Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Onderhandelingen 26.08.2010 Kabinet Rutte 1 – Ivo Opstelten VVD, CDA en PVV

De twaalfde dag

Link Wilders op Twitter: Kan die CDA-voorzitter Bleker niet even op vakantie gaan of zo?

 

Draaien is niet alleen aan politici in functie besteed, oud-formateurs kunnen er ook wat van. Ruud Lubbers is van gedachte veranderd over het minderheidskabinet van VVD-CDA met gedoogsteun van de PVV.

 

We hebben bijna een regering. Het einde van de formatie is in zicht!  

Echter naarmate we dichter bij de ontknoping komen, nemen de spanningen merkbaar toe ! Er gaan zelfs al geluiden op dat de drukproef voor de stembiljetten voor de 2e Kamerverkiezingen 2011 al bij de drukker liggen ?

Het belooft dus nog een hete herfst te worden !!!!!!!!!!

De CDA-onderhandelaar reageerde rustig op vragen van de massaal toegestroomde journalisten op het Haagse Binnenhof. Volgens Verhagen heeft Bleker ‘op heldere wijze het CDA-verhaal aangegeven’ toen hij zei dat de nieuwe regering een bindende factor moet zijn en geen splijtzwam. En Wilders kan strikt gelijk hebben met zijn opmerking dat hij niets moet, hij praat wel mee over het nieuwe regeerakkoord. “Het is zo dat wij wat willen, en wij zijn daarover in onderhandeling”, zei Verhagen.

Gerda Verburg valt Bleker bij. “Hij heeft ook namens mij gesproken.” Ook de volgende regering moet er zijn voor alle Nederlanders en mag niemand uitsluiten”, aldus de bewindsvrouw. Op Wilders’ reactie ging Verburg verder niet in. “Ik ken hem als iemand die stevige teksten uit.” Niettemin verwacht zij dat de tweet wel even ter sprake zal komen wanneer de onderhandelaars van CDA, VVD en PVV om 14.00 uur weer verdergaan.

Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) zei in een reactie dat Wilders ‘kennelijk moet wennen aan de nieuwe verhouding’. Wilders gaat het minderheidskabinet gedogen en daar hoort de opvatting van het CDA bij, aldus Donner.

Andere CDA-bewindslieden wilden niet reageren op de commotie rond Bleker of liepen snel door.

Mark Rutte VVD wilde op weg naar de Eerste Kamer, waar de onderhandelingen onder leiding van informateur Ivo Opstelten (VVD) plaatsvinden, niets kwijt. Hij riep eenieder op zich te houden aan de afgesproken radiostilte. “Ik houd mij daar aan.” 

En ja hoor ook de oud-Informateur heeft weer van zich laten horen. Helaas ziet het CDA hier helemaal niets in. ,,Mijn standpunt heeft zich ontwikkeld van ,,ja, mits” tot ,,neen, tenzij”, stelt Lubbers in zijn brief. “Vrijheid van godsdienst, dus ook van de islam, en geen discriminatie op basis van geloofs- of levensovertuiging behoren wezenskenmerken te blijven van onze rechtsstaat. Daarover mag geen begin van twijfel ontstaan.”

Lees  de brieven brief 1 | brief 2 die oud-premier Lubbers aan de CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en partijvoorzitter Henk Bleker heeft gestuurd.  

Ruud Lubbers adviseerde notabene als informateur enkele weken geleden nog dat Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) zo snel mogelijk zouden beginnen met onderhandelingen voor een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV.

En weer hierdoor vindt D66-leider Alexander Pechtold dat die Ruud Lubbers een schimmige knijphand-rol speelt, aldus Pechtold in Vara-programma Nova.

Kortom, is de formatie van een VVD/CDA-kabinet met gedoogsteun van de PVV nu echt in de eindfase beland ? Als het meezit, zeggen ingewijden, krijgen de fracties dinsdag een conceptakkoord voorgelegd, aldus de bronnen rond de formatie.

Coalitie-akkoord volgende week klaar

Trouw 26.08.2010 VVD, PVV en CDA zijn begonnen aan hun laatste uitruilfase. Verschillende betrokkenen denken dat de partijen begin volgende week een akkoord aan hun fracties kunnen voorleggen.

VVD, PVV en CDA willen volgende week regeerakkoord

Elsevier 26.08.2010 De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA willen in de loop van volgende week een akkoord bereiken over het minderheidskabinet van VVD en CDA, dat gedoogd zal worden door de PVV. Op die manier kunnen het regeer- en het gedoogakkoord op zaterdag 4 september aan het CDA-congres worden voorgelegd.  Dat stellen bronnen rond de formatie

Conceptakkoord rechts kabinet bijna rond

VK 26.08.2010 De formatie van een VVD/CDA-kabinet met gedoogsteun van de PVV is in de eindfase beland. Als het meezit, zeggen ingewijden, krijgen de fracties dinsdag een conceptakkoord voorgelegd.

Verhagen: time-out niet aan de orde

Telegraaf 26.08.2010 DEN HAAG –  Het tijdelijk stilleggen van de onderhandelingen met VVD en PVV over de vorming van een kabinet is voor CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen niet aan de orde. Hij reageerde daarmee donderdag op de oproep van CDA-prominent en voormalig informateur Ruud Lubbers. Die bepleitte een time-out in de onderhandelingen, zodat binnen het CDA bekeken kan worden of het de goede kant opgaat.

Lubbers legt bom onder kabinetsformatie

’Mijn standpunt tegenover de PVV heeft zich ontwikkeld van ja mits tot nee tenzij’ 

AD 26.08.2010 DEN HAAG – De verhouding tussen PVV-leider Geert Wilders en het CDA is op scherp komen te staan. Directe aanleiding zijn uitspraken van oud-informateur Ruud Lubbers en waarnemend CDA-voorzitter Henk Bleker. Lubbers pleit in de Volkskrant, in een pauze.

Wilders zet verhouding met CDA op scherp

NRC 26.08.2010  PVV-leider Geert Wilders heeft de verhouding met het CDA op scherp gezet door uit te halen naar partijvoorzitter Henk Bleker.

Lubbers wil time-out formatie

26.08.2010  (Novum) – Oud-informateur en CDA-partijprominent Ruud Lubbers wil een ‘time-out’ in de kabinetsformatie. Lubbers, onder wiens leiding VVD, PVV en CDA besloten te gaan onderhandelen over een minderheidskabinet, is niet langer een voorstander van samenwerking met Geert Wilders.

Verhagen geeft Wilders deels gelijk

26.08.2010 PVV-leider Geert Wilders heeft ‘strikt genomen’ gelijk wanneer hij zegt dat hij niets moet. Tegelijkertijd wil het CDA wel iets, en daarover wordt nu onderhandeld, zei fractieleider Maxime Verhagen donderdag voorafgaand aan de besprekingen met Wilders en Mark Rutte (VVD).

Verhagen kalm over kritiek Wilders op Bleker

NU 26.08.2010 CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is rustig onder de kritiek van PVV-leider Geert Wilders op CDA-partijvoorzitter Henk Bleker. ”Strikt genomen” heeft Wilders gelijk, zei Verhagen donderdag; hij moet niks.

Verhagen kalm over harde taal Wilders

Parool 26.08.2010 CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is rustig onder de kritiek van PVV-leider Geert Wilders op CDA-partijvoorzitter Henk Bleker. ”Strikt genomen” heeft Wilders gelijk, zei Verhagen donderdag; hij moet niks. Tegelijk wil het CDA heel veel. ”En de partijvoorzitter heeft dat op christendemocratische manier duidelijk gemaakt”, zei Verhagen over het optreden van Bleker woensdagavond.

Verhagen rustig over kritiek Wilders

VK 26.08.2010 CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is rustig onder de kritiek van PVV-leider Geert Wilders op CDA-partijvoorzitter Henk Bleker. ‘Strikt genomen’ heeft Wilders gelijk, zei Verhagen donderdag; hij moet niks.

Verhagen kalm over kritiek op Bleker  

De Pers 26.08.2010 CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is rustig onder de kritiek van PVV-leider Geert Wilders op CDA-partijvoorzitter Henk Bleker. ,,Strikt genomen” heeft Wilders gelijk.  

Verhagen kalm over kritiek Wilders op Bleker

Metro 26.08.2010 DEN HAAG (ANP) – CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is rustig onder de kritiek van PVV-leider Geert Wilders op CDA-partijvoorzitter Henk Bleker. ,,Strikt genomen” heeft Wilders gelijk, zei Verhagen donderdag; hij moet niks. Tegelijk wil het CDA heel veel. ,,En de partijvoorzitter heeft dat op christendemocratische manier duidelijk gemaakt”, zei Verhagen over het optreden van Bleker woensdagavond.

 

Verhagen geeft zowel Bleker als Wilders gelijk

Elsevier 26.08.2010 CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen reageert kalm op de ‘aanval’ van PVV-leider Geert Wilders op CDA-partijvoorzitter Henk Bleker. ‘Strikt genomen heeft Wilders gelijk,’ aldus Verhagen.

Verburg schaart zich achter CDA-voorzitter Bleker

VK 26.08.2010 CDA-minister Gerda Verburg (Landbouw) deelt de visie van waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker dat een kabinet van VVD en CDA samenbindend moet zijn en dat de PVV dat als gedoogpartij moet accepteren.

Verburg: we kennen de uitspraken van Wilders

Trouw 26.08.2010 CDA-minister Gerda Verburg deelt de visie van waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker dat een kabinet van VVD en CDA samenbindend moet zijn en dat de PVV dat als gedoogpartij moet accepteren.

Verburg prijst CDA-voorzitter

26.08.2010 Demissionair minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) staat vierkant achter haar partijvoorzitter Henk Bleker. “Hij doet het heel goed. Ik ben trots op hem”, zei de bewindsvrouw donderdag na afloop van het kabinetsberaad over de begroting voor volgend jaar.

‘CDA-voorzitter is een zeurpiet’

Spits 26.08.2010 PVV-leider Geert Wilders heeft vanochtend flink uitgehaald naar waarnemend CDA-partijvoorzitter Henk Bleker. ,,Kan die CDA-voorzitter Bleker niet even op vakantie gaan of zo? Wat een enorme zeurpiet. En voor alle helderheid: de PVV moet helemaal niks!”, twitterde Wilders vanochtend.

Wilders: Bleker is zeurpiet

De Pers 26.08.2010 PVV-leider Geert Wilders heeft donderdag uitgehaald naar waarnemend CDA-partijvoorzitter Henk Bleker. Die vindt dat de VVD en het CDA samen een kabinet moeten vormen dat ,,samenbindend” optreedt en ,,niet de samenleving uiteenspeelt” en dat de PVV die opstelling als partij die dat kabinet gedoogt, moet accepteren.

Wilders: ‘CDA-voorzitter is enorme zeurpiet’

VK 26.08.2010 PVV-leider Geert Wilders heeft donderdag uitgehaald naar waarnemend CDA-partijvoorzitter Henk Bleker. Die vindt dat de VVD en het CDA samen een kabinet moeten vormen dat ‘samenbindend’ optreedt en ‘niet de samenleving uiteenspeelt’ en dat de PVV die opstelling als partij die dat kabinet gedoogt, moet accepteren.

Wilders: CDA-voorzitter is enorme zeurpiet

AD 26.08.2010 DEN HAAG – PVV-leider Geert Wilders heeft vandaag uitgehaald naar waarnemend CDA-partijvoorzitter Henk Bleker. Die vindt dat de VVD en het CDA samen een kabinet moeten vormen dat ‘samenbindend’ optreedt en ‘niet de samenleving uiteenspeelt’ en …

Wilders: CDA-voorzitter Bleker is enorme zeurpiet

Elsevier 26.08.2010 PVV-leider Geert Wilders heeft uitgehaald naar waarnemend CDA-partijvoorzitter Henk Bleker. ‘Kan die CDA-voorzitter Bleker niet even op vakantie gaan of zo?’ vraagt Wilders zich af. Bleker zei gisteren dat de VVD en het CDA samen een kabinet moeten vormen dat ‘samenbindend’ optreedt en ‘niet de samenleving uiteenspeelt’, hij voegde daaraan toe dat de PVV van Wilders ‘die opstelling moet accepteren’.

‘CDA-voorzitter is enorme zeurpiet’

Telegraaf 26.08.2010 Geert Wilders heeft hard uitgehaald naar waarnemend CDA-partijvoorzitter Henk Bleker. „Kan die CDA-voorzitter niet even op vakantie gaan of zo? Wat een enorme zeurpiet”, en voor alle helderheid: de PVV moet helemaal niks!”, twitterde Wilders donderdagochtend..

 Wilders: CDA-voorzitter is zeurpiet

26.08.2010  (Novum) – Geert Wilders heeft fel uitgehaald naar waarnemend CDA-voorzitter Henk Bleker. “Kan hij niet even op vakantie gaan of zo? Wat een enorme zeurpiet.” Hij reageert op uitspraken die Bleker woensdag in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink heeft gedaan.

En verder: 

Donderdag: Een nieuwe inkomstenbron

VK 26.08.2010 In deze formatietijd wordt er gezocht naar extra inkomsten en bezuinigingen. Er is  een onderwerp waar ik nauwelijks over hoor, terwijl daar volgens mij nog heel wat te halen valt: de belasting op erven.

Oud-minister Cramer vreest afbraak milieubeleid

Trouw 26.08.2010 Oud-minister van Milieu Jacqueline Cramer (PvdA) vreest dat de aankomende samenwerking van VVD, CDA en PVV niet wil investeren in duurzame energie.

Cramer vreest afbraak milieubeleid

26.08.2010 (Novum) – Oud-minister van Milieu Jacqueline Cramer (PvdA) vreest dat de aankomende samenwerking van VVD, CDA en PVV niet wil investeren in duurzame energie. Dat zei ze donderdagochtend op Radio 1.

Blog:

Ruud Lubbers wil opeens ander minderheidkabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks

VVD-fractie praat elkaar bij. Sfeer is goed

Quasi Mundo

Zal het CDA scheuren?

PLUSPOST

CDA moet zich koest houden anders stopt Wilders

zeernuttig nieuws

Een kabinet met een partij die in oorlog is met de islam (met Israël als front) kan niet samenbinden

Krapuul.nl

Advertenties

augustus 26, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: