Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Politiek Den Haag neemt bedreigingen Al-Qaida serieus

AL-Quada bedreigt ook Koptische kerken in Nederland.

Joël Voordewind is de initiatiefnemer van de bijeenkomst, die plaatsvindt in het gebouw van de Tweede Kamer. Het Kamerlid heeft ook alle andere politieke partijen uitgenodigd. “Deze dreigementen moeten zeer serieus worden genomen. We kunnen dit onder geen enkele voorwaarde zomaar voorbij laten gaan”, stelt hij.

Voordewind wil onder meer van de kopten horen hoe zij zich voelen onder deze dreiging en of zij ondersteuning en beveiliging nodig hebben. Hij wijst er verder op dat de dreiging uit islamitische hoek komt. “Hier moet een breed maatschappelijk debat over plaatsvinden met juist ook de moslims in Nederland.”

Deze week werd duidelijk dat de koptische kerken in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht op een lijst van Al-Qaida staan. Het terreurnetwerk zou oproepen om donderdag tijdens het koptische kerstfeest aanslagen te plegen op koptische kerken in Egypte en Europa. Op nieuwjaarsdag kwamen bij een aanslag op een koptische kerk in de Egyptische havenstad Alexandrië 21 mensen om het leven.

Koptische christenen in Nederland hebben politiek Den Haag dinsdag opgeroepen meer druk uit te oefenen op Egypte. Ze maken zich grote zorgen over het lot van hun geloofsgenoten in het Noord-Afrikaanse land.

‘Leger van de Islam achter aanslag Koptische kerk’

NRC 22.01.2011 De aanslag op de Egyptische Koptische kerk op Nieuwjaarsdag was het werk van een aan Al-Qaeda gelieerde groepering. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly vandaag over het geweld waarbij 21 christenen overleden en honderden gewond raakten.

Het gaat volgens de minister om sluitend bewijs tegen het “schimmige Leger van de Islam dat zich ophoudt in Gaza”. Persbureau Reuters meldt dat de groepering via een woordvoerder laat weten helemaal niet achter de autobomaanslag te zitten. “Wij zijn op geen enkele manier betrokken bij de aanslag. We prijzen hen die dat wel zijn.”r v

Het Leger van de Islam kwam eerder al in het nieuws door de ontvoeringen van de Israëlische soldaat Gilad Shalit (wiki) in 2006 en BBC-journalist Alan Johnstonan

Kopten doen beroep op politiek

Telegraaf  11.01.2011 Koptische christenen in Nederland hebben politiek Den Haag dinsdag opgeroepen meer druk uit te oefenen op Egypte. Ze maken zich grote zorgen over het lot van hun geloofsgenoten in het Noord-Afrikaanse land.

Kopten: meer druk politiek op Egypte

Trouw 11.01.2011 Vanuit Den Haag en Brussel moet meer druk worden uitgeoefend op de Egyptische overheid om koptische christenen beter te behandelen. Daarover waren de ruim 35 aanwezigen het volgens de ChristenUnie dinsdag unaniem eens tijdens een door Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) georganiseerde bijeenkomst van vertegenwoordigers van de koptische gemeenschap in Nederland.Leger van de Islam kwam eerder al in het nieuws door de

ChristenUnie nodigt kopten in Nederland uit

07.01.2011 De ChristenUnie belegt dinsdag een spoedbijeenkomst met Egyptische koptische christenen in Nederland. De partij wil hiermee de positie van hen bespreken, na de aanslag in Alexandrië en de bedreiging van koptische kerken in Nederland.

Ook de SGP betuigt steun aan de koptisch orthodoxe kerk. SGP-voorman Kees van der Staaij gaat maandag met een delegatie van de SGP-Kamerfractie op bezoek bij de koptische kerk in Den Haag. Het bezoek is bedoeld als steuntje in de rug, laat de orthodox-gereformeerde partij vrijdag weten.

ChristenUnie nodigt kopten in Nederland uit

07.01.2011 De ChristenUnie belegt dinsdag een spoedbijeenkomst met Egyptische koptische christenen in Nederland. De partij wil hiermee de positie van hen bespreken, na de aanslag in Alexandrië en de bedreiging van koptische kerken in Nederland.Bekijk video

Koptische kerken extra beveiligd – Video

Amsterdamse kerk op terreurlijst Al-Qaida – Video

Moslims willen koptische christenen beschermen Video

Koptische kerken slaan islamitische hulp af   – Video

Fotoserie video

’Ik lach nu wel, maar dat is nep’

Trouw 08.01.2011 De Koptische kerk in Eindhoven is tot de nok toe gevuld. Het is Kerstmis. Bewakers met herders houden de wacht. ’Nee, dit is geen vrolijk Kerstfeest.” Met een walkietalkie in de hand staat de Egyptische Youssef Maged (31) donderdagavond bij de ingang van de Kerk van Aartsengel Michaël en Sint Antonius aan de Stokroosstraat in Eindhoven. Hij houdt de wacht, legt hij uit, en onderhoudt contact met de politie. „Ik lach nu wel naar u, maar dat is nep. Van binnen huil ik.”

Dreiging houdt kopten niet van kerstdienst af

NU 07.01.2011 Ondanks de dreiging van mogelijke aanslagen op koptische kerken in Nederland vieren donderdag veel kopten kerstavond in de kerk. Vooral in Amsterdam is het al druk. De kerken in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht worden goed in de gaten gehouden door politie en beveiligingsdiensten.

Kopten negeren dreiging

Spits 07.01.2011 Veel kopten negeerden vanavond de dreiging van aanslagen en gingen gewoon naar de kerk om kerstavond te vieren. Vooral in Amsterdam was het druk. LEES VERDER…

Het gaat om de drie koptische orthodoxe kerken in Nederland die op een lijst van al-Qaeda staan als mogelijk doelwit voor een bomaanslag. De kerken staan in Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. In totaal zijn er zeven koptische orthodoxe kerken in Nederland.

De Koptisch-orthodoxe Kerk (Koptisch: ti.eklyseya en.remenkimi en.orthodoxos ente alexandriasis) is een van de Oriëntaals-orthodoxe Kerken. Zij is de belangrijkste christelijke kerk van Egypte met zetel in Caïro. De Koptisch-orthodoxe Kerk gaat terug tot het Concilie van Chalcedon in 451. Deze kerk mag niet verward worden met het oosters-orthodoxe Grieks-orthodox patriarchaat van Alexandrië, met zetel in Alexandrië, waarvan ze afgescheiden is in 451. Ze mag ook niet verward worden met de Koptisch-katholieke Kerk.

Waarom zijn Kopten doelwit van Al Qaida?  

VK 04.01.2011 AMSTERDAM – Opeens is de Koptische Kerk wereldnieuws, vanwege een bloedige aanslag in Egypte. Waarom heeft Al Qaida het juist op deze groep gemunt?

 

Koptische kerk Den Haag treft maatregelen

RTVWEST 04.01.2011 DEN HAAG – De koptisch-orthodoxe kerk in Den Haag gaat maatregelen nemen om haar geloofsgemeenschap te beschermen. Eerder deze week werd bekend dat een aantal koptische kerken in Nederland op de terreurlijst staan van Al-Qaida.

Bij een bomaanslag op een koptische kerk in Egypte vielen zaterdag 21 doden. Of de terreurdreiging ook geldt voor deze koptische kerk in Den Haag is onduidelijk.

Zie ook: Maatregelen Koptisch – Orthodoxe kerk Den Haag

Bekijk op de kaart

Kerkgangers en buurtbewoners over de dreiging – Video
Koptische kerk Den Haag treft maatregelenVideo

Moslims willen kerken beschermen 

De Pers 04.01.2011 Moslimgroeperingen bieden koptische kerken in Nederland bescherming aan tegen mogelijke aanslagen. Dat hebben woordvoerders van de Nederlandse Moslim Raad (NMR), de Raad Marokkaanse Moskeeën Nederland en de Federatie Islamitische Organisaties (FION) dinsdag laten weten.  

Moslims willen koptische kerken beschermen

AD 01.04.2011 RIJSWIJK – Moslimgroeperingen bieden koptische kerken in Nederland bescherming aan tegen mogelijke aanslagen. Dat hebben woordvoerders van de Nederlandse Moslim Raad (NMR), de Raad Marokkaanse Moskeeën Nederland en de Federatie Islamitische …

Moslims bieden koptische kerken bescherming aan

Parool 04.01.2011 Moslimgroeperingen bieden koptische kerken in Nederland bescherming aan tegen mogelijke aanslagen. Dat hebben woordvoerders van de Nederlandse Moslim Raad (NMR), de Raad Marokkaanse Moskeeëen Nederland en de Federatie Islamitische Organisaties (FION) dinsdag laten weten.

Het gaat om de drie koptische orthodoxe kerken in Nederland die op een lijst van al-Qaeda staan als mogelijk doelwit voor een bomaanslag. De kerken staan in Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. In totaal zijn er zeven koptische orthodoxe kerken in Nederland.

De pastoor van de koptische orthodoxe kerk in Amsterdam zei dinsdag in een reactie een e-mail te hebben ontvangen met het aanbod. Het bestuur heeft een e-mail teruggestuurd om te bedanken. Het neemt het voorstel ,,serieus in overweging”.

Moslims willen kerken beschermen

Spits 04.01.2011 Moslimgroeperingen bieden koptische kerken in Nederland bescherming aan tegen mogelijke aanslagen. Dat hebben woordvoerders van de Nederlandse Moslim Raad (NMR), de Raad Marokkaanse Moskeeën Nederland en de Federatie Islamitische Organisaties (FION) vandaag laten weten. LEES VERDER…

Laffe daad

Trouw 04.01.2011 Hier en daar waren afgelopen weekeinde wat cynische geluiden over de paus te horen. Benedictus XVI zou de aanslag van moslimterroristen op een koptische kerk in Alexandrië (21 doden) best willen gebruiken om de pedofiliezaken die zijn instituut treffen te doen vergeten. 

Kopten vrezen aanslag in Nederland

Trouw 04.01.2011 Egyptische christenen in Nederland vrezen deze week doelwit te worden van bomaanslagen. Extremistische moslims roepen op internet op tot geweld tegen Koptische kerken, waaronder ook drie Nederlandse. Dossier: Religieuze spanningen

NCTb informeert burgemeesters over kerken

NU 04.01.2011 AMSTERDAM – De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft dinsdag de burgemeesters van onder meer Amsterdam, Utrecht en Eindhoven geïnformeerd over de veiligheidssituatie van de koptische kerken in hun gemeenten.

Extra alertheid rond koptische kerken in Nederland

NRC 04.01.2011 Drie koptisch-orthodoxe kerken in Nederland nemen maatregelen tegen eventuele aanslagen. De politie houdt de kerken in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven in de gaten. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) meldde dit vanmorgen. De maatregelen volgen op een aanslag op een koptische kerk in Alexandrië,

Terreurdreiging: Koptische kerken Nederland bewaakt

Elsevier 04.01.2011 De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft regionale politiekorpsen opgeroepen ‘een oogje in het zeil te houden’ bij koptisch-orthodoxe kerken in Nederland. Een aantal van deze kerken blijkt op een terreurlijst van extremistische moslims te staan.

Zie ook:

Kopten extra beveiligd

Telegraaf 04.03.2011 De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft regionale politiekorpsen opgeroepen ‘een oogje in het zeil te houden’ bij koptisch-orthodoxe kerken. Ook houdt de dienst op internet de ‘koptische belangen in Nederland’ in het oog. Dat meldde een woordvoerder van de NCTb maandagavond laat.

Al-Qaida wil NL kerken kapotmaken

Spits 04.01.2011 Op een lijst van al-Qaida worden drie koptische orthodoxe kerken genoemd als mogelijk doelwit. Het gaat om de gebouwen in Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. Ze staan vermeld op de website Shumukh al-Islam, waarop tientallen koptische kerken in Egypte en Europa worden genoemd. Ook de al-Qissiddinkerk in Alexandrië, het doelwit van nieuwjaarsdag, stond op de lijst. LEES VERDER… 

NCTb houdt situatie kopten in de gaten 

Parool 04-01-2011 De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft regionale politiekorpsen opgeroepen ‘een oogje in het zeil te houden’ bij koptisch-orthodoxe kerken. Ook houdt de dienst op internet de ‘koptische belangen in Nederland’ in het oog. Dat meldde een woordvoerder van de NCTb maandagavond laat. 

NCTb houdt situatie kopten in de gaten

Metro 04.01.2011 DEN HAAG (ANP) – De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft regionale politiekorpsen opgeroepen ‘een…

NCTb houdt situatie kopten in de gaten

De pers 04.01.2010 De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft regionale politiekorpsen opgeroepen ‘een oogje in het zeil te houden’ bij koptisch-orthodoxe kerken. Ook houdt de dienst op internet de ‘koptische belangen in Nederland’ in het oog. Dat meldde een woordvoerder van de NCTb maandagavond laat.

Amsterdamse kerk genoemd op lijst al-Qaeda

Parool 04.01.2011 Drie koptische orthodoxe kerken in Nederland worden op een lijst van al-Qaeda genoemd als mogelijk doelwit voor een bomaanslag. Het betreft onder andere de koptische kerk van Amsterdam aan de Mosstraat in Noord. Ook de koptische kerken in Eindhoven en Utrecht worden genoemd, aldus woordvoerders van de drie christelijke kerkgenootschappen. 

Nederlandse kerken genoemd op lijst al-Qaeda

AD 04.01.2011 AMSTERDAM/UTRECHT – Drie koptische orthodoxe kerken in Nederland worden op een lijst van al-Qaeda genoemd als mogelijk doelwit voor een bomaanslag. Het betreft de koptische kerken van Eindhoven, Utrecht en Amsterdam, aldus woordvoerders van de …

NL-kerken op lijst al-Qaeda

Telegraaf 03.01.2011 Drie koptische orthodoxe kerken in Nederland worden op een lijst van al-Qaeda genoemd als mogelijk doelwit voor een bomaanslag. Het betreft de koptische kerken van Eindhoven, Utrecht en Amsterdam, aldus woordvoerders van de drie christelijke kerkgenootschappen.

Nederlandse kerken op lijst al-Qaeda

De Pers 03.01.2011 Drie koptische orthodoxe kerken in Nederland worden op een lijst van al-Qaeda genoemd als mogelijk doelwit voor een bomaanslag. Het betreft de koptische kerken van Eindhoven, Utrecht en Amsterdam, aldus woordvoerders van de drie christelijke kerkgenootschappen.

Rosenthal uit afschuw

Telegraaf 03.01.2011 Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft zijn Egyptische ambtgenoot een brief geschreven waarin hij zijn afschuw kenbaar heeft gemaakt over de bomaanslag in Alexandrië, die was gericht tegen Koptische kerkgangers. Hij heeft hem bovendien opgeroepen al het mogelijke te doen om religieuze minderheden in Egypte te beschermen tegen geweld, zo heeft het departement in Den Haag maandag bekendgemaakt.

‘EU moet bescherming christenen afdwingen’  

Trouw 03.01.2011 De Europese Unie moet bij de Egyptische regering aandringen op een betere bescherming van de christelijke minderheden in Egypte. 

‘EU moet bescherming christenen Egypte eisen’

Parool 03.01.2011 De Europese Unie moet bij de Egyptische regering aandringen op een betere bescherming van de christelijke minderheden in Egypte. Dat stelt ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind in vragen aan de bewindslieden op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zie ook:

januari 7, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 reacties

 1. […] zie ook: Politiek Den Haag neemt bedreigingen Al-Qaida serieus […]

  Pingback door Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 17, 2016

 2. […] zie ook: Politiek Den Haag neemt bedreigingen Al-Qaida serieus […]

  Pingback door Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 6 « Debat in de Digitale Hofstad | april 6, 2016

 3. […] zie ook: Politiek Den Haag neemt bedreigingen Al-Qaida serieus […]

  Pingback door Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 7 « Debat in de Digitale Hofstad | juli 11, 2016

 4. […] zie ook: Politiek Den Haag neemt bedreigingen Al-Qaida serieus […]

  Pingback door Verhoogde dreiging geweldsincidenten rond de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | november 15, 2016

 5. […] zie ook: Politiek Den Haag neemt bedreigingen Al-Qaida serieus […]

  Pingback door Verhoogde dreiging aanslagen door extremisme – deel 8 « Debat in de Digitale Hofstad | november 27, 2016


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: