Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Geert Wilders PVV in het Kabinet – Tweedeling in Nederland

Er heerst een grote verdeeldheid over de deelname van de PVV aan het nieuwe kabinet.

Ruim de helft van de kiezers (52 procent) ziet deze coalitie niet zitten, ruim een derde (36 procent) staat er wel positief tegenover. Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond zondag publiceerde. 

Vooral PVV-stemmers scharen zich achter een kabinet met hun favoriete partij en VVD en CDA. Bijna negen op de tien (89 procent) van de PVV’ers geeft aan er positief tegenover te staan. Bij de VVD (65 procent) en het CDA (43 procent) staan de stemmers minder te trappelen om door deze coalitie te worden geregeerd.  

Overigens is er in de peiling van De Hond ook geen meerderheid te vinden voor een regering met VVD, PvdA, GroenLinks en D66 (Paars-plus). Van de kiezers vindt 42 procent dat een goed idee, maar 43 procent ziet er juist weer niks in. Gevraagd naar de favoriete coalitie komt VVD, PVV en CDA met 35 procent als meest gewenst uit de bus, op de voet gevolgd (33 procent) door Paars-plus. Slechts een op de tien kiest voor een combinatie van VVD, PvdA en CDA. 

Tweedeling – Maar wil het CDA wel met VVD en PVV? Dit valt nog te bezien. De christen-democraten, die kunnen regeren met zowel centrumlinks als centrumrechts, vrezen een tweedeling binnen de partij als er samengewerkt gaat worden met de PVV van Geert Wilders.  

Verschillende partijprominenten gaven zaterdag aan dit ‘onacceptabel’ te vinden. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Peter Kooijmans noemt zo’n kabinet onacceptabel en voorzitter van de HBO-Raad Doekle Terpstra keert zich af van het CDA als zijn partij samenwerkt met de partij van Geert Wilders. Van Haersma Buma zei absoluut niet te schrikken van de opmerkingen van zijn partijgenoten. ”Ik kan hen goed volgen in hun motivering waarom ze moeite hebben met de PVV.”  

VVD, PVV en CDA hebben samen een meerderheid van 76 zetels. De SGP is bereid hier nog twee zetels aan toe te voegen in de vorm van gedoogsteun. De SGP stemde van alle partijen de afgelopen drie jaar het vaakst mee met moties van de PVV. Eerder gaf de PVV ook al aan bereid te zijn tot gedoogsteun voor een coalitie met CDA en VVD.  

Het uitsluiten van de PVV – Alle linkse politieke partijen (PvdA, SP, D66, GroenLinks en PvdD) hebben samenwerking met de PVV uitgesloten. André Rouvoet (ChristenUnie) deed dat in eerste instantie ook, maar trok dat later weer in. Wel blijkt de achterban van zijn partij, van alle Nederlanders, het meest gekant te zijn tegen samenwerking met Geert Wilders: 89 procent van de CU-stemmers wil dit niet.

Ook het bedrijfsleven wil geen regering met de PVV. Een Nederlandse kunstenares wil PVV’ers zelfs discrimineren. En overigens ook de Sociale partners voelen niets voor een kabinet met PVV .

Zie ook: Geef het nieuwe Nederland de tijd  – In dit klimaat van wantrouwen tegen instituties kan Wilders volgens Zijderveld gedijen. De PVV is in zijn ogen geen partij, geen institutie, maar een beweging, zonder structuur en zonder een gemeenschappelijk normatief kader. Niet democratisch georganiseerd, dus ook zonder verantwoordingsplicht van de leider. En zonder verplichtingen van de aanhangers: lid worden is immers niet mogelijk – zo de PVV-sympathisanten dat al zouden willen.

Ruim helft tegen coalitie met VVD, PVV en CDA 

AD 13.06.2010  DEN HAAG – Nederland lijkt nog niet warm te lopen voor een regering waaraan VVD, PVV en CDA deelnemen. Ruim de helft van de kiezers (52 procent) zit deze coalitie niet zitten, ruim een derde (36 procent) staat er wel positief tegenover. Dat …

Helft Nederlanders tegen rechtse coalitie

VK 13.06.2010 Het zijn vooral PVV-stemmersdie zich scharen achter een kabinet met hun favoriete partij en VVD en CDA. Nederland lijkt nog niet warm te lopen voor een regering waaraan VVD, PVV en CDA deelnemen. Ruim de helft van de kiezers (52 procent) zit deze coalitie niet zitten, ruim een derde (36 procent) staat er wel positief tegenover. Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond zondag publiceerde.

Peiling: helft tegen coalitie VVD, PVV en CDA

Parool 13.06.2010 DEN HAAG – Nederland lijkt nog niet warm te lopen voor een regering waaraan VVD, PVV en CDA deelnemen. Ruim de helft van de kiezers (52 procent) zit deze coalitie niet zitten, ruim een derde (36 procent) staat er wel positief tegenover. Dat …

Lees ook: VVD’er leidt informatie nieuw kabinet (11-06-10)

Lees ook: Rutte wil informateur van VVD-huize (11-06-10)

Helft tegen coalitie VVD, PVV en CDA

Telegraaf 13.06.2010 Nederland lijkt nog niet warm te lopen voor een regering waaraan VVD, PVV en CDA deelnemen. Ruim de helft van de kiezers (52 procent) zit deze coalitie niet zitten, ruim een derde (36 procent) staat er wel positief tegenover. Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond zondag publiceerde.

Linkse kiezers wilden dat ze op de PvdA hadden gestemd

Elsevier 13.06.2010 Met de kennis van nu zouden veel meer mensen PvdA stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens een peiling …

Blogs: 

Komt de PVV met Geert Wilders in het nieuwe kabinet?

Pindakaas Met Nootjes 

Welke coalitie wordt het? En wie wordt de nieuwe premier van ons land?  

juni 13, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , ,

4 reacties

 1. De tweedeling was er al, dat verklaart ook het stemgedrag. Vreemd om dit nu als eventueel resultaat in een stelling te poneren.

  Reactie door ServusPecum | juni 13, 2010

 2. En over anderhalf jaar weer met zijn allen naar de stembus omdat de PVV niet kan aarden in het kabinet dat gesmeed is….
  http://nankokiel.wordpress.com

  Reactie door Nanko Kiel | juni 13, 2010

 3. […] Geert Wilders PVV in het Kabinet – Tweedeling in Nederland […]

  Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte1 is een stapje dichterbij. « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010

 4. […] Geert Wilders PVV in het Kabinet – Tweedeling in Nederland […]

  Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte 1 is een stapje dichterbij « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: