Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Negende verkenning kabinet Rutte 1 – Smal Middenkabinet VVD, CDA, D66 en Groenlinks ?

De droomcoalitie van Jan Peter Balkenende;  VVD + CDA + D66 + GroenLinks met 72 zetels  ?

Of dan maar een linkse coalitie van PvdA, GroenLinks, SP, D66, Partij voor de Dieren en de ChristenUnie met ook 72 zetels. 

D66 en GroenLinks lieten weten een breed middenkabinet nu niet zien zitten.

Een woordvoerder van Cohen liet weten dat een coalitie bestaande uit vijf partijen volgens de PvdA-leider daarom niet haalbaar is. Met het CDA en de VVD samen een coalitie vormen is voor hem echter nog altijd geen optie.

Achtergrond Eenheidsregering, anti-PvdA-coalitie of zakenkabinet?

VVD-leider Mark Rutte heeft nog steeds een voorkeur voor een middenkabinet (video)

Nu zowel een combinatie van PVV, VVD en CDA als Paars-plus en een breed middenkabinet vooralsnog niet mogelijk is, kan de informateur binnen het kader van zijn opdracht nog slechts één reële optie opnieuw nader onderzoeken. In die optie vormen de drie grote middenpartijen, VVD, CDA en PvdA een coalitie.

Lukt ook die verkenning niet, dan heeft Rosenthal zijn opties verbruikt. En is het tijd voor een nieuwe informateur.  

Op dat moment komen namelijk geheel nieuwe, minder conventionele coalities in beeld. Een kabinet dat rust op een solide meerderheid in de Kamer heeft grote voordelen, maar dat wil nog niet zeggen dat een minderheidskabinet, bijvoorbeeld bestaand uit CDA en VVD, al dan niet met gedoogsteun van een andere Kamerfractie, op voorhand gedoemd is te mislukken.

Met de VVD:

VVD + PvdA + CDA = 82 zetels

VVD + PVV + CDA + ChristenUnie = 81 zetels

VVD + PvdA + D66 + GroenLinks = 81 zetels

VVD + PVV + CDA + SGP = 78 zetels

VVD + CDA + SP + D66 = 77 zetels

VVD + CDA + SP + GroenLinks = 77 zetels

VVD + PVV + CDA = 76 zetels

VVD + PvdA + SP = 76 zetels

VVD + PvdA + D66 + ChristenUnie = 76 zetels 

Met de PvdA:

PvdA + CDA + SP + GroenLinks = 76

PvdA + CDA + D66 + GroenLinks + ChristenUnie = 76

PvdA + CDA + SP + D66 = 76

Regeringscoalitie van VVD, PvdA en CDA ?

Mislukking Paars-plus is betreurenswaardig maar niet onverwacht

Trouw 23.06.2010 De pogingen om te komen tot een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zijn al in het eerste stadium mislukt. Dat hoeft geen verwondering te wekken.  

……..En snel het overleg dan maar weer in.

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema staat donderdag om 10.00 uur op de rol en om 11.15 uur volgt D66-leider Alexander Pechtold. En het is nu zeker de vraag of de zaak voor 1 juli rond is. 

De verkenningen van de afgelopen anderhalve week hebben uiteindelijk geen voor de hand liggende uitkomst opgeleverd. Er zijn vier coalities besproken die telkens bij een of meer betrokken partijen op bezwaren stuitten.

Informateur Rosenthal werkt aan eindverslag Video

Pechtold en Halsema willen paars-plus Video

Informatie loopt vast  – Video 

Telegraaf 24.06.2010  De informateur zit in een impasse nu alle opties worden geblokkeerd. Donderdag sprak Uri Rosenthal opnieuw met Groen Links en D66.   

‘Beatrix maakt zich grote zorgen over kabinetsformatie’  

Elsevier 24.06.2010 Nu er bijna geen opties meer over te lijken te zijn, heeft koningin Beatrix laten weten zich grote zorgen te maken over de informatie. Het staatshoofd zou regelmatig contact hebben met verschillende Ministers van Staat. Ook is ze niet tevreden over de strategie van informateur Uri Rosenthal

Rosenthal werkt aan eindverslag

Telegraaf 24.06.2010  Informateur Uri Rosenthal heeft zijn gesprekken in het kader van zijn verkenning afgerond. Hij werkt nu aan zijn eindverslag. Dat is donderdag bekendgemaakt.  

Informateur Rosenthal werkt aan eindverslag

VK 24.06.2010  DEN HAAG – Wordt er na vrijdag onderhandeld over een rechts kabinet, over Paars-plus of over een (breed) middenkabinet met drie tot vijf partijen? Informateur Uri Rosenthal (VVD) overhandigt naar verwachting vrijdag zijn eindverslag aan koningin Beatrix.

Verkenning geeft geen zicht op nieuw kabinet

Parool 24.06.2010 DEN HAAG – Informateur Uri Rosenthal heeft zijn verkenning van de mogelijkheden om een meerderheidskabinet te vormen afgerond. Hij is donderdagmiddag begonnen aan het schrijven van zijn eindverslag, dat hij naar verwachting vrijdag aan koningin … 

Lees ook: Verhagen nog bereid te praten met VVD en PVV (24-06-10)

Lees ook: Pechtold wil verder met paars-plus (24-06-10)

Rosenthal naar de koningin

Trouw 24.06.2010 Informateur Uri Rosenthal is klaar met zijn opdracht. Vandaag brengt hij zijn eindverslag uit over zijn verkenning aan de koningin.  

Eerste opdracht mislukt; Rosenthal terug naar Beatrix

Elsevier 24.06.2010 Informateur Uri Rosenthal houdt het voorlopig voor gezien. Hij heeft alle gesprekken met de fractieleiders afgerond en werkt momenteel aan zijn… 

Informateur Rosenthal werkt aan eindverslagTrouw 24.06.2010  DEN HAAG (ANP) – Informateur Uri Rosenthal heeft zijn gesprekken in het kader van zijn verkenning afgerond. Hij werkt nu aan zijn eindverslag. Dat is donderdag bekendgemaakt. Ook Pechtold wil verder met paars-plus Trouw 24.06.2010  D66-leider Alexander Pechtold vindt dat er voor de vorming van een nieuw kabinet verder gesproken moet worden over paars-plus, een combinatie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Dat is volgens Pechtold „de meest voor de hand liggende combinatie”, waari… Cohen: opnieuw kijken naar rechts Trouw 24.06.2010  PvdA-leider Job Cohen wil dat informateur Uri Rosenthal opnieuw gaat bekijken of een coalitie van VVD, PVV en CDA mogelijk is.

’Misschien is SP te grote bedreiging’   

Trouw 24.06.2010 “Wij zitten van iedereen het dichtst bij de PvdA”, zeg SP-leider Roemer. “Ons programma komt voor 90 procent met de PvdA overeen. Cohen noemt nu vier partijen met wie hij wil en ons niet. Ik begrijp er niets van.”

 Verhagen sluit kabinet VVD, PVV, CDA niet uit  Elsevier 24 juni 2010 Als het aan CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen ligt, is een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA nog altijd mogelijk. Wanneer VVD en PVV het in hoofdlijnen met elkaar eens worden, wil Verhagen best aanschuiven.

Verhagen nog bereid te praten met VVD en PVV

Trouw 24.06.2010 Dat aanbod staat ook een week na het stranden van een verkenning van een rechts kabinet nog steeds, zei Verhagen donderdag. „Ik heb dat nooit ingetrokken en ik heb het vier keer herhaald.”   

 

Verhagen wil nog praten   

Telegraaf 24.06.2010  DEN HAAG –  CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is nog altijd bereid met de VVD en de PVV te gaan praten als die twee partijen erin zouden slagen de grote onderlinge verschillen te overbruggen. Dat aanbod staat ook een week na het stranden van een verkenning van een rechts kabinet nog steeds, zei Verhagen donderdag. „Ik heb dat nooit ingetrokken en ik heb het vier keer herhaald.”  

Pechtold en Halsema wijzen grote coalitie af  

NRC 24.06.2010 Den Haag, 24 juni. GroenLinks-leider Femke Halsema en D66-leider Alexander Pechtold vinden een grote coalitie van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks onwenselijk. Dat zeiden ze vandaag na afloop van hun bezoek aan de informateur. 

Links hopeloos verdeeld over kabinetsformatie

Elsevier 24 juni 2010 GroenLinks-leider Femke Halsema wil dat informateur Uri Rosenthal ‘nu serieus’ de mogelijkheden voor een Paars-plus kabinet onderzoekt. Cohen wil juist dat Rosenthal weer begint met het onderzoeken van een rechts kabinet bestaande uit PVV, CDA en VVD. D66-leider Alexander Pechtold staat aan de kant van Halsema.   

 

Halsema blijft bij Paars-plus

VK 24.06.2010 DEN HAAG – GroenLinks-leider Femke Halsema is tegen een brede coalitie met PvdA, CDA, VVD, D66 en GroenLinks. Ze is voor Paars-plus, met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Halsema zei dat voorafgaand aan haar gesprek met informateur Uri Rosenthal. ‘Ik ga opnieuw zeggen dat ik voorstander ben van een Paars-plus-coalitie’, zei Halsema, ‘dat zal voor Rosenthal niet als een verrassing komen.’

Pechtold en Halsema: Verder met paars-plus

AD 24.06.2010 DEN HAAG – D66-leider Alexander Pechtold vindt dat er voor de vorming van een nieuw kabinet verder gesproken moet worden over paars-plus, een combinatie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Hij ziet zich daarin gesteund door Femke Halsema, .

Halsema: Nu serieus praten over paars-plus

AD 24.06.2010 DEN HAAG – GroenLinks-leider Femke Halsema vindt het nu ,,tijd voor serieuze onderhandelingen” over een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Zowel een rechts kabinet als een middenkabinet is volgens haar geblokkeerd en daarom is .

Lees ook: Cohen: Serieus kijken naar rechts kabinet 

Lees ook: Geen steun voor breed middenkabinet 

Lees ook: Verhagen wil rust in kabinetsformatie Ook Pechtold wil verder met Paars-plus

VK 24.06.2010 DEN HAAG – D66-leider Alexander Pechtold vindt dat er voor de vorming van een nieuw kabinet verder gesproken moet worden over paars-plus, een combinatie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Verhagen nog steeds bereid te praten met VVD en PVV

AD 24.06.2010  DEN HAAG – CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is nog altijd bereid met de VVD en de PVV te gaan praten als die twee partijen erin zouden slagen de grote onderlinge verschillen te overbruggen. Dat aanbod staat ook een week na het stranden van …

Lees ook: Pechtold en Halsema: Verder met paars-plus 

Verhagen wil nog wel met PVV en VVD

VK 24.06.2010 DEN HAAG – CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is nog altijd bereid met de VVD en de PVV te gaan praten als die twee partijen erin zouden slagen de grote onderlinge verschillen te overbruggen. Dat aanbod staat ook een week na het stranden van een verkenning van een rechts kabinet nog steeds, zei Verhagen donderdag. ‘Ik heb dat nooit ingetrokken en ik heb het vier keer herhaald.’  

Pechtold wil verder met paars-plus  

Telegraaf 24.06.2010  DEN HAAG –  D66-leider Alexander Pechtold vindt dat er voor de vorming van een nieuw kabinet verder gesproken moet worden over paars-plus, een combinatie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Dat is volgens Pechtold „de meest voor de hand liggende combinatie”, waarin elke deelnemer nodig is.  

Halsema wil paars-pluskabinet
Telegraaf 24.06.2010 DEN HAAG –  GroenLinks-leider Femke Halsema vindt het nu „tijd voor serieuze onderhandelingen” over een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Zowel een rechts kabinet als een middenkabinet is volgens haar geblokkeerd en daarom is „paars-plus de meest kansrijke variant”. Halsema zei dat donderdag na een gesprek met informateur Uri Rosenthal.  

Halsema en Pechtold naar informateur  

Telegraaf 24.06.2010 DEN HAAG –  GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema meldt zich donderdagochtend als eerste bij informateur Uri Rosenthal voor een gesprek. Rosenthal heeft ’s ochtends ook een gesprek met Alexander Pechtold (D66).  

Halsema en Pechtold opnieuw naar informateur

Elsevier  23.06.2010 Ondanks dat informateur Uri Rosenthal een middenkabinet wil onderzoeken van VVD, PvdA en CDA, gaat hij donderdag gesprekken voeren met Femke…

Rosenthal spreekt met Halsema en Pechtold

NRC 23.06.2010 Informateur Rosenthal spreekt morgen met de fractievoorzitters van D66 en GroenLinks.  

Rosenthal praat met Halsema

Telegraaf 23.06.2010 DEN HAAG –  Informateur Uri Rosenthal praat donderdagochtend met GroenLinks-leider Femke Halsema en daarna met D66-leider Alexander Pechtold. De woordvoerder van Rosenthal heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Informateur nodigt Halsema en Pechtold uit

Trouw 23.06.2010 (Novum) – Informateur Uri Rosenthal praat donderdag met GroenLinks en D66. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema staat om 10.00 uur op de rol en om 11.15 uur volgt D66-leider Alexander Pechtold, meldt het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie woensdag. Waar de gesprekken over gaan, is niet bekendgemaakt. 

Informateur nodigt Halsema en Pechtold uit

23.06.2010  (Novum) – Informateur Uri Rosenthal praat donderdag met GroenLinks en D66. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema staat om 10.00 uur op de rol en om 11.15 uur volgt D66-leider Alexander Pechtold, meldt het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie woensdag. Waar de gesprekken over gaan, is niet bekendgemaakt.

Blog: 

De Haagse rituele dans gaat voort. Rosenthal exit?

Kopvoddentaxkabinet Bruin I: de vragen aan Verhagen

Krapuul.nl

Even tussendoor (120) – Missende Maxime

Freelance journalist Johan Koning blogt  

Verhagen is wakker geworden, wil praten met VVD en PVV

Aahn  

Natuurlijk wil Alex ook Paars Plus, maar wie zit daar op te wachten?

Aahn 

Natuurlijk wil Halsema Paars Plus, minnetje is dan wel dat ze in de regering zit

juni 23, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 reacties

  1. […] Negende verkenning kabinet Rutte 1 – Smal Middenkabinet VVD, CDA, D66 en Groenlinks ? […]

    Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte1 is een stapje dichterbij. « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010

  2. […] Negende verkenning kabinet Rutte 1 – Smal Middenkabinet VVD, CDA, D66 en Groenlinks ? […]

    Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte 1 is een stapje dichterbij « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010

  3. […] Negende verkenning kabinet Rutte 1 – Smal Middenkabinet VVD, CDA, D66 en Groenlinks ? […]

    Pingback door De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 « Debat in de Digitale Hofstad | april 27, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: