Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Haagse Coalitie PvdA, VVD en D66 ? – Het vertraagde Paasei is onderweg

Het heeft wat langer geduurd maar de Coalitie is zo goed als rond. 

De PvdA in Den Haag sprak al eerder een voorkeur uit voor een college met PvdA, VVD, D66 en GroenLinks. De VVD zei meer te zien in een samenwerking met het CDA dan met GroenLinks.

Belanghebbende partijen zullen hun aandachtspunten toesturen aan de Informateur ivm de opstelling van het coalitieaccoord. De eerste reactie is de Brandbrief Den Haag ZuidWest.

De volgende stap zal dan zijn de Vorming van het Nieuwe College.

Wie worden onze nieuwe Haagse Wethouders ?? Hij of zij die het weet mag het zeggen !!!!

Coalitieadvies Den Haag nog deze week verwacht

RTVWEST 07.04.2010  –  DEN HAAG – Informateur Boele Staal brengt naar verwachting donderdag of vrijdag zijn advies uit over de nieuwe coalitie in Den Haag. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Den Haag gezegd.

Staal voert sinds twee weken verkennende gesprekken in Den Haag. Volgens de informateur vormen de PvdA, VVD en D66 getalsmatig een cruciale positie bij de vorming van een college. De vraag is nu of Staal deze coalitie stabiel genoeg vindt, of dat hij van mening is dat het verbreed moet worden met een vierde partij. Daarom voert de informateur ook gesprekken met het CDA en GroenLinks.

Eerder sloot Staal de PVV uit van de onderhandelingen.

‘Volgende week coalitie in Den Haag’

Boele Staal, de informateur bij de coalitievorming in Den Haag, verwacht volgende week zijn opdracht af te hebben.

Hij sprak afgelopen dagen met de PvdA, VVD en D66. Uit die gesprekken zijn volgens de formateur geen ‘onoverbrugbare onderwerpen’ naar voren gekomen.

Om te bekijken of de coalitie nog verbreed kan worden, heeft Staal ook gesproken met CDA en Groenlinks. –  RTVWEST 01.04.2010 

Gerelateerde berichten;

PvdA niet opnieuw om de tafel met PVV

RTVWEST 02.04.2010   –  DEN HAAG – De PvdA in Den Haag ziet geen reden om opnieuw met de PVV om de tafel te gaan zitten, nu PVV-leider Geert Wilders heeft gezegd dat het hoofddoekjesverbod helemaal geen breekpunt is voor collegeonderhandelingen.

‘Collegeonderhandelingen zijn geen spelletje’,  zegt wethouder Marnix Norder, die namens fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven namens de PvdA aan de gesprekken deelneemt. ‘Wij zijn hier in Den Haag bezig met een serieuze verkenning. Dan mag je aannemen dat alle gesprekspartners op ieder moment serieuze antwoorden geven.’

‘Zelfs als het hoofddoekjesverbod wegvalt, blijven nog de onhoudbare standpunten van het verbod op nieuwe moskeeën en het sluiten van islamitische scholen op tafel liggen. Alle drie die punten waren en zijn voor ons volstrekt onacceptabel’, zegt Norder. Volgens Norder tonen de uitspraken van Wilders aan dat er geen lijn zit in de standpunten van de PVV. ‘Wekenlang is het hoofddoekjesverbod de openingszin in elk debat. En nu wordt dat keiharde standpunt zomaar overboord gegooid.’

‘Geen breekpunt’

Wilders stelde vrijdag dat het hoofddoekjesverbod ‘een belangrijk punt, maar geen breekpunt’ is. Volgens hem is tijdens de moeizame onderhandelingen in Den Haag en Almere het beeld ontstaan dat de PVV haar bestuurlijke verantwoordelijkheid probeert te ontlopen, door vast te houden aan het hoofddoekjesverbod. ‘Ik wil graag dat dat beeld verdwijnt, want het is echt niet waar. Ik heb maar één breekpunt genoemd: de AOW.’

Met zijn uitspraak hoopt Wilders in Almere alsnog tot een coalitie te kunnen komen. Over Den Haag is hij minder optimistisch: informateur Boele Staal sloot de PVV eerder al uit van verdere gesprekken, omdat de partij vast zou houden aan het hoofddoekjesverbod. Volgens de Haagse PVV-leider Sietse Fritsma heeft Staal bewust aangestuurd op het uitsluiten van de PVV. De informateur ontkent dat.

Gerelateerde berichten

D66: PVV vertoont ‘slalomgedrag’

RTVWEST 02.04.2010  – DEN HAAG – De D66-fractie in de Haagse gemeenteraad verwijt de PVV ‘slalomgedrag in haar opvattingen over belangrijke zaken’.

Dat stelt fractieleider Marjolein de Jong in een reactie op de stelling van PVV-partijleider Geert Wilders. Die liet vrijdag weten dat het hoofddoekjesverbod voor zijn partij geen breekpunt is in de collegeonderhandelingen in Den Haag en Almere.

Eerder sloot de Haagse informateur Boele Staal de PVV uit van verdere gesprekken, omdat de partij vast hield aan het hoofddoekjesverbod. De Haagse wethouder Marnix Norder, die voor de PvdA aan de onderhandelingsgesprekken deelneemt, ziet geen reden om op basis van de uitlatingen van Wilders opnieuw met de PVV om de tafel te gaan.

Gerelateerde berichten

PvdA en D66 verwijten PVV zwabbergedrag

Trouw 02.04.2020 Het hoofddoekjesverbod is geen breekpunt voor de PVV, liet Geert Wilders vandaag weten. De PvdA en D66 in Den Haag vragen zich af met welke PVV zij te maken hebben.

D66 Den Haag verwijt PVV ’slalomgedrag’

AD 02.04.2010 DEN HAAG – De D66-fractie in de Haagse gemeenteraad verwijt de PVV ,,slalomgedrag in haar opvattingen over belangrijke zaken”. Dat stelde fractieleider Marjolein de Jong vrijdag in een reactie op de stelling van PVV-partijleider Geert Wilders …

 D66 Den Haag: ’slalomgedrag’ PVV

Telegraaf 02.04.2010 De D66-fractie in de Haagse gemeenteraad verwijt de PVV „slalomgedrag in haar opvattingen over belangrijke zaken”.

‘Collegevorming is geen spelletje’
Telegraaf 02.04.2010  „Collegeonderhandelingen zijn geen spelletje.” Dat stelde de Haagse wethouder Marnix Norder in een reactie op de stelling van PVV-partijleider Geert Wilders dat het hoofddoekjesverbod voor gemeentelijke en gesubsidieerde instellingen voor zijn partij geen breekpunt is in de collegeonderhandelingen in Den Haag en Almere.

 

Wilders: Hoofddoekjesverbod is geen breekpunt

AD 02.04.2010  DEN HAAG – Met de PVV valt best nog te praten over het hoofddoekjesverbod voor gemeentelijke en gesubsidieerde instellingen. ”Het is voor ons een belangrijk punt, maar geen breekpunt”, stelde partijleider Geert Wilders vrijdag.

Wilders: verbod geen breekpunt
Telegraaf 02.04.2010  Met de PVV valt best nog te praten over het hoofddoekjesverbod voor gemeentelijke en gesubsidieerde instellingen. „Het is voor ons een belangrijk punt, maar geen breekpunt”, stelde partijleider Geert Wilders vrijdag.  

Uitspraken Wilders irriteren Haagse PvdA

VK 02.04.2010 De Haagse wethouder Marnix Norder reageerde geïrriteerd op de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over coalitievorming in Den Haag. ‘Collegeonderhandelingen zijn geen spelletje.’

‘Hoofddoekjesverbod geen breekpunt’

VK 02.04.2010 Met de PVV valt best nog te praten over het hoofddoekjesverbod voor gemeentelijke en gesubsidieerde instellingen. ‘Het is voor ons een belangrijk punt, maar geen breekpunt’, stelde partijleider Geert Wilders vrijdag.

Geert Wilders: hoofddoekverbod is geen breekpunt

NRC 02.04.2010 De PvdA in Den Haag ziet geen reden opnieuw met de PVV om de tafel te gaan zitten, nu PVV-leider Geert Wilders heeft gezegd dat het hoofddoekjesverbod helemaal geen breekpunt is voor collegeonderhandelingen in Den Haag én in Almere. In beide steden leidde het islamstandpunt van de PVV tijdens collegegesprekken tot verwijdering met de andere partijen. De PVV is de grootste in Almere en de één na grootste in Den Haag.

Ook de Haagse D66 denkt te weten wat nu die Droomcoalitie is.

 

D66 Den Haag: college van drie partijen

RTVWEST 01.04.2010  –  DEN HAAG – D66 in Den Haag wil een college met drie partijen: PvdA, VVD en D66. Dat zegt fractievoorzitter Marjolein de Jong.

Dit college zou een meerderheid hebben van slechts een zetel maar De Jong ziet dat niet als nadeel. Volgens haar ontstaat er daardoor juist een open debat in de Haagse gemeenteraad zonder dat zaken zijn dichtgetimmerd in een collegeakkoord.

Den Haag zou in de visie van D66 het aantal wethouders in de stad moeten terugdringen van de huidige acht naar zes. Elke partij levert als het aan D66 ligt twee wethouders. 

Andere voorkeuren

De PvdA in Den Haag sprak eerder een voorkeur uit voor een college met PvdA, VVD, D66 en GroenLinks. De VVD zei meer te zien in een samenwerking met het CDA dan met GroenLinks.

Informateur Boele Staal voert sinds vorige week gesprekken met de partijen in Den Haag. Het is nog onduidelijk wat hij ziet als het meest haalbare college. Voor Pasen wil Staal met de eerste resultaten komen. Wel maakte hij afgelopen weekend bekend dat de PVV niet meedoet met de onderhandelingen. Volgens de informateur wilde de partij niet onderhandelen over het hoofddoekjesverbod.

Weblog Marjolein de Jong

Fractievoorzitter Marjolein de Jong gaat niet uit van de risico’s

Gerelateerde berichten

Zie ook:

Haagse Coalitie met D66 ??? 01.04.2010

Haagse VVD zwaar teleurgesteld in Haagse PVV 29.03.2010

PVV buitenspel in het Haagse College van B&W 26.03.2010

Haagse Coalitie zonder de PvdA ? 23.03.2010

De Haagse Coalitie is in verre gaande staat van binding 19.03.2010

De Haagse Coalitie is in de maak – deel 3  11.03.2010

De nieuwe gemeenteraad Den Haag 11.03.2010 geïnstalleerd 10.03.2010

De Haagse Coalitie is in de maak – deel 2   10.03.2010

Gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010 – Uitslag Den Haag per wijk 09.03.2010

De Haagse Coalitie is in de maak 08.03.2010

Gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010 – reacties Den Haag ‘PvdA grootst PVV tweede plaats’ 04.03.2010

Gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010 – reacties Almere en Den Haag ‘PVV winnaar en verliezer’ 04.03.2010

Gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010 – Uitslag 04.03.2010

april 3, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 reacties

 1. […] bron: Debat in de Digitale Hofstad […]

  Pingback door Het vertraagde Paasei in het Haagse IJspaleis « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 3, 2010

 2. […] Zie ook: Haagse Coalitie PvdA, VVD en D66 ? – Het vertraagde Paasei is onderweg […]

  Pingback door De Haagse Coalitie laat nog even op zich wachten « Debat in de Digitale Hofstad | april 8, 2010

 3. […] wethouders een beetje vertraagd.   Zie: De Haagse Coalitie laat nog even op zich wachten   Haagse Coalitie PvdA, VVD en D66 ? – Het vertraagde Paasei is onderweg   Wel zijn Haagse belangenpartijen de informateur alvast aan het bestoken met brieven over zaken […]

  Pingback door Een nieuw college, een nieuw geluid voor de Knoop Moerwijk « Knoop Moerwijk | april 9, 2010

 4. […] Haagse Coalitie PvdA, VVD en D66 ? – Het vertraagde Paasei is onderweg […]

  Pingback door Raadsverkiezingen 3 maart 2010 – veel rechtse en centrumrechtse college’s. « Debat in de Digitale Hofstad | mei 9, 2010

 5. […] Haagse Coalitie PvdA, VVD en D66 ? – Het vertraagde Paasei is onderweg […]

  Pingback door De Haagse College-onderhandelaren verdelen de buit « Debat in de Digitale Hofstad | mei 14, 2010

 6. […] Haagse Coalitie PvdA, VVD en D66 ? – Het vertraagde Paasei is onderweg […]

  Pingback door De College-onderhandelaars verdelen de buit « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | mei 14, 2010


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: