Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Zevende verkenning Kabinet Rutte 1 – weer verder met de Paars-plus coalitie

De fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks spraken dinsdag  verder over de vraag of een kabinet met deze partijen mogelijk is.

Dat kondigden ze aan, nadat ze de hele maandag voor het eerst met elkaar hadden gesproken onder leiding van informateur Uri Rosenthal. Na afloop van het overleg in het gebouw van de Eerste Kamer wilden ze inhoudelijk niets zeggen.

 

Rutte wilde voorafgaand aan het overleg dinsdag alleen zeggen dat er vandaag verder wordt gepraat. Ook Job Cohen en Femke Halsema zeiden opvallend veel niks bij binnenkomst. 

D66-leider Alexander Pechtold sprak na de korte middagschorsing van „goede gesprekken”. PvdA-fractievoorzitter Job Cohen wilde niet meer zeggen dan dat ze verder praten.

En VVD-leider Mark Rutte zei: „het belang van het proces beperkt mij in het doen van mededelingen”.     

Stilte voor de storm ???

Uiteindelijk kwam het hoge woord eruit. Mark Rutte ziet te weinig perspectief om te gaan onderhandelen over een Paars-pluscoalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Rutte concludeerde dat dinsdag na afloop van het gesprek bij informateur Rosenthal waarbij de vier partijen volgens hem uitgebreid de mogelijkheden voor samenwerking hebben verkend. Hoe het nu verder moet, liet Rutte in het midden. Hij laat dat over aan de informateur. Eerder gaf de VVD-leider nog aan dat hij een voorkeur had voor een coalitie van VVD, CDA en PvdA, eventueel aangevuld met D66.

Voor de verkiezingen zei huidig VVD-leider Mark Rutte dat hij zou streven naar een nieuw kabinet vóór 1 juli. Het zou een unieke prestatie zijn. Wim Kok, Frits Bolkestein en Hans van Mierlo hadden van 3 mei tot 22 augustus 1994 nodig.

En Job Cohen liet weten niet bereid te zijn om te onderhandelen over een middenkabinet met VVD, PvdA en CDA. 

Het is nu dus weer  aan Rosenthal om verdere stappen te zetten, gaf Cohen aan. De aankondiging van Cohen kwam voor Femke Halsema van GroenLinks niet als een verrassing. ,,De PvdA heeft dit altijd buitengewoon helder gesteld. Dit is een probleem dat de VVD moet oplossen”, aldus de fractievoorzitter na afloop van het overleg.

Ook mijn Toekomst !!!!

Deens model oplossing voor stroeve informatie?

Lees de analyse van Syp Wynia Elsevier 21.06.2010

Wat vindt u? ? Vorige maand noemde Rutte het verkiezingsprogramma van de PvdA nog “de langste zelfmoordbrief uit de geschiedenis”. De VVD staat ook ver af van de andere coalitiekandidaten. Maar D66 en GroenLinks zijn in ieder geval wel liberaal. Liberaler nog dan de huidige VVD, menen sommigen. 

NRC DiscussieZal Paars Plus goed zijn voor het land?

GroenLinks-D66-PvdA-VVD. Oftewel: Paars Plus. Het is nu een serieuze optie. Maar denkt u dat Paars Plus de meest geschikte coalitie is om de uitdagingen van deze tijd aan te gaan.

Paars I was geen liefdesbaby

VK 22.06.2010  De PvdA, GroenLinks en D66 voelen wel wat voor een Paars-plus kabinet; alleen de VVD stribbelt flink tegen. Dat is al met al een betere uitgangspositie dan bij de vorming van het eerste Paarse kabinet in 1994.

Paars I leverde in elk geval zetels op

Trouw 22.06.2010 Mark Rutte lijkt voor alles in te zijn, behalve voor een Paars-plus kabinet. De VVD-fractievoorzitter wilde gisteren nog net meedoen aan een ’snuffelronde’ met zijn happige PvdA-, D66- en GroenLinks-collega’s om te zien of echt overleg zinvol is. 

……………….Het overleg. 

Rutte wijst paars-pluskabinet van de hand – Video

De verkennende fase van een paarse coalitie is op verzoek van Mark Rutte beëindigt. Na drie dagen is ook die optie afgeketst.

  Ook Paars-plus mislukt Video

Rutte: Geen Paars Plus * Cohen: Geen middenkabinet

Impasse in Den Haag

Telegraaf 22.06.2010 De formatie van een nieuw kabinet zit muurvast. Mark Rutte liet weten niet te willen onderhandelen over een Paars Plus-coalitie. Job Cohen liet vervolgens weten nog steeds niet te willen praten over een middenkabinet met VVD en CDA.

Informateur belt met koningin

22.06.2010 (Novum) – Informateur Uri Rosenthal heeft koningin Beatrix dinsdagmiddag bijgepraat over het mislukken van de gesprekken over de vorming van een kabinet met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst gemeld.

Onderhandelingen Paars-plus mislukt

VK 22.06.2010 DEN HAAG – De onderhandelingen over een kabinet met VVD, PvdA, GroenLinks en D66, ook wel Paars-plus genoemd, zijn mislukt.

Rutte: geen onderhandelingen over Paars Plus

NRC 22.06.2010 Den Haag, 22 juni. VVD-fractievoorzitter Mark Rutte wil niet onderhandelen over een Paars Plus-coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Rutte stapt uit overleg: Paars-plus van de baan

Elsevier 22.06.2010  VVD-leider Mark Rutte is uit de informatiegesprekken met Paars-plus-partners gestapt, hij zegt er geen perspectief in te zien. GroenLinks-leider…

Verhagen wacht vraag informateur af

VK 22.06.2010 VVD-leider Mark Rutte zei te weinig perspectief te zien in een dergelijke coalitie. ‘Ik heb moeten constateren dat er te weinig perspectief is om op dit moment te onderhandelen met deze combinatie van partijen. We hebben over een breed scala van onderwerpen gesproken, maar ik heb te weinig vertrouwen dat dit zal leiden tot vruchtbare onderhandelingen.’ 

Rutte wijst paars-pluskabinet van de hand

22.06.2010 (Novum) – Een paars-pluskabinet is van de baan. VVD-leider Mark Rutte heeft te weinig vertrouwen dat onderhandelingen met PvdA, GroenLinks en D66 iets zullen opleveren.

De verschillen tussen de vier partijen zijn volgens Rutte te groot. “We hebben over een breed scala van onderwerpen gesproken, maar ik heb te weinig vertrouwen dat dit zal leiden tot vruchtbare onderhandelingen”, zei Rutte dinsdag.

Rutte: Geen onderhandelingen over Paars-plus

RTVWEST  22.06.2010  –  DEN HAAG (ANP) – VVD-fractievoorzitter Mark Rutte ziet te weinig perspectief om te gaan onderhandelen over een Paars-pluscoalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Cohen wil niet praten over VVD-PVDA-CDA

RTVWEST 22.06.2010  – DEN HAAG (ANP) – PvdA-leider Job Cohen is niet bereid te onderhandelen over een middenkabinet met VVD, PvdA en CDA. Dat zei hij dinsdag na overleg met informateur Uri Rosenthal.

Rutte: Geen onderhandelingen over Paars-plus

AD 22.06.2010 DEN HAAG – VVD-fractievoorzitter Mark Rutte ziet te weinig perspectief om te gaan onderhandelen over een Paars-pluscoalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Overleg Paars-plus hervat

Trouw 22.06.2010 De fractieleiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks hebben hun beraad bij informateur Uri Rosenthal dinsdag rond het middaguur hervat na een korte pauze.

Overleg Paars-plus kort geschorst 

AD 22.06.2010 N HAAG – De fractieleiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks hebben hun beraad bij informateur Uri Rosenthal dinsdagochtend kort geschorst. Het overleg wordt rond het middaguur voortgezet.

Overleg Paars-plus kort geschorst

Trouw 22.06.2010 De fractieleiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks hebben hun beraad bij informateur Uri Rosenthal dinsdagochtend kort geschorst. Het overleg wordt rond het middaguur voortgezet.

Overleg Paars-plus kort geschorst

Parool 22.06.2010 DEN HAAG – De fractieleiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks hebben hun beraad bij informateur Uri Rosenthal dinsdagochtend kort geschorst. Het overleg wordt rond het middaguur voortgezet.

Paars-plus praat verder met informateur Rosenthal

Elsevier 22.06.2010 Om half tien zijn de verkennende gesprekken over Paars-plus tussen informateur Uri Rosenthal en de fractieleiders van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks weer voortgezet.

Opnieuw gesprekken over Paars Plus-coalitie

NRC 22.06.2010 Den Haag, 22 juni. De fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks spreken vandaag opnieuw gezamenlijk met informateur Uri Rosenthal.

Verkennen formatie Paars-plus hervat

Telegraaf 22.06.2010  De fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks hebben met informateur Uri Rosenthal het overleg hervat om de mogelijkheden van een zogenoemd Paars-pluskabinet te onderzoeken.

Zie ook: • Paars-plus praat dinsdagochtend verder

Paars-plus schuift opnieuw aan bij Rosenthal
Telegraaf 22.06.2010 Dinsdagochtend melden de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zich opnieuw bij informateur Uri Rosenthal. In het gebouw van de Eerste Kamer wordt dan verder gesproken over de mogelijkheden om een zogenaamd Paars-pluskabinet te vormen.

Paars-plus snuffelt nog even door

Parool 22.06.2010 DEN HAAG – VVD-leider Mark Rutte wil doorgaan met de ‘tussenronde’ waarin de mogelijkheid van een paars-plus kabinet wordt onderzocht. Van onderhandelingen is nog geen sprake. Dinsdagochtend praatten VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, die …

Besprekingen paars plus dinsdagochtend verder

21.06.2010  (Novum) – De fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks praten dinsdagochtend verder over de mogelijkheid van een paars plus-coalitie. Maandag spraken de partijen voor het eerst met informateur Uri Rosenthal.

Grondige zoektocht naar kansen op paars-plus

AD 21.06.2010   DEN HAAG – De kansen op een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zijn vandaag grondig doorgenomen in een eerste urenlang gesprek tussen de partijen onder leiding van informateur Uri Rosenthal.

Gesprekken ‘Paars-plus’ dinsdag verder

VK 21.06.2010 VVD, PvdA, D66 en GroenLinks praten dinsdagochtend verder over ‘Paars-plus’. De eerste ‘verkennende gesprekken’ voor een mogelijke coalitie…

·  Advies: minder ministers in nieuw kabinet

·  ‘Paars-plus’ zit aan tafel bij Rosenthal

Paars-plus praat dinsdagochtend verder

Parool 21.06.2010  DEN HAAG – De fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks praten dinsdagochtend verder over de vraag of een kabinet met deze partijen mogelijk is. Dat kondigden ze maandagavond aan, nadat ze de hele dag voor het eerst met elkaar hadden …

Paars-plus praat dinsdagochtend verder

Telegraaf 21.06.2010 DEN HAAG –  De fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks praten dinsdagochtend verder over de vraag of een kabinet met deze partijen mogelijk is. Dat kondigden ze maandagavond aan, nadat ze de hele dag voor het eerst met elkaar hadden gesproken onder leiding van informateur Uri Rosenthal.  

Fractieleiders Paars-plus zetten gesprekken morgen voort

Elsevier 21.06.2010 (Update) De gesprekken tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks worden dinsdagochtend voortgezet. Een aantal financieel-economische experts van het Centraal Planbureau…

Paars-plus praat weer verder

Telegraaf 21.06.2010  De verkennende gesprekken over de mogelijkheid van een paars-pluscoalitie zijn maandagavond hervat. VVD-leider Mark Rutte meldde zich na een etenspauze als eerste bij informateur Uri Rosenthal; Job Cohen (PvdA), Femke Halsema (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66) volgden kort daarna.

juni 21, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 reacties

  1. […] Zevende verkenning Kabinet Rutte 1 – weer verder met de Paars-plus coalitie […]

    Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte1 is een stapje dichterbij. « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010

  2. […] Zevende verkenning Kabinet Rutte 1 – weer verder met de Paars-plus coalitie […]

    Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte 1 is een stapje dichterbij « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010

  3. […] Zevende verkenning Kabinet Rutte 1 – weer verder met de Paars-plus coalitie […]

    Pingback door De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 « Debat in de Digitale Hofstad | april 27, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: