Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Eerste verkenning formatie kabinet Rutte 1 – VVD, PVV en CDA

Rosenthal zei dat hij een verkenning gaat uitvoeren, maar „dat betekent niet dat het een vrijblijvende operatie is”.

Het is Uri Rosenthals (VVD) opdracht om als eerste de mogelijkheden van een kabinet met in ieder geval de VVD en de PVV te onderzoeken.

Bij een vruchtbare samenwerking gaat Rosenthal uit van een „parlementair meerderheidskabinet”. Hij sprak maandag met alle tien de fractievoorzitters van de Tweede Kamer en wilde van hen weten welke mogelijkheden zij zien voor een coalitie en „of zij van hun kant er eventueel aan mee zouden willen doen”.

De meeste fractievoorzitters zagen als eerste optie het doen een serieus onderzoek naar een kabinet bestaande uit VVD, PVV en CDA. Hoewel Job Cohen PvdA aangaf  niet de voorkeur te hebben voor een Coalitie met de PVV stelt hij wel vast dat de mogelijkheid serieus onderzocht moet worden.

D66, CU en de PvdD gaven zeer duidelijk aan tegenstander te zijn van een coalitie met de PVV.  En Wilders gaf aan dat het lot in handen ligt van de CDA. 

De rituele dans van het Coalitiespel 

Rosenthal: verpulvering politiek ernstig

Telegraaf 14.06.2010 Informateur Rosenthal heeft in zijn eerste persconferentie ‘de ernst van de situatie in Nederland’ benadrukt. Niet alleen vanwege de crisis maar ook door de “verpulvering van het politieke landschap”.

Volledige persconferentie informateur Rosenthal Video 14.06.2010

Rosenthal: Politieke situatie lijkt op 1935  

Trouw 14.06.2010 Informateur Uri Rosenthal heeft vandaag de situatie waarin Nederland zich op het moment bevindt vergeleken met die van Nederland in 1935. 

Rosenthal: opdracht sinds 1935 niet meer zo lastig

AD 14.06.2010 De politieke situatie in Den Haag is na de verkiezingen zo ernstig dat je voor een de tekst als van de huidige formatieopdracht van de koningin 75 jaar terug moet naar 1935. Dat zegt formateur Uri Rosenthal op NOS.nl. 

Informateur onderzoekt coalitie VVD en PVV

NRC 14.06.2010 NIEUWS – Uri Rosenthal gaat als eerste onderzoeken of een coalitie met VVD en PVV mogelijk is, daarna kijkt hij zo nodig ook naar andere coalities die op een meerderheid in de Tweede Kamer steunen.

CDA verloochent zich met Wilders

Trouw 14.06.2010 De oversteek van kiezers van het CDA naar de groep van Wilders kan de christen-democraten in de verleiding brengen programmatisch naar het rechts-populisme op te schuiven. Hoewel enige programmatische rekkelijkheid nooit onverstandig is als de omstandigheden daarom vragen, zou aanpassing van het CDA aan Wilders politieke zelfverloochening zijn.

Analyse: mogelijke problemen in coalitie VVD-PVV-CDA

Elsevier 14.06.2010 Een coalitie van VVD, PVV en CDA lijkt op dit moment de waarschijnlijkste coalitie. Naast de minieme meerderheid in de Tweede Kamer (76 zetels), blijken er echter genoeg inhoudelijke problemen die nog overwonnen moeten worden.

CDA roert zich over samenwerking met PVV; Verhagen wacht af

Elsevier 14.06.2010 Terwijl het verzet in het CDA groeit tegen samenwerking met de PVV, zwijgt CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen over de rol van het CDA…

VVD’ers: CDA moet anti-Wilderssentiment negeren

Elsevier 14.06.2010  Een aantal prominente VVD’ers heeft het CDA opgeroepen een VVD-PVV-CDA-coalitie inhoudelijk te beoordelen, en zich niet te laten leiden…

‘Serieus kijken naar VVD, PVV, CDA’

Telegraaf 14.06.2010 VVD-leider Mark Rutte vindt dat Rosenthal „heel serieus” moet kijken naar de mogelijkheden een kabinet van VVD, PVV en CDA te vormen.

Cohen: VVD, PVV, CDA onderzoeken

Telegraaf 14.06.2010 Ook PvdA-leider Job Cohen vindt dat de mogelijkheid van een kabinet van VVD, PVV en CDA „serieus onderzocht moet worden”, ook al heeft zo’n kabinet niet zijn voorkeur. Dat zei Cohen voor hij maandag begon aan zijn eerste gesprek met informateur Uri Rosenthal.

Wilders: sleutel ligt bij CDA

14.06.2010 DEN HAAG (ANP) – De sleutel voor een kabinet van VVD, PVV en CDA ligt bij het CDA. Dat zei Geert Wilders van de PVV maandag na afloop van zijn gesprek met de informateur. Met de PVV erbij wordt het ‘iets fantastisch’.

Verhagen bij informateur

Telegraaf 14.06.2010 De VVD is aan zet. Dat zei CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen maandag voorafgaand aan zijn gesprek met informateur Uri Rosenthal. Verhagen zei een beeld te willen krijgen van de opties die op tafel liggen.

Verhagen met sleutelrol bij informateur

14.06.2010 CDA-leider Maxime Verhagen is om 21.00 uur aangekomen bij het gebouw van de Eerste Kamer voor een gesprek met informateur Uri Rosenthal (VVD). Verhagen werd eerder op de dag een sleutelrol in de coalitievorming toebedeeld door Geert Wilders. Het CDA zal namelijk duidelijk moeten maken of een coalitie met de PVV en de VVD een optie is.

Wilders: kabinet met PVV is heel reëel

Telegraaf 14.06.2010 Een kabinet met PVV is „heel reëel”. Dat zei PVV-leider Geert Wilders maandag voorafgaand aan zijn gesprek met informateur Uri Rosenthal. Volgens Wilders is een regering met zijn partij „goed voor Nederland en beter dan een kabinet met de PvdA”.

Rutte als eerste bij informateur
Telegraaf 14.06.2010 DEN HAAG –  Fractievoorzitter Mark Rutte van de VVD is maandagmorgen het gebouw van de Eerste Kamer binnengegaan voor een gesprek met informateur Uri Rosenthal. Rutte is als eerste aan de beurt, omdat de VVD de grootste partij is geworden bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni.

SGP: gedoogsteun nu niet aan de orde

Telegraaf 14.06.2010 De vraag of de SGP gedoogsteun geeft aan een kabinet van VVD, PVV en CDA is nu niet aan de orde. Eerst is de vraag of het CDA wat voelt voor deze coalitie. Dat zei SGP-leider Kees van der Staaij maandag na zijn gesprek met informateur Uri Rosenthal.

Rouvoet: niet met PVV en VVD

Telegraaf 14.06.2010 Rouvoet ziet te veel verschillen om samen te werken met de PVV en de VVD. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren pleitte in haar gesprek met de informateur voor een Paars-plus-kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Ze vindt die optie duurzamer dan andere varianten.

Pechtold doet oproep aan liberalen

Telegraaf 14.06.2010 D66-leider Pechtold doet een oproep aan alle liberalen in de VVD om niet met de PVV van Wilders in een kabinet te gaan.

Verzet Pechtold en Halsema tegen coalitie met PVV

Elsevier 14.06.2010 D66-leider Alexander Pechtold en GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema blijven zich verzetten tegen een kabinet waaraan de PVV deelneemt…

Rutte en Wilders: VVD-PVV-CDA-kabinet niet onmogelijk

Elsevier 14.06.2010  De winnaar van de verkiezingen, VVD-leider Mark Rutte, heeft vertrouwen in een succesvolle formatie van VVD, PVV en CDA. ‘Deze formatie doet recht aan de verkiezingsuitslag. Er zitten moeilijke kantjes aan de formatie, maar het is niet onmogelijk.’ Ook Wilders heeft er vertrouwen in.

Verhagen legt bal bij VVD en PVV

AD 14.06.2010 DEN HAAG – CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen gaat ervan uit dat informateur Uri Rosenthal eerst verder praat met VVD en PVV over de vorming van een kabinet. ,,Die moeten het grosso modo eens worden voordat er überhaupt naar een derde …  

Rouvoet: geen samenwerking met PVV en VVD

AD 14.06.2010 ChristenUnie-leider André Rouvoet ziet ,,geen aanknopingspunten” voor samenwerking met de PVV en de VVD. Er zijn te veel verschillen in de standpunten, zei Rouvoet maandag na zijn bezoek aan informateur Uri Rosenthal. 

Halsema: Kabinet met PVV leidt tot problemen

AD 14.06.2010 DEN HAAG – Een kabinet waarin de PVV zit, zal zowel politiek als maatschappelijk tot problemen leiden. Dat verwacht GroenLinks-leider Femke Halsema, zo zei ze maandag voor ze in overleg ging met informateur Uri Rosenthal. 

Rutte: Heel serieus kijken naar kabinet VVD, PVV en CDA

AD 14.06.2010  DEN HAAG – VVD-leider Mark Rutte vindt dat informateur Uri Rosenthal ,,heel serieus” moet kijken naar de mogelijkheden om een kabinet van VVD, PVV en CDA te vormen. ,,Als je naar de verkiezingsuitslag kijkt dan hebben VVD en PVV samen 23 zetels …

Harry Mens: Joodse samenzwering voor Paars kabinet

AD 14.06.2010 ROTTERDAM – Harry Mens heeft in zijn programma Business Class gesteld dat formateur en voorzitter van de Eerste Kamer van de VVD Uri Rosenthal ‘een soort lobby’ zouden hebben opgetuigd met plaatsvervangend burgemeester van Amsterdam Lodewijk …

Verhagen legt bal bij VVD en PVV

Parool 14.06.2010 DEN HAAG – CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen gaat ervan uit dat informateur Uri Rosenthal eerst verder praat met VVD en PVV over de vorming van een kabinet. ”Die moeten het grosso modo eens worden voordat er überhaupt naar een derde …

Verhagen legt bal bij VVD en PVV

VK 14.06.2010 CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen gaat ervan uit dat informateur Uri Rosenthal eerst verder praat met VVD en…

Wilders: slagen coalitie hangt van CDA af

VK 14.06.2010 De sleutel voor een kabinet van VVD, PVV en CDA ligt bij het CDA. Dat zei Geert Wilders van de PVV maandag na afloop van zijn gesprek met de informateur. Met de PVV erbij wordt het ‘iets fantastisch’. Wilders verklaarde zich constructief te hebben opgesteld tijdens het gesprek. Hij stelde opnieuw dat hij een stabiele partij heeft en hoopt dat hij zorgen daarover heeft kunnen wegnemen.

Rosenthal onderzoekt coalitie met VVD en PVV

VK 14.06.2010 Informateur Uri Rosenthal onderzoekt een kabinet waaraan de VVD en PVV samen kunnen deelnemen. Maandag ontvangt hij de fractieleiders van de tien politieke partijen. Koningin Beatrix maant tot een snelle verkenning, met oog op ‘de moeilijke situatie waarin ons land verkeert’.  

‘Rosenthal moet coalitie VVD, PVV, CDA onderzoeken’

VK 14.06.2010 VVD-leider Mark Rutte vindt dat informateur Uri Rosenthal ‘heel serieus’ moet kijken naar de mogelijkheden om een kabinet van VVD, PVV en CDA te vormen. ‘Als je naar de verkiezingsuitslag kijkt dan hebben VVD en PVV samen 23 zetels gewonnen, dus ligt het voor de hand die variant heel serieus wordt bekeken. Er zitten ingewikkelde kanten aan, maar het is niet onmogelijk’, zei Rutte na afloop van zijn eerste gesprek met informateur en partijgenoot Uri Rosenthal.

Wilders hoopt op steun van CDA  

Trouw 14.06.2010 PVV-leider Geert Wilders hoopt dat het CDA bereid is met hem en VVD-leider Mark Rutte te gaan praten over de vorming van een kabinet.

Verhagen met sleutelrol bij informateur

Trouw 14.06.2010 CDA-leider Maxime Verhagen is om 21.00 uur aangekomen bij het gebouw van de Eerste Kamer voor een gesprek met informateur Uri Rosenthal (VVD). Verhagen werd eerder op de dag een sleutelrol in de coalitievorming toebedeeld door Geert Wilders. Het CDA zal namelijk duidelijk moeten maken of een coalitie met de PVV en de VVD een optie is.

Verhagen: PVV en VVD moeten er eerst uitkomen

Trouw 14.06.2010 Demissionair minister van Buitenlands Zaken Maxime Verhagen (CDA) vindt dat informateur Uri Rosenthal eerst met de VVD en de PVV moet praten. “De bal ligt bij de VVD en de PVV”, zei hij na afloop van een gesprek met Rosenthal in het gebouw van de Eerste Kamer.

Verhagen legt bal bij VVD en PVV

Trouw 14.06.2010 DEN HAAG (ANP) – CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen gaat ervan uit dat informateur Uri Rosenthal eerst verder praat met VVD en PVV over de vorming van een kabinet. ,,Die moeten het grosso modo eens worden voordat er überhaupt naar een derde partij gekeken kan worden.” 

Blog: 

Liberaal kabinet Bruin I: oorlog met islam, knieschoten en koranverbod.

Krapuul.nl  

Door: Blont, coep c en gemidd. iekuu

Reacties op: Waarom de PVV nog niet in de regering komt 

@ajboekestijn: Kabinet Bruin I kan gewoon doorgang vinden ondanks Joods complot

juni 14, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 reacties

 1. […] Zie ook: Eerste verkenning formatie kabinet Rutte I; VVD, PVV en CDA […]

  Pingback door Tweede verkenning formatie kabinet Rutte I; VVD, PVV en CDA « Debat in de Digitale Hofstad | juni 15, 2010

 2. […] Eerste verkenning formatie kabinet Rutte 1 – VVD, PVV en CDA […]

  Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte1 is een stapje dichterbij. « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010

 3. […] Eerste verkenning formatie kabinet Rutte 1 – VVD, PVV en CDA […]

  Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte 1 is een stapje dichterbij « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010

 4. […] Eerste verkenning formatie kabinet Rutte 1 – VVD, PVV en CDA […]

  Pingback door De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 « Debat in de Digitale Hofstad | april 27, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: