Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Zesde verkenning Kabinet Rutte 1 – Verder met de Paars-plus coalitie

Een Paars-plus coalitie heeft de voorkeur van Job Cohen (PvdA), Femke Halsema (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66).

Aan het begin zei Rutte dat hij het gesprek ziet als een ‘snuffelronde, bedoeld om te kijken of we perspectief kunnen krijgen op onderhandelingen.

De VVD ziet namelijk niks in Paars-plus.  Mark Rutte VVD beschouwt dat als een links kabinet en wil een coalitie van VVD, PvdA en CDA, nadat samenwerking tussen VVD en PVV eerder geen optie bleek.

PvdA-leider Job Cohen daarentegen ziet Paars-plus, na het mislukken van een rechts kabinet, als de meest logische uitleg van de verkiezingsuitslag.

Ook Femke Halsema GroenLinks en Alexander Pechtold D66  zien het als een logisch vervolg op de verkiezingsuitslag en riepen VVD-leider Mark Rutte vrijdag nog op tot samenwerking.

Rutte heeft altijd benadrukt dat deze coalitie hem zeer onwaarschijnlijk lijkt, door de grote verschillen tussen zijn partij en de PvdA.

Zie ook: 2e Kamerverkiezingen 9 juni 2010 – Paars of PimpelPaars ?

35.000
Op de website GeenPaarsplus.nl hebben in twee dagen tijd tienduizenden Nederlanders hun weerzin tegen een dergelijke regering geuit. De teller passeerde maandagmiddag de grens van 35.000 handtekeningen.  

Ruim 30.000 handtekeningen tegen Paars-pluskabinet

Elsevier 21.06.2010 Een online handtekeningenactie tegen de mogelijkheid van een Paars-pluskabinet heeft sinds zaterdag al ruim 30.000 handtekeningen opgeleverd. De opstellers … 

‘Paars-plus’ aan tafel bij informateur (video)

Financieel experts schuiven aan bij formatie Video

………………………….. Kernkabinet ?

Verbeet ziet kernkabinet wel zitten

VK 22.06.2010 Als het niet mogelijk is na de verkiezingen van 9 juni een meerderheidsregering dan maar een ….

Advies: fuseren van ministeries is onwenselijk 

NRC 21.06.2010   NIEUWS – In de kabinetsformatie moet niet worden besloten om ministeries samen te voegen. Dat is „onwenselijk”. Wel zou het komende kabinet een zogeheten kernkabinet moeten zijn, dat naast de minister-president en de minister van Financiën zes à zeven ministers telt. Die worden elk verantwoordelijk voor één of meer departementen.

Bij dit artikel

Advies: minder ministers in nieuw kabinet

VK 21.06.2010 De Raad voor het openbaar bestuur pleit voor de vorming van een kernkabinet. Volgens het adviesorgaan van de regering en het parlement moeten er naast de minister-president en de minister van Financiën zes tot zeven ministers komen, die verantwoordelijk zijn voor meerdere departementen.

In de brief aan informateur Uri Rosenthal staat dat het verminderen van het aantal departementen door ze samen te voegen niet wenselijk is. “‘Superministeries’ zijn inflexibel en leveren geen besparing op”, schrijft de raad.  

Minder ministers in nieuw kabinet  

21.06.2010    (Novum) – De R.O.B.  Raad voor het openbaar bestuur pleit voor de vorming van een kernkabinet. Volgens het adviesorgaan van de regering en het parlement moeten er naast de minister-president en de minister van Financiën zes tot zeven ministers komen, die verantwoordelijk zijn voor meerdere departementen. 

Adviesraad pleit voor kernkabinet

Telegraaf  21.06.2010 DEN HAAG –  Het nieuwe kabinet moet een kernkabinet worden met naast de minister-president en de minister van Financiën zes of zeven ministers. Maar samenvoeging van ministeries heeft geen zin. Grote ministeries worden te log en zijn niet goedkoper.

Overleg……………..

Grondige zoektocht naar kansen op paars-plus

AD 21.06.2010   DEN HAAG – De kansen op een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zijn vandaag grondig doorgenomen in een eerste urenlang gesprek tussen de partijen onder leiding van informateur Uri Rosenthal.

Gesprekken ‘Paars-plus’ dinsdag verder

VK 21.06.2010 VVD, PvdA, D66 en GroenLinks praten dinsdagochtend verder over ‘Paars-plus’. De eerste ‘verkennende gesprekken’ voor een mogelijke coalitie…

·    Advies: minder ministers in nieuw kabinet

·    ‘Paars-plus’ zit aan tafel bij Rosenthal

Paars-plus praat dinsdagochtend verder

Parool 21.06.2010  DEN HAAG – De fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks praten dinsdagochtend verder over de vraag of een kabinet met deze partijen mogelijk is. Dat kondigden ze maandagavond aan, nadat ze de hele dag voor het eerst met elkaar hadden …

Paars-plus praat dinsdagochtend verder

Telegraaf 21.06.2010 DEN HAAG –  De fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks praten dinsdagochtend verder over de vraag of een kabinet met deze partijen mogelijk is. Dat kondigden ze maandagavond aan, nadat ze de hele dag voor het eerst met elkaar hadden gesproken onder leiding van informateur Uri Rosenthal.  

Fractieleiders Paars-plus zetten gesprekken morgen voort

Elsevier 21.06.2010 (Update) De gesprekken tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks worden dinsdagochtend voortgezet. Een aantal financieel-economische experts van het Centraal Planbureau…

Paars-plus praat weer verder

Telegraaf 21.06.2010  De verkennende gesprekken over de mogelijkheid van een paars-pluscoalitie zijn maandagavond hervat. VVD-leider Mark Rutte meldde zich na een etenspauze als eerste bij informateur Uri Rosenthal; Job Cohen (PvdA), Femke Halsema (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66) volgden kort daarna.

Rutte over Paars-plus: We zetten gesprekken rustig voort

Elsevier 21.06.2010 (Update) De gesprekken tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks worden maandagavond voortgezet. Een aantal financieel-economische experts van het Centraal Planbureau. Informateur Uri Rosenthal voert sinds vanochtend gesprekken met de fractievoorzitters van VVD, PvdA, GroenLinks en D66, die samen Paars-plus zouden vormen.

Maandagavond nieuw overleg

Telegraaf 21.06.2010  De fractievoorzitters van de VVD, de PvdA, D66 en GroenLinks praten maandagavond verder over een mogelijk kabinet. 

Paars-plus praat maandagavond verder

Trouw 21.06.2010 De fractievoorzitters van de VVD, de PvdA, D66 en GroenLinks praten maandagavond verder over de vraag of een kabinet met deze partijen mogelijk is. Dat bleek na afloop van hun eerste gezamenlijke, urenlange gesprek met informateur Uri Rosenthal in het gebouw van de Eerste Kamer.  

‘Paars-plus’ praat vanavond verder

VK 21.06.2010 De fractievoorzitters van de VVD, de PvdA, D66 en GroenLinks praten maandagavond verder over de vraag of een kabinet met deze partijen mogelijk is. Dat bleek na afloop van hun eerste gezamenlijke, urenlange gesprek met informateur Uri Rosenthal in het gebouw van de Eerste Kamer.  

Paars-plus praat maandagavond verder

Telegraaf 21.06.2010 DEN HAAG –  De fractievoorzitters van de VVD, de PvdA, D66 en GroenLinks praten maandagavond verder over de vraag of een kabinet met deze partijen mogelijk is. Dat bleek na afloop van hun eerste gezamenlijke, urenlange gesprek met informateur Uri Rosenthal in het gebouw van de Eerste Kamer.

Overleg Paars-plus geschorst; informeel beraad verder

Elsevier 21.06.2010 De fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks gebruiken de lunchpauze van het beraad met informateur Uri Rosenthal, voor een wandeling rond …

‘Paars-plus’ aan tafel bij informateur

Telegraaf 21.06.2010  De fractievoorzitters van de VVD, de PvdA, D66 en GroenLinks zijn maandagochtend rond tien uur bij informateur Uri Rosenthal aan tafel geschoven om de kansen voor een coalitie Paars-plus te bekijken. PvdA, D66 en GroenLinks willen zo’n coalitie graag, VVD-leider Mark Rutte ziet vooral problemen en gaat liever met het CDA en de PvdA in een regering.

Paars-plus cirkelt rond Hofvijver

Telegraaf 21.06.2010 DEN HAAG –  De fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks gebruikten maandag hun lunchpauze voor een wandeling rond de Hofvijver in het centrum van Den Haag. Na de pauze gingen ze weer in conclaaf over de mogelijkheden om een kabinet Paars-plus te formeren.

Formatie in teken van economische situatie

Parool 21.06.2010 DEN HAAG – In de verkennende gesprekken over de mogelijkheden om een paars-pluskabinet te formeren is maandagmiddag over de economische situatie gesproken met experts. Directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) zei bij het vertrek …

Formatie in teken van economie

Telegraaf 21.06.2010 In de verkennende gesprekken over de mogelijkheden om een paars-pluskabinet te formeren is maandagmiddag over de economische situatie gesproken met experts.

Financieel experts schuiven aan bij formatie Video

VK 21.06.2010 Een aantal financieel-economische experts van het Centraal Planbureau, het ministerie van Financien en De Nederlandsche Bank zijn maandagmiddag aangeschoven bij de verkennende gesprekken voor een Paars kabinet.

Financieel experts schuiven aan bij formatie

Parool 21.06.2010 DEN HAAG – Een aantal financieel-economische experts van het Centraal Planbureau, van het ministerie van Financiën en van De Nederlandsche Bank schuift maandagmiddag aan bij de verkennende gesprekken voor een Paars-pluskabinet.  

Fractievoorzitters maken links en liberaal ommetje

21.06.2010  De gesprekken tussen de fractievoorzitters van de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks en informateur Uri Rosenthal zijn maandag kort onderbroken. De liberalen Mark Rutte en Alexander Pechtold liepen samen een rondje om de hofvijver, Job Cohen en Femke Halsema maakten hetzelfde ommetje. Saillant detail: de twee liberalen liepen rechtsom terwijl de linkerkant van het mogelijke paars-pluskabinet de vijver linksom namen.

Na rustig weekend begint overleg Paars-plus

Elsevier 21.06.2010 Informateur Uri Rosenthal praat vandaag met de fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PVdA), Alexander Pechtold (D66) en…

Rosenthal ontvangt Rutte, Pechtold, Cohen en Halsema

NRC 21.06.2010 NIEUWS – Informateur Rosenthal spreekt de fractievoorzitters om te onderzoeken of Paars Plus haalbaar is.

Bij dit artikel:

Paars-plus om de tafel bij Rosenthal

Trouw 21.06.2010 In de werkkamer van informateur Uri Rosenthal in de Eerste Kamer zullen vandaag alle stoelen bezet zijn. De lijsttrekkers van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 schuiven dan aan tafel voor een gezamenlijk, verkennend gesprek over een nieuwe coalitie: Paars-plus’.

‘Paars-plus’ aan tafel bij informateur

AD 21.06.2010 DEN HAAG – De fractievoorzitters van de VVD, de PvdA, D66 en GroenLinks zijn bij informateur Uri Rosenthal aan tafel geschoven om de kansen voor een coalitie Paars-plus te bekijken.

Fractievoorzitters bijeen voor paars plus

21.06.2010  Informateur Uri Rosenthal ontvangt maandag de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Het groepsgesprek over paars plus begint om 10.00 uur.

VVD-leider Mark Rutte pleitte eerder voor een coalitie van VVD, PvdA en CDA. Vrijdag ontving Rosenthal onder anderen CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen om na te gaan of dat mogelijk is. Dat leidde er kennelijk niet toe zo’n coalitie te onderzoeken. 

‘Paars-plus’ aan tafel bij informateur

Parool 21.06.2010 DEN HAAG – Informateur Uri Rosenthal maakt vandaag een ‘tussenstap’ om te zien of onderhandelen over een PaarsPlus-kabinet zin heeft. Om VVD-leider Mark Rutte over te halen, doet Alexander Pechtold er alles aan te bewijzen dat zijn D66 heus niet …

Rosenthal kijkt naar Paars-plus

Telegraaf 21.06.2010 Informateur Uri Rosenthal praat maandag met de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Rosenthal wil er in een gesprek met alle hoofdrolspelers tegelijk achter komen of het zinvol is te gaan onderhandelen over een mogelijk Paars-pluskabinet. 

 Fractievoorzitters Paars-plus samen naar Rosenthal

AD 20.06.2010 DEN HAAG – De fractievoorzitters van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 melden zich maandagochtend gezamenlijk bij informateur Uri Rosenthal. De informateur wil met het gesprek uitvinden of er mogelijkheden zijn om serieus te gaan onderhandelen over …

‘Paars-plus’ zit aan tafel bij Rosenthal

20.06.2010 VVD-leider Mark Rutte blijft sceptisch over Paars-plus. ‘De verschillen zijn enorm, laten we reëel zijn’, zei hij maandagochtend.

Top Paars Plus naar Rosenthal

Telegraaf 20.06.2010 De fractievoorzitters van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 melden zich maandagochtend gezamenlijk bij informateur Uri Rosenthal. De informateur wil met het gesprek uitvinden of er mogelijkheden zijn om serieus te gaan onderhandelen over een zogenaamd Paars-pluscoalitie met deze partijen. 

Blog: 

Pimpelpaarsplus heeft genoeg lol aan de onderhandelingstafel; dat kan niet anders of het wordt pimpelpaarsplus

Pindakaas Met Nootjes

Paars-plus coalitie onder druk door Rutte

zeernuttig nieuws

De formatie en de puinhoop

Freelance journalist Johan Koning blogt

Kabinet Bruin I nog steeds mogelijk. CDA en VVD geef eens duidelijkheid!

Krapuul.nl

Niets is zo veranderlijk als de Nederlandse politiek. Of zijn het de kiezers?

Kabinet Bruin I nog steeds mogelijk. CDA en VVD geef eens duidelijkheid!

Krapuul.nl

Niets is zo veranderlijk als de Nederlandse politiek. Of zijn het de kiezers?

juni 21, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 reacties

 1. […] Zie ook:  Zesde verkenning Kabinet Rutte 1 – Verder met de Paars-plus coalitie […]

  Pingback door 2e Kamerverkiezingen 9 juni 2010 – Paars of PimpelPaars ? « Debat in de Digitale Hofstad | juni 21, 2010

 2. […] Zesde verkenning Kabinet Rutte 1 – Verder met de Paars-plus coalitie […]

  Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte1 is een stapje dichterbij. « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010

 3. […] Zesde verkenning Kabinet Rutte 1 – Verder met de Paars-plus coalitie […]

  Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte 1 is een stapje dichterbij « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010

 4. […] Zesde verkenning Kabinet Rutte 1 – Verder met de Paars-plus coalitie […]

  Pingback door De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 « Debat in de Digitale Hofstad | april 27, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: