Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Geert Wilders PVV – Sex in the City

Wilders, the Movie wordt zondag 12 september om 20.15 uur bij de VPRO op Nederland 2 uitgezonden.

Wilders, the Movie is volgens de makers Joost van der Valk en Mags Gavan ‘geen politiek pamflet en ook geen moralistisch of demoniserend statement; het is een portret van Geert Wilders en zijn tot nu toe onzichtbare kiezers’.

‘Wilders, the Movie’  Youtube Trailer

Het voorfilmpje van de documentaire doet al veel stof opwaaien. In de film wordt namelijk de suggestie gewekt dat Wilders met heroïnehoeren het bed deelt.

De VPRO, die de film zondag uitzendt,  heeft zich inmiddels gedistantieerd van de beelden waarin een anonieme man zich uitlaat over Wilders’ privéleven.

En heeft het fragment, met een anonieme man die de beschuldigingen doet, uit de documentaire geknipt. De man, die slechts in schaduw in beeld komt, zegt Wilders in de lift te hebben zien staan met ‘een meid die bij mij bekend was als junk en tippelhoer’.

De trailer wordt dan ook aangepast. ‘Dat het fragment in de trailer terecht is gekomen is een vergissing,’ zegt producer Pieter van Huystee tegen de Volkskrant.

Eerder bracht hoogleraar Meindert Fennema een boek over Wilders uit, ‘De Tovenaarsleerling’. Hierin meldt Fennema, ook zonder al te veel feitelijke onderbouwing, dat verschillende vrouwelijke journalisten, partijmedewerkers en Kamerleden van andere partijen er een lief ding voor over zouden hebben om een nachtje met Wilders door te brengen. 

Wilders, het zinnetje

NRC 08.09.2010  “Op een gegeven moment stond ik met Geert Wilders in de lift, met een meid die was bij mij bekend als een junk zeg maar, die tippelde”.

Dit zinnetje, uitgesproken door een met tegenlicht gefilmde onbekende, heeft gisteren voor opschudding gezorgd. Het komt voor in een gisteravond in ieder geval nog op YouTube zichtbare trailer voor de documentaire “Wilders, the movie”, die gisteravond in het Amsterdamse Ketelhuis in première ging en zondag a.s. te zien is bij de VPRO-televisie. Maar in de film komt de man die suggereert dat Wilders gebruik heeft gemaakt van een verslaafde prostitué helemaal niet voor, bezweert producent Pieter van Huystee.

Zie ook:

Wilders film The movie

PVV-aanhanger vrijgesproken voor beledigen moslims in film

NU 09.03.2016 Een 37-jarige aanhanger van de PVV is woensdag door het gerechtshof in Amsterdam vrijgesproken voor het beledigen van moslims. De man deed zijn uitspraken in de film Wilders the movie uit 2010. Net als de rechtbank besliste de rechter in hoger beroep om de man vrij te spreken.

Na het verschijnen van de documentaire over Wilders onderzocht het Openbaar Ministerie of de PVV-leider en enkele van zijn aanhangers strafrechtelijk konden worden vervolgd. Volgens het OM konden enkele uitspraken van de verdachte als beledigend worden opgevat, omdat hij zich expliciet richtte tot moslims. Justitie eiste een boete van 500 euro.

Het gerechtshof is van mening dat de man zijn uitspraken deed in het kader van een maatschappelijk debat, omdat hij werd geïnterviewd voorafgaand aan een anti-islamdemonstratie. In dit kader zijn de uitspraken geoorloofd en de man zette niet aan tot haat, geweld, discriminatie of onverdraagzaamheid.

Geert Wilders

Wilders werd in 2010 zelf ook vervolgd voor onder andere zijn film Fitna en uitspraken die hij deed in de Volkskrant. Onder meer de organisaties Nederland Bekent Kleur, het Landelijk Beraad Marokkanen en de Turkse Arbeidersvereniging Nederland daagden Wilders voor de rechter wegens haatzaaien en het aanzetten tot discriminatie. In 2011 werd hij vrijgesproken.

Het OM vervolgt de PVV-leider ook voor zijn uitspraken tegen Marokkanen, na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. De politie kreeg daarvoor ruim 6.400 aangiften binnen.

Lees meer over: Fitna Geert Wilders

Gerelateerde artikelen;

PVV hoeft imam niet te betalen

Uitleg over ‘bespioneren’ Wilders geëist

‘Verhagen wilde Wilders bespioneren om Fitna’

Vrijspraak na beledigen moslims

Telegraaf 09.03.2016 Het gerechtshof van Amsterdam heeft woensdag een 37-jarige PVV-aanhanger in hoger beroep vrijgesproken van het beledigen van moslims. Het Openbaar Ministerie had een boete geëist van 500 euro tegen de man. De rechtbank had de verdachte eerder vrijgesproken.

De verdachte kwam in 2010 aan het woord in een documentaire over PVV-leider Wilders. De documentairemakers onderzochten daarin de drijfveren van Wilders en zijn aanhang. De man sprak in de docu onder meer over Arabieren als ‘fervent kontenbonkers’ die ook ‘kleine jongens neuken’, ‘dat is normaal in hun cultuur’.

Debat

Het hof oordeelde woensdag dat de 37-jarige man moslims heeft bedoeld toen hij over Arabieren sprak. Ook zegt het hof dat de uitlatingen die de man deed zonder meer als beledigend aan te merken zijn wegens het geloof van moslims. Maar, zo stelt het hof, het is bij de beoordeling van belang dat de uitlatingen zijn gedaan in het kader van het maatschappelijk debat. De verdachte deed zijn uitspraken namelijk tijdens een interview voorafgaand aan een anti-islamdemonstratie in Berlijn.

Verder geeft het hof aan dat iemand in een politieke context zaken van (in zijn ogen) algemeen belang aan de orde moet kunnen stellen, ook als zijn uitlatingen kunnen kwetsen, choqueren of verontrusten. Het gaat volgens het hof in deze zaak niet om onderbouwde stellingen over moslims in het algemeen in onsmakelijke bewoordignen, maar het maatschappelijke debat kenmerkt zich wel vaker door dat soort taalgebruik.

Vrijheid van meningstuiting

Het hof stelt verder: ,,Mogelijk wordt de verdachte door zijn uitlatingen door velen als een niet serieus te nemen gesprekspartner beschouwd, maar zijn uitlatingen zijn niet zodanig kwetsend dat deze moeten worden beschouwd als aanzettend tot haat, geweld, discriminatie of onverdraagzaamheid. De uitlatingen zijn niet onnodig grievend te noemen. De verdachte heeft de grenzen van zijn recht op vrijheid van meningsuiting niet overschreden.”

PVV’er vrijgesproken van beledigen moslims

AD 09.03.2016 Een 37-jarige aanhanger van de PVV is woensdag door het gerechtshof in Amsterdam vrijgesproken van het beledigen van moslims. Het Openbaar Ministerie had een boete van 500 euro geëist. De verdachte werd eerder dit jaar ook vrijgesproken door de rechtbank.

De PVV’er kwam in 2010 aan het woord in de documentaire Wilders the movie over partijleider Wilders. De documentairemakers onderzochten daarin de drijfveren van Wilders en zijn aanhang. De man sprak in de docu onder meer over Arabieren als ‘fervent kontenbonkers’ die ook ‘kleine jongens neuken’, ‘dat is normaal in hun cultuur’.

Het hof oordeelde woensdag dat de man moslims heeft bedoeld toen hij over Arabieren sprak. Ook zegt het hof dat de uitlatingen die de man deed beledigend zijn gezien het geloof van moslims.

Maar, zo stelt het hof, het is bij de beoordeling van belang dat de uitlatingen zijn gedaan in het kader van het maatschappelijk debat. De verdachte deed zijn uitspraken namelijk tijdens een interview voorafgaand aan een anti-islamdemonstratie in Berlijn.

Taalgebruik
Verder geeft het hof aan dat iemand in een politieke context zaken van algemeen belang aan de orde moet kunnen stellen, ook als zijn uitlatingen kunnen kwetsen, choqueren of verontrusten. Volgens het hof kenmerkt het maatschappelijk debat over dit onderwerp zich door dat soort taalgebruik.

,,Mogelijk wordt de verdachte door zijn uitlatingen door velen als een niet serieus te nemen gesprekspartner beschouwd”, stelt het hof, ,,maar zijn uitlatingen zijn niet zodanig kwetsend dat die aanzetten tot haat, geweld, discriminatie of onverdraagzaamheid.”

GERELATEERD NIEUWS

Wilders bijt van zich af na bekend worden aanklachten

Haagse islamraadsleden doen aangifte tegen PVV’ers

PVV boos over kritiek hoogleraar op Wilders

Nederlandse Wilders-film maandagavond bij BBC

14.02.2011 De VPRO-documentaire Wilders, The Movie van filmmaker Joost van der Valk is maandagavond te zien op de Britse tv-zender BBC 2. De uitzending begint om acht uur Nederlandse tijd. Dat heeft de VPRO maandag laten weten.

De VPRO verkocht de documentaire in oktober aan BBC. “Voor de BBC heeft Van der Valk extra gefilmd en een nieuwe montage van de film gemaakt. De BBC gaf de film de nieuwe titel ‘Geert Wilders: Europe’s Most Dangerous Man?'”, laat de omroep weten.

BBC koopt ‘Wilders, the movie’

VK 19.10.2010 Binnenland AMSTERDAM – De VPRO-documentaire Wilders, the movie zal, in aangepaste vorm, binnenkort ook in Engeland te zien zijn. De documentaire, die vorige …

Wilders, the movie trok 731.000 kijkers

Parool 13.09.2010 HILVERSUM – De documentaire Wilders, the movie die de VPRO zondagavond uitzond, trok 731.000 kijkers. Dat heeft de Stichting KijkOnderzoek (SKO) maandag bekendgemaakt.

Wilders, the movie trok 731.000 kijkers

AD 13.09.2010 De documentaire Wilders, the movie die de VPRO zondagavond uitzond, trok 731.000 kijkers. Dat heeft de Stichting KijkOnderzoek (SKO) maandag bekendgemaakt.

Wilders-docu werd uitgesteld Wilders, The Movie

Spits 10.09.2010 De première van de Wilders-documentaire die aankomende zondag bij de VPRO wordt uitgezonden, werd gisteravond een uur uitgesteld. Volgens de producent kwam dat door een machinefout.

Rel rond VPRO-film over Wilders

09.08.2010 Er is een rel ontstaan rond de nieuwe VPRO-film over Geert Wilders. In de trailer van ‘Wilders, the movie’, zondag te zien op Nederland 2, wordt de suggestie gewerkt dat Wilders het bed gedeeld heeft met een heroïnehoer. “Ik stond met Geert Wilders in de lift. En die meid was een junk, zeg maar”, zegt een anonieme bron in de trailer.

VPRO wekt suggestie dat Wilders heroïnehoeren bezoekt

Elsevier 08.09.2010 De VPRO heeft aangekondigd dat op zondag 12 september de documentaire ‘Wilders: The Movie’ over Geert Wilders zal worden uitgezonden.

Ophef over ‘Wilders, the Movie’

VK 08.09.2010 AMSTERDAM – Op blogs en Twitter is ophef ontstaan over een aangekondigde documentaire over het leven van PVV-leider Geert Wilders.

Heisa over seksleven Wilders in ‘Wilders, the Movie’

AD 08.09.2020 Een documentaire over het leven van PVV-leider Geert Wilders getiteld ‘Wilders, the Movie’ leidt op internet tot de nodige heisa. Met name een verwijzing naar het seksleven van de politicus schiet bij bloggers en twitteraars in het verkeerde keelgat.

september 9, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: