Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Onderhandelingen 03.09.2010 Kabinet Rutte 1 – terug bij af VVD + ? + ? = ?

De zoveelste dag !!!

Terwijl in België de onderhandelingen vastliepen, trok Geert Wilders in Nederland alvast de stekker  eruit.

Volgens de Oostenrijkse krant Krone en andere Buitenlandse media is het een politieke ‘Chaos in het westen’ en zo ook in Nederland.

“Willen VVD en PVV verder met het CDA ? “, deze vraag hing de afgelopen weken, als een dreigende onweerbui, boven het Binnenhof. Al geruime tijd is gebleken dat de christen-democraten ernstig verdeeld zijn over samenwerking met de PVV. 

Kabinetsformatie gaat langer duren  –  Video

Crisis in CDA brengt formatie in zwaar weer  –  Video

CDA zoekt oplossing in aparte gesprekken  –  Video

Wilders en Rutte hebben vragen voor Verhagen  –  Video

Opstelten: Klink had brief niet moeten doen  –  Video 

VVD en PVV beraden zich op situatie met CDA – Video 

Opluchting bij Links  –  Video

Formatie rechts kabinet mislukt  –  Video

Drie en een halve week leken de onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet goed te gaan, maar het strandde vrijdag op een vertrouwensbreuk tussen PVV en CDA. ‘Een spoedige totstandkoming van een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV lijkt niet meer mogelijk’.

Dit daar Geert Wilders dat niet wilde zonder de schriftelijke verzekering van het CDA dat de dissidenten hun steun aan het kabinet niet zouden ontzeggen. Die toezegging kon Verhagen niet doen.

Mede hierdoor gaf Geert Wilders aan het CDA niet meer te vertrouwen omdat Ab Klink in zijn  brief schreef niet met de PVV-leider te willen regeren. En uiteindelijk trekt Geert Wilders zijn verdere conclusies en tevens de stekker uit de onderhandelingen. 

Opstelten zei na afloop dat hij vindt dat CDA-onderhandelaar Ab Klink zijn brief niet had moeten schrijven. ‘Alles in een informatie is strikt vertrouwelijk. Iets wat op papier is gezet kan naar buiten komen, en dat moet bij vertrouwelijk gesprekken niet zo zijn.’  De gewraakte brief van de demissionair minister van Volksgezondheid leidde tot de breuk in de informatiepoging. 

Uiteindelijk gaat VVD-leider Mark Rutte dus maar zelf het regeerakkoord schrijven nu de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA over de vorming van een rechts kabinet zijn mislukt. Dat heeft hij vrijdag gezegd.

Rutte wil als winnaar van de verkiezingen een ‘proeve van een regeerakkoord’ schrijven, en dan kijken welke partijen op basis daarvan verder willen praten. “Dat zal mijn advies zijn aan de koningin”, zei Rutte. “Dit land moet een regering hebben. Dit duurt al veel te lang.”

Inmiddels heeft Job Cohen PvdA zijn helpende hand aangeboden. 

Inmiddels gaat al enige tijd het verhaal rond dat dit alles in scene is gezet. Namelijk reeds lange tijd is Geert Wilders achter de schermen bezig om internationaal aan de slag te gaan denk hierbij aan: I.F.A., Sacharovprijs, Demonstratie Ground Zero 11.09.2010, “bevrijd u van de islam”  etc. 

En Hero Brinkman zal in Nederland het politieke PVV-stokje van Geert overnemen maar dan vanuit de oppositie. Te beginnen met het democratiseren van de PVV en het oprichten van o.a. een jongerenafdeling binnen de partij. Althans zo blijkt dit uit ongecontroleerde bronnen !! 

Kabinetsformatie terug bij af na stranden onderhandelingen

AD 04.09.2010  DEN HAAG – Na bijna drie maanden praten is een nieuw kabinet in Nederland opnieuw ver uit het zicht geraakt. De PVV vindt het CDA na de crisis van eerder deze week te instabiel, waardoor de onderhandelingen van de twee met de VVD strandden.

Welke opties resten Nederland na mislukken rechts?

Elsevier 03.09.2010 Na het stranden van de onderhandelingen voor een rechts kabinet wil VVD-leider Mark Rutte een proeve van…

Zie ook:

Rechts strandt op eis Wilders

Trouw 04.09.2010 Mark Rutte wil een conceptregeerakkoord schrijven nu de onderhandelingen over een rechts kabinet zijn stukgelopen.

‘CDA eiste zelf verklaring dissidenten’

AD 04.09.2010 DEN HAAG – De verklaring die Geert Wilders had willen hebben van de drie CDA-dissidenten blijkt uit de koker van het CDA te komen. Minister Piet Hein Donner had Ab Klink en de twee andere dwarsliggers bij de formatie om een verklaring gevraagd, …

Ab Klink oordeelde op basis van een vaag gevoel van onbehagen

Muitende CDA’ers zetten Wilders buitenspel

Elsevier 03.09.2010 Door het mislukken van de onderhandelingen voor een rechts kabinet mag plots PvdA-leider Job Cohen weer meespelen. Nu de formatiepoging van Ivo Opstelten (VVD) is mislukt, moet even worden vastgesteld wie ook alweer de verkiezingen had gewonnen.

Cohen ziet kansen: Nu met Rutte aan akkoord werken

Elsevier 03.09.2010 PvdA-leider Job Cohen is blij dat de rechtse formatie is mislukt. Hij wil nu met de VVD de handen ineen slaan en kijken of de twee grootste partijen samen een coalitie kunnen vormen. Eerder werden VVD en PvdA het bij de onderhandelingen over Paars-Plus niet eens over de bezuinigingen.

Dat zei Cohen vrijdagavond in reactie op het nieuws dat de formatie van een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV niet is gelukt.

Zie ook:

Cohen: Kom op, water bij de wijn

AD 04.09.2010 AMSTERDAM – PvdA-leider Job Cohen ziet mogelijkheden voor een samenwerking met het CDA. Het is tijd om voor de partijen om over hun eigen schaduw heen te stappen, zei Cohen vandaag in Tros Kamerbreed.

Cohen wil met Rutte voortouw nemen

VK 03.09.2010 PvdA-leider wil samen met VVD-leider Mark Rutte het voortouw nemen in de formatie van een nieuw kabinet. ‘Ik ben beschikbaar om samen met Rutte een concept-regeerakkoord te schrijven’, zei Cohen vrijdagmiddag op Radio 1. ‘De VVD en de PvdA op elkaar zijn aangewezen.’  

  

Cohen wil met VVD handen ineenslaan

Parool 03.09.2010 DEN HAAG – PvdA-fractievoorzitter Job Cohen is blij met het mislukken van de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA over een rechts kabinet. Cohen zei vrijdag dat de VVD en PvdA als de twee grootste partijen nu moeten bekijken wat de …

‘Beurt nu aan VVD en PvdA’

Telegraaf 03.09.2010 Volgens PvdA-fractievoorzitter Job Cohen is het nu de beurt aan de VVD en de PvdA als de twee grootste partijen om te bezien wat de mogelijkheden zijn voor een nieuw kabinet.

Mark Rutte wil regeerakkoord schrijven 

Telegraaf 03.09.2010 VVD-leider Mark Rutte zegt dat hij, na het stuklopen van de onderhandelingen voor een rechts kabinet, “een proeve van een regeerakkoord“ wil schrijven.  

Rutte wil regeerakkoord schrijven

03.09.2010 VVD-leider Mark Rutte wil zelf een regeerakkoord schrijven nu de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA over de vorming van een rechts kabinet zijn mislukt. Dat heeft hij vrijdag gezegd.

Rutte volgt voorbeeld Kok met ‘proeve’

Parool 03.09.2010 DEN HAAG – Na het mislukken van de onderhandelingen over een rechts kabinet wil VVD-leider Mark Rutte een ‘proeve van een regeerakkoord’ gaan schrijven. Andere partijen kunnen dan aangeven of ze op basis van dit voorstel met de VVD willen gaan …

Rutte volgt voorbeeld Kok met ‘proeve’

AD 04.09.2010 DEN HAAG – Na het mislukken van de onderhandelingen over een rechts kabinet wil VVD-leider Mark Rutte een ‘proeve van een regeerakkoord’ gaan schrijven. Andere partijen kunnen dan aangeven of ze op basis van dit voorstel met de VVD willen gaan …

Opstelten deed nog laatste poging

Telegraaf 04.09.2010 Mede-onderhandelaar Ab Klink van het CDA had nooit een brief mogen schrijven over de formatiebesprekingen tussen VVD, PVV en CDA. Die actie ging tegen „alle mores van het staatsrecht in”, zo zei voormalig informateur Ivo Opstelten in een persconferentie, nadat hij zijn eindverslag over de mislukte regeringsvorming aan koningin Beatrix had overhandigd.

Verhagen: PVV stelde onmogelijke eis

VK 03.09.2010 De PVV eiste dat ook de drie dissidenten in de CDA-fractie, Ab Klink, Kathleen Ferrier en Ad Koppejan, zich zouden binden aan een uitspraak van het CDA-congres. Dat was volgens Verhagen ‘een onmogelijke eis’, omdat dergelijke garanties niet kunnen worden geven.

Opstelten deed ‘ultieme poging’

AD 03.09.2010 DEN HAAG – Informateur Ivo Opstelten heeft vrijdag een ‘ultieme poging’ gewaagd om de gesprekken over de vorming van een rechts kabinet te redden. In gesprekken onder vier ogen met de fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA kwam hij met een …

Kabinetsformatie VVD, CDA, PVV mislukt

VK 03.09.2010 Er komt geen minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. De besprekingen tussen Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders zijn vrijdagmiddag afgebroken.

·    Verhagen: PVV stelde onmogelijke eis

·    CDA-dissidenten houden bezwaren

·    Crisis escaleert in CDA na brief Klink

Wilders heeft geen vertrouwen in CDA en blaast formatie op

VK 03.09.2010 Geert Wilders heeft vrijdagmiddag de onderhandelingen over een rechts kabinet laten stranden. De leider van de PVV, die gedoogsteun zou geven aan de minderheidscoalitie, heeft geen vertrouwen meer in het CDA. VVD-leider Mark Rutte en CDA-leider Maxime Verhagen zijn teleurgesteld over het afhaken van Wilders.

·    Wiegel: kans op rechts kabinet nog niet weg

·    Rekensom was snel gemaakt

·    Wilders: vertrouwen PVV in CDA naar dieptepunt

·    Geen ‘rechts-plus’, maar wat dan wel?

·    Rekensom was snel gemaakt

 Verhagen: Wilders stelde onmogelijke eis

03.09.2010 PVV-leider Geert Wilders stelde een onmogelijke eis door te verlangen dat de drie dissidente Kamerleden schriftelijk zouden verklaren dat ze een rechts kabinet zouden steunen. Dat heeft CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen vrijdag gezegd.

Wilders eiste dat Ab Klink en de andere twee CDA’ers zouden verklaren dat zij zich zouden neerleggen bij het oordeel van het CDA-congres over het regeerakkoord, of anders uit de Tweede Kamer zouden vertrekken.

Wilders vertrouwde CDA niet

03.09.2010 PVV-leider Geert Wilders heeft niet genoeg vertrouwen in het CDA. Daarom zijn de gesprekken over de vorming van een rechts kabinet mislukt. “Het vertrouwen van de PVV in het CDA is de afgelopen tijd tot een dieptepunt gedaald”, zei Wilders vrijdag

Nieuw kabinet ver weg na stranden ‘rechts’

Telegraaf 03.09.2010 Na bijna drie maanden praten is een nieuw kabinet in Nederland opnieuw ver uit het zicht geraakt. De PVV vindt het CDA na de crisis van eerder deze week te instabiel, waardoor vrijdag de onderhandelingen van de twee met de VVD strandden. De kabinetsformatie is daarmee terug bij af.

‘Blij met mislukken formatie’  

Telegraaf 23.09.2010 PvdA-leider Job Cohen is blij dat de formatie is mislukt. Dat zou volgens hem tot een instabiel kabinet hebben geleid, dat splijtend zou werken in de samenleving.

Opluchting bij links over mislukken informatie

03.09.2010 De linkse partijen hebben opgetogen gereageerd op het mislukken van de coalitieonderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA. PvdA-leider Job Cohen is blij dat deze ‘instabiele coalitie’ van de baan is, SP-leider Emile Roemer noemt het ‘een zegen voor het land’ en Femke Halsema (GroenLinks) spreekt van een ‘grote opluchting’. Halsema en Alexander Pechtold (D66) hopen nog steeds op Paars-plus.

Niet-onderhandelaars leggen schuld bij Wilders

NRC 03.09.2010 Op Twitter zijn ‘Geklapt‘, ‘Mislukt‘, ‘Formatie’ en ‘Rutte’ enkele van de trending topics, meest besproken onderworpen. De Nederlanders nemen Twitter over, stellen buitenlanders verbaas vast. Ook politici nemen druk deel aan het debat.

Reacties op stranden informatie

VK 03.09.2010 Het mislukken van de formatie tussen CDA,VVD en PVV lokt veel reacties uit. Van oppositiepartijen tot het maatschappelijk middenveld.

·     Buitenlandse media: chaos in het westen

·     Formatie VVD, CDA, PVV mislukt

SP: stranden formatie zegen voor het land

Telegraaf 03.09.2010 De SP is blij met het stranden van de kabinetsformatie. „Een zegen voor het land”, aldus SP-leider Emile Roemer vrijdag.  

Halsema opgelucht na mislukking

Telegraaf 03.09.2010 „Het is een grote opluchting dat er definitief geen rechts kabinet met gedoog-steun van de PVV komt”, aldus Femke Halsema.  

Vertrouwen van PVV in CDA ‘tot een dieptepunt gedaald’

Informatiepoging mislukt 

Telegraaf 03.09.2010 UPDATE De poging een kabinet te vormen van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, is definitief mislukt. De PVV had geen vertrouwen meer in het CDA.

Wilders laat formatie klappen

AD 03.09.2010 De informatiepoging om tot een rechts kabinet te komen, van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV, is mislukt. Niet de VVD, of het CDA, maar de PVV trekt de stekker eruit.

Wilders wil niet verder met ‘instabiele CDA’

NRC 03.09.2010 De formatie van een regering van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV is mislukt.

Wilders beslist over de coalitie

Trouw 03.09.2010 Willen VVD en PVV verder met het CDA, nu de afgelopen dagen is gebleken dat de christen-democraten ernstig verdeeld zijn over samenwerking met de PVV?

SP blij met mislukken informatie

03.09.2010 De SP is opgetogen over het mislukken van de coalitieonderhandelingen tussen de VVD, PVV en CDA. Fractievoorzitter Emile Roemer noemt het ‘een zegen voor het land’. “Een regering die discriminatie gedoogt en daarnaast een keiharde bezuinigingsagenda wilde doorvoeren is ons gelukkig bespaard gebleven.”

Roemer vindt dat het nu tijd is voor een centrumlinks kabinet. “Wat mij betreft heeft Rutte zijn kans nu gehad.” Hij opteert voor een kabinet van PvdA, CDA, GroenLinks en SP. “Paars-plus is mislukt, rechts is geklapt en de middenvariant lijkt volstrekt onhaalbaar. Het ligt voor de hand om het nu zonder de VVD te proberen.”

D66 wil Kamerdebat met informateur Opstelten

Parool 03.09.2010 DEN HAAG – D66 wil dinsdag een debat in de Tweede Kamer met informateur Ivo Opstelten. D66-fractieleider Alexander Pechtold heeft het debat vrijdag direct aangevraagd nadat de formatie van een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun …

PVV wil niet verder met het CDA  

Trouw 03.09.2010 De formatiepoging om tot een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV te komen, is mislukt. Geert Wilders legde de schuld voor het mislukken van de formatie bij het CDA. “Wij hebben deze ellende niet veroorzaakt. Er is geen vertrouwen meer.”

Geen kabinet met steun PVV

03.09.2010 Er komt geen kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. De gesprekken daarover zijn vrijdag mislukt. Dat heeft de woordvoerder van informateur Ivo Opstelten (VVD) laten weten.

Rutte: Wilders trok de stekker eruit

03.09.2010 De VVD had door willen praten met het CDA, maar PVV-leider Geert Wilders vindt die partij niet stabiel genoeg. Dat heeft VVD-leider Mark Rutte vrijdag verklaard.

Formatie-overleg weer verder

Telegraaf 03.09.2010 DEN HAAG –  Het overleg tussen de onderhandelaars van VVD, PVV en CDA is vrijdagmiddag enige tijd geschorst geweest. Inmiddels zitten ze weer aan tafel bij informateur Ivo Opstelten in het gebouw van de Eerste Kamer.

Verhagen heeft goede hoop

Telegraaf 03.09.2010 CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft goede hoop dat VVD en PVV de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet willen voortzetten. Hij zei dat vrijdag voorafgaand aan een overleg met informateur Ivo Opstelten.

 Vrijdag weer verder

Telegraaf 03.09.2010 De onderhandelaars over een kabinet van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV komen om twaalf uur vrijdagmiddag weer bijeen bij informateur Ivo Opstelten.

Formatie verder met vragen aan Verhagen

Trouw 02.09.2010 PVV-leider Geert Wilders heeft veel vragen aan CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen bij de hervatting van de onderhandelingen over een rechts kabinet.

Wilders en Rutte gaan zich beraden

Trouw 02.09.2010 VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders zijn er nog niet aan toe om de onderhandelingen met het CDA te hervatten. Ze gaan nadenken over de vraag of ze dat willen.

Rechts kabinet op sterven na dood

Trouw 01.09.2010 De onderhandelingen over een rechts kabinet hingen gisteravond aan een zijden draadje. Sinds gistermiddag half vijf leverde fractievoorzitter Maxime Verhagen een fikse strijd binnen de fractie om de neuzen zijn kant op te krijgen: hij wil doorgaan met de onderhandelingen.

Blog:

The Romance is Over

Gates of Vienna

Na mislukte informatie Opstelten veel gewonden maar nog geen winnaar

PLUSPOST

Huizenbezitters zitten nu nog langer in onzekerheid over de toekomst van de renteaftrek

We houden van Oranje

Wilders blaast Rutte 1 van tafel met onmogelijke eisen

Nieuw nieuws nieuws

BREKEND: formatie Wilders 1 geklapt

Vetkak!

Advertenties

september 4, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 reactie

  1. […] Onderhandelingen 03.09.2010 Kabinet Rutte 1 – terug bij af VVD + ? + ? = ? […]

    Pingback door De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 « Debat in de Digitale Hofstad | april 27, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: