Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Hero Brinkman PVV strooit met zand in de kwestie Afghanistan

Velen zijn zeker nog niet de reden vergeten waarom indertijd het Kabinet ineen stortte.

Het kabinet viel over een vertrouwensbreuk, die steedsduidelijker werd. Bij het historische debat over de Uruzgan-ruzie bereikte dit een dieptepunt, toen minister Maxime Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) en vice-premier Wouter Bos (PvdA) elkaar herhaaldelijk tegenspraken. De rest is geschiedenis.

Zie: Vervroegde 2e Kamerverkiezingen 2010 – Kabinet Balkenende IV in Onvrede ter ziele gegaan

Inmiddels gaan de gesprekken met het nieuwe kabinet alweer verder alsof er niets gebeurd is.

Hoewel !!!!!

De PVV had eerder al aangekondigd geen enkele nieuwe uitzending naar Afghanistan te zullen steunen.

Volgens PVV-defensiewoordvoerder Hero Brinkman hoeft het verkennersteam helemaal niet te vertrekken. Hij voorspelt dat het kabinet een veel te grote operatie gaat optuigen, die toch nooit op steun van de Kamer kan rekenen. Hoewel het slechts zo’n vijftig politietrainers zijn, is naar verwachting een beschermingseenheid nodig van meer dan driehonderd militairen.

In het regeer- en gedoogakkoord heeft de partij zich niet gebonden aan een vervolgoperatie op de Uruzgan-missie. De PVV kan dus zonder politieke schade tegen de eventuele uitzending van de trainers stemmen.

Het spoeddebat volgende week over de kwestie, waar Brinkman mee heeft gedreigd, is wel lastig voor de regering. Premier Rutte en de ministers Rosenthal en Hillen overleggen al weken achter de schermen met oppositiepartijen over de aard en omvang van de trainingsmissie. Met alleen de steun van de VVD- en CDA-fractie kan het kabinet geen kant uit.

Het kabinet besliste uiteindelijk vandaag dat er alvast een ‘oriëntatieteam’ van enkele diplomaten en hoge militairen in Afghanistan gaat kijken Op korte termijn gaan verkenners naar Afghanistan om op verschillende plekken de mogelijkheden te bekijken. In dat team zitten militairen, agenten en ambtenaren.

Zij gaan in elk geval niet naar de provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen de afgelopen vier jaar actief waren. De verkenning concentreert zich op Kabul en drie provincies, stellen bronnen rond het kabinet vrijdag. 

PVV werkt missie in Afghanistan tegen

Trouw 12.11.2010 Terwijl het VVD-CDA-minderheidskabinet omzichtig manoeuvreert bij de voorbereidingen voor een nieuwe, politiek omstreden militaire missie in Afghanistan, probeert gedoogpartij PVV zand in de machine te gooien. 

Verkenners kijken niet in Uruzgan

De Pers 12.11.2010 Het verkenningsteam dat in Afghanistan gaat kijken of Nederland een bijdrage kan leveren aan politietrainingen in Afghanistan gaat in elk geval niet naar de provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen de afgelopen vier jaar actief waren. De verkenning concentreert zich op Kabul en drie provincies, stellen bronnen rond het kabinet vrijdag. 

Verkenners kijken niet in Uruzgan

Metro 12.11.2010 DEN HAAG (ANP) – Het verkenningsteam dat in Afghanistan gaat kijken of Nederland een bijdrage kan leveren aan… 

Verkenners niet naar Uruzgan

Parool 12.11.2010 DEN HAAG – Het verkenningsteam dat in Afghanistan gaat kijken of Nederland een bijdrage kan leveren aan politietrainingen in Afghanistan gaat in elk geval niet naar de provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen de afgelopen vier jaar actief … 

Kabinet zet eerste stap missie Afghanistan

Metro 12.11.2010 DEN HAAG (ANP) – Het kabinet heeft vrijdag de eerste officiële stap gezet in de richting van een nieuwe missie. 

Kabinet zet eerste stap missie

Telegraaf 12.11.2010  Het kabinet heeft vrijdag de eerste officiële stap gezet in de richting van een nieuwe missie in Afghanistan. De Eerste en Tweede Kamer ontvangen een kennisgevingsbrief waarin het kabinet aangeeft de mogelijkheid en de wenselijkheid voor een missie te onderzoeken. 

Kabinet zet eerste stap missie Afghanistan

NU 12.11.2010 Het kabinet heeft vrijdag de eerste officiële stap gezet in de richting van een nieuwe missie in Afghanistan. De Eerste en Tweede Kamer ontvangen een kennisgevingsbrief waarin het kabinet aangeeft de mogelijkheid en de wenselijkheid voor een missie te onderzoeken.

Eerste stap missie Afghanistan

De pers 12.11.2010 Het kabinet heeft vrijdag de eerste officiële stap gezet in de richting van een nieuwe missie in Afghanistan. De Eerste en Tweede Kamer ontvangen een kennisgevingsbrief waarin het kabinet aangeeft de mogelijkheid en de wenselijkheid voor een missie te onderzoeken.

Eerste stap missie Afghanistan

VK 12.11.2010 Het kabinet heeft vrijdag de eerste officiële stap gezet in de richting van een nieuwe missie in Afghanistan. De Eerste en Tweede Kamer ontvangen een kennisgevingsbrief waarin het kabinet aangeeft de mogelijkheid en de wenselijkheid voor een missie te onderzoeken. 

Kabinet stuurt verkenners naar Afghanistan

Trouw 12.11.2010 Het kabinet onderzoekt de ‘wenselijkheid en mogelijkheid’ van een nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan. Een team verkenners gaat naar Afghanistan om de mogelijkheden in kaart te brengen. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. 

Gerelateerd nieuws: 

extra artikelen

meer over Afghanistan , Politiek , Kabinet-Rutte , Azië 

november 13, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 reactie

  1. […] tijd nog veel conflicten met de gedoogpartij PVV. De recente zaak Gerd Leers en de Uruzgan-kwestie (Afghanistan) zijn slechts details. Mark Rutte VVD wees erop dat zich binnen elke politieke partij weleens […]

    Pingback door PVV versus De partij van de Vrijheid van geweld « Debat in de Digitale Hofstad | november 13, 2010


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: