Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Verkenningen Kabinet Rutte 1 afgerond – Nieuwe opdracht koningin Beatrix

VVD-leider Mark Rutte werd geïnspireerd door de snelle formatie in Groot-Brittannië.

Vandaar dat hij tijdens de verkiezingscampagne de wens uitsprak  voor 1 juli met zijn kabinet op het bordes van paleis Huis ten Bosch te verschijnen. Deze deadline is dus al aanstaande donderdag.  

Het is dus kort dag !!!!

Helaas, in de achterliggende weken is Rutte er met informateur Uri Rosenthal nog niet in geslaagd een coalitie te smeden, noch over rechts, noch over links.  

Rosenthal biedt zijn rapport vanmiddag aan aan koningin Beatrix, die vervolgens met een nieuwe opdracht zal moeten komen om de formatie nieuw leven in te blazen. Hiervoor zal zij eerst overleg voeren met haar ploeg van vaste adviseurs.

Het mislukken van de eerste opdracht betekent niet direct dat Beatrix een nieuwe informateur gaat aanwijzen, hoewel dit wel mogelijk is. Donderdag werd namelijk bekend dat de Koningin zich zeer ‘grote zorgen’ maakt over de impasse waarin politiek Den Haag zich momenteel bevindt. 

Rosenthals dagboek  –  Ondanks alles goed geslapen. Heb er echt zin in. Maar eens kijken wat er mogelijk is. Rutte en Wilders langs. Verhagen. Ja, je moet toch wat.

Glans van Paars was bedriegelijk – VK 24.06.2010 Nederland heeft niet zo veel behoefte aan een regering die voortdurend in een spagaat verkeert om linkse en rechtse wensen met elkaar te verzoenen. Toen in politiek Den Haag de gesprekken over Paars-plus werden afgebroken, dachten sommigen weemoedig terug aan hoe mooi het was onder paars zonder plus, namelijk de kabinetten Kok van 1994 tot 2002. 

Coalitie uit ‘brede midden’ beste optie Video

En nadat Uri Rosenthal het verslag aanbood aan koningin Beatrix, zei Mark Rutte vrijdagmiddag dat wat hem betreft de onderhandelingen over een middenkabinet direct kunnen beginnen.

Job Cohen voelt daar echter niets voor en liet na afloop van zijn gesprek met Beatrix weten dat een kabinet met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zijn voorkeur heeft. De regenboogvariant, waarbij CDA aanschuift bij paars-plus, vindt Cohen een ‘laatste optie’ die pas bekeken mag worden als alle andere mogelijkheden onderzocht zijn.

Er zijn meerdere middenvarianten mogelijk: met drie partijen (VVD, PvdA, CDA), met vier partijen (VVD, PvdA, CDA en D66) of met vijf partijen (VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks). Ook paars-plus zou nog mogelijk zijn, aldus Rosenthal.

Uri Rosenthal stelde verder dat de conclusie „onmiskenbaar is” dat een parlementair meerderheidskabinet van VVD, PVV en CDA niet mogelijk is. Die conclusie trok hij vorige week al en is daarna door betrokkenen alleen maar herbevestigd. Ook een voorstel van SP-leider Emile Roemer (PvdA, CDA, SP en GroenLinks) is nog kort bekeken, maar ook daarvoor was onvoldoende steun.

 

Pechtold heeft geduld met droomcoalitie

VK 25.06.2010 DEN HAAG – VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Job Cohen zijn bezig met ‘omtrekkende bewegingen’, zei D66-leider Alexander Pechtold vrijdagavond in zijn toelichting op het eindrapport van informateur Uri Rosenthal. ‘En dat is niet erg.’

Tjeenk Willink naar koningin Beatrix

Telegraaf 25.06.2010  DEN HAAG –  Vicepresident Herman Tjeenk Willink (PvdA) van de Raad van State spreekt vrijdagavond met koningin Beatrix op Paleis Noordeinde over de mogelijkheden een nieuw kabinet te formeren. Tjeenk Willink behoort tot de vaste adviseurs van de koningin.

Tjeenk Willink naar koningin

VK 25.06.2010  DEN HAAG – Vicepresident Herman Tjeenk Willink van de Raad van State spreekt vrijdagavond met koningin Beatrix op Paleis Noordeinde over de mogelijkheden een nieuw kabinet te formeren. Tjeenk Willink behoort tot de vaste adviseurs van de koningin.  

Rosenthal adviseert informateurs VVD en PvdA

NRC 25.06.2010 Den Haag, 25 juni. Informateur Uri Rosenthal heeft konigin Beatrix geadviseerd om informateurs van VVD- en PvdA-huize te benoemen. Dat kunnen één of twee vooraanstaande personen zijn, zei Rosenthal vandaag in een toelichting op zijn advies. 

Rosenthal adviseert informateurs VVD en PvdA

AD 25.06.2010 DEN HAAG – Informateur Uri Rosenthal heeft konigin Beatrix geadviseerd om informateurs van VVD- en PvdA-huize te benoemen. Dat kunnen één of twee vooraanstaande personen zijn, zei Rosenthal vrijdag in een toelichting op zijn advies. 

Twee informateurs voor kabinet rond VVD-PvdA  

Trouw 25.06.2010 Een informateur van VVD-huize en een van de PvdA gaan waarschijnlijk pogen een kabinet te vormen rond de twee grootste partijen na de verkiezingen, de VVD en de PvdA.

Rosenthal: Informateurs VVD en PvdA

Coalitie uit ‘brede midden’ beste optie

Telegraaf 25.06.2010   Informateur Rosenthal ziet mogelijkheden voor een coalitie uit het ‘brede midden’. Een meerderheidscoalitie met de VVD en de PVV is volgens hem niet mogelijk.

Informateur: Coalitie uit ‘brede midden’ beste optie

Elsevier 25.06.2010 Koningin Beatrix heeft vrijdagmiddag op paleis Noordeinde overleg gehad met informateur Uri Rosenthal. Hij bracht daar het eindverslag uit van zijn eerste…

Rosenthal adviseert breed middenkabinet

VK 25.06.2010 Volgens informateur Uri Rosenthal, die vanmiddag zijn eindrapport aan het staatshoofd uitbracht, moet er een coalitie…

Verhagen zet ook in op middenkabinet met VVD en PvdA

Elsevier 25.06.2010 Als er onderhandeld wordt over een VVD-PvdA-CDA-kabinet, zal CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen daar ‘vanaf dag één’ bij zijn. Het…

Verhagen wil onderhandelen over middenkabinet

VK 25.06.2010  CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is bereid tot onderhandelingen over een middenkabinet van de drie partijen VVD, PvdA en CDA.

Cohen houdt vast aan paars-plus

VK 25.06.2010  PvdA-leider Job Cohen wil nog steeds een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Dat zei hij vrijdag na zijn gesprek met koningin Beatrix. Ook D66 en GroenLinks gaan nog steeds voor die variant.

Rutte wil nog steeds kabinet met VVD, PvdA en CDA

Elsevier 25.06.2010 VVD-leider Mark Rutte heeft aan de koningin geadviseerd om twee informateurs te benoemen: een van VVD-huize en een van de PvdA. Hij … 

Rutte houdt vast aan VVD-PvdA-CDA…

Telegraaf 25.06.2010  VVD-leider Rutte houdt vast aan zijn voorkeur voor een driepartijenkabinet van zijn eigen VVD, PvdA en CDA boven een paars-pluscoalitie „Wat mij betreft gaan we daar meteen over onderhandelen”, zei Rutte.

…Cohen aan Paars-Plus

Telegraaf 25.06.2010  PvdA-leider Job Cohen wil nog steeds een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Ook Pechtold houdt vast aan paars-plus

Telegraaf 25.06.2010  DEN HAAG –  Na de PvdA en GroenLinks houdt ook D66 vast aan paars-plus als favoriete coalitie. D66-leider Alexander Pechtold zei vrijdag na zijn gesprek met koningin Beatrix dat hij al weken op dezelfde lijn zit: paars-plus.

‘Onderhandelen over middenkabinet’

Telegraaf 25.06.2010  CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is bereid tot onderhandelingen over een middenkabinet.

 Zie ook  Parool 25.06.2010:

Halsema adviseert paars+

Telegraaf 25.06.2010 DEN HAAG –  GroenLinks-leider Femke Halsema vindt nog altijd dat er een paars-plus kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks moet komen. Ze zal dat de koningin ook adviseren, zei ze bij aankomst bij Paleis Noordeinde.

Rutte en Cohen lijnrecht tegenover elkaar

25.06.2010  (Novum) – Mark Rutte en Job Cohen staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar wat betreft hun wensen voor een nieuw kabinet. VVD-leider Rutte sprak vrijdag nadat hij bij koningin Beatrix was geweest andermaal zijn voorkeur uit voor een kabinet met VVD, PvdA en CDA. PvdA-voorman Job Cohen verklaarde op zijn beurt dit niet te zien zitten en pleitte nogmaals voor paars-plus. 

Rosenthal: kabinet met PVV van de baan

25.06.2010 (Novum) – Een meerderheidskabinet waarin de PVV van Geert Wilders plaatsneemt, is van de baan. Dat is de conclusie van de verkenningen die informateur Uri Rosenthal vrijdag presenteerde. Ook een kabinet met de SP sluit Rosenthal uit.  

Boze Wilders spreekt van ‘cordon sanitaire’

AD 25.06.2010  DEN HAAG – PVV-leider Geert Wilders vindt het onbegrijpelijk dat zijn partij nu buitenspel is gezet in het formatieproces. ,,Waarom gaan mensen in Nederland nog stemmen als de grootste winnaar een cordon sanitaire om zich heen krijgt? Met dit …

Wilders: dit is schandalig

VK 25.06.2010 PVV-leider Geert Wilders vindt het ‘onvoorstelbaar en schandalig’…

.  Wilders: Dit is onvoorstelbaar en schandalig

Razernij om ‘cordon sanitaire’

Telegraaf 25.06.2010  DEN HAAG –  PVV-leider Geert Wilders vindt het onbegrijpelijk dat zijn partij nu buitenspel is gezet in het formatieproces. „Waarom gaan mensen in Nederland nog stemmen als de grootste winnaar een cordon sanitaire om zich heen krijgt? Met dit soort fratsen wordt de kloof tussen burger en politiek alleen maar groter”, stelde hij vrijdag.

Gepasseerde Wilders is boos

25.06.2010 (Novum) – Geert Wilders is boos dat hij niet is uitgenodigd om aan te schuiven bij koningin Beatrix voor een vervolggesprek over de vorming van een nieuwe coalitie. Job Cohen (PvdA), Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) kregen wel een uitnodiging.

Fractievoorzitters vijf partijen naar koningin

NRC 25.06.2010 NIEUWS – Koningin Beatrix heeft de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks uitgenodigd om afzonderlijk van elkaar bij haar te komen. Wilders (PVV) is boos.

Bij dit artikel

Koningin ontvangt informateur Rosenthal

AD 25.06.2010 DEN HAAG – Koningin Beatrix ontvangt op paleis Noordeinde informateur Uri Rosenthal. Dat heeft het kabinet der Koningin bekendgemaakt. Rosenthal zal zijn eindverslag aan de koningin uitbrengen.

http://www.parool.nl/static/FOTO/pe/15/16/13/media_xl_246958.jpg?20100625205240

Vijf fractievoorzitters naar koningin

Parool 25.06.2010 DEN HAAG – Koningin Beatrix heeft de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks uitgenodigd om afzonderlijk van elkaar vrijdagmiddag en -avond bij haar te komen. Dat heeft het kabinet der koningin vrijdag medegedeeld.

Lees ook: Wilders: dit is schandalig (25-06-10)

Lees ook: Rosenthal adviseert informateurs VVD en PvdA (25-06-10)

Fractievoorzitters naar koningin

25.06.2010 Koningin Beatrix ontvangt vrijdag de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks. Dat heeft het kabinet der koningin bekendgemaakt.

Achtereenvolgens zijn aan de beurt: Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Maxime Verhagen (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks).  

Koningin ontvangt informateur Rosenthal

RTVWEST 25.06.2010  – DEN HAAG (ANP) – Koningin Beatrix ontvangt vrijdagmiddag op paleis Noordeinde informateur Uri Rosenthal. Dat heeft het kabinet der koningin vrijdag bekendgemaakt. Rosenthal zal zijn eindverslag aan de koningin uitbrengen. 

Verkenningen leveren weinig op; Beatrix weer aan zet

Elsevier 25.06.2010  Ruim twee weken na de Tweede Kamerverkiezingen is een nieuw kabinet nog ver weg. Met verschillende mislukte formatiepogingen op zak gaat informateur…

Rosenthal naar de koningin

Trouw 25.06.2010 Informateur Uri Rosenthal is klaar met zijn opdracht. Vandaag brengt hij zijn eindverslag uit over zijn verkenning aan de koningin.

Eerste opdracht mislukt; Rosenthal terug naar Beatrix

Elsevier 24.06.2010 Informateur Uri Rosenthal houdt het voorlopig voor gezien. Hij heeft alle gesprekken met de fractieleiders afgerond en werkt momenteel aan zijn…

juni 25, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 reacties

  1. […] Mark Rutte werd geïnspireerd door de snelle formatie in […]

    Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte1 is een stapje dichterbij. « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010

  2. […] Mark Rutte werd geïnspireerd door de snelle formatie in […]

    Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte 1 is een stapje dichterbij « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: