Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De Haagse Coalitie laat nog even op zich wachten

En het gaat toch wat langer duren met die Haagse Coalitie. 

De onderhandelingen zijn nog steeds niet rond.

Zie ook: Haagse Coalitie PvdA, VVD en D66 ? – Het vertraagde Paasei is onderweg

Boele Staal ziet het meeste heil in een Haags college van PvdA, VVD, D66 en CDA. De vier partijen hebben samen 26 van de 45 raadszetels.  Staal stelt dat hij bij deze vier partijen de beste mogelijkheden heeft ‘om een brug te slaan tussen de inhoudelijke speerpunten van de vier partijen’. Archief – Staal adviseert vierpartijencoalitie Den Haag

Toch is er nog geen helderheid over welk college Den Haag de komende vier jaar kan gaan besturen. De PvdA heeft in de gesprekken aangegeven niet met het CDA in een coalitie te willen zitten.

De VVD op zijn beurt heeft gesteld niet in een driepartijencoalitie plaats te willen nemen. Bovendien zien de liberalen geen heil in een coalitie met GroenLinks als vierde partij. Hiermee hebben alle mogelijkheden op een stabiel college zonder de PVV geen kans van slagen.

» De eindrapportage van Boele Staal

Boele Staal licht zijn eindrapport over de coalitievorming toe
PvdA neemt advies over

Volgens de informateur vormen de PvdA, VVD en D66 getalsmatig een cruciale positie bij de vorming van een college.

En waarom moet dat dan met CDA of Groen(s)links? 

Wat zal de reactie zijn van onzeHaagse GroenLinks politicoloog alias de Fingerspitzenprognotiseur ?

De opdracht was toch een college samen te stellen dat recht doet aan de verkiezingen? 

VVD van 10 naar 7 zetels
PvdA van 15 naar 10
CDA van 5 naar 3
GL blijft 3
 

D66 van 2 naar 6
De Haagse Stadspartij van 1 naar 2
 

Waarom geen Stadspartij in het college? Dat is dan samen 25 zetels. Met GL of CDA is dit 26 zetels.

De vraag is nu of Staal deze coalitie stabiel genoeg vindt, of dat hij van mening is dat het verbreed moet worden met een vierde partij. Daarom voert de informateur ook gesprekken met het CDA en GroenLinks. Dit, aldus Den Haag Te Kijk en zie ook Haags coalitie kwartetspel

Het hoofddoekjesprobleem was het Breekpunt hoewel Geert Wilders dit tegenspreekt. In een interview met dagblad Trouw noemt Boele Staal deze beweringen ‘onzin’. “Het is onzin wat Wilders zegt”, zegt Staal.

„De Haagse fractieleider Sietse Fritsma heeft gebroken op het hoofddoekjesverbod. Als de partij daarop was teruggekomen, had Fritsma wel bij me aangeklopt. En dat is niet gebeurd.” Dat althans beweert informateur Boele Staal.  

‘Hoofddoekjesverbod wel breekpunt voor PVV’

RTVWEST  10.04.2010  –  DEN HAAG – Het hoofddoekjesverbod was voor de PVV weldegelijk het breekpunt bij de Haagse college-onderhandelingen. Dat zegt informateur Boele Staal zaterdag in een interview met dagblad Trouw.

Eerder stelde PVV-leider Geert Wilders dat het hoofddoekjesverbod voor gemeentelijke en gesubsidieerde instellingen geen breekpunt was voor zijn partij. ’Het is onzin wat Wilders zegt’, zegt Staal in het interview. ‘De Haagse fractieleider Sietse Fritsma (foto) heeft gebroken op het hoofddoekjesverbod. Als de partij daarop was teruggekomen, had Fritsma wel bij me aangeklopt. En dat is niet gebeurd.’

De Haagse D66-fractie verweet de PVV eerder al ‘slalomgedrag’ door te zeggen dat het hoofddoekjesverbod geen breekpunt was in de onderhandelingen. De VVD-fractie in de Haagse raad stelde dat de PVV wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid om mee te besturen. De PVV werd bij de gemeenteraadsverkiezingen met acht zetels de tweede partij in de Hofstad.

Vierpartijencoalitie

Informateur Boele Staal stuurde donderdag een brief aan de Haagse fracties met zijn bevindingen. Hij ziet het meeste heil in een vierpartijencoalitie van PvdA, VVD, D66 en CDA. De vier partijen hebben samen 26 van de 45 raadszetels.

De fractieleiders gaan de komende week onder leiding van de Haagse PvdA-leider Jeltje van Nieuwenhoven verder praten over de precieze invulling van het college dat de vier partijen waarschijnlijk gaan vormen.

Gerelateerde berichten

“Hoofddoekjesverbod was wel breekpunt PVV” | 10 april 2010

Den Haag FM  Het hoofddoekjesverbod was voor de PVV hét breekpunt bij de onderhandelingen over een nieuw Haags college. Dat zegt informateur Boele Staal in een interview met Trouw.

PVV-leider Geert Wilders zei eerder dat het hoofddoekjesverbod geen breekpunt was voor zijn partij, maar dat is volgens Boele…Lees meer   

‘Hoofddoekjesverbod wel degelijk breekpunt voor PVV’

Elsevier 10.04.2010 In tegenstelling tot wat PVV-voorman Geert Wilders beweert, was het hoofddoekjesverbod wel degelijk een breekpunt bij de Haagse PVV.De PVV werd bij de gemeenteraadsverkiezingen met acht zetels de tweede partij in de Hofstad.

‘Hoofddoekjesverbod wel degelijk breekpunt’  

AD 10.04.2010  DEN HAAG – Het hoofddoekjesverbod was voor de PVV wel degelijk het breekpunt bij de Haagse collegeonderhandelingen. Dat stelt informateur Boele Staal zaterdag in een interview met dagblad Trouw.

‘Kopvoddentax’ breekpunt’

Telegraaf 10.04.2010  Het hoofddoekjesverbod was voor de PVV wel degelijk het breekpunt bij de Haagse collegeonderhandelingen. Dat stelt informateur Boele Staal zaterdag in een interview met dagblad Trouw. Eerder stelde PVV-leider Geert Wilders dat het hoofddoekjesverbod voor gemeentelijke en gesubsidieerde instellingen „geen breekpunt” was voor zijn partij.

‘Hoofddoekjesverbod wel breekpunt voor PVV’

Trouw 10.04.2010  Het duurde even, en vriendelijk bleef het lang niet altijd. Na weken van moeizame onderhandelingen lijkt het college in Den Haag nu rond. De stad stevent af op een coalitie van PvdA, VVD, D66 en CDA.  

PvdA en VVD nemen advies informateur toch over (met audio) | vrijdag 09 april 2010

Den Haag De PvdA en VVD in Den Haag volgen toch het advies van informateur Boele Staal om te gaan praten over een college samen met D66 en het CDA. Dat is de uitkomst van fractieberaad van beide partijen. Gistermiddag leek het proces…Lees meer  

Den Haag koerst op college met CDA

NRC 09.04.2010 Den Haag koerst af op een college van PvdA, VVD, D66 en CDA. PvdA en VVD schaarden zich gisteravond na fractieberaad achter het advies dat informateur Boele Staal aan het eind van de middag had gepresenteerd. Volgens Boele Staal is een coalitie van deze vier partijen „het meest kansrijk”.

’Den Haag heeft stabiel bestuur nodig’

Trouw 09.04.2010 Het duurde even, en vriendelijk bleef het lang niet altijd. Na weken van moeizame onderhandelingen lijkt het college in Den Haag nu rond. De stad stevent af op een coalitie van PvdA, VVD, D66 en CDA.

‘Collegevorming Den Haag in impasse’

Telegraaf 08.04.2010  DEN HAAG –  De collegevorming in Den Haag lijkt in een impasse beland. Dat constateert de Haagse informateur Boele Staal in het verslag dat hij donderdag naar alle Haagse raadsfracties heeft gestuurd.  

Informateur krijgt partijen niet op één lijn | donderdag 08 april 2010

Den Haag Informateur Boele Staal adviseert in Den Haag een college van PvdA, VVD, D66 en CDA. Volgens Staal kunnen deze partijen het beste samenwerken met elkaar en zorgt deze coalitie met 26 van de 45…Lees meer  

Vorming nieuw college verloopt moeizaam | donderdag 08 april 2010

Den Haag FM –  De vorming van een nieuw stadsbestuur in Den Haag verloopt moeizamer dan gedacht. Dat de PvdA, VVD en D66 toetreden tot het college is duidelijk, maar er is onenigheid of daar nog een partij bij moet. Een coalitie van…Lees meer

PvdA Den Haag neemt advies Staal over  

RTVWEST 08.04.2010 De PvdA in Den Haag neemt het advies van informateur Boele Staal over. Donderdagavond is de fractie hiermee akkoord gegaan.  Dat betekent dat de PvdA de onderhandelingen gaat starten met de VVD, D66 en het CDA. GroenLinks valt tot teleurstelling van de PvdA buiten de boot. Toch neemt de PvdA het advies van Staal over omdat de partij vindt dat ze als grootste haar verantwoordelijkheid moet nemen

 

Staal adviseert coalitie met PvdA, VVD, D66 en CDA

RTVWEST 08.04.2010  –  DEN HAAG – Informateur Boele Staal ziet het meeste heil in een Haags college van PvdA, VVD, D66 en CDA. GroenLinks zou daardoor buiten de boot vallen.

VVD Den Haag ‘open en constructief’

AD 08.04.2010 DEN HAAG – De VVD-fractie in de Haagse gemeenteraad sluit zich aan bij het voorstel van informateur Boele Staal om te proberen een nieuw college te vormen met PvdA, VVD, D66 en CDA. Dat heeft fractieleider Sander Dekker donderdagavond gemeld na …

Advies voor bestuurscollege Den Haag zonder PVV

Elsevier 08.04.2010 Informateur Boele Staal ziet het meeste heil in een Haags college van PvdA, VVD, D66 en CDA. Staal adviseert om verder te onderhandelen zonder de PVV …

Staal adviseert vierpartijencoalitie Den Haag

NRC 08.04.2010 Informateur Boele Staal ziet het meeste heil in een Haags college van PvdA, VVD, D66 en CDA.

‘Collegevorming Den Haag in impasse’

Trouw 08.04.2010 Informateur Staal ziet het meeste heil in een Haags college van PvdA, VVD, D66 en CDA. De vier partijen hebben samen 26 van de 45 raadszetels. Toch is er nog geen helderheid over welk college Den Haag de komende vier jaar kan gaan besturen. De PvdA heeft in de gesprekken aangegeven niet met het CDA in een coalitie te willen zitten.

Informateur Den Haag adviseert vierpartijencoalitie

VK 08.04.2010 Informateur Boele Staal ziet het meeste heil in een Haags college van PvdA, VVD, D66 en CDA.  Dat staat in het verslag dat de informateur donderdag aan de fractievoorzitters van de Haagse gemeenteraad heeft gestuurd.  

Den Haag: richting PvdA, VVD, D66, CDA

VK 08.04.2010 Na Rotterdam koerst ook Den Haag af op een college van PvdA, VVD, D66 en CDA. Die combinatie is donderdag als ‘de meest kansrijke’ aangedragen door informateur Boele Staal (D66). Staal heeft zijn werkzaamheden gisteren afgerond.

Staal adviseert vierpartijencoalitie Den Haag

Parool 08.04.2010 DEN HAAG – Informateur Boele Staal ziet het meeste heil in een Haags college van PvdA, VVD, D66 en CDA. Dat staat in het verslag dat de informateur donderdag aan de fractievoorzitters van de Haagse gemeenteraad heeft gestuurd.  

PVV: Hoofddoekjesverbod geen breekpunt | vrijdag 02 april 2010

DHFM  –  Het hoofddoekjesverbod is helemaal geen breekpunt voor de PVV. Dat zegt Geert Wilders. Volgens hem klopt het beeld niet dat zijn partij in de onderhandelingen over een nieuw college in Den Haag en Almere koste wat het kost heeft…Lees meer

Vorming college verloopt voorspoedig | donderdag 01 april 2010

DHFM  De vorming van een nieuw college in Den Haag verloopt voorspoeding. Informateur Boele Staal (foto) heeft uitvoerig gesproken met de PvdA, VVD en D66. Deze partijen spelen getalsmatig een belangrijke rol bij het samenstellen…Lees meer

Zie ook:

 Gerelateerde berichten:

Blog: 

Geert Wilders is een leugenaar

april 8, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 reacties

  1. […] een nieuwe Coalitie en vervolgens een college met nieuwe wethouders een beetje vertraagd.   Zie: De Haagse Coalitie laat nog even op zich wachten   Haagse Coalitie PvdA, VVD en D66 ? – Het vertraagde Paasei is onderweg   Wel zijn Haagse […]

    Pingback door Een nieuw college, een nieuw geluid voor de Knoop Moerwijk « Knoop Moerwijk | april 9, 2010

  2. […] De Haagse Coalitie laat nog even op zich wachten […]

    Pingback door De Haagse College-onderhandelaren verdelen de buit « Debat in de Digitale Hofstad | mei 14, 2010

  3. […] De Haagse Coalitie laat nog even op zich wachten […]

    Pingback door De College-onderhandelaars verdelen de buit « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | mei 14, 2010


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: