Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Vijfde verkenning Kabinet Rutte 1 – Geen Paars en geen coalitie VVD, CDA en PvdA

Wat gaat het worden jongens ???

Geen PvdA  en CDA in een en hetzelfde Kabinet zegt de een. De voorkeur gaat duidelijk (niet) uit naar Paars zegt de ander. 

 

Informateur Uri Rosenthal zette vandaag de formatie voort met gesprekken met vijf fractievoorzitters. Hij praatte met Job Cohen (PvdA), Maxime Verhagen (CDA), Alexander Pechtold (D66), Femke Halsema (GroenLinks) en Mark Rutte (VVD). Nu een kabinet met de PVV is uitgesloten, kan Mark Rutte verder praten met de andere partijen. Blij toe.

Cohen maakte dat vrijdag duidelijk na afloop van zijn gesprek met informateur Uri Rosenthal. Hij pleitte daar opnieuw voor een Paars-pluskabinet, met daarin VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Cohen wees erop dat in die combinatie drie partijen zitten die winst hebben geboekt. Gevraagd naar de mogelijkheid van een kabinet met de traditionele volkspartijen – VVD, PvdA en CDA – zei hij: ”Daarvan heb ik gezegd dat ik dat niet wil”.  

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen wil geen voorkeur uitspreken hoe het nu verder moet in de kabinetsformatie. Hij vindt dat die verantwoordelijkheid ligt bij de VVD als grootste partij. ”Het zijn van de grootste partij is niet alleen leuk op de verkiezingsavond, maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee”, aldus Verhagen vrijdag na afloop van zijn gesprek met Rosenthal.

Volgens hem is het nu aan VVD-leider Mark Rutte om duidelijk te maken welke coalitie hij nu wil, nadat een rechts kabinet onmogelijk is gebleken. Verhagen wilde niet ingaan op vragen of het CDA bereid is plaats te nemen in een middenkabinet met VVD en PvdA. ”Ik sluit niets uit.”  

VVD, PvdA en CDA is niet Ruttes favoriete coalitie. “Maar nu een rechtse coalitie onmogelijk is gebleken, biedt deze combinatie van partijen de beste garantie voor een stabiel kabinet dat snel hervormingen kan doorvoeren.” Rutte vindt de verschillen tussen VVD, PvdA en CDA kleiner dan tussen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, zei hij vrijdag na afloop van een gesprek met informateur Uri Rosenthal.

Cohen wil kabinet Paars-plus (video)

Paars-plus niet vanzelfsprekend (video)

Cohen wil niet in kabinet met VVD en CDA  – video   

VK 18.06.2010 PvdA-leider Job Cohen wil geen kabinet van zijn partij met VVD en CDA. In die combinatie zitten twee partijen die verlies hebben geleden bij de verkiezingen en dat zou daarom in zijn ogen geen goed vervolg geven aan de uitslag. Cohen maakte dat vrijdag duidelijk na afloop van zijn gesprek met informateur Uri Rosenthal.   

Zie ook: Regeringscoalitie van VVD, PvdA en CDA ?

2e Kamerverkiezingen 9 juni 2010 – Paars of PimpelPaars ?

Paars Plus nu in beeld

Telegraaf 18.06.2010 Informateur Rosenthal nodigt maandag Mark Rutte, Job Cohen, Alexander Pechtold en Femke Halsema uit om te kijken of de formatie van een coalitie Paars Plus mogelijk is.  

Rutte wil kabinet VVD, PvdA en CDA
Telegraaf 18.06.2010 VVD-leider Mark Rutte wil een kabinet van VVD, PvdA en CDA. Na het mislukken van een rechts kabinet biedt deze combinatie van de middenpartijen volgens hem de beste garantie voor herstelbeleid.

VVD lokaal liefst met CDA

Telegraaf 18.06.2010 De VVD zit in gemeenten het liefst samen met het CDA in een college. Samenwerken in een zogeheten Paars-pluscombinatie (VVD-PvdA-GroenLinks-D66) is impopulair bij de liberalen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur.

Rutte laat nog niets los

Telegraaf 18.06.2010 VVD-leider Mark Rutte is vrijdagmiddag aangeschoven bij informateur Uri Rosenthal om te spreken over de kabinetsformatie. Voorafgaand aan het overleg wilde hij niets kwijt over zijn inzet, nu de poging een rechts kabinet te smeden is mislukt.

‘VVD moet nu leiderschap tonen’

Telegraaf 18.06.2010 CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen vindt dat de VVD als grootste partij nu „leiderschap moet tonen” en duidelijk moet maken hoe het verder moet met de kabinetsformatie.

SP waarschuwt voor Paars-plus

Telegraaf 18.06.2010 Paars-plus met daarin VVD en D66 staat wat SP-leider Emile Roemer betreft garant voor „inkomensverschillen, afbraak van sociale voorzieningen en uitverkoop van de publieke sector”. Hij vindt een keuze van PvdA-leider Job Cohen voor de VVD onbegrijpelijk. Cohen sprak zich vrijdag opnieuw uit voor Paars-plus, een combinatie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.  

Halsema: Paars-plus beste voor NL
Telegraaf 18.06.2010 Paars-plus zou het beste kabinet zijn voor het land. Dat stelde GroenLinks-leider Femke Halsema vrijdag voorafgaand aan haar gesprek met informateur Uri Rosenthal. In zo’n kabinet werken VVD, PvdA, D66 en GroenLinks samen.  

Cohen: Niet met VVD en CDA

Telegraaf 18.06.2010 PvdA-fractievoorzitter Job Cohen wil geen kabinet vormen met VVD en CDA. In die combinatie zitten twee partijen die verlies hebben geleden bij de verkiezingen en dat zou daarom in zijn ogen geen goed vervolg geven aan de uitslag. Hij gaat nog steeds voluit voor een kabinet Paars-plus van VVD, PvdA, GroenLinks en D66.

PvdA: VVD moet kleur bekennen

Telegraaf 18.06.2010 De PvdA wil dat de VVD kleur gaat bekennen. De VVD moet laten weten of de partij serieus wil onderhandelen over Paars-plus.

Pechtold neemt Paars als voorbeeld
Telegraaf 18.06.2010 Voor zijn gesprek met informateur Uri Rosenthal sprak D66-leider Alexander Pechtold vrijdag andermaal zijn voorkeur uit voor Paars-plus, een coalitie van VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Hij verwees naar het eerste Paarse kabinet dat in 1994 ook de opdracht had te bezuinigen en werk te creëren.

Pechtold hoopt ook op jawoord Rutte

Telegraaf 18.06.2010 D66-leider Alexander Pechtold wil van zijn VVD-collega Mark Rutte weten of hij het ook ziet zitten om te onderhandelen over een coalitie van VVD, PvdA, GroenLinks en D66. „Vier mensen moeten hun jawoord geven”, zei Pechtold vrijdag na afloop van zijn gesprek met informateur Uri Rosenthal.  

CDA spreekt geen voorkeur uit

Telegraaf 18.06.2010 CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen wil geen voorkeur uitspreken hoe het nu verder moet in de kabinetsformatie. Hij vindt dat die verantwoordelijkheid ligt bij de VVD als grootste partij. „Het zijn van de grootste partij is niet alleen leuk op de verkiezingsavond, maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee”, aldus Verhagen vrijdag na afloop van zijn gesprek met informateur Uri Rosenthal.  

Informateur bekijkt kansen van coalitie ‘Paars Plus’  

NRC 18.06.2010  NIEUWS – Informateur Uri Rosenthal gaat vanaf maandag onderzoeken of onderhandelingen over een coalitie van VVD, PvdA, D66 en Groenlinks mogelijk zijn.

 Bij dit artikel

Achtergrond – Geen kabinet met VVD, PVV en CDA

Cohen: Paars-plus bespreken

AD 18.06.2010  PvdA-leider Job Cohen wil dat in de kabinetsformatie de optie ‘Paars-plus’ met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks wordt besproken, meldt de NOS.

Rutte wil grote coalitie

AD 18.06.2010 DEN HAAG – VVD-leider Mark Rutte wil een kabinet van VVD, PvdA en CDA. Na het mislukken van een rechts kabinet biedt deze combinatie van de middenpartijen volgens hem de beste garantie voor hervormingen en moderniseringen van de Nederlandse .

Lees ook: Rosenthal aan de slag voor Paars Plus 

Lees ook: Halsema kijkt naar Rutte 

Lees ook: Commissie neemt CDA onder de loep 

Informateur gaat maandag optie paars-plus onderzoeken

Elsevier 18.06.2010 Informateur Uri Rosenthal zal maandag beginnen met het onderzoeken van de mogelijkheden van een coalitie van VVD, PvdA, GroenLinks en D66. 

Rutte wil VVD-PvdA-CDA

Cohen wil niet met VVD en CDA

VVD-leider Rutte wil nu coalitie met PvdA en CDA

Elsevier 18.06.2010   VVD-leider Mark Rutte wil nu aansturen op een grote coalitie van VVD, PvdA en CDA. Hij heeft dat vrijdag voorgesteld aan informateur …  

Commissie onderzoekt verkiezingsnederlaag CDA

Verhagen: Rutte moet zijn voorkeur uitspreken  

‘Rutte en Cohen tot elkaar veroordeeld’

Trouw 18.06.2010 Mark Rutte en Job cohen spelen ‘hard to get’, maar zullen ondanks hun verschillen toch met elkaar verder moeten.  

Een paars kabinet: Opstelten kan PVV en CDA aftroeven

Trouw 18.06.2010 Na de verkiezingen in 2006 stond SP-aanvoerder Jan Marijnissen, de grote winnaar van de verkiezingen, binnen twee weken met lege handen op de keien van het Binnenhof. Hij had zestien zetels gewonnen, maar meeregeren in een coalitie met CDA en PvdA zat er niet in.

Rutte wil kabinet VVD, PvdA en CDA

Informateur gaat paars plus verkennen 

Trouw 18.06.2010 Informateur Uri Rosenthal gaat onderzoeken of een coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks levensvatbaar is. Hij heeft de fractievoorzitters van deze partijen uitgenodigd om maandag te komen praten. Het gaat om een ‘tussenstap’ om te bekijken of onderhandelen over paars plus zin heeft, laat hij weten.  

Rosenthal bekijkt kansen Paars-plus

Roemer waarschuwt voor Paars-plus

Halsema kijkt naar Rutte

PvdA eist duidelijkheid van VVD over Paars-plus

Elsevier 18.06.2010 De PvdA wil dat de VVD kleur gaat bekennen. De VVD moet laten weten of de partij serieus wil onderhandelen over Paars-plus, een kabinet met VVD, PvdA, GroenLinks en D66….

Paars-plus? Rutte zou wel gek zijn

Onderzoekt Paars-plus

 

Partijbelangen

Trouw 18.06.2010 Het grootste risico dat Nederland nu loopt is in wrok, verbittering en rancune weg te zinken. De brandjes die hier en daar smeulden tijdens de campagne, die nog relatief rustig verliep, zwellen nu op.

Rosenthal bekijkt kansen Paars-plus

Parool 18.06.2010 DEN HAAG – Informateur Uri Rosenthal wil komende maandag bekijken of onderhandelen over een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zin heeft. Hij zal daartoe maandag praten met de fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), … 

·    Lees ook: Rutte wil kabinet VVD, PvdA en CDA (18-06-10)  

·     Lees ook: PvdA: VVD moet kleur bekennen (18-06-10)  

Rosenthal onderzoekt Paars-plus

VK 18.06.2010 Informateur Uri Rosenthal spreekt maandag met de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Hij wil weten of onderhandelen over Paars-plus ‘zin heeft’….

 ·    PvdA: VVD moet kleur bekennen

·    Cohen: ‘Niet met CDA en VVD’  

Rutte is nog niet overtuigd van Paars-plus 

VK 18.06.2010 Voor de tweede keer sinds zijn overwinning bij de verkiezingen krijgt VVD-leider Mark Rutte niet zijn zin. Na de mislukte poging een basis te leggen voor een rechts kabinet (VVD, PVV, CDA), verkent VVD-informateur Uri Rosenthal maandag als tweede optie Paars-plus (VVD, PvdA, D66, GroenLinks).  

Cohen wil niet in kabinet met VVD en CDA

18.06.2010 NU – PvdA-leider Job Cohen wil geen kabinet van zijn partij met VVD en CDA. In die combinatie zitten twee partijen die verlies hebben geleden bij de verkiezingen en dat zou daarom in zijn ogen geen goed vervolg geven aan de uitslag.   

Zie ook:

Rosenthal praat verder met vijf partijen

Pechtold wil snel kabinet Paars-plus

Rosenthal ziet geen kansen voor rechts kabinet

Cohen wacht stappen informateur af

Cohen wil geen ‘brede coalitie’  

Spits 18.06.2010 – Job Cohen ziet niets in een coalitie van VVD, PvdA en CDA. Die combinatie bevat twee partijen die hebben verloren bij de verkiezingen, en zou daarom volgens Cohen geen goed vervolg geven aan de uitslag. 

·    Cohen positief over Paars-plus

·    Rosenthal verder met vijf partijen

Cohen wil niet met VVD en CDA

De pers 18.06.2010  PvdA-leider Job Cohen wil geen kabinet van zijn partij met VVD en CDA. In die combinatie zitten twee partijen die verlies hebben geleden bij de verkiezingen.  

·     Cohen wil Paars-plus

·     CDA spreekt geen voorkeur uit

·     Pechtold neemt Paars-I als voorbeeld

·     PVV heeft zijn aandacht gehad

·     Rosenthal praat met vijf partijen

CDA spreekt geen voorkeur uit 
18.06.2010 Metro DEN HAAG (ANP) – CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen wil geen voorkeur uitspreken hoe het nu verder moet in de kabinetsformatie. Hij vindt dat die verantwoordelijkheid ligt bij de VVD als grootste partij.  >> lees verder…  

 

Rutte wil geen paars kabinet

19.06.2010 Novum – VVD-leider Mark Rutte wil geen paars kabinet. In plaats daarvan wil hij gaan praten over de vorming van een coalitie van VVD, PvdA en CDA.

Blog: 

Politieke spelletjes voor gevorderden

arnoudboer.nl  

De PvdA en Job Cohen lijken precies te krijgen ze willen

Hilfiger reads the news  

Geen enkele logische combinatie mogelijk

Magazine President  

Cohen: Ik ben de Waarheid.

Quasi Mundo 

Laffe Verhagen en laffe Rutte

Krapuul.nl

juni 18, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 reacties

 1. […] Vijfde verkenning Kabinet Rutte 1 – Geen Paars en geen coalitie VVD, CDA en PvdA […]

  Pingback door 2e Kamerverkiezingen 9 juni 2010 – Paars of PimpelPaars ? « Debat in de Digitale Hofstad | juni 21, 2010

 2. Goed zo wij willen rechtse partij niet meer en niet minder!

  Reactie door sonja | juni 22, 2010

 3. […] Zie ook: Vijfde verkenning Kabinet Rutte 1 – Geen Paars en geen coalitie VVD, CDA en PvdA  […]

  Pingback door Tussenstand kabinet Rutte 1 – Pvda niet met CDA en VVD sluit Paarsplus uit « Debat in de Digitale Hofstad | juni 22, 2010

 4. […] Vijfde verkenning Kabinet Rutte 1 – Geen Paars en geen coalitie VVD, CDA en PvdA […]

  Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte1 is een stapje dichterbij. « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010

 5. […] Vijfde verkenning Kabinet Rutte 1 – Geen Paars en geen coalitie VVD, CDA en PvdA […]

  Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte 1 is een stapje dichterbij « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010

 6. […] Vijfde verkenning Kabinet Rutte 1 – Geen Paars en geen coalitie VVD, CDA en PvdA […]

  Pingback door De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 « Debat in de Digitale Hofstad | april 27, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: