Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

2e Kamerverkiezingen 9 juni 2010 – Kabinetsformatie ‘Duivelse’ klus

Een Duivelse klus na de uitslag op 9 juni 2010. 

„De komende kabinetsformatie wordt des duivels zo ingewikkeld, en onoplosbaar”, aldusvoorspelt de oud-politicus.

Hij kondigde het al aan bij zijn afscheid, en in zijn boek herhaalt hij het: Nederland stevent af op een waaierdemocratie, waarin geen fatsoenlijke coalities te formeren zijn.

Maar de behoefte om na de verkiezingen zelf als informateur te gaan puzzelen, heeft hij niet. „Het had me erg leuk geleken, maar dan had ik er geen boek over moeten schrijven”, zegt Ed van Thijn.

De val van het kabinet en vooral het gedoe er omheen heeft de verhoudingen in Nederland verder op scherp gezet, en dat op een moment dat het populisme opmarcheert, zo constateert Ed van Thijn

Een scenario voor een nachtmerrieformatie

Meer dan dertig jaar na zijn eerste ’Dagboek van een onderhandelaar’, over de ellenlange en mislukte formatie van het tweede kabinet-Den Uyl, beschrijft Ed van Thijn in zijn nieuwste boek opnieuw een lastige kabinetsformatie. Dit keer kijkt hij vooruit.

In het laatste hoofdstuk van ’De Formatie’ gaat de oude rot uit de PvdA er van uit dat de aanstaande verkiezingsuitslag van 9 juni zo’n vergruizeld plaatje oplevert dat zich geen enkele meerderheidscoalitie aftekent.Van Thijn beschrijft het ’worst case-scenario’, waarin PvdA, CDA, VVD en PVV ongeveer even groot worden.

In zijn verzonnen ’onmogelijke’ formatie geeft de koningin een informateur van D66-huize (Alexander Rinnooy Kan) opdracht voor een eerste verkenning. De informateur van het gegroeide D66 zal ’een toverformule uit Duizend-en-één-nacht’ moeten verzinnen.

Allerlei modellen gaan bij Rinnooy Kan over de onderhandelingstafel: een nationaal kabinet, een zakenkabinet of weer eens een paars kabinet. Van Thijn laat zijn verzonnen informateur ook het Deense model afvinken: de PVV van Wilders regeert niet zelf maar gedoogt een minderheidsregering van CDA en VVD. In ruil daarvoor beloven die de PVV een hard vreemdelingenbeleid. Het nadeel voor alle andere partijen is dat de PVV zich vrijuit kan blijven profileren. Ook die variant wordt weggestreept. 

De informateur komt er in het boek niet echt uit. Van Thijn verzint uiteindelijk dat Rinnooy Kan een combinatie CDA-VVD-D66-GroenLinks aan de koningin adviseert. „Een wonderlijk samenraapsel”, verzucht de informateur. 

’De formatie wordt duivels ingewikkeld’

Trouw 11.05.2010  Zijn nieuwe boek bevat een scenario waarvan hij vreest dat het na de Kamerverkiezingen van 9 juni werkelijkheid zal zijn. PvdA-prominent Ed van Thijn voorziet een onoplosbare kabinetsformatie.

zie ook:

De politiek is onstuitbaar verpersoonlijkt

Ook in opiniepeilingen of door de stemhulp op internet wordt de vraag gesteld die in het Nederlandse politieke systeem helemaal niet gesteld kan worden: wie moet de premier worden?

mei 11, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , ,

4 reacties

 1. […] zolang ?  Is het Stilte voor de storm ????? Of is het net als de naderde kabinetsvorming een ‘Duivelse’ klus ?? 0.000000 […]

  Pingback door Van de Haagse vakantiebezigheid, Coalitie en Collegevorming « Debat in de Digitale Hofstad | mei 14, 2010

 2. […] zolang ?  Is het Stilte voor de storm ????? Of is het net als de naderde kabinetsvorming een ‘Duivelse’ klus ?? 0.000000 […]

  Pingback door Collegeonderhandelaars op de Camping ?? « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | mei 14, 2010

 3. Fijn dat PVV zo heeft gewonnen. Jammer, dat de PvdA groot is gebleven. Hebben die klojo’s dan niet geleerd, dat deze ellende juist door de PvdA is veroorzaakt? Nou ja, gaat het land nog verder naar het scrotum!

  Reactie door Rea List | juni 9, 2010

 4. […] 2e Kamerverkiezingen 9 juni 2010 – Kabinetsformatie ‘Duivelse’ klus […]

  Pingback door De nieuw coalitie – een Paarse Wilders of zonder Wilders « Debat in de Digitale Hofstad | juni 11, 2010


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: