Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Onderhandelingen Kabinet Rutte 1 – 17.09.2010 VVD-CDA-PVV

Het Regeerakkoord is onderweg en het record, met het formeren van een nieuw kabinet,  is inmiddels gebroken en staat inmiddels op 101  dagen.

Ook in de Digitale wereld begint het Kabinet al vorm te krijgen – Rechts kabinet vastgelegd op internet – (Telegraaf 17.09.2010)  Zo zijn www.premierrutte.nl en www.premierkroes.nl al gereserveerd.

De fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA zijn vrijdagmiddag met hun secondanten weer bij informateur Ivo Opstelten aangeschoven om te onderhandelen over het minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogsteun moet krijgen van de PVV.

Vrijdag is dag honderd gepasseerd van de kabinetsformatie. Sinds begin deze week wordt opnieuw, voor de derde keer, over rechtse politieke samenwerking gesproken.  

Nederland zal als één van de laatste landen in Europa waarschijnlijk minimumstraffen invoeren. De onderhandelaars van CDA, VVD en PVV hebben een akkoord bereikt over het vaststellen van strafminima voor zware delicten, bleek donderdagavond. Hoe een eventueel nieuw kabinet dat in detail wil doen, is nog onbekend.

De VVD wil zowel een hoger eigen risico als minder medicijnen en minder hulpmiddelen in het basispakket. Het CDA wil het basispakket zo veel mogelijk in stand houden, maar is bereid akkoord te gaan met een verhoging van het eigen risico.

De gesprekken gaan nauwelijks meer over thema’s als veiligheid, integratie en immigratie. Bronnen bevestigen een bericht van de NOS dat de partijen het eens zijn over drieduizend extra agenten, de invoering van minimumstraffen voor bepaalde delicten, en een inkrimping van het aantal politiekorpsen van 25 tot 10.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen reageerde vrijdag cynisch op uitspraken van het Amsterdamse PvdA-gemeenteraadslid Geke van Velzen, die de samenwerking VVD, PVV, CDA als ‘bruin’ had betiteld.

AOW-leeftijd mogelijk slechts omhoog tot 66

Trouw 18.09.2010 De formatieonderhandelaars van VVD, CDA en gedoogpartij PVV overwegen in hun regeerakkoord de AOW- en pensioenleeftijd voorlopig slechts op te trekken naar 66 in plaats van 67 jaar.

PVV verzet zich tegen korten zorg 

VK 18.09.2010  Bezuinigingen op de zorg zijn het belangrijkste obstakel in de onderhandelingen voor het nieuwe kabinet. De PVV van Geert Wilders verzet zich tegen een flinke verhoging van het eigen risico in de zorg. Hij wil ook geen zware ingrepen in het basispakket.

18 miljard blijft staan

Trouw 17.09.2010 De overheidsfinanciën staan er iets gunstiger voor dan tot nu toe werd aangenomen. Voor de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet zal dat geen reden zijn minder te bezuinigingen dan de afgesproken 18 miljard euro.

VVD, CDA en PVV eens over veiligheidsbeleid

Trouw  17.09.2010 VVD, CDA en PVV hebben een akkoord bereikt over het veiligheidsbeleid van het toekomstige kabinet. Dat meldde de actualiteitenrubriek Nieuwsuur donderdagavond. De maatregelen die het nieuwe kabinet wil invoeren zijn …

Minimumstraffen op komst voor zware delicten

VK 17.09.2010  Het is de PVV al jaren een doorn in het oog dat rechters alle ruimte hebben om de hoogte van een straf vast te stellen, mits ze de wettelijke maxima niet overschrijden. Raadsheren maken volgens de partij gretig gebruik van ‘persoonlijke omstandigheden’ van een verdachte, zoals een moeilijke jeugd, om straffen te matigen. Met name zware misdaden worden volgens de partij van Wilders structureel te mild beoordeeld.  

‘PVV tegen korten zorg, onderhandelingen stroef’

AD 17.09.2010 DEN HAAG – Bezuinigingen in de zorg vormen een obstakel in de coalitieonderhandelingen. PVV-leider Geert Wilders wil niet dat het eigen risico omhoog gaat en verzet zich ook tegen ingrepen in het basispakket.

‘PVV tegen korten zorg, onderhandelingen stroef’

Trouw 17.09.2010 Bezuinigingen in de zorg vormen een obstakel in de coalitieonderhandelingen. PVV-leider Geert Wilders wil niet dat het eigen risico omhoog gaat en verzet zich ook tegen ingrepen in het basispakket. Dat meldt de Volkskrant op basis van bronnen rond de formatie, die spreken van ‘moeizame gesprekken’ die afgelopen week hebben plaatsgevonden.

PVV verzet zich tegen korten zorg

VK 17.09.2010  Bezuinigingen op de zorg zijn het belangrijkste obstakel in de onderhandelingen voor het nieuwe kabinet. De PVV van Geert Wilders verzet zich tegen een flinke verhoging van het eigen risico in de zorg. Hij wil ook geen zware ingrepen in het basispakket. 

Rutte: Kabinet ‘bruin I’ noemen, is niet mijn soort humor

Elsevier 17.09.2010 VVD-leider Mark Rutte reageert laconiek op de uitspraken van PvdA-raadslid Geke van Velzen, die het eventuele kabinet van VVD…

Zie ook:

Verhagen niet gecharmeerd van term ‘bruin kabinet’

VK 17.09.2010 ‘Ik ben hier niet van gecharmeerd, dit is absoluut niet mijn stijl. Ik heb eerder gezegd dat wij een middenpartij zijn. De combinatie VVD-CDA is vaker voorgekomen. Het is een centrumrechtse combinatie’, aldus Verhagen.

Advertenties

september 18, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: