Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Informateur Uri Rosenthal benoemd – alternatieve Coalitie VVD, PVV, CDA mogelijk aangevuld met SGP

Koningin Beatrix heeft Uri Rosenthal zaterdag verzocht om, ‘mede gelet op de moeilijke situatie waarin ons land verkeert’, op korte termijn te verkennen wat er zoal mogelijk is.   

Wie is Uri Rosenthal?

VK 12.06.2010 Uri Rosenthal, fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, is door koningin Beatrix benoemd tot informateur.

Rosenthal bekijkt kabinet met VVD en PVV Video ad.12.06.2010

Zie ook: 2e Kamerverkiezingen 9 juni 2010 – Geert Wilders in Minderheidskabinet CDA-VVD-PVV – deel 2

Hij kreeg de opdracht om als eerste te onderzoeken wat de mogelijkheid is van een kabinet waar de grootste partij en de grootste winnaar deel van uitmaken.  De eerste gesprekken gaan  dus tussen de PVV en de VVD. Beide partijen hebben namelijk aangegeven in het CDA de mogelijke derde coalitiepartner te zien. De meest voor de hand liggende coalitie is die tussen de VVD, de PVV en het CDA, mogelijk aangevuld met de SGP. 

Kees van der Staaij SGP adviseerde de koningin reeds de nadelen van een krappe meerderheid te betrekken in het formatieonderzoek. Als die zouden blijken, kan gedoogsteun in de Tweede Kamer in zicht komen.

Dat zou betekenen dat de SGP, met twee zetels, voorstellen aan een meerderheid helpt. Wat die steun precies zou omvatten, moet volgens Van der Staaij nog worden bekeken. Hij denkt aan steun voor onderdelen van het beleid of wetsvoorstellen.

„Maar die steun is niet gratis. Er hangt een prijskaartje aan, in die zin dat er iets tegenover moet staan. Wat dat is, kan ik in deze fase niet zeggen.’ , aldus Kees van der Staaij.

Tweedeling – Maar wil het CDA wel met VVD en PVV? Dit valt nog te bezien. De christen-democraten, die kunnen regeren met zowel centrumlinks als centrumrechts, vrezen een tweedeling binnen de partij als er samengewerkt gaat worden met de PVV van Geert Wilders. Verschillende partijprominenten gaven zaterdag aan dit ‘onacceptabel’ te vinden.

VVD, PVV en CDA hebben samen een meerderheid van 76 zetels. De SGP is bereid hier nog twee zetels aan toe te voegen in de vorm van gedoogsteun. De SGP stemde van alle partijen de afgelopen drie jaar het vaakst mee met moties van de PVV. Eerder gaf de PVV ook al aan bereid te zijn tot gedoogsteun voor een coalitie met CDA en VVD. 

Het uitsluiten van de PVV – Alle linkse politieke partijen (PvdA, SP, D66, GroenLinks en PvdD) hebben samenwerking met de PVV uitgesloten. André Rouvoet (ChristenUnie) deed dat in eerste instantie ook, maar trok dat later weer in. Wel blijkt de achterban van zijn partij, van alle Nederlanders, het meest gekant te zijn tegen samenwerking met Geert Wilders: 89 procent van de CU-stemmers wil dit niet.

Ook het bedrijfsleven wil geen regering met de PVV. Een Nederlandse kunstenares wil PVV’ers zelfs discrimineren.

En overigens ook de Sociale partners voelen niets voor een kabinet met PVV .

Kortom De rituele dans van het Coalitiespel is begonnen !!

Rechts lastig door instabiliteit PVV, CDA

Trouw 13.06.2010 Informateur Uri Rosenthal zal twee dingen in kaart moeten brengen. Ten eerste zal hij onderzoeken of het mogelijk is de drie partijen inhoudelijk tot elkaar te brengen. Ten tweede of de ondersteunende fracties in de Tweede Kamer voldoende stabiel zijn om het kabinet in stand te houden.

Rosenthal bekijkt kabinet met VVD en PVV Video 

VK 12.06.2010  VVD-er Uri Rosenthal wordt informateur. Bij het verlaten van Paleis Noordeinde in Den Haag zei Rosenthal zaterdag de opdracht te hebben aanvaard. De koningin heeft hem gevraagd als eerste te onderzoek

CDA-prominenten: niet met PVV 

Telegraaf 12.06.2010 Een aantal CDA-prominenten vindt dat de partij niet in een nieuwe regering met de PVV moet stappen. Als dit toch gebeurt vrezen zij een schisma binnen de partij.

‘Kabinet met VVD en PVV onderzocht’

Telegraaf 12.06.2010  Informateur Uri Rosenthal ontvangt maandag de voorzitters van de fracties in de Tweede Kamer. In de eerste ronde van de kabinetsformatie is het woord aan de VVD en de PVV.

Rosenthal spreekt maandag met fractievoorzitters

12.06.2010 (Novum) – Informateur Uri Rosenthal gaat maandag met de fractievoorzitters van alle partijen praten. Om 11.00 uur ontvangt de zaterdag tot informateur benoemde Rosenthal in het gebouw van de Eerste Kamer VVD-leider Mark Rutte. Later op de dag volgen de fractievoorzitters van de andere partijen.

Rosenthal benoemd als informateur
Telegraaf 12.06.2010 Koningin Beatrix heeft zaterdagmorgen Uri Rosenthal, fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, benoemd tot informateur.

Informateur aan de slag met VVD en PVV 

AD 12.06.2010  DEN HAAG – In de eerste ronde van de kabinetsformatie is het woord aan de VVD en de PVV. Vanaf maandag gaat informateur Uri Rosenthal (VVD) bekijken of de winnaar van de verkiezingen en de partij die er de meeste zetels bij kreeg, samen in een …

Maandag eerste gesprekken tussen VVD en PVV

Elsevier 12.06.2010  De eerste gesprekken tussen de VVD van Mark Rutte en de PVV van Geert Wilders hebben maandag plaats. Informateur Uri Rosenthal gaat onderzoeken of samenwerking…

Informateur van VVD kijkt eerst naar PVV

Trouw 12.06.2010 De eerste consultatieronde van de koningin in de ingewikkelde kabinetsformatie wees gisteren één kant op: een informateur van VVD-huize. Die moet gaan verkennen of de VVD samen met de PVV een basis kan leggen voor een nieuwe regeringscoalitie.

–   VVD’er Uri Rosenthal wordt informateur

   Stabiliteit is voor Rutte het toverwoord

VVD’er Rosenthal onderzoekt kabinet met VVD en PVV  

NRC 12.06.2010 NIEUWS – Uri Rosenthal, de voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer, wordt informateur. Rosenthal is expliciet gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken voor een kabinet met VVD en PVV. 

Rosenthal (VVD) bekijkt kabinet met VVD en PVV

Parool 12.06.2010 DEN HAAG  – In de eerste ronde van de kabinetsformatie is het woord aan de VVD en de PVV. Vanaf maandag gaat informateur Uri Rosenthal bekijken of de winnaar van de verkiezingen en de partij die er de meeste zetels bij kreeg, samen in een …

Rosenthal spreekt maandag met fractievoorzitters

VK 12.06.2010 Informateur Uri Rosenthal gaat maandag met de fractievoorzitters van…

Rosenthal onderzoekt kabinet met PVV en VVD

VK 12.06.2010 DEN HAAG – In de eerste ronde van de kabinetsformatie is het woord aan de VVD en de PVV. Vanaf maandag gaat informateur Uri Rosenthal bekijken of de winnaar van de verkiezingen en de partij die er de meeste zetels bij kreeg, samen in een kabinet kunnen zitten. Koningin Beatrix vroeg de VVD’er zaterdag daar niet te lang mee te wachten, gezien ‘de moeilijke situatie waarin ons land verkeert’.  

CDA-prominenten wijzen coalitie met PVV af   

NRC 12.06.2010 NIEUWS – CDA-prominenten vinden dat hun partij niet met de PVV moet regeren. Een aantal noemt samenwerking „onacceptabel”, anderen „onverstandig”. Zij vrezen voor een schisma binnen hun partij. (+fotoserie)

‘CDA-ers willen geen coalitie met PVV’

AD 12.06.2010 DEN HAAG – Prominente partijleden van het CDA vinden niet dat hun partij met de PVV moet regeren. Als dit toch gebeurt, vrezen zij voor een schisma binnen de partij.

Oproep prominente CDA’ers: Geen coalitie met Wilders

Elsevier 12.06.2010 Vooraanstaande CDA’ers vinden dat hun partij niet moet plaatsnemen in een coalitie met de PVV, de grote winnaar van de verkiezingen van afgelopen …  

‘CDA-prominenten willen niet met PVV’

VK  12.06.2010  Informateur Uri Rosenthal gaat bekijken of een combinatie VVD, PVV, CDA mogelijk is. Bij het CDA is de animo niet groot.

Lubbers waarschuwde Balkenende voor pact met Wilders

Elsevier 11.06.2010 Het CDA-campagneteam voelde zich in aanloop naar de verkiezingen sterk onder druk gezet door oud-premier Ruud Lubbers. Het team was bang…

CDA wil met D66 en GroenLinks

‘Inzetten op stevige coalitie’
Telegraaf 11.06.2010 De ChristenUnie vindt dat er vanwege de bijzondere financieel-economische situatie moet worden ingezet op een stevig kabinet, dat in staat is de overheidsfinanciën te herstellen. De VVD en de PVV als grootste partij en als grootste winnaar moeten het voortouw hebben.

VVD en PVV lonken naar CDA
Telegraaf 11.06.2010 De VVD en de PVV willen samen met het CDA regeren, maar de christendemocraten vinden dat ze met een halvering van het aantal zetels in de Tweede Kamer bescheiden moeten zijn en dat eerst andere coalities moeten worden onderzocht. Alle fractievoorzitters pleitten vrijdag bij koningin Beatrix voor een VVD-informateur.

SGP bereid tot steun centrumrechts

Telegraaf 11.06.2010 De SGP is bereid om als het nodig dan wel wenselijk is gedoogsteun te verlenen aan een centrumrechtse coalitie van VVD, PVV en CDA. „Getalsmatig is dat nu niet aan de orde maar het is een bespreekbare optie. We willen ons maximaal constructief inzetten”, zei partijvoorman Kees van der Staaij van de kleine christelijke partij vrijdagavond na zijn bezoek aan de koningin.

Blog: 

Informateur ab Montag mit PVV und VVD im Gespräch

All About Geert Wilders

Formateur Uri Rosenthal benoemd – alternatieve Coalitie VVD, PVV, CDA mogelijk aangevuld met SGP

Debat in de Digitale Hofstad » Informateur Uri Rosenthal benoemd – alternatieve Coalitie VVD, PVV, CDA mogelijk aangevuld met SGP  

Veel te omstandig gedoe rond kabinetsformaties

 Magazine President

 Kabinet Bruin I, de dilemma’s.

 Krapuul.nl  

Komt de PVV met Geert Wilders in het nieuwe kabinet?

Pindakaas Met Nootjes

Welke coalitie wordt het? En wie wordt de nieuwe premier van ons land? 

Üble SGP will Wilders unterstützen

CDA-prominenten hebben de boodschap van de kiezers compleet niet begrepen

Pindakaas Met Nootjes

De nieuw coalitie – een Paarse Wilders of zonder Wilders

Debat in de Digitale Hofstad » De nieuw coalitie – een Paarse Wilders of zonder Wilders

Weet liberaal Rutte al hoe hij de kopvoddentax gaat implementeren?

Krapuul.nl

Komt de PVV met Geert Wilders in het nieuwe kabinet?

juni 12, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 reacties

 1. […] Informateur Uri Rosenthal benoemd – alternatieve Coalitie VVD, PVV, CDA mogelijk aangevuld met SG… […]

  Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte1 is een stapje dichterbij. « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010

 2. […] Informateur Uri Rosenthal benoemd – alternatieve Coalitie VVD, PVV, CDA mogelijk aangevuld met SG… […]

  Pingback door Haagse politiek – Kabinet Rutte 1 is een stapje dichterbij « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | juni 26, 2010

 3. […] Informateur Uri Rosenthal benoemd – alternatieve Coalitie VVD, PVV, CDA mogelijk aangevuld met SG… 0.000000 0.000000 Vind ik leuk:LikeWees de eerste om post te waarderen. […]

  Pingback door Ruud Lubbers CDA – Terugblik op de kabinetsformatie 2010 « Debat in de Digitale Hofstad | september 12, 2011

 4. […] Informateur Uri Rosenthal benoemd – alternatieve Coalitie VVD, PVV, CDA mogelijk aangevuld met SGP […]

  Pingback door De lakmoesproef voor een nieuwe regeringscoalitie in 2012 « Debat in de Digitale Hofstad | april 27, 2012


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: