Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Onderhandelingen Kabinet Rutte 1 – 08.09.2010 Informateur Herman Tjeenk Willink en fractievoorzitters

Koningin Beatrix heeft de vicepresident Herman Tjeenk Willink van de Raad van State gevraagd haar zo snel mogelijk te informeren over de situatie in de kabinetsformatie en welke stappen er nu genomen moeten worden.

Limburse Vlaai

In de kabinetsformatie moeten twee “Blackholes” worden gedicht.

Dat maakte informateur Herman Tjeenk Willink woensdag duidelijk tijdens een toelichting op zijn werkzaamheden.

Tjeenk Willink meldde eerder dat hij een ‘grote mate van zekerheid’ eist voor de doorstart van de formatie. De afgelopen weken was er sprake van grote onrust in de CDA-fractie over het regeren met de PVV. Uiteindelijk stapte ‘dissident’ Ab Klink om deze reden op. Daarna besloten de partijen dat ze weer samen verder willen

De ‘zwarte gaten’ zitten volgens de informateur enerzijds tussen het eindverslag van voormalig informateur Ivo Opstelten afgelopen zaterdag, die meldde dat een rechts kabinet niet mogelijk was gebleken, en de opstelling van VVD, PVV en CDA nu dat ze verder willen onderhandelen.

Anderzijds zit er volgens de informateur een gat tussen de adviezen van de fractievoorzitters aan de koningin en uitlatingen van VVD, PVV en CDA tijdens het Tweede Kamerdebat over de formatie dinsdag.

Tevens wilde Herman Tjeenk Willink weten of de vorming van een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV dit keer wel een kans van slagen heeft. Dat is volgens hem belangrijk voor de geloofwaardigheid van de toekomstige premier.

VVD-leider Mark Rutte is niet bezorgd over zijn geloofwaardigheid. Rutte ziet zichzelf als het ‘levende voorbeeld’ van iemand die hoogtepunten en diepe dalen heeft gekend, maar daar altijd weer uit komt.

Rutte zei dat woensdag voor hij in gesprek ging met informateur Herman Tjeenk Willink. Die had even daarvoor in een verklaring op zijn opdracht van koningin Beatrix gesteld dat de geloofwaardigheid van de toekomstige minister-president in het geding is, als een derde poging te komen tot een rechtse samenwerking zou mislukken.

Video – Toelichting informateur Tjeenk Willink op zijn opdracht

Discussie – Wat zou u de koningin adviseren?  

Informateur wil zekerheid rechtse partijen

Parool 08.09.2010 DEN HAAG – Informateur Herman Tjeenk Willink wil ”een grote mate van zekerheid” van VVD, PVV en CDA dat zij nieuwe onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet succesvol kunnen afronden. Als een derde poging zou mislukken, dan is de …

Informateur wil zekerheid van rechtse partijen

NRC 08.09.2010  Informateur Herman Tjeenk Willink wil „een grote mate van zekerheid” van VVD, PVV en CDA dat zij nieuwe onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet succesvol kunnen afronden. Als een derde poging zou mislukken, dan is de geloofwaardigheid van informateurs én van de toekomstige minister-president in het geding, zo waarschuwde Tjeenk Willink beoogd premier Mark Rutte.

Tjeenk Willink wil zekerheid

08.09.2010 Informateur Herman Tjeenk Willink wil zeker weten dat voortzetting van de onderhandelingen over een rechts kabinet een goede kans van slagen heeft. Dat is het doel van de gesprekken die hij gaat voeren met alle fractievoorzitters, zei hij woensdag.

‘Onjuist citaat door Lubbers’

Telegraaf 08.09.2010 Niet de koningin zelf, maar een van haar vaste adviseurs vond het in juli niet verstandig om VVD-leider Mark Rutte te benoemen tot informateur. Daarmee blijken uitspraken van voormalig informateur Ruud Lubbers over de vorstin onjuist. Dat zei de huidige informateur Herman Tjeenk Willink woensdag tijdens een persconferentie.

‘Uitspraak Lubbers over koningin onjuist’

Parool 08.09.2010 DEN HAAG – Niet de koningin zelf, maar een van haar vaste adviseurs vond het in juli niet verstandig om VVD-leider Mark Rutte te benoemen tot informateur. Daarmee blijken uitspraken van voormalig informateur Ruud Lubbers over de vorstin onjuist. …

Tjeenk Willink: Lubbers in de fout over mening Beatrix

Elsevier 08.09.2010 Het was al zo opmerkelijk: Ruud Lubbers die tegen de pers uit de school klapt over de mening van koningin Beatrix. De majesteit vond …  

‘Uitspraak Lubbers over koningin onjuist’

VK 08.09.2010 Niet de koningin zelf, maar een van haar vaste adviseurs vond het in juli niet verstandig om VVD-leider Mark Rutte te benoemen tot informateur. Daarmee blijken uitspraken van voormalig informateur Ruud Lubbers over de vorstin onjuist. Dat zei de huidige informateur Herman Tjeenk Willink woensdag tijdens een persconferentie.

‘Geloofwaardigheid nieuwe premier in geding’

Telegraaf 08.09.2010 Informateur Herman Tjeenk Willink wil weten of de vorming van een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV dit keer wel een kans van slagen heeft. Dat is volgens hem belangrijk voor de geloofwaardigheid van de toekomstige premier.

Tjeenk Willink: Geloofwaardigheid Rutte in geding

Elsevier 08.09.2010 Informateur Herman Tjeenk Willink wil weten of de vorming van een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV dit keer wel een kans van slagen heeft. Dat is volgens hem belangrijk voor de geloofwaardigheid van de toekomstige premier.

Zie ook:

Tjeenk Willink: twee gaten in formatie

Parool 08.09.2010 DEN HAAG – In de kabinetsformatie moeten ”twee gaten” worden gedicht. Dat maakte informateur Herman Tjeenk Willink woensdag duidelijk tijdens een toelichting op zijn werkzaamheden.

‘Twee gaten dichten in formatie’

Trouw 08.09.2010 Informateur Herman Tjeenk Willink, die woensdag en donderdag alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer ontvangt, spreekt in een toelichting op zijn werkzaamheden van gaten in de formatie die gedicht moeten worden.

Tjeenk Willink: eerst gaten dichten

VK 08.09.2010  Voordat de Koningin een beslissing kan nemen over welke informateur zij gaat aanstellen, en met welke opdracht, moet er meer duidelijkheid komen. Dat zei informateur Tjeenk Willink woensdag.

Herman Tjeenk Willink: twee gaten in formatie

Telegraaf 08.09.2010 In de kabinetsformatie moeten „twee gaten” worden gedicht. Dat maakte informateur Herman Tjeenk Willink woensdag duidelijk tijdens een toelichting op zijn werkzaamheden.

Tjeenk Willink spreekt met alle fracties

Telegraaf 08.09.2010 DEN HAAG –  Informateur Herman Tjeenk Willink ontvangt woensdag en donderdag alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Dat heeft zijn woordvoerder woensdag laten weten. 

formateur spreekt met alle fracties

VK 08.09.2010 Informateur Herman Tjeenk Willink ontvangt woensdag en donderdag alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Dat heeft zijn woordvoerder woensdag laten weten.

·  Verhagen: tussenstap Tjeenk Willink is prima

Informateur Tjeenk Willink ontvangt fractievoorzitters

Elsevier 08.09.2010 Informateur Herman Tjeenk Willink zal koningin Beatrix na een korte ronde gesprekken met fractievoorzitters in de Tweede Kamer, informeren over de situatie en verdere stappen. Naar verwachting zal hij adviseren de onderhandelingen voort te zetten over een rechts kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Zie ook:

Tjeenk Willink geeft toelichting

Telegraaf 08.09.2010 Informateur Herman Tjeenk Willink geeft woensdag in het begin van de middag een toelichting op de korte informatieronde die hij gaat houden. Hij moet de situatie in kaart te brengen in de pogingen om een nieuw kabinet te vormen. De vicepresident van de Raad van State kreeg dinsdagavond daarvoor opdracht van koningin Beatrix.  

Informateur geeft toelichting

AD 08.09.2010 DEN HAAG – Informateur Herman Tjeenk Willink geeft in het begin van de middag een toelichting op de korte informatieronde die hij gaat houden. Hij moet de situatie in kaart te brengen in de pogingen om een nieuw kabinet te vormen.

Reacties:

‘Tussenstap Tjeenk Willink is prima’

Telegraaf 08.09.2010 CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen steunt, net als VVD-leider Mark Rutte, de benoeming van informateur Herman Tjeenk Willink voor een tussenstap in de kabinetsformatie. „Prima dat in deze fase Tjeenk Willink in een tussenronde de balans op maakt, alvorens een vervolgstap wordt gezet”, aldus Verhagen woensdag.

Verhagen: garanties kun je nooit geven

Telegraaf 07.09.2010 CDA-fractieleider Maxime Verhagen is ervan overtuigd dat hij bij de onderhandelingen met VVD en PVV over een rechts minderheidskabinet resultaten kan boeken die recht doen aan de uitgangspunten van zijn partij. De zekerheid dat vervolgens de CDA-fractie en het partijcongres daar mee instemmen, kan hij niet geven. „Garanties kun je nooit geven”, aldus Verhagen woensdag voorafgaand aan een overleg met informateur Herman Tjeenk Willink.

Verhagen: Extra garanties niet nodig

AD 08.09.2010 DEN HAAG – CDA-fractieleider Maxime Verhagen heeft in zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink geen extra garanties gegeven over steun van de CDA-fractie aan een akkoord in de formatieonderhandelingen.

Verhagen geeft geen garanties

Trouw 08.09.2010 CDA-fractieleider Maxime Verhagen heeft in zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink geen extra garanties gegeven over steun van de CDA-fractie aan een akkoord in de formatieonderhandelingen.

Maxime Verhagen: Garanties kun je nooit geven

Elsevier 08.09.2010 CDA-fractieleider Maxime Verhagen is ervan overtuigd dat hij bij de onderhandelingen met VVD en PVV over een…

Zie ook:

Verhagen: extra garanties niet nodig 

Parool 08.09.2010 DEN HAAG – CDA-fractieleider Maxime Verhagen heeft in zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink geen extra garanties gegeven over steun van de CDA-fractie aan een akkoord in de formatieonderhandelinge. ”Ik ga geen enkele extra garantie geven.

Ook Verhagen overtuigd van succes

08.09.2010 CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft er alle vertrouwen in dat hervatting van de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA tot resultaat zal leiden.

“Je kunt niet eindeloos blijven proberen. Het moet wel resultaat hebben”, zei Verhagen voor de ingang van de Eerste Kamer, waar informateur Herman Tjeenk Willink woensdag tal van fractievoorzitters ontving.

Benoeming Tjeenk Willink gunstig voor Rutte

Elsevier 08.09.2010 De benoeming van Herman Tjeenk Willink als informateur wekte verbazing, maar nieuwe feiten maken de benoeming noodzakelijk. Bovendien zou het aanwijzen van Rutte als informateur de VVD een slechte onderhandelingspositie opleveren.

Rutte niet bezorgd over geloofwaardigheid

Telegraaf 08.09.2010 DEN HAAG –  VVD-leider Mark Rutte is niet bezorgd over zijn geloofwaardigheid. Rutte ziet zichzelf als het „levende voorbeeld” van iemand die hoogtepunten en diepe dalen heeft gekend, maar daar altijd weer uit komt.

Rutte weet het zeker: er komt een rechts kabinet

VK 08.09.2010 VVD-leider Mark Rutte is niet bezorgd over zijn geloofwaardigheid. Rutte ziet zichzelf als het ‘levende voorbeeld’ van iemand die hoogtepunten en diepe dalen heeft gekend, maar daar altijd weer uit komt.

Rutte zei dat woensdag voor hij in gesprek ging met informateur Herman Tjeenk Willink. Die had even daarvoor in een verklaring op zijn opdracht van koningin Beatrix gesteld dat de geloofwaardigheid van de toekomstige minister-president in het geding is, als een derde poging te komen tot een rechtse samenwerking zou mislukken.

Mark Rutte: Rechts kabinet gaat er zeker komen

Elsevier 08.09.2010 Mark Rutte (VVD) heeft er alle vertrouwen in dat de onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV gaan slagen.

Zie ook:

Rutte: dit keer gaat het lukken

Trouw 08.09.2010 VVD-leider Mark Rutte heeft er alle vertrouwen in dat onderhandelingen over een rechts kabinet ditmaal wel zullen lukken. Hij gelooft niet dat zijn geloofwaardigheid in het geding is.

Rutte: het gaat slagen

Parool 08.09.20120 DEN HAAG – VVD-leider Mark Rutte is ervan overtuigd dat onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet van zijn VVD met het CDA en gedoogsteun van de PVV gaan slagen.

Rutte: Formatie gaat slagen

AD 08.09.2010 DEN HAAG – VVD-leider Mark Rutte is ervan overtuigd dat onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet van zijn VVD met het CDA en gedoogsteun van de PVV gaan slagen.

Rutte: het gaat slagen

Telegraaf 08.09.2010 VVD-leider Mark Rutte is ervan overtuigd dat onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet van zijn VVD met het CDA en gedoogsteun van de PVV gaan slagen.  

Rutte: het gaat slagen

Trouw 08.09.2010 DEN HAAG (ANP) – VVD-leider Mark Rutte is ervan overtuigd dat onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet van zijn VVD met het CDA en gedoogsteun van de PVV gaan slagen.

Rutte optimistisch over kans van slagen

08.09.2010 (Novum) – VVD-leider Mark Rutte heeft er alle vertrouwen in dat onderhandelingen over een rechts kabinet ditmaal wel zullen lukken. Dat heeft Rutte woensdag gezegd na afloop van zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

Pechtold: lesje staatsrecht voor de heren

Parool 08.09.2010 DEN HAAG – D66-leider Alexander Pechtold ziet iets positiefs in de tussenronde in de kabinetsformatie onder leiding van informateur Herman Tjeenk Willink. ”Een lesje staatsrecht is goed voor de heren die dachten dat ze de zaak zelf naar de hand te kunnen zetten …

Pechtold: lesje staatsrecht

Telegraaf 08.09.2010 D66-leider Alexander Pechtold ziet iets positiefs in de tussenronde in de kabinetsformatie onder leiding van informateur Herman Tjeenk Willink. „Een lesje staatsrecht is goed voor de heren die dachten dat ze de zaak zelf naar de hand konden zetten”.

Halsema doet niet mee in ‘mokkend links koor’

Parool 08.09.2010 DEN HAAG – GroenLinks-leider Femke Halsema weigert mee te zingen in een ”mokkend links koor” dat nu PvdA-leider Job Cohen de schuld geeft van de aanstaande komst van een rechts kabinet. Halsema maakte dat duidelijk na haar gesprek met …

Halsema mokt niet mee

Telegraaf 08.07.2010 GroenLinks-leider Femke Halsema weigert mee te zingen in een „mokkend links koor” dat nu PvdA-leider Job Cohen de schuld geeft van de aanstaande komst van een rechts kabinet. Halsema maakte dat duidelijk na haar gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink, woensdagavond.

Roemer teleurgesteld in Cohen

Telegraaf 08.09.2010 SP-leider Emile Roemer is bijzonder kritisch over de rol die PvdA-leider Job Cohen in de kabinetsformatie speelt. Roemer zegt dat hij toenadering van Cohen had verwacht. „Dat die niet komt, vergroot de kans op een ultrarechts kabinet”, zei Roemer woensdag na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

‘Cohen vergroot kans op ultrarechts’

08.09.2010 Leider van de SP Emile Roemer is uiterst kritisch over de rol die voorman van de PvdA Job Cohen heeft gespeeld in de kabinetsformatie. Dat zei hij woensdag na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. Roemer had onder meer toenadering verwacht van Cohen. “Dat die niet komt, vergroot de kans op een ultrarechts kabinet.”

‘Cohen vergroot kans ultrarechts’

Telegraaf 08.09.2010 SP-leider Roemer is kritisch over de rol die Job Cohen in de kabinetsformatie speelt. Roemer zegt dat hij toenadering van Cohen had verwacht.

Roemer: Cohen vergroot kans op ultrarechts

Parool 08.09.2010 DEN HAAG – SP-leider Emile Roemer is bijzonder kritisch over de rol die PvdA-leider Job Cohen in de kabinetsformatie speelt. Roemer zegt dat hij toenadering van Cohen had verwacht. ”Dat die niet komt, vergroot de kans op een ultrarechts …

Cohen: rechts is geen goede oplossing

Parool 08.09.2010 AMSTERDAM – PvdA-fractievoorzitter Job Cohen vindt nieuwe onderhandelingen over rechtse samenwerking ”geen goede oplossing”. Het zal volgens hem leiden tot een instabiel kabinet, terwijl er in de ogen van de PvdA een stabiel …

Advertenties

september 8, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 reactie

  1. Wat wij ons in dit hele proces afvragen, of Prins Willem-Alexander bij alle gesprekken aanwezig is, als voorbereiding op zijn toekomstige taak.

    Theo en Maria Wassink-Lebouille

    Reactie door TRB Wassing | september 8, 2010


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: