die hun steun gaven aan de politiemissie.

Halsema geeft geen commentaar op missie

VK 05.02.2011 UTRECHT – Oud-fractieleider Femke Halsema van GroenLinks wil niet ingaan op het besluit van haar oude collega’s in de Kamer om in te stemmen met …

Halsema geeft geen commentaar

Telegraaf 05.02.2011 Oud-fractieleider Femke Halsema van GroenLinks wil niet ingaan op het besluit van haar oude collega’s in de Kamer om in te stemmen met de politietrainingsmissie naar Noord-Afghanistan. Ze wil haar opvolgster Jolande Sap op geen enkele manier voor de voeten lopen.  

Volle bak bij GroenLinks

Telegraaf 05.02.2011 Over gebrek aan belangstelling kan GroenLinks zich niet beklagen. Het congres zaterdag in Utrecht wordt een volle bak: 1500 leden hebben zich aangemeld voor de bijeenkomst die zou gaan over de Provinciale Statenverkiezingen en het afscheid van Femke Halsema, maar nu vooral over de steun aan de nieuwe missie in Afghanistan gaat. 

Sap moet zich op partijcongres verantwoorden voor steun Kunduz

NRC 05.02.2011 GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap moet zich vandaag op het partijcongres in Utrecht tegenover haar achterban verantwoorden voor het besluit om steun te geven aan de missie in Kunduz.

Het besluit is omstreden onder GroenLinks-aanhangers, van wie een deel voortkomt uit de pacifistische partij PSP. Er zijn verschillende moties tegen de steun van de missie ingediend.

Bob de Bouwer-visie werkt niet bij heropbouw van Afghanistan

Trouw 04.02.2011 Het is lovenswaardig dat een meerderheid in de Nederlandse politiek na jarenlange steun aan militaire operaties in Afghanistan niet de handen van het land aftrekt onder het mom dat Nederland zijn steentje nu wel heeft bijgedragen. Maar er waren betere manieren geweest.

Nieuwe leden GL hebben afkeer van missie

Trouw 04.02.2011 Slechts drie op de tien leden van GroenLinks hebben geen moeite met missies. Sap krijgt het morgen moeilijk op het partijcongres, zegt hoogleraar Kiezersonderzoek Joop van Holsteyn.

Wordt Saps eerste partijcongres ook haar laatste?

VK 04.02.2011 Jolande Sap maakt morgen in Utrecht haar eerste partijcongres mee als fractievoorzitter van GroenLinks. Wordt het ook meteen haar laatste, na de veel bekritiseerde beslissing van haar partij om de missie naar Kunduz te steunen? Daar lijkt het niet op.

‘GroenLinks is alive and kicking’

Telegraaf 04.02.2011 GroenLinks is alive and kicking. Partijvoorzitter Henk Nijhof trekt die conclusie na een week vol discussie over de nieuwe missie naar Afghanistan. Het laatste woord is er nog steeds niet over gezegd, want zaterdag is de kwestie-Kunduz het belangrijkste thema tijdens het partijcongres in Utrecht.


Sap boos op Rutte

Telegraaf 04.02.2011 Jolande Sap doet in de Volkskrant een boekje open over haar gesprek met premier Rutte voorafgaand aan het besluit over de politiemissie naar Afganistan.

 

Jolande Sap: Wij hebben alles gekregen wat we wilden. Echt alles

VK 04.02.2011 Morgen staat Jolande Sap voor de lastige taak het GroenLinks-congres te overtuigen van het nut van de politietrainingsmissie in Kunduz. ‘Het belangrijkste is vertrouwen, over en weer.’

Het leek er in eerste instantie niet op dat GroenLinks zou kunnen instemmen met het kabinetsvoorstel voor de trainingsmissie naar Kunduz. Sap zocht contact met Rutte. Die kwam langs, aan de keukentafel bij een medewerkster van GroenLinks, waar twee poezen ronddrentelden.

Sap: Rutte heeft alle eisen van GroenLinks ingewilligd

Elsevier 04.02.2011 GroenLinks-voorzitter Jolande Sap heeft alle eisen die GroenLinks had om in te kunnen stemmen met een politietrainingsmissie, kunnen realiseren. ‘De uitwerking is zoveel mogelijk zoals wij hem willen.’ Dat zegt Sap in een interview met de Volkskrant.

Boos
De GroenLinks-leider zegt boos het gesprek met Rutte in te zijn gegaan, omdat ze vond dat het kabinet te weinig deed om draagvlak te krijgen bij de oppositie. ‘Je staat met je rug tegen de muur, Mark,’ zou Sap tegen de premier hebben gezegd.

Zie ook:

http://www.spitsnieuws.nl/archives/archives/images/gl28jan_gr.jpg

GroenLinks: alles gekregen wat we wilden

Spits 04.02.2011 Jolande Sap heeft zich gisteravond voor het eerst moeten verantwoorden voor haar eigen achterban over de keuze om voor de geïntegreerde politietrainingsmissie in Kunduz te stemmen. In De Volkskrant bekent ze vandaag dat Rutte simpelweg alle eisen van GroenLinks accepteerde. LEES VERDER…

Sap in Amsterdam onder vuur om Kunduz-besluit

’Het meest dramatische en slechte besluit van GroenLinks’ 

AD 03.02.2011 AMSTERDAM – GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap lag donderdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Amsterdam flink onder vuur voor de steun van de fractie aan de nieuwe missie in Afghanistan.

Flinke kritiek op GroenLinks-leider Sap om Kunduz-besluit

Elsevier 03.02.2011 GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap lag donderdagavond flink onder vuur tijdens een bijeenkomst van haar partij in Amsterdam. ‘Meganaïef’, was een van de oordelen. ‘Het meest dramatische en slechte besluit uit de geschiedenis van GroenLinks,’ oordeelde een andere criticus.

Verantwoordelijkheid
Een ander verweet de fractie de hoogmoed van het muisje dat samen met een olifant over een brug loopt en dan zegt: ‘Wat stampen we hard hè.

Zie ook:

Sap in Amsterdam onder vuur om Kunduz-besluit

VK 03.02.2011 Binnenland DEN HAAG – GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap lag donderdagavond flink onder vuur tijdens een bijeenkomst van haar partij in Amsterdam. …

Sap onder vuur

Telegraaf 03.02.2011 GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap lag donderdagavond flink onder vuur tijdens een bijeenkomst van haar partij in Amsterdam. „Meganaïef”, was een van de oordelen. „Het meest dramatische en slechte besluit uit de geschiedenis van GroenLinks”, oordeelde een andere criticus. 

Fractievoorzitters GroenLinks weg om missie

VK 03.02.2011 BINNENMAAS/ CROMSTRIJEN – Peter Blok en Anne Gouweloos, de fractievoorzitters in respectievelijk Cromstrijen en Binnenmaas, zeggen hun …  

Fractievoorzitters GroenLinks weg om missie

NU 03.02.2011 BINNENMAAS/ CROMSTRIJEN – Peter Blok en Anne Gouweloos, de fractievoorzitters in respectievelijk Cromstrijen en Binnenmaas, zeggen hun lidmaatschap van GroenLinks op.  

Sap onder vuur om Kunduz-besluit

De Pers 03.02.2011 GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap lag donderdagavond onder vuur tijdens een bijeenkomst van haar partij in Amsterdam. ,,Meganaïef’’, was een van de oordelen. 

Sap in Amsterdam onder vuur om Kunduz-besluit

Metro 03.02.2011 DEN HAAG (ANP) – GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap lag donderdagavond flink onder vuur tijdens een bijeenkomst van… 

Sap beleeft lastige avond met eigen achterban

03.02.2011 GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap heeft donderdagavond in Amsterdam een pittig voorproefje gehad van het partijcongres dat zaterdag wordt gehouden. Tijdens een bijeenkomst waarin ze samen met fractiegenoot Liesbeth van Tongeren partijleden uitleg gaf over de steun aan de missie in Kunduz kwam ze flink onder vuur te liggen.  

GL-achterban niet op bloed uit

Telegraaf 03.02.2011 De achterban van GroenLinks blijft voorlopig boos over het feit dat de partij in de Tweede Kamer voor de trainingsmissie in Kunduz heeft gestemd, maar de kiezer van GroenLinks wil vooralsnog niet dat er koppen gaan rollen. Zo heeft 63% van de Groen Links stemmers wel respect voor de wijze waarop Jolande Sap bij het debat is opgetreden.

Klik om te downloaden: Groen Links en de Afghanistanmissie na het besluit.pdf  

Groen links kiezers boos over Afghanistanbesluit maar willen geen bloed zien bij congres Maurice de Hond

In de peiling van De Hond staat GroenLinks op acht zetels. Dat betekent een verlies van drie zetels.

Een ruime meerderheid van de GroenLinks-achterban (68 procent) is nog altijd tegen de Afghanistanmissie. Het rapportcijfer dat GroenLinks-kiezers Sap geven, is een 5,4. Vóór het Afghanistandebat was dat nog een 7,5. Opvallend is dat Sap nu een hoger cijfer krijgt van kiezers van VVD, CDA en D66 dan van haar eigen achterban.

Peiling: GroenLinksers willen geen bloed zien

03.02.2011 De achterban van GroenLinks verwacht niet dat Jolande Sap zaterdag op het partijcongres wordt afgezet als fractievoorzitter vanwege haar steun aan de nieuwe Afghanistanmissie van het kabinet. Dat blijkt uit een donderdag verschenen peiling van Maurice de Hond.

Sap onder vuur om Kunduz-besluit

Parool 03.02.2011 DEN HAAG – GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap lag donderdagavond flink onder vuur tijdens een bijeenkomst van haar partij in Amsterdam. ”Meganaïef”, was een van de oordelen. ” Het meest dramatische en slechte besluit uit de …

Sap in Amsterdam onder vuur om Kunduz-besluit

NU 03.02.2011 DEN HAAG – GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap lag donderdagavond flink onder vuur tijdens een bijeenkomst van haar partij in Amsterdam.

Leden GL worstelen met missie

Telegraaf 02.02.2011 Na de Tweede Kamerfractie worstelen nu ook de leden van GroenLinks met de politiemissie naar Afghanistan. Dat bleek dinsdag nog maar eens op een partijbijeenkomst in Rotterdam, waar de Tweede Kamerleden Rik Grashoff en Tofik Dibi tekst en uitleg gaven. Het leidde soms tot complimenten over de zorgvuldige afweging om in te stemmen met de missie, maar ook tot een aaneenschakeling van kritische vragen over de steun aan het plan van het kabinet.

Het debat over Kunduz smaakt naar veel meer

Trouw 01.02.2011 Het was inderdaad een fascinerend debat vorige week in de Kamer. Opener – wat uitkomst en inzet van kabinet en fracties betreft – was een debat in jaren niet.

Met een ommetje naar Kunduz

Spits 01.02.2011 Als we toch teruggaan naar Afghanistan, moeten we meteen even met wat politieopleiders (lees: mariniers) langs in Pakistan. Daar hebben een stel onverlaten namelijk twee containers met Nederlands legermateriaal afgebrand. De containers uit de Afghaanse provincie Uruzgan zijn zondag verbrand nadat de vrachtwagen waarop ze stonden, in Pakistan in de fik was gestoken.

Ook raadsleden GroenLinks zeggen lidmaatschap op

VK 01.02.2011 Binnenland HELMOND – Onder de honderden leden van GroenLinks die hun lidmaatschap opzeggen vanwege het standpunt van de Tweede Kamerfractie over een …

Leden GroenLinks worstelen met missie

NU 01.02.2011 ROTTERDAM – Na de Tweede Kamerfractie worstelen nu ook de leden van GroenLinks met de politiemissie naar Afghanistan. Dat bleek dinsdag op een partijbijeenkomst in Rotterdam, waar de Tweede Kamerleden Rik Grashoff en Tofik Dibi tekst en uitleg gaven.

Ook GroenLinks-gemeenteraadsleden verlaten partij

Elsevier 01.02.2011 Onder de honderden leden van GroenLinks die hun lidmaatschap opzeggen vanwege het standpunt van de Tweede Kamerfractie over een politiemissie in Afghanistan zijn ook raadsleden. In Helmond zegde fractievoorzitter Rudi van der Made zijn lidmaatschap op en in Echt-Susteren fractielid Evert Masthoff. Van der Made blijft tot september in de gemeenteraad van Helmond zitten en laat zich daarna vervangen.

Naïef
Masthoff beslist na het congres van GroenLinks of hij zijn raadszetel in Echt-Susteren opgeeft. Hij noemde het besluit van de Tweede Kamerfractie om in te stemmen met een politietrainingsmissie in Afghanistan ‘verschrikkelijk en naïef’.

GL-raadsleden stappen op

Telegraaf 01.02.2011 Onder de honderden leden van GroenLinks die hun lidmaatschap opzeggen vanwege het standpunt van de Tweede Kamerfractie over een politiemissie in Afghanistan zijn ook raadsleden. In Helmond zegde fractievoorzitter Rudi van der Made zijn lidmaatschap op en in Echt-Susteren fractielid Evert Masthoff.

Ook GL-raadsleden zeggen lidmaatschap op

Parool 01.02.2011 ECHT – Onder de honderden leden van GroenLinks die hun lidmaatschap opzeggen vanwege het standpunt van de Tweede Kamerfractie over een politiemissie in Afghanistan zijn ook raadsleden. In Helmond zegde fractievoorzitter Rudi van der Made zijn … 

Ook GL-raadsleden zeggen lidmaatschap op

De Pers 01.02.2011 ECHT (ANP) – Onder de honderden leden van GroenLinks die hun lidmaatschap opzeggen vanwege het standpunt van de Tweede Kamerfractie over een politiemissie in Afghanistan zijn ook raadsleden. In Helmond zegde fractievoorzitter Rudi van der Made zijn lidmaatschap op en in Echt-Susteren fractielid Evert Masthoff.

Ook GL-raadsleden zeggen lidmaatschap op

Metro 01.02.2011 ECHT (ANP) – Onder de honderden leden van GroenLinks die hun lidmaatschap opzeggen vanwege het standpunt van de Tweede…  

Limburgs GL-raadslid stapt boos op

De Pers 01.02.2011 Gemeenteraadslid Evert Masthoff van de tweemansfractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Echt-Susteren (Limburg) heeft zijn lidmaatschap van de partij opgezegd. Hij kan zich niet vinden in het Afghanistanbesluit van zijn partij in de Tweede Kamer, maakte hij dinsdag bekend.

Lees ook:

Spreekverbod bij GroenLinks ‘flauwekul’

Trouw 31.01.2011 Een spreekverbod voor GroenLinksers van de Statenfractie in Noord-Holland? “Flauwekul”, zegt lijsttrekker Titia van Leeuwen. het Noordhollands Dagblad zei kandidaat-statenlid Anna van Heijst dat alleen lijsttrekkker Van Leeuwen of zittend fractievoorzitter Harmen Binnema over de trainingsmissie in Kunduz mag praten. De rest mag er ‘helemaal niets over zeggen’.

Ook GL niet meer van de meningen

Spits 31.01.2011 Nadat eerder de PVV al afscheid nam van alles met een mening (lijsttrekkers uitgezonderd), blijkt nu ook GroenLinks aan spreekverboden te doen. De statenfractie in Noord-Holland kent een “volledige crisissfeer”, zo schreef het Noord-Hollands Dagblad afgelopen weekend al. LEES VERDER…

Ledenadministratie GroenLinks heeft het druk

NU 31.01.2011 DEN HAAG – Dat de achterban van GroenLinks gemengde gevoelens heeft over de nieuwe missie in Afghanistan, spreekt ook uit het aantal opzeggingen. 

Nadat de fractie donderdagavond akkoord ging met de missie, zegden vierhonderd leden op. Opmerkelijk genoeg kon de partij ook driehonderd nieuwe aanmeldingen noteren. 

GroenLinks verliest èn wint leden door ‘Kunduz’

VK 31.01.2011 DEN HAAG – 400 leden zegden op nadat GroenLinks donderdag akkoord ging met de missie naar Kunduz. Maar er waren ook 300 nieuwe aanmeldingen.

Administratie GL heeft het druk

Telegraaf 31.01.2011 Dat de achterban van GroenLinks gemengde gevoelens heeft over de nieuwe missie in Afghanistan, spreekt ook uit het aantal opzeggingen. Nadat de fractie donderdagavond akkoord ging met de missie, zegden vierhonderd leden op. Opmerkelijk genoeg kon de partij ook driehonderd nieuwe aanmeldingen noteren.

Vijfhonderd GroenLinks-leden zeggen lidmaatschap op

Elsevier 31.01.2011 Het aantal GroenLinks-leden dat het partijlidmaatschap heeft opgezegd vanwege de steun van de Tweede Kamerfractie aan de politietrainingsmissie in Afghanistan is opgelopen naar vijfhonderd.

Zie ook:

GL: 400 mensen zeggen op, 300 nieuwe leden erbij

AD 31.01.2011 DEN HAAG – Dat de achterban van GroenLinks gemengde gevoelens heeft over de nieuwe missie in Afghanistan, spreekt ook uit het aantal opzeggingen. Nadat de fractie donderdagavond akkoord ging met de missie, zegden vierhonderd leden op. …

Aantal opzeggers GroenLinks stijgt naar 500

Parool 31.01.2011 AMSTERDAM – Het aantal GroenLinks-leden dat het partijlidmaatschap heeft opgezegd vanwege de steun van de Tweede Kamerfractie aan de politietrainingsmissie in Afghanistan is opgelopen naar vijfhonderd. Ook kwamen er de afgelopen dagen …

Ledenadministratie GroenLinks heeft het druk

Metro 31.01.2011  HAAG (ANP) – Dat de achterban van GroenLinks gemengde gevoelens heeft over de nieuwe missie in Afghanistan, spreekt…

GL verwelkomt óók honderden nieuwe leden

Trouw 31.01.2011 Sinds de fractie donderdagavond besloot een trainigsmissie in Afghanistan te steunen, nam de partij afscheid van 400 leden en kon de ledenadministratie 300 nieuwe leden verwelkomen.

Aantal opzeggers GroenLinks stijgt naar 500

Trouw 31.01.2011 Het aantal GroenLinks-leden dat het partijlidmaatschap heeft opgezegd vanwege de steun van de Tweede Kamerfractie aan de politietrainingsmissie in Afghanistan is opgelopen naar vijfhonderd. Ook kwamen er de afgelopen dagen driehonderd leden bij.

Veel opzeggingen GroenLinks

De Pers 31.01.2011 Dat de achterban van GroenLinks gemengde gevoelens heeft over de nieuwe missie in Afghanistan, spreekt ook uit het aantal opzeggingen. Nadat de fractie donderdagavond akkoord ging met de missie, zegden vierhonderd leden op. Opmerkelijk genoeg kon de partij ook driehonderd nieuwe aanmeldingen noteren. 

Die pet past niet elke Afghaan

De pers 30.01.2011 De Afghaanse agent wordt opgeleid volgens de Dutch Approach. Dat belooft wat: dader en slachtoffer met elkaar in dialoog brengen, bonnenquota, vrouwen in hoge posities, niet te snel schieten?

Nederland en Afghanistan

De Pers 30.01.2011 De regering is er in geslaagd een parlementaire meerderheid voor haar plan, een politietrainingsmissie naar de provincie Kunduz in Afghanistan te zenden, te verwerven.

Zij heeft dat weten te bereiken door de fracties van de ChristenUnie, D66 en GroenLinks ruimhartig tegemoet te komen.  

Hoe zit dat, Jolande Sap?

De pers 30.01.2011 Na jaren idealistisch roepen van de zijlijn regeert GroenLinks nu een beetje mee. De partij is haar onschuld kwijt. Want Jolande Sap heeft niet alleen ‘passie voor Afghanistan’, zij bedrijft ook vrij platte machtspolitiek. Vijf uitspraken waar de leden zaterdag op het congres naar kunnen vragen.

Duitse militairen gewond door bermbom Kunduz

AD 29.01.2011 POTSDAM – Twee Duitse militairen zijn gewond geraakt door een aanslag met een bermbom in de noordelijke Afghaanse provincie Kunduz. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse strijdkrachten zaterdag bekendgemaakt. In Kunduz gaat Nederland …

Initiatierite Jolande Sap komt Rutte goed van pas

NRC 29.01.2011 Of de Afghanen blijvend  van Jolande Saps politieke initiatierite profiteren, moet blijken. Premier  Rutte wist er  beschaafd zijn voordeel mee te doen. Zijn minderheidskabinet maakte deze week, ondanks friendly fire van de PVV, een geslaagde proefvlucht boven onherbergzaam, parlementair terrein, met als uitkomst een veilige landing in Kunduz, Zuid-Holland. Zelden speelde een politiek debat zo […]

‘Steun GroenLinks aan missie blijft, ondanks boze leden’

Elsevier 29.01.2011 De GroenLinks-leden kunnen de steun van hun fractie aan de missie in Kunduz niet meer terugdraaien. Het besluit is volgens GroenLinks-leider Jolande Sap definitief.

Sap zei dat vrijdagavond in het televisieprogramma Pauw en Witteman.

De fractie heeft een eigen verantwoordelijkheid, zei ze. Ze doelt op veel boze leden, die fel tegen de missie zijn.

Zie ook:

’Pacifisten niet tegen vredesmissies’

Trouw 29.01.2011 Negen Kamerleden rennen donderdagavond iets over half tien naar de grote vergaderzaal van de Tweede Kamer. Ze zijn al te laat voor het finale debat over de bijgestelde missie naar Afghanistan. Een tiende GroenLinkser sloft een andere kant uit. De gebruikelijke twinkeling is even niet in de ogen van Ineke van Gent te vinden.

Missie-Kunduz zal verschil maken voor Afghanen

Trouw 29.01.2011 Door mee te gaan naar Kunduz lopen wij niet aan de leiband van de VS, maar proberen we de veiligheid in de regio te verbeteren, zegt Brechtje Paardekooper, kandidaat voor de Eerste Kamer-lijst voor GroenLinks.

Nederland wil vredestichter zijn

Trouw 29.01.2011 In de vroege ochtenduren bekeek ik vrijdag het debat en de stemming over de politiemissie naar Afghanistan. Het was geen slecht debat; in tegenstelling tot hun Amerikaanse collega’s deden politici moeite om echt met elkaar in gesprek te gaan.

Missie-Kunduz zal verschil maken voor Afghanen

Trouw 29.01.2011 Door mee te gaan naar Kunduz lopen wij niet aan de leiband van de VS, maar proberen we de veiligheid in de regio te verbeteren, zegt Brechtje Paardekooper, kandidaat voor de Eerste Kamer-lijst voor GroenLinks.

Door het felle debat over een nieuwe missie naar Kunduz liep de spanning tussen de PvdA en GroenLinks de afgelopen week op. Van Gent zei dat juist dit belangrijke onderwerp zich niet leent om elkaar de maat te nemen. Ze riep op vooral vooruit te kijken. Samenwerking kan goed, op veel concrete punten, maar een fusie is wat haar betreft niet aan de orde.

Van Gent zei dat zaterdag op het PvdA-congres waar zij kwam discussiëren over linkse samenwerking. De aanwezigheid van de parlementariër van GroenLinks was pikant, omdat zij afgelopen week als enige van haar fractie tegen de missie in het Afghaanse Kunduz stemde en daarmee de lijn van de PvdA volgde.

Van Gent: niet-aanvalsverdrag links is nodig

De pers 29.01.2011 GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent vindt dat de linkse partijen snel een niet-aanvalsverdrag moeten sluiten. ,,We moeten ons eigenbelang opzij zetten voor het algemeen belang. Ik roep de linkse partijen op over hun schaduw heen te stappen, zoals ik zelf heb gedaan, om een gezamenlijk doel te kunnen realiseren: het kabinet dat naar huis moet.”

‘Niet-aanvalsverdrag links is nodig’

Trouw 29.01.2011 GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent vindt dat de linkse partijen snel een niet-aanvalsverdrag moeten sluiten. “We moeten ons eigenbelang opzij zetten voor het algemeen belang.”  

Van Gent: niet-aanvalsverdrag links is nodig

VK 29.01.2011 Binnenland GRONINGEN – GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent vindt dat de linkse partijen snel een niet-aanvalsverdrag moeten sluiten. ‘We moeten ons …

Van Gent: niet-aanvalsverdrag links is nodig

Parool 29.01.2011 GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent vindt dat de linkse partijen snel een niet-aanvalsverdrag moeten sluiten. ”We moeten ons eigenbelang opzij zetten voor het algemeen belang. Ik roep de linkse partijen op over hun schaduw heen te stappen, zoals ik zelf heb gedaan, om een gezamenlijk doel te kunnen realiseren: het kabinet dat naar huis moet.”

Van Gent zei dat zaterdag op het PvdA-congres waar zij kwam discussiëren over linkse samenwerking. De aanwezigheid van de parlementariër van GroenLinks was pikant, omdat zij afgelopen week als enige van haar fractie tegen de missie in het Afghaanse Kunduz stemde en daarmee de lijn van de PvdA volgde.

Van Gent pleit voor niet-aanvalsverdrag links

NU 29.01.2011 GRONINGEN – GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent vindt dat de linkse partijen snel een niet-aanvalsverdrag moeten sluiten.

Trainingsmissie best te verdedigen

Trouw 28.01.2011 Het debat tussen Kamer en kabinet over de politiemissie naar Afghanistan laat een ongemakkelijk gevoel achter. Kan Nederland de Afghanen dwingen dat politiemensen niet zullen worden ingezet tegen de taliban?

Jolande

Trouw 28.01.2011 Cynisme en opportunisme zijn de constante waarden waarop het Medusa-vlot van de politiek gewoonlijk drijft. In dit bedrijf hebben partijbelangen en electorale calculaties de plaats van het nationale of algemene belang allang ingenomen.

Rutte en Sap tonen leiderschap dat leek uitgestorven

Trouw 28.01.2011 Van populisme als ‘eerst Gouda, dan Kunduz’ toonde Rutte zich wars. Hij zei dat de steun in de samenleving voor missies over de grenzen van belang is, ’maar niet leidend’. Daarmee zette hij als het ware nog een extra streep onder zijn zelfstandigheid als premier.

‘Snelle afspraken met Afghanen’

Telegraaf 28.01.2011 De Nederlandse regering wil „snel, maar zorgvuldig“ afspraken maken met de Afghaanse autoriteiten over de politietrainingsmissie in Kunduz. Dat heeft minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) vrijdag na afloop van de ministerraad gezegd.

Wat gaat Nederland doen in Noord-Afghanistan?

Parool 28.01.2011 Wat gaat Nederland precies doen met de politietrainingsmissie in Noord-Afghanistan? Een overzicht van wat is afgesproken na de toezeggingen van het kabinet.

Van de ongeveer 545 mannen en vrouwen die uitgezonden worden, werken er 45 onder de Europese vlag en de rest onder de NAVO-vlag.

Veertig civiele politiemensen gaan Afghaanse agenten trainen via de Eupol-missie.

Wat gaat Nederland doen?

Telegraaf 28.01.2011 Wat gaat Nederland precies doen met de politietrainingsmissie in Noord-Afghanistan? Een overzicht van wat is afgesproken na de toezeggingen van het kabinet.

Rutte: Felicitaties voor politiemissie Kunduz ongepast

Elsevier 28.01.2011  Het kan zijn dat de politiemissie naar Afghanistan doorgaat na 2014 als de gewenste doelen nog niet zijn bereikt. Volgens premier Mark Rutte (VVD) moet er niet angstvallig worden vastgehouden aan een einddatum, maar beoordeeld worden hoe de situatie dan is.

Te Kijk:

Rutte: geen overwinning in debat Afghanistan

Parool 28.01.2011 Premier Mark Rutte wil niet spreken van een politieke overwinning in het Afghanistan-debat deze week in de Tweede Kamer.

,,Gevoelens van trots, winst en verlies, ik vind het ongepast om dergelijk commentaar te geven als het gaat om zo iets ernstigs als het uitzenden van trainers naar Afghanistan. Het is nog steeds een moeilijk land met risico’s, dan past het niet dit soort observaties te geven”, aldus Rutte.

Rutte: geen overwinning in debat Afghanistan

VK 28.01.2011  DEN HAAG – Premier Mark Rutte wil niet spreken van een politieke overwinning in het Afghanistandebat, deze week in de Tweede Kamer.

‘Geen overwinning in Afghanistan-debat’

De pers 28.01.2011 Premier Mark Rutte wil niet spreken van een politieke overwinning in het Afghanistandebat, deze week in de Tweede Kamer.

Zie ook:

Sap eist toezicht premier op missie in Kunduz

De pers 28.01.2011 DEN HAAG (ANP) – GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap eist dat premier Mark Rutte er persoonlijk op toe gaat zien dat de missie verloopt volgens de garanties die het kabinet aan de Kamer heeft gegeven. ,,Hij moet zich voluit committeren dat dit de missie wordt die wij met onze motie beoogden’’, zei Sap in het debat.

Column: Plan B

De Pers 28.01.2011 Dinsdagavond toog Jolande Sap naar de premier – diens plan voor de missie voldeed niet aan de wensen van GroenLinks. Sap was boos, ze stelde eisen. De missie was van haar steun afhankelijk, en dus, zei ze, ‘stond Rutte met de rug tegen de muur’.

GL krijgt 200 opzeggingen

Telegraaf 28.01.2011 GroenLinks heeft donderdag en vrijdag ongeveer tweehonderd opzeggingen gekregen van partijleden wegens onvrede over de koers van de partij in het debat over Afghanistan. Dat heeft een woordvoerster van de partij vrijdag gezegd. De opzeggingen gebeurden vooral via e-mail maar ook per telefoon.

GroenLinks probeert schade te beperken

Trouw 28.01.2011 De steun aan de trainingsmissie in Afghanistan wordt Jolande Sap zwaar aangerekend. Via Twitter en website probeert GroenLinks de onvrede te beperken.

Jolande Sap trotseert achterban

NRC 28.01.2011 Jolande Sap, de opvolgster van Femke Halsema als voorvrouw van GroenLinks, heeft vannacht haar meesterproef afgelegd. Of haar hoofd als leider in de strop gelegd. Waarschijnlijk blijkt dat de komende week in de aanloop naar het congres van GroenLinks op 5 februari. Ondanks een aanhoudende weerzin tegen de missie bij een meerderheid van haar achterban, […]

Jolande Sap mogelijk in problemen door steun aan missie

Elsevier 28.01.2011 Het instemmen van GroenLinks met de politiemissie naar Afghanistan, lijkt voor fractievoorzitter Jolande Sap niet zonder gevolgen te blijven. De achterban van de partij heeft zich de afgelopen weken verschillende keren duidelijk uitgesproken tegen de missie naar Kunduz.

Motie
Karel van Broekhoven, voorzitter van de Midden Oosten-werkgroep van de partij, liet donderdagavond aan BNR nieuwsradio weten op het partijcongres van 5 februari een motie van afkeuring in te dienen tegen Sap.

Zie ook:

GroenLinks krijgt 200 opzeggingen

AD 28.01.2011 DEN HAAG – GroenLinks heeft donderdag en vrijdag ongeveer tweehonderd opzeggingen gekregen van partijleden wegens onvrede over de koers van de partij in het debat over Afghanistan. Dat heeft een woordvoerster van de partij vrijdag gezegd. De …

GroenLinks krijgt 200 opzeggingen

Parool 28.01.2011 GroenLinks heeft donderdag en vrijdag ongeveer tweehonderd opzeggingen gekregen van partijleden wegens onvrede over de koers van de partij in het debat over Afghanistan. Dat heeft een woordvoerster van de partij vrijdag gezegd. De opzeggingen gebeurden vooral via e-mail maar ook per telefoon.

GroenLinks krijgt 200 opzeggingen

Metro 28.01.2011 DEN HAAG (ANP) – GroenLinks heeft donderdag en vrijdag ongeveer tweehonderd opzeggingen gekregen van partijleden wegens…

Afghanistan valt slecht bij GL-achterban

Spits 28.01.2011 De instemming van fractievoorzitter Jolande Sap met een militaire politiemissie in Afghanistan zorgt voor beroering binnen de gelederen van het doorgaans zo kalme GroenLinks. LEES VERDER…

GroenLinks vrijwel akkoord

De Pers 28.01.2011 De GroenLinks-fractie is vrijwel akkoord met het kabinetsvoorstel voor een politietrainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz. Dat melden ingewijden donderdagavond.

Duitsland verlengt Afghanistan-missie met een jaar

NRC 28.01.2011 Duitsland verlengt de militaire missie in Afghanistan met een jaar. Een ruime meerderheid in het Duitse parlement heeft vrijdag zoals verwacht goedkeuring verleend aan het plan van de Duitse regering.

Duitsland blijft zeker tot en met januari 2012 actief in het noorden van Afghanistan, waar onder andere de provincie Kunduz ligt. Duitsland heeft – met bijna vijfduizend militairen – na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de grootste troepenmacht in Afghanistan gestationeerd.

NAVO: Goed bezig, Nederland

Spits 28.01.2011 Het Nederlands besluit om een missie naar Afghanistan te sturen voor het trainen van politiemensen is een goede bijdrage om te helpen de veiligheidssituatie in dat land op te bouwen. LEES VERDER…

Meerderheid Tweede Kamer voor politiemissie Kunduz

Elsevier 28.01.2011 Ondanks de aanwezigheid van een dissident in de persoon van Ineke van Gent heeft de Tweede Kamer-fractie van GroenLinks besloten in te stemmen met de politiemissie in Afghanistan. Daarmee is er een Kamermeerderheid voor ‘Kunduz’.

Zie ook:

Kamer akkoord met missie Afghanistan

Trouw 28.01.2011 Premier Mark Rutte is blij dat Nederland “onderdeel blijft van de wereldgemeenschap”, nu de Tweede Kamer heeft ingestemd met het sturen van ruim 545 militairen en politiemensen naar het noorden van Afghanistan voor het opleiden van agenten.

Kamer akkoord met missie Afghanistan

Spits 28.01.2011 De kogel is door de kerk. Nederland gaat toch een politiemissie naar Afghanistan sturen. Na lang overleg heeft een meerderheid van de Tweede Kamer daarmee ingestemd. Ruim 545 militairen en politiemensen gaan naar het noorden van Afghanistan voor het opleiden van agenten. LEES VERDER…

Politiemissie naar Kunduz gaat door

VK 28.01.2011 Binnenland DEN HAAG – De Tweede Kamer heeft donderdagnacht middels een hoofdelijke stemming voor een nieuwe missie naar Afghanistan gestemd. Na twee dagen …

Missie gaat door

Telegraaf  28.01.2011 De Tweede Kamer geeft groen licht voor een nieuwe missie naar Afghanistan. GroenLinks, D66 en ChristenUnie helpen na lang wikken en wegen het kabinet aan een meerderheid om 545 manschappen uit te zenden.

De steun is een grote overwinning voor premier Rutte en zijn ministersploeg in de aanloop naar de Statenverkiezingen van 2 maart. Het minderheidskabinet had er de afgelopen weken een flinke dobber aan om de oppositiepartijen mee te krijgen. GroenLinks werd gisteravond als laatste met een reeks beloften ingepalmd.  

Ineke van Gent stemt als enige GroenLinkser tegen

Tweede Kamer steunt missie Kunduz

NU 28.01.2011 DEN HAAG – De Tweede Kamer heeft zich na een nachtelijk debat uitgesproken voor de missie naar de Afghaanse provincie Kunduz.

‘Nederland langjarig verbonden aan Afghanistan’

NU 28.01.2011 DEN HAAG – Nederland zal ‘langjarig’ verbonden blijven aan Afghanistan.

GroenLinks krijgt 200 opzeggingen

NU 28.01.2011 DEN HAAG – GroenLinks heeft donderdag en vrijdag ongeveer tweehonderd opzeggingen gekregen van partijleden wegens onvrede over de koers van de partij in het debat over Afghanistan.

Van Gent: bang dat het militaire missie wordt

NU 28.01.2011 Tweede Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks stemde als enige van de fractie tegen de politietrainingsmissie in Afghanistan, omdat die volgens haar te weinig kans van slagen heeft. Ook vreest ze dat de missie toch in een militaire missie zal verzanden.

Zie ook: 

Debat begonnen, ‘GroenLinks akkoord met missie’

NRC 27.01.2011 Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat zeer waarschijnlijk akkoord met de door het kabinet voorgestelde Nederlandse politiemissie in Kunduz. Nadat de ChristenUnie eerder vanavond liet weten akkoord te gaan, eindigde even voor half tien vanavond ook het fractieberaad van…  Lees verder›

Beslissing over politiemissie valt vanavond

Elsevier 27.01.2011 Het beslissende debat in de Tweede Kamer over de politietrainingsmissie in Afghanistan is om 21.30 uur begonnen. Dat is gebeurd op verzoek van een fractie, waarvan de naam niet bekend is. Aanvankelijk zou het om 20.30 uur beginnen, maar de kwestie is intussen zo complex geworden dat de aanvang is uitgesteld.  

Zie ook:

VVD: terreur kan ook ons raken

Telegraaf 27.01.2011 Coalitiepartij VVD vindt het van groot belang dat Nederland in Afghanistan actief is om zo te voorkomen dat het land „weer terugglijdt”. Volgens fractievoorzitter Stef Blok is er door Nederlandse militairen de afgelopen jaren flink vooruitgang geboekt, maar is die ook nog broos.  

PvdA gelooft niet in de missie

VK 27.01.2011 De PvdA-fractie gelooft niet in de missie naar Noord-Afghanistan en steunt daarom het kabinetsvoorstel hiertoe niet. Volgens de sociaaldemocraten is het een militaire dan wel een paramilitaire missie en daar zijn ze tegen.  

Steun voor missie nog onzeker

Telegraaf 27.01.2011 Ook na twee dagen van debat is het nog steeds niet duidelijk of het kabinetsplan om Afghaanse politieagenten te trainen in de provincie Kunduz kan rekenen op de steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. 

Positief advies van Voordewind

Telegraaf 27.01.2011 Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie is voor de politietrainingsmissie naar Noord-Afghanistan. Hij heeft zijn fractie geadviseerd om in te stemmen met het kabinetsvoorstel. Of de fractie het met hem eens is, is nog niet duidelijk. Het beraad is nog bezig. 

Voordewind adviseert instemming met missie

Metro 27.01.2011 EN HAAG (ANP) – Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie is voor de politietrainingsmissie naar Noord-Afghanistan.  

Voordewind adviseert instemming met missie

De Pers 27.01.2011 Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie is voor de politietrainingsmissie naar Noord-Afghanistan. Hij heeft zijn fractie geadviseerd om in te stemmen met het kabinetsvoorstel. Of de fractie het met hem eens is, is nog niet duidelijk. Het beraad is nog bezig.

‘ChristenUnie akkoord met missie’

27.01.011 De fractie van de ChristenUnie stemt waarschijnlijk in met de politiemissie naar Kunduz. Buitenlandwoordvoerder Joël Voordewind heeft zijn fractie een positief advies gegeven, zei hij donderdagavond in het tv-programma UitgesprokenEO.

De ChristenUnie is samen met D66 en GroenLinks cruciaal voor een meerderheid. Voordewind voerde de afgelopen twee dagen namens zijn fractie het debat over de missie. De regering is voldoende aan zijn bezwaren tegemoet gekomen om te kunnen instemmen met de missie.

Vanavond slotdebat Kunduz

De Pers 27.01.2011 De Tweede Kamer houdt donderdagavond het afsluitende en beslissende debat met premier Mark Rutte over de politietrainingsmissie in Afghanistan. De fracties komen voorafgaand daaraan in eigen kring bijeen.  

Donderdagavond debat met Rutte over missie

Metro 27.01.2011   HAAG (ANP) – De Tweede Kamer houdt donderdagavond het afsluitende en beslissende debat met premier Mark Rutte over de… 

Debat Afghanistan uitgesteld

De  pers 27.01.2011 Het beslissende debat in de Tweede Kamer over de politietrainingsmissie in Afghanistan is uitgesteld tot 21.30 uur. Dat is gebeurd op verzoek van een fractie, zo is donderdagavond bekendgemaakt.

Sap wacht een motie van afkeuring

Spits 27.01.2011 de ventilator gevonden bij GroenLinks. Fractievoorzitter Jolande Sap krijgt een motie van afkeuring aan haar broek op het partijcongres op 5 februari als zij en haar fractie instemmen met de kabinetsplannen voor een nieuwe missie in Afghanistan. Dat zei de rebelse Karel van Broekhoven, voorzitter van de Midden Oostenwerkgroep van GroenLinks donderdag bij BNR nieuwsradio. LEES VERDER…

Motie van afkeuring tegen Sap

De Pers 27.01.2011 GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap kan een motie van afkeuring tegemoet zien op haar partijcongres op 5 februari als zij en haar fractie instemmen met de kabinetsplannen voor een nieuwe missie in Afghanistan.

GroenLinks vrijwel akkoord met missie

VK 27.01.2011 De GroenLinks-fractie is vrijwel akkoord met het kabinetsvoorstel voor een politietrainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz. Dat melden ingewijden donderdagavond.

gerelateerd nieuws

GroenLinks vrijwel akkoord met missie

Parool 27.01.2011 DEN HAAG – De GroenLinks-fractie is vrijwel akkoord met het kabinetsvoorstel voor een politietrainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz. Dat melden ingewijden donderdagavond. Fractievoorzitter Jolande Sap zal in het laatste debat van …

GroenLinks vrijwel akkoord

Telegraaf 27.01.2011   De GroenLinks-fractie is vrijwel akkoord met het kabinetsvoorstel voor een politietrainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz. Dat melden ingewijden donderdagavond.  

Sap: zware afweging

Telegraaf 27.01.2011 De fractie van GroenLinks staat voor een „zware en gewetensvolle afweging”. Dat zei fractievoorzitter Jolande Sap donderdagavond na afloop van het overleg in de Tweede Kamer met de verantwoordelijk bewindslieden over de politietrainingsmissie in Afghanistan.

Rosenthal: Kabul moet ‘keihard’ toezeggen

Spits 27.01.2011 De Afghaanse regering moet eerst ‘keihard’ garanderen dat agenten die door Nederlanders worden getraind niet militair worden ingezet. Pas dan zal de nieuwe Nederlandse politietrainingsmissie in het noorden van Afghanistan beginnen. LEES VERDER…

Contract met Afghanistan’

27.01.2011 Minister Rosenthal eist ‘keiharde toezegging’ van Afghanistan. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) verzekert de Kamer dat Nederland een ‘keiharde toezegging’ eist van Afghanistan dat opgeleide agenten niet voor militaire doeleinden worden ingezet. Hiermee komt hij tegemoet aan GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap, die hier donderdag nadrukkelijk op aandrong.”De missie in Kunduz kan pas van start gaan als die toezegging van Afghanistan er is”, zei Rosenthal. “Als ze zich daar niet aan houden is het over en uit.” 

 

Opleiding Afghaanse agenten naar 18 weken

27.01.2011 De opleiding van Afghaanse agenten gaat van zes naar achttien weken. Dat staat in de gewijzigde plannen van het kabinet voor een politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz.  

Kunduz: blauwtje voor Mark Rutte?

Metro 26.01.2011 Tweede Kamer lijkt toch niet te voelen voor politiemissie in Kunduz • Daarmee zakt minderheidskabinet voor eerste toets •.Politiemissie

Parool 26.01.2011 Dat was een boeiend debat over de politiemissie naar Afghanistan. Het volgende gedeelte vond ik het best – ik haal het even uit de notulen.

”Ik zou het volgende aan de minister willen vragen, mevrouw de voorzitter. Uit de commissievergadering is gebleken – dat heeft de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken, de heer Mohammadi, zelf gezegd – dat de mogelijkheid bestaat dat het mensenlevens gaat kosten. Kan de minister dit bevestigen?”
”Zeker, die mogelijkheid bestaat.”

Het Kunduz-debat: de consequenties van een ‘voor’ of ‘tegen’ op een rij

VK 26.01.2011 DEN HAAG – Het debat vandaag en morgen over het uitzenden van een politiemissie naar Afghanistan moet vooral een inhoudelijke afweging van

Column: De worstelende mens

De pers 26.01.2011 Hoewel de heer Rouvoet van alle fractieleiders misschien wel het meest diepgaand worstelde met de vraag of de trainingsmissie naar Afghanistan moet worden gesteund, kreeg hij op de gang voor de vergaderzaal van de Kamer de minste aandacht van de pers. 

Kamer schort overleg over missie op

Parool 26.01.2011 De Tweede Kamer heeft woensdagavond het overleg over een politietrainingsmissie in Noord-Afghanistan opgeschort. De fracties willen eerst een brief van het kabinet krijgen waarin alle toezeggingen zijn uitgewerkt, zo gaven ze aan.

Zie ook:

Kabinet beweegt naar oppositie toe – wellicht geen debat Kunduz

NRC 26.01.2011 Nederland gaat met Afghanistan afspreken dat de opgeleide politieagenten niet worden ingezet voor militaire taken. Dat zegde minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vanavond toe tijdens het debat in de Tweede Kamer over de missie. Lees verder›

GroenLinks: Rutte staat met zijn rug tegen de muur

AD 26.01.2011 DEN HAAG – Premier Mark Rutte moet een enorme draai maken, wil GroenLinks instemmen met een missie naar Kunduz. Het huidige kabinetsvoorstel krijgt geen steun van de fractie van GroenLinks. Volgens fractievoorzitter Jolande Sap staat Rutte zijn …

Toch kans op missie na toezegging kabinet

Elsevier 26.01.2011 Er lijken nog mogelijkheden voor een Nederlandse politiemissie in het noorden van Afghanistan. De Tweede Kamer wacht nu op een nieuwe brief van het kabinet, waarin de woensdag gedane toezeggingen zijn verwerkt. De Tweede Kamer heeft woensdagavond het overleg over een politietrainingsmissie in Noord-Afghanistan opgeschort.

Toezeggingen
De fracties willen eerst een brief van het kabinet krijgen waarin alle toezeggingen zijn uitgewerkt, zo gaven ze aan.

Zie ook:

Kabinet past nieuwe missie Afghanistan aan

AD 26.01.2011 DEN HAAG – Het kabinet wil het plan voor een missie in de Afghaanse provincie Kunduz aanpassen. Rekruten krijgen in het nieuwe plan geen zes, maar zestien weken training. En ze krijgen niet alleen schietles, maar leren ook iets over het echte …

Rosenthal zegt akkoord taken politie toe

Trouw 26.01.2011 Nederland wil een overeenkomst sluiten met de Afghaanse overheid waarin staat dat de politiemensen die de Nederlanders gaan trainen alleen worden ingezet voor civiele taken en dus niet aan militaire acties meedoen.

Rosenthal zegt harde afspraak politietaken toe  

VK 26.01.2011 DEN HAAG – Nederland wil een overeenkomst sluiten met de Afghaanse overheid waarin staat dat de politiemensen die de Nederlanders gaan trainen …

Trainingsmissie Kunduz wordt aangepast

Trouw 26.01.2011 De politietrainingsmissie in Kunduz wordt aangepast. Tijdens het debat zei minister van Defensie Hans Hillen (CDA) de Kamer toe dat hij bereid is om de duur van de opleiding van de Afghaanse agenten wil verlengen van zes naar zestien tot achttien weken. Zie ook:

Generaal VS: leren lezen inderdaad prioriteit Kunduz

VK 26.01.2011 De Afghaanse politie leren lezen en schrijven heeft volgens de verantwoordelijke Amerikaanse generaal de hoogste prioriteit bij de training in Kunduz. De Amerikaanse generaal William Caldwell, verantwoordelijk voor de trainingsmissie, heeft dat woensdag gezegd bij een symposium op het NAVO-commandocentrum in Brunssum.

Afghanen moeten lezen en schrijven

Spits 26.01.2011 Het belangrijkste wat de Afghaanse politie moet leren tijdens haar training is lezen en schrijven. Dat zei de Amerikaanse generaal William Caldwell die verantwoordelijk is voor de trainingsmissie vandaag bij het NAVO-commandocentrum in Brunssum. LEES VERDER…

Hillen geeft toe aan wens oppositie

‘Training agenten verlengd tot 18 weken’

NU 26.01.2011 DEN HAAG – De Nederlandse training van Afghaanse politieagenten gaat waarschijnlijk zestien tot achttien weken duren. Dat zegde minister van Defensie Hans Hillen toe in het Afghanistan-debat in de Tweede Kamer.

Deel Kamer wil langere basistraining politie

Parool 26.01.2011 DEN HAAG – Het CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie dringen erop aan de duur van de basistraining aan Afghaanse politierekruten te verlengen. De NAVO-opleiding duurt nu zes weken.

‘Politie mag niet meevechten’

De Pers 26.01.2011 Nederland wil een overeenkomst sluiten met de Afghaanse overheid waarin staat dat de politiemensen die de Nederlanders gaan trainen alleen worden ingezet voor civiele taken en dus niet aan militaire acties meedoen.

Sap: eindoordeel op basis geheel

Telegraaf 26.01.2011 DEN HAAG –  GroenLinks ziet dat het kabinet toezeggingen heeft gedaan rond de trainingsmissie naar Afghanistan die overeenkomen met haar eisen, maar fractievoorzitter Jolande Sap benadrukt dat de bezwaren van haar fractie fundamenteel zijn.
Zie ook:

  Rouvoet positief over toezeggingen

  Kabinet paait oppositie

  Hillen: training verlengd tot 18 weken

Deel Kamer wil langere basistraining

Rosenthal doet toezegging

Niet doorgaan is geen schande’

Sap aangevallen

‘Geen concessies aan militaire steun’

PVV blijft tegen Afghaanse missie

‘Oud-agenten naar Afghanistan’

‘Geen alternatief plan missie’

Hillen: goede argumenten

Jongeren voor missie

‘Rutte moet draaien met missie’

Leren lezen basis training Afghanen

‘We kunnen Duitsers niet laten zitten’

D66 lijdt aan uniformallergie  

Jong GroenLinks, D66 en CU zijn alvast vóór nieuwe missie

VK 26.01.2011 AMSTERDAM – Terwijl de leiders van de ‘echte’ partijfracties in de Tweede Kamer vandaag en morgen debatteren over de vraag of ze instemmen met ..

Sap: stevige beweging naar GL anders geen missie Kunduz

NRC 26.01.2011 Jolande Sap heeft de druk vol bij het kabinet-Rutte gelegd in het debat over een politietrainingsmissie in het Afghaanse Kunduz. “Rutte weet dat hij met de rug tegen de muur staat”, zei Sap vandaag voorafgaand aan de commissievergadering waar zij “stevig gewapend” inging. “Hij zal een flinke beweging naar ons moeten maken, want momenteel kunnen wij niet instemmen met de missie”, aldus de GroenLinks-fractievoorzitter. 

GroenLinks: Rutte moet draaien met missie

VK 26.01.2011 DEN HAAG – Premier Mark Rutte moet een enorme draai maken, wil GroenLinks instemmen met een missie naar Kunduz. Het kabinetsvoorstel zoals dat nu …

Rosenthal: Geen ander plan, wel toezeggingen

Elsevier 26.01.2011 Minister Uri Rosenthal (VVD, Buitenlandse Zaken) benadrukt dat er geen nieuw plan komt voor een missie in Afghanistan. Wel wil de minister GroenLinks tegemoetkomen op een aantal punten.  Nederland wil een overeenkomst sluiten met de Afghaanse overheid waarin staat dat de politiemensen die de Nederlanders gaan trainen alleen worden ingezet voor civiele taken en dus niet aan militaire acties meedoen.

Toezegging
Rosenthal zegde dat woensdag toe aan GroenLinks tijdens het overleg over de beoogde missie in Noord-Afghanistan. Voor GroenLinks is het belangrijk dat de getrainde politiemensen geen verlengstuk worden van het leger

Zie ook:

‘Kabinet past missie aan’

De Pers 26.01.2011 Het kabinet zou al hebben toegezegd de missie op enkele punten aan te passen. Zoveel werd woensdag tot ieders verrassing duidelijk tijdens het eerste debat over de missie. 

Rosenthal ontkent alternatief plan missie

Metro 26.01.2011 DEN HAAG (ANP) – Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken ontkent dat het kabinet een alternatief plan klaar heeft…  

Kabinet ontkent alternatief Kunduz-plan

26.01.2011 ‘Geen sprake van plan om de oppositie over de streep te trekken’ Het kabinet werkt niet aan een alternatief plan voor de politiemissie naar Kunduz om zo enkele oppositiepartijen over de streep te trekken. Daarvan is ‘geen enkele sprake’, zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdag in de Tweede Kamer. “Er is geen plan of whatsoever.”

Verschillende partijen eisten tijdens het debat over de missie opheldering van de bewindsman over het bericht dat het plan wordt aangepast. De NOS meldde dat aan de bezwaren van D66, GroenLinks en de ChristenUnie tegemoet wordt gekomen. De training van de Afghaanse agenten zou onder meer worden uitgebreid. Ingewijden bevestigen dit bericht.

‘Nederland kan Duitsland niet laten zitten’

Metro 26.01.2011 DEN HAAG (ANP) – Nederland heeft vergaande afspraken met Duitsland gemaakt over de inzet van beide landen in Afghanistan…. 

‘Kabinet past missie Kunduz aan’

NU 26.01.2011 Het kabinet wil de missie naar de Afghaanse provincie Kunduz aanpassen om de twijfelende oppositie over de streep te trekken. Dat meldt de NOS. 

‘Rutte moet draaien met missie’

NU 26.01.2011 DEN HAAG – Premier Mark Rutte moet een enorme draai maken, wil GroenLinks instemmen met een missie naar Kunduz. Bekijk video Het kabinetsvoorstel zoals dat nu op tafel ligt, krijgt geen steun van de fractie van GroenLinks.

Dat heeft fractievoorzitter Jolande Sap woensdag gezegd vlak voor het Kameroverleg over de politietrainingsmissie in het noorden van Afghanistan.

GroenLinks: Rutte moet gaan draaien met Kunduz-missie

Elsevier 26.01.2011 Premier Mark Rutte (VVD) moet een ‘enorme draai’ maken, wil GroenLinks nog instemmen met een politiemissie naar Kunduz in Afghanistan.  Het voorstel zoals dat er nu uitziet, krijgt geen steun van de fractie van GroenLinks.

Dat heeft fractievoorzitter Jolande Sap woensdag gezegd vlak voor het Kameroverleg over de trainingsmissie.

Eisen
Volgens de nieuwe GroenLinks-leider staat Rutte met zijn rug tegen de muur en moet hij aan de eisen en bezwaren van haar partij tegemoet komen.

Zie ook:

Kabinet paait oppositie

Spits 26.01.2011 Nederland zal in mei niet beginnen aan de politietrainingsmissie in Noord-Afghanistan als het niet gelukt is afspraken te maken over de taken die door Nederland opgeleide politiemensen gaan uitvoeren. Zij mogen niet ingezet worden voor militaire acties. Als later zou blijken dat niet wordt voldaan aan deze voorwaarden, dan zal Nederland in het uiterste geval de missie stoppen. LEES VERDER…  

Kabinet paait oppositie met toezeggingen

NU 26.01.2011 DEN HAAG – Nederland zal in mei niet beginnen aan de politietrainingsmissie in Noord-Afghanistan als het niet gelukt is afspraken te maken over de taken die door Nederland opgeleide politiemensen gaan uitvoeren.

Sap schuldig aan achterkamertjespolitiek’

26.01.2011 (Novum) – GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap is tijdens het debat over de politietrainingsmissie in Kunduz aangevallen omdat zij contact heeft gezocht met premier Mark Rutte (VVD). PVV-Kamerlid Hero Brinkman sprak van achterkamertjespolitiek en ook Harry van Bommel (SP) en Frans Timmermans (PvdA) eisten opheldering.

Voor aanvang van het debat zei Sap dat ze dinsdag contact met Rutte heeft gezocht om hem duidelijk te maken dat GroenLinks niet kan instemmen met het kabinetsplan. “Schandalig”, vond Brinkman. Hierop antwoordde Sap dat niemand haar toch kon verwijten dat ze op zoek is naar een oplossing en hiervoor alle middelen inzet.

Reprimande voor Hero Brinkman

NU 26.01.2011 PVV’er Hero Brinkman heeft woensdag tijdens het debat over de voorgenomen politiemissie naar Afghanistan een vermaning gekregen van commissievoorzitter Nebahat Albayrak (PvdA), omdat hij uit de school klapte over een vertrouwelijk overleg.  

GroenLinks: Rutte moet draaien met missie

Metro 26.01.2011 DEN HAAG (ANP) – Premier Mark Rutte moet een enorme draai maken, wil GroenLinks instemmen met een missie naar Kunduz. Het…

Deel Kamer wil langere basistraining politie

Metro 26.01.2011 DEN HAAG (ANP) – Het CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie dringen erop aan de duur van de basistraining aan Afghaanse…

PvdA: ‘geen vertrouwen in missie’

26.01.2011 De PvdA heeft er onvoldoende vertrouwen in dat de missie naar Kunduz bijdraagt aan de stabiliteit van Afghanistan. Daarom kan de partij niet instemmen met het kabinetsvoorstel voor een politietrainingsmissie, zo liet Kamerlid Frans Timmermans woensdag weten. Timmermans meent dat de missie een paramilitair karakter heeft. De agenten die worden opgeleid worden ook ingezet om te vechten tegen de Taliban, en dat is niet de bedoeling, meent Timmermans.

VVD eist harde garanties voor veiligheid van kabinet.

Sap: Rutte staat met rug tegen de muur 

26.01.2011 GroenLinks-leider Jolandse Sap is boos op premier Rutte over de invulling van de motie Peters-Pechtold. “Rutte weet dat hij met de rug tegen de muur staat. GroenLinks-fractievoorzitter Jolandse Sap heeft premier Mark Rutte (VVD) laten weten dat ze boos is over de manier waarop het kabinet invulling heeft gegeven aan de motie Peters-Pechtold.

Deze motie uit het voorjaar van 2010, waarin het kabinet verzocht werd een puur civiele trainingsmissie op te tuigen, vormt het uitgangspunt van de nu door het kabinet voorgestelde missie. 

Steun voor missie Kunduz brokkelt steeds verder af

VK 25.01.2011 Buitenland DEN HAAG – Een dag voor het finale debat brokkelt de steun voor een politiemissie naar Afghanistan steeds verder af.

Lees ook Rutte heeft nog hoop op Afghanistanmissie

Rutte blijft hopen, maar missie in huidige vorm onhaalbaar

NRC 25.01.2011 Premier Rutte denkt nog steeds dat hij een meerderheid van de Tweede Kamer kan overtuigen een Nederlandse politietrainingsmissie naar Afghanistan te sturen. Hij zei vandaag in Brussel, waar hij een ontmoeting had met Europese Commissie-voorzitter Barosso, dat hij in het…  Lees verder›

Premier Rutte gelooft nog altijd in Afghanistan-missie

Elsevier 25.01.2011 De drie oppositiepartijen ChristenUnie, GroenLinks en D66 hebben overleg gevoerd over de politiemissie in Afghanistan. Premier Mark Rutte (VVD) is ondanks de grote twijfels bij veel politieke partijen nog altijd hoopvol dat de missie doorgaat. Rutte verwacht dat hij de nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan door de Tweede Kamer kan loodsen.

Zie ook:

Rutte zal ‘knokken’ voor missie

De Pers 25.01.2011 Premier Mark Rutte is vol goede hoop dat hij de nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan door de Tweede Kamer kan loodsen. ,,Daar zal ik ook voor knokken”.

Cohen: PvdA gesterkt in afwijzing missie

De Pers 25.01.2011 De PvdA-fractie is op basis van de hoorzitting met deskundigen over de beoogde politietrainingsmissie in Afghanistan in het gevoel gesterkt dat er te veel paramilitaire elementen in zitten. Dat zei PvdA-leider Job Cohen dinsdag na de wekelijkse fractievergadering.

Cohen: PvdA gesterkt in afwijzing missie

Parool 25.01.2011 De PvdA-fractie is op basis van de hoorzitting met deskundigen over de beoogde politietrainingsmissie in Afghanistan in het gevoel gesterkt dat er te veel paramilitaire elementen in zitten. Dat zei PvdA-leider Job Cohen dinsdag na de wekelijkse fractievergadering. ”Daarom begrijpen we ook dat de vraagtekens bij GroenLinks en de ChristenUnie groter zijn geworden”, stelde hij. Het kabinet heeft de steun van GroenLinks, de ChristenUnie en ook D66 nodig om tot een meerderheid in de Tweede Kamer te komen.

Cohen: PvdA gesterkt in afwijzing missie

Metro 25.01.2011 DEN HAAG (ANP) – De PvdA-fractie is op basis van de hoorzitting met deskundigen over de beoogde politietrainingsmissie in… 

Moeten we weer naar Afghanistan?

25.01.2011 Metro laat een voorstander en een tegenstander aan het woord • Rob de Wijk en Willem van der Plat.

Briefing verandert niets

Telegraaf 25.01.2011 De vertrouwelijke briefing die Tweede Kamerleden woensdagavond hadden met de Defensietop brengt voor GroenLinks geen verandering in de bezwaren die de fractie heeft tegen het voorstel voor een nieuwe Afghanistanmissie. 

Plan missie lijkt kansloos

Telegraaf 25.01.2011 De politieke spanning over een politietrainingsmissie in Afghanistan neemt toe. Het huidige kabinetsplan lijkt niet te kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. Vooral GroenLinks en de ChristenUnie neigen naar een nee en ook D66 is er nog niet uit. Het minderheidskabinet van VVD en CDA heeft de steun van de drie oppositiepartijen wel nodig, omdat gedoogpartner PVV en ook de PvdA, SP en Partij voor de Dieren in elk geval tegen de nieuwe missie zijn.

Jolande Sap kan niet weglopen voor missie

Elsevier 25.01.2011 GroenLinks lijkt zich nu tegen politiemissie te keren, maar Jolande Sap weet dat ze dat niet met goed fatsoen kan maken. Elk inlichtingenrapport is een risico-catalogus. Wie voor het eerst zo’n staatsgeheim stuk mag lezen, slaat de schrik om het hart. Wat kan er niet allemaal misgaan tijdens zo’n missie in Afghanistan! Mag ik mijn mannen en vrouwen blootstellen aan zoveel gevaar?

Voor GroenLinks-leider Jolanda Sap was het gisteren nieuw. Nog maar kort leider van de partij, kreeg ze de onheilsinventaris nooit eerder zó indringend onder ogen.

CDA is nog niet uitgepraat over missie

Telegraaf 25.11.2011 De CDA-fractie is nog niet uitgepraat over het kabinetsplan om een politietrainingsmissie naar Noord-Afghanistan te sturen. Donderdag wil de Tweede Kamerfractie van de christendemocraten een definitief standpunt bepalen. Die dag is een debat gepland met de verantwoordelijk ministers samen met premier Mark Rutte.

CU en GroenLinks steunen missie niet

Trouw 25.01.2011 GroenLinks en de ChristenUnie stemmen niet in met de door het kabinet voorgestelde politietrainingsmissie in Kunduz. Dat hebben beide partijen dinsdagochtend na hun fractieberaad laten weten.

Grote twijfels over ‘oorlogpolitie’

De Pers 25.01.2011 Zowel de ChristenUnie als GroenLinks hebben dinsdag grote twijfels geuit over een mogelijke politietrainingsmissie in Afghanistan. Doden te verwachten

Nederland moet er rekening mee houden dat een Nederlandse politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz mensenlevens gaat kosten. Daarvoor waarschuwde een hoge politiefunctionaris uit Kunduz.

Half maart

Als het kabinet de politietrainingsmissie doorzet, zullen al half maart negentig Nederlanders in Afghanistan aan de slag gaan om voorbereidingen te treffen. ,,Als we nu de balans opmaken, kunnen we er nog niet mee instemmen”, zei ChristenUnie-leider André Rouvoet dinsdag na de wekelijkse fractievergadering

Lees ook:
   Duivels Dilemma 
   ‘Enkel en alleen een trainingsmissie’
   ‘Politiemissie gaat levens kosten’
   Missie Afghanistan vanaf maart
   CDA heeft ‘inhoudelijke vragen’
   Kunduz, wat weet een Kamerlid ervan?
   ‘Afghanistan-missie blunder’

ChristenUnie en GroenLinks tegen missie Kunduz ‘in huidige opzet’ – Video

NRC 25.01.2011 De ChristenUnie en GroenLinks stemmen niet in met de politietrainingsmissie in Afghanistan. Dat hebben beide partijen na beraad met hun fractie laten weten.

Missie: ChristenUnie en GroenLinks neigen naar ‘nee’

Elsevier 25.01.2011 Met het voorstel voor een nieuwe politiemissie in Afghanistan zoals het er nu ligt, kan de ChristenUnie nog niet akkoord gaan. Ook GroenLinks gaat waarschijnlijk tegen de missie stemmen. Dat maken de fracties dinsdag bekend.

Zie ook:

GL, SP en CU willen nog niet naar Afghanistan

Metro 25.01.2011 DEN HAAG (ANP) – De fractie van GroenLinks neigt naar een nee tegen het huidige voorstel voor een politietrainingsmissie…

Fractie GL neigt naar nee

Telegraaf 25.01.2011 De fractie van GroenLinks neigt naar een nee tegen het huidige voorstel voor een politietrainingsmissie naar Kunduz in Noord-Afghanistan. Het eindoordeel is nog niet opgemaakt „maar het kabinet moet met een heel goed antwoord komen om de fractie nog te kunnen overtuigen. Dat wordt een lastig verhaal.”

CU, GL en D66 twijfelen over Kunduz

Spits 25.01.2011 De fractievoorzitters André Rouvoet (ChristenUnie), Alexander Pechtold (D66) en Jolande Sap (GroenLinks) hebben samen overleg gevoerd over de nieuwe missie die het kabinet naar Afghanistan wil sturen. LEES VERDER…

‘Weerstand GroenLinks en CU is groter geworden’

Afghanistan-missie ver weg

NU 25.01.2011 DEN HAAG – De kans dat de door het kabinet voorgestelde Afghanistan-missie doorgezet kan worden lijkt klein.

Geen steun voor missie in Afghanistan’

25.01.2011 GroenLinks en de ChristenUnie stemmen niet in met de door het kabinet voorgestelde  politietrainingsmissie in Kunduz. Dat hebben beide partijen dinsdagochtend na hun fractieberaad laten weten.

Petraeus: zware strijd in Afghanistan in 2011

25.01.2011 De coalitietroepen in Afghanistan wacht in 2011 een zware strijd in hun pogingen de veiligheid in de zuidelijke bolwerken van de Taliban uit te breiden. Dat heeft de Amerikaanse generaal David Petraeus, de hoogste bevelhebber van de coalitietroepen in het land, dinsdag gezegd.

Het oordeel van Petraeus over het bijna tien jaar durende conflict in Afghanistan werd enkele uren voor de State of the Union van president Barack Obama vrijgegeven. De eerder uitgesproken hoop dat in juli een begin kan worden gemaakt met de terugtrekking van Amerikaanse troepen hangt sterk af van de situatie op dat moment in het land.

Uiterst fragiele steun voor Afghanistan-missie

Trouw 24.01.2011 Het is allang niet meer vanzelfsprekend dat de Tweede Kamer unaniem instemt met een grotere vredes- of crisisbeheersings-operatie. Maar nog nooit was het politieke draagvlak zo beperkt als met het huidige voornemen politietrainers naar Afghanistan te sturen. 

Plan trainingsmissie bizarre vertoning

Trouw 24.01.2011 Het plan om politietrainers naar Afghanistan te sturen is een bizarre vertoning en illustratief voor de nieuwe verhoudingen in het Nederlandse politieke bestel.

Missie Afghanistan op losse schroeven na hoorzitting

VK 24.01.2011 Binnenland DEN HAAG – Zowel bij GroenLinks als de ChristenUnie is de twijfel gegroeid over de politietrainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz. Het …

Twijfel neemt toe over Kunduz-missie

NOS 24.01.2011 Na een hele dag deskundigen te hebben gehoord is de twijfel bij de oppositiepartijen in de Kamer toegenomen over de trainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz.

Fractieleider Sap van GroenLinks heeft zorgen over het veiligheidsrisico. Ze heeft met haar collega-Kamerleden vertrouwelijke informatie ingezien. De Kamerleden spreken morgen achter gesloten deuren verder met het kabinet over die informatie. Meer…

Hoorzitting neemt twijfel over missie niet weg

NRC 24.01.2011 In de Tweede Kamer vond vandaag een hoorzitting plaats over de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Doel was de twijfel bij partijen weg te nemen, maar deze lijkt alleen maar te zijn toegenomen.

Bij GroenLinks-leider Jolande Sap zijn de zorgen over de veiligheid in het gebied en de effectiviteit van van de politiemissie allerminst verdwenen. Verschillende sprekers benadrukten vandaag het veiligheidsrisico in Kunduz. Dit maakt het moeilijk voor de oppositiepartijen om hun standpunt te bepalen. De steun van GroenLinks, D66 en ChristenUnie is cruciaal voor het kabinet-Rutte om een meerderheid te krijgen voor de missie.

D66 en GroenLinks willen extra overleg Rutte

Metro 24.01.2011 DEN HAAG (ANP) – D66 en GroenLinks willen een extra vertrouwelijk overleg met premier Mark Rutte over de beoogde missie in

Partijen willen extra overleg Rutte

De Pers 24.01.2011 – D66 en GroenLinks willen een extra vertrouwelijk overleg met premier Mark Rutte over de beoogde missie in Noord-Afghanistan. Aanleiding zijn de geheime stukken van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), waarin de Kamerleden maandagochtend vertrouwelijk inzage hadden.

GroenLinks en D66 nog niet overstag

‘Extra overleg over missie’

Telegraaf 24.01.2011  D66 en GroenLinks willen een extra vertrouwelijk overleg met premier Mark Rutte over de beoogde missie in Noord-Afghanistan.

Zie ook: 

Taliban dreigend over politiemissie

RTL 24.01.2011 Als Nederland een politiemissie naar de Afghaanse provincie Kunduz stuurt, zullen er Nederlandse agenten sterven. Dat heeft de woordvoerder van de taliban verklaard tegenover RTL Nieuws.

Taliban dreigen Nederlandse agenten te doden

Elsevier 24.01.2011 Er zullen Nederlandse agenten in Afghanistan sterven als Nederland besluit een politiemissie te sturen naar de provincie Kunduz, zegt een woordvoerder van de Taliban. ‘Jullie landgenoten zullen het doelwit zijn van aanslagen.’ Een woordvoerder van de Taliban heeft dat verklaard tegenover RTL Nieuws.

‘Warm onthaal’
Verder zei hij dat de Nederlanders op een ‘warm onthaal’ kunnen rekenen als er een nieuwe missie naar zijn land komt. Uit de uitspraken blijkt dat de Taliban uitstekend op de hoogte zijn van de Nederlandse plannen.Zie ook:

Taliban dreigen Nederlanders te doden

’Nederlanders kunnen op ’warm onthaal’ rekenen’

AD 24.01.2011 19 reacties KUNDUZ – Er zullen Nederlandse agenten in Afghanistan sterven als Nederland besluit een politiemissie te sturen naar de provincie Kunduz. Nederlanders kunnen op een ‘warm onthaal’ rekenen als er een nieuwe missie naar Afghanistan komt.

 

Taliban dreigt met Nederlandse slachtoffers 

RTL 24.01.2011 Militaire missie of niet: er zullen Nederlandse agenten sterven in Afghanistan, als ze meedoen met de trainingsmissie. Dat zegt een woordvoerder van de Taliban tegen RTL Nieuws.

Zie ook: Hoe denkt de Tweede Kamer over de missie? 

Taliban dreigt met Nederlandse slachtoffers

Telegraaf 24.01.2011 Volgens een woordvoerder van de taliban krijgen de Nederlandse agenten een ‘warm onthaal’ als het kabinet de politietrainingsmissie naar Afghanistan doorzet. 

CU hikt aan tegen NAVO-deel

Telegraaf 24.01.2011 De ChristenUnie is maandag tijdens een hoorzitting met deskundigen in de Tweede Kamer niet gerustgesteld over de beoogde politietrainingsmissie in Afghanistan. De partij blijft vooral aanhikken tegen het NAVO-deel van het kabinetsvoorstel. 

NAVO wil Nederland graag in Afghanistan

Metro 24.01.2011 BRUSSEL (ANP) – De NAVO ziet graag Nederlandse deelname aan de trainingsmissie van Afghaanse veiligheidskrachten in Afghanistan. Die missie is het ticket voor het vertrek van de buitenlandse militairen uit Afghanistan.

NAVO wil Nederland erbij

Telegraaf 24.01.2011 De NAVO ziet graag Nederlandse deelname aan de trainingsmissie van Afghaanse veiligheidskrachten in Afghanistan. Die missie is het ticket voor het vertrek van de buitenlandse militairen uit Afghanistan.

Afghanistan: wat hebben we daar te zoeken? Video

 NAVO wil Nederland graag in Afghanistan

De Pers 24.01.2011  De NAVO ziet graag Nederlandse deelname aan de trainingsmissie van Afghaanse veiligheidskrachten in Afghanistan. Die missie is het ticket voor het vertrek van de buitenlandse militairen uit Afghanistan. 

NU-lezer wil geen nieuwe Afghanistan-missie

NU 24.01.2011  AMSTERDAM – Als het aan de NU-lezers ligt komt er geen nieuwe missie in Afghanistan.

Nederlanders tegen een nieuwe missie in Afghanistan

Metro 24.01.2011 Onderzoek Maurice de Hond • 68 procent is tegen een nieuwe missie.

‘Bos sprak mee over verlengen missie Uruzgan’

NU 24.01.2011 De PvdA-bewindslieden in het vorige kabinet, ook Wouter Bos, hebben wel degelijk serieus meegepraat over verlenging van de Nederlandse missie in Uruzgan. Dat heeft ChristenUnie-leider André Rouvoet gezegd in het programma ‘Aan de Slag’ op BNR.

Rouvoet reageerde daarmee op Wikileaks-documenten, die suggereren dat Bos onverzettelijk was in zijn weerstand tegen zo’n verlenging.

Cordaid: liever geen missie Afghanistan

Spits 24.01.2011 De hulporganisaties Healthnet TPO en Cordaid zien niets in de mogelijke politietrainingsmissie van Nederland in Noord-Afghanistan. De groepen vinden de gewapende inzet van de afgelopen jaren niet de goede manier om veiligheid in Afghanistan te bereiken. LEES VERDER…

Hulporganisaties zien missie Afghanistan niet zitten

VK 24.01.2011 Afghanistan DEN HAAG – De hulporganisaties Healthnet TPO en Cordaid zien niets in de beoogde politietrainingsmissie van Nederland in Noord-Afghanistan. Ze …

Hulporganisaties zien missie niet zitten

NU 24.01.2011 DEN HAAG – De hulporganisaties Healthnet TPO en Cordaid zien niets in de beoogde politietrainingsmissie van Nederland in Noord-Afghanistan.

GL en CU twijfelen over trainingsmissie

Spits 24.01.2011 GroenLinks maakt zich steeds meer zorgen over de beoogde politietrainingsmissie in Afghanistan. De kans dat de partij instemt met het kabinetsvoorstel, is maandag ‘kleiner geworden’. Dat stelde GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap na afloop van een hoorzitting met deskundigen over de nieuwe missie. LEES VERDER…

Kans op trainingsmissie naar Kunduz kleiner

AD 24.01.2011 De kans dat veertig politiemensen en ruim vijfhonderd militairen naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz gaan, is maandag kleiner geworden. Van de drie reeds twijfelende oppositiepartijen gaf GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap na een hoorzitting in de Tweede Kamer over de missie aan dat haar zorgen niet afgenomen zijn maar eerder toegenomen.

GL: kans op missie Kunduz kleiner

RTL 24.01.2011 De kans dat GroenLinks instemt met een politiemissie naar Afghanistan, is na vandaag kleiner geworden. Dat zegt fractieleider Jolande Sap na een hoorzitting in de Tweede Kamer.

‘Kans op instemming missie kleiner’

Parool 24.01.2011 DEN HAAG – De kans dat veertig politiemensen en ruim vijfhonderd militairen naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz gaan, is maandag kleiner geworden. Van de drie reeds twijfelende oppositiepartijen gaf GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap …

GroenLinks: kans op instemming missie kleiner

Metro 24.01.2011 DEN HAAG (ANP) – De zorgen van GroenLinks over de beoogde politietrainingsmissie in Afghanistan zijn maandag groter…

GroenLinks: kans op instemming missie kleiner

AD 24.01.2011 DEN HAAG – De zorgen van GroenLinks over de beoogde politietrainingsmissie in Afghanistan zijn maandag groter geworden. De kans dat de partij instemt met het kabinetsvoorstel, is ,,vandaag kleiner geworden”.

GroenLinks: Zorgen over missie Afghanistan nemen toe

Elsevier 24.01.2011 De twijfels bij GroenLinks-leider Jolande Sap over een Nederlandse trainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz worden steeds groter. Hoewel de partij de missie zelf heeft opgezet, nemen de zorgen over de veiligheid toe.

De zorgen van Jolande Sap over missie zijn ‘niet verminderd, integendeel’, melden RTL Nieuws en de NOS.

Zie ook:

Meer zorgen GL over missie

Telegraaf 24.01.2011 De zorgen van GroenLinks over een Nederlandse politiemissie in de Afghaanse provincie Kunduz zijn eerder toegenomen dan afgenomen. Dat zei fractievoorzitter Jolande Sap in de marge van een hoorzitting over Afghanistan tegen de NOS.

Zorgen GroenLinks over Kunduz niet weggenomen

VK 24.01.2011 AMSTERDAM – De informatie die de Tweede Kamer maandag kreeg over de missie in Kunduz heeft de zorgen van GroenLinks eerder vergoot dan verkleind. …

Zorgen GroenLinks over Kunduz niet weggenomen  

NU 24.01.2011 AMSTERDAM – De zorgen van GroenLinks over de beoogde politietrainingsmissie in Afghanistan zijn maandag groter geworden. De kans dat de partij instemt met het kabinetsvoorstel, is ”vandaag kleiner geworden”.

‘Trainers nooit betrokken bij andere acties’

AD 24.01.2011 DEN HAAG – Nederlandse politietrainers zullen in Afghanistan nooit worden ingezet bij andere operaties of acties. Dat verzekerde de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken, Bismillah Khan Mohammadi, vandaag tijdens een hoorzitting in de Tweede …

‘Nederland alleen voor trainingsmissie naar Afghanistan’

Elsevier 24.01.2011 Nederlandse politietrainers worden bij een trainingsmissie in Afghanistan alleen ingezet voor het opleiden van politieagenten.

Dat heeft de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Bismillah Khan Mohammadi maandag gezegd tijdens de hoorzitting over de missie in de Tweede Kamer.  Hij weerspreekt daarmee PvdA-leider Job Cohen, die onmiddellijk na het kabinetsbesluit liet weten de nieuwe missie niet te steunen, omdat het volgens hem een militaire missie wordt. Dezelfde bezwaren leven in de achterban van GroenLinks.

Zie ook:

‘Nederlanders gaan echt niet vechten’

Trouw 24.01.2011 Nederlanders zullen in Afghanistan niet betrokken raken bij gevechten tegen de Taliban, verzekert de Afghaanse minister van binnenlandse zaken hen.

‘Afghaanse politie voert ook oorlog’ Video

VK 24.01.2011 Zolang er in Afghanistan geen vrede is, zal de Afghaanse politiemacht ook militair worden ingezet. De minister van Binnenlandse Zaken generaal Bismillah Khan kon vandaag tijdens een hoorzitting in de Tweede kamer niet garanderen dat door Nederlanders opgeleide politiemensen alleen civiele taken zullen uitvoeren.

Afghaanse minister: politiemissie is niet militair

VK 24.01.2011 AMSTERDAM – De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken generaal Bismillah Khan benadrukt dat een eventuele nieuwe Nederlandse missie naar zijn …

‘Trainers nooit betrokken bij andere acties’

Parool 24.01.2011 Nederlandse politietrainers zullen in Afghanistan nooit worden ingezet bij andere operaties of acties. Dat verzekerde de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken, Bismillah Khan Mohammadi, maandag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer met deskundigen over het kabinetsvoorstel om een politietrainingsmissie naar het noorden van dat land te sturen.

‘Trainers nooit betrokken bij andere acties’

Metro 24.01.2011 DEN HAAG (ANP) – Nederlandse politietrainers zullen in Afghanistan nooit worden ingezet bij andere operaties of acties….  

‘Politietrainers Afghanistan niet actief bij andere acties’

NU 24.01.2011 Nederlandse politietrainers zullen in Afghanistan nooit worden ingezet bij andere operaties of acties.

We doen het voor de meisjes

De Pers 24.01.2011 Het zou over de Afghanen gaan, maar het debat over Afghanistan wordt vooral bepaald door politieke strategie. Partijen die willen regeren zijn wel te porren voor een missie.

Hoorzitting over Afghanistan

Telegraaf 24.01.2011 De Tweede Kamer houdt maandag een hoorzitting met deskundigen over het kabinetsvoorstel om een politietrainingsmissie met 545 mensen naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz te sturen.

Hoorzitting in Kamer over Afghanistan-missie

De Pers 24.01.2011 De Tweede Kamer houdt maandag een hoorzitting met deskundigen over het kabinetsvoorstel om een politietrainingsmissie met 545 mensen naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz te sturen.

Hoorzitting in Kamer over Afghanistan-missie

Parool 24.01.2011 De Tweede Kamer houdt maandag een hoorzitting met deskundigen over het kabinetsvoorstel om een politietrainingsmissie met 545 mensen naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz te sturen.

Om 10 uur in de ochtend beginnen de Kamerleden die gespecialiseerd zijn in buitenlandse zaken en defensie met het horen van Afghaanse bestuurders en een Afghaanse generaal.

‘Missie ontbeert rechtvaardiging’

Trouw 23.01.2011 De Tweede Kamer houdt maandag een hoorzitting over de trainingsmissie in Kunduz, Afghanistan. De ChristenUnie zou deze missie niet moeten steunen als zij zich laat leiden door ‘de leer van de rechtvaardige oorlog’, vindt beleidsadviseur in de ontwikkelingssamenwerking Cor Oudes.

januari 26, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , ,

4 reacties

 1. […] Zie ook: Einde Kabinet Rutte 1 – versus troepenmacht Afganistan ? deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 1 – versus troepenmacht Afganistan deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 28, 2011

 2. […] Einde Kabinet Rutte 1 – versus troepenmacht Afganistan ? deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 1 – versus troepenmacht Afghanistan – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | augustus 30, 2011

 3. […] Einde Kabinet Rutte 1 – versus troepenmacht Afganistan ? deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte 1 – versus troepenmacht Afghanistan – deel 6 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 2, 2012

 4. […] Einde Kabinet Rutte 1 – versus troepenmacht Afganistan ? deel 3 […]

  Pingback door Kabinet Rutte II – versus troepenmacht Afghanistan « Debat in de Digitale Hofstad | december 2, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: