Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Nieuwe ronde verkenning kabinet Rutte 1 – Herman Tjeenk Willink (PvdA) benoemd tot nieuwe informateur

Vicepresident van de Raad van State Herman Vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink is benoemd tot nieuwe informateur.

Onderkoning geniet vertrouwen van koningin – Tjeenk Willink was als informateur betrokken bij de formatie van Paars-1 in 1994. Hij adviseerde toen na een week verkenning dat het onderzoeken van een paars kabinet de meeste reële optie was.

Koningin vraagt Tjeenk Willink in tussenfase (video)

Hij gaf zaterdagmiddag aan dat hij niet de opdracht heeft gekregen om te onderhandelen. Er moet nu op korte termijn – „liever dagen dan weken” – overeenstemming komen tussen de fractievoorzitters over de procedure.

Vooral de partijleiders Mark Rutte (VVD) en Job Cohen (PvdA) zullen kleur moeten bekennen. Rutte heeft een sterke voorkeur voor een middenkabinet, maar paars-plus niet uitgesloten. Bij Cohen ligt het precies andersom. „Zonder overeenstemming over de procedure zou elke stap die de koningin nu zou zetten, kunnen worden uitgelegd als een politieke keuze”, aldus Tjeenk Willink.

“Onderhandelen niet mijn opdracht” * ‘Staat boven de partijen’

Verklaring informateur mr. H.D. Tjeenk Willink

Tjeenk Willink informateur

Telegraaf 26.06.2010 Informateur Tjeenk Willink ontvangt maandag oud-informateur Rosenthal en de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks.

Tjeenk Willink benoemd tot informateur

NRC 26.06.2010 NIEUWS – Herman Tjeenk Willink, vice-president van de Raad van State, is door koningin Beatrix aangesteld als informateur. Tjeenk Willink benadrukte dat hij niet gaat onderhandelen over een nieuw kabinet, maar slechts ,,een tussenstap” wil doen.

Bij dit artikel

Nieuws – Cohen: wij zitten aan lage kant met bezuinigingen

·  Profiel – Tjeenk Willink stond aan basis eerste paarse kabinet

· Nieuws – Rosenthal adviseert informateurs VVD en PvdA

PvdA’er Tjeenk Willink wordt informateur

AD 26.06.2010 DEN HAAG – Vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink wordt de nieuwe informateur. Koningin Beatrix heeft hem gevraagd haar ,,op korte termijn te informeren over de stappen die moeten worden gezet om te komen tot de vorming van …

· Lees ook: Boze Wilders spreekt van ‘cordon sanitaire’

· Lees ook: Rosenthal adviseert informateurs VVD en PvdA

· Lees ook: Koningin ontvangt informateur Rosenthal

Beatrix vraagt Tjeenk Willink om advies

Trouw 26.06.2010 Koningin Beatrix heeft haar belangrijkste adviseur, vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink, gevraagd om haar als informateur te adviseren over stappen die ze moet zetten in het vervolg van de kabinetsformatie.

Koningin Beatrix benoemt Tjeenk Willink tot informateur

Elsevier 26.06.2010 Herman Tjeenk Willink, vice-president van de Raad van State, wordt de nieuwe informateur. Koningin Beatrix heeft hem gevraagd haar ‘op korte termijn’…

Tjeenk Willink nieuwe informateur

VK 26.06.2010 Herman Tjeenk Willink is benoemd tot informateur. Het kabinet van…

‘Tjeenk Willink in tussenfase’
Telegraaf 26.06.2010 DEN HAAG –  Koningin Beatrix heeft haar belangrijkste adviseur, vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink, gevraagd om haar als informateur te adviseren over stappen die ze moet zetten in het vervolg van de kabinetsformatie.

Informateur: Onderhandelen niet mijn opdracht

AD 26.06.2010 DEN HAAG – Informateur Herman Tjeenk Willink is ”niet ingehuurd om onderhandelingen over welke opdracht dan ook te voeren”. Hij zal een informateur zijn in de oorspronkelijke betekenis van het woord en op korte termijn aan koningin Beatrix …

· Lees ook: Rutte wacht stappen informateur af

· Lees ook: CDA positief over benoeming Tjeenk Willink

· Lees ook: PvdA’er Tjeenk Willink wordt informateur

“Onderhandelen niet mijn opdracht”
Telegraaf 26.06.2010 DEN HAAG –  Informateur Herman Tjeenk Willink is „niet ingehuurd om onderhandelingen over welke opdracht dan ook te voeren”. Hij zal een informateur zijn in de oorspronkelijke betekenis van het woord en op korte termijn aan koningin Beatrix rapporteren over de stappen die moeten worden gezet om te komen tot de vorming van een kabinet dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal.

Informateur: onderhandelen niet mijn opdracht

Parool 26.06.2010 DEN HAAG – Informateur Herman Tjeenk Willink is ”niet ingehuurd om onderhandelingen over welke opdracht dan ook te voeren”. Hij zal een informateur zijn in de oorspronkelijke betekenis van het woord en op korte termijn aan koningin Beatrix …

· Lees ook: Cohen wil breed vijfpartijenkabinet (23-06-10)

· Lees ook: Kiezers blijven wisselen van mening (20-06-10)

’De boel moet wakker geschud’

Trouw 26.06.2010 Drie ’snuffelrondes’ telde de kabinetsformatie, voorlopig zonder resultaat. De optie van een coalitie met de PVV komt de komende week mogelijk weer op tafel. Een gesprek met twee PVV-kiezers, die vinden dat Wilders een plek in het kabinet verdient. Wat kan de PVV-leider voor ons land betekenen?

Boze Wilders spreekt van ‘cordon sanitaire’

AD 26.06.2010 DEN HAAG – PVV-leider Geert Wilders vindt het onbegrijpelijk dat zijn partij nu buitenspel is gezet in het formatieproces. ,,Waarom gaan mensen in Nederland nog stemmen als de grootste winnaar een cordon sanitaire om zich heen krijgt? Met dit …

· Lees ook: Koningin ontvangt informateur Rosenthal

· Lees ook: Informateur Rosenthal werkt aan eindverslag

· Lees ook: Verhagen nog steeds bereid te praten met VVD en PVV

Wilders: dit is ondemocratisch

Telegraaf 26.2010 „Het buitenspel zetten van de PVV als grootste winnaar zonder een minuut met ons te onderhandelen en nu dus ook een tweede (PvdA)-informateur die niet eens een poging daartoe doet om dat toch nog voor mekaar te krijgen, is ondemocratisch”, aldus Wilders.

Wilders: Buitensluiten grootste winnaar ondemocratisch

Elsevier 26.06.2010 Geert Wilders (PVV) is verbijsterd over het verloop van de formatie tot dusver. Het buitensluiten van zijn partij door oud-informateur Uri Rosenthal en nu ook door…

Wilders: dit is ondemocratisch

Trouw 26.06.2010 DEN HAAG (ANP) – PVV-leider Geert Wilders vindt de gang van zaken in de kabinetsformatie ondemocratisch. ,,Het buitenspel zetten van de PVV als grootste winnaar zonder een minuut met ons te onderhandelen en nu dus ook een tweede (PvdA)-informateur di…

Rosenthal zet VVD en PvdA verder onder druk

Trouw 26.06.2010 Met het advies van informateur Rosenthal om twee informateurs, van VVD- en PvdA-huize, te benoemen, wordt de druk op deze partijen opgevoerd om een coalitie in het politieke midden mogelijk te maken.

Fractievoorzitters maandag naar informateur

Trouw 26.06.2010 DEN HAAG (ANP) – Informateur Tjeenk Willink ontvangt maandag achtereenvolgens oud-informateur Uri Rosenthal en de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks. Dat heeft zijn woordvoerder zaterdag medegedeeld.

Kabinetsformatie: Rutte en Cohen aan zet

VK 26.06.2010 VVD en PvdA moeten de kern vormen van het nieuwe kabinet, de PVV staat…

Halsema positief over nieuwe informateur

Telegraaf 26.06.2010 GroenLinks-leider Femke Halsema is positief over de benoeming door koningin Beatrix van Herman Tjeenk Willink tot nieuwe informateur.

Pechtold blij met ‘logische keuze’

Telegraaf 26.06.2010 Ook D66-leider Alexander Pechtold is positief over de benoeming van Herman Tjeenk Willink tot informateur.

CDA positief over benoeming Tjeenk Willink

Trouw 26.06.2010 DEN HAAG (ANP) – CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is positief over de benoeming van Herman Tjeenk Willink tot informateur. ,,Het is een man met een grote staat van dienst die boven de partijen staat en in staat geacht moet worden om dit complexe…

CDA positief over benoeming
Telegraaf 26.06.2010 DEN HAAG –  CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is positief over de benoeming van Herman Tjeenk Willink tot informateur. „Het is een man met een grote staat van dienst die boven de partijen staat en in staat geacht moet worden om dit complexe proces naar de inhoud te tillen”, aldus Verhagen.

Rutte wacht stappen informateur af
Telegraaf 26.06.2010 DEN HAAG –  VVD-leider Mark Rutte heeft „kennisgenomen” van de benoeming van Herman Tjeenk Willink tot informateur. „We wachten zijn stappen af”, aldus de woordvoerder van Rutte.

Blog:

De Verkiezingen: Waar gaat het in Godsnaam heen met Nederland?

Quasi Mundo

Rosenthal en de VVD staan voor paal. Tjeenk Willink informateur

PLUSPOST

Koningin Beatrix negeert advies en benoemt Willink tot informateur

zeernuttig nieuws

Opkomst en ondergang van de Democratie der Nederlanden

Tjeenk Willink om tafel met VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks, Wilders mag thuis blijven

Nieuw nieuws nieuws

Wilders: „Das ist undemokratisch“

All About Geert Wilders

Rosenthal wipt PVV uit de volgende coalitiegesprekken en daarmee uit een volgend kabinet

Hilfiger reads the news

Een schandelijke vertoning, het ondemocratisch gezicht van links

juni 26, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 reacties

  1. […] Nieuwe ronde verkenning kabinet Rutte 1 – Hermann Tjeenk Willink (PvdA) benoemd tot nieuwe inform… […]

    Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte1 is een stapje dichterbij. « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010

  2. […] Nieuwe ronde verkenning kabinet Rutte 1 – Hermann Tjeenk Willink (PvdA) benoemd tot nieuwe inform… […]

    Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte 1 is een stapje dichterbij « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: