Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010 – Ook in Den Haag Kiezersbedrog ?

Bijna de helft van de gekozen Raadsleden ziet af van de zetel omdat zij alleen als wethouder en niet als raadslid zitting willen nemen in de gemeenteraad.

Van de raadsleden die hun zetel afstaan is 32 procent met voorkeursstemmen gekozen. Zij zien zich vooral als lijstduwer. Iets meer dan een kwart neemt om persoonlijke redenen geen zitting. “De broer van Verdonk en de vrouw van Pechtold staan alleen op de lijst om stemmen te trekken.

Dat is niet correct in een democratie. Politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit Amsterdam stelt in het RTL Nieuws dat het „kiezersbedrog is als je wel op de lijst gaat staan, maar niet in de raad gaat zitten”.

The Return of Haagse David Rietveld en het vertrek van Bert van Alphen GL

Zo zal in Den Haag bijvoorbeeld lijstrekker Bert van Alphen GL niet als Raadslid komen opdraven. Inmiddels is hierdoor onze prognotiseur alias politicoloog David Rietveld alsnog in de gemeenteraad belandt.

Wilders toch in gemeenteraad van Den Haag

Hoewel Geert Wilders vooraf had aangeven geen Raadslid te willen worden, pakte hij mede vanwege de 13.000 voorkeursstemmen toch zijn verantwoordelijkheid. 

Veel kandidaten zien af van raadszetel

Telegraaf 23.03.2010 111 mensen die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen werden verkozen, nemen geen plaats in de gemeenteraad. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws bij alle gemeenten waar begin deze maand gemeenteraadsverkiezingen werden gehouden, waarover het programma dinsdag bericht.

Ruim honderd raadsleden zien af van zetel

23 .03.2010  (Novum) – Van de tijdens de gemeenteraadsverkiezingen gekozen raadsleden nemen er 111 geen plaats in de raad. Bijna de helft ziet af van de zetel omdat zij alleen als wethouder en niet als raadslid zitting willen nemen in de gemeenteraad. Dat meldt RTL Nieuws dinsdag op basis van onderzoek onder alle 430 gemeenten.

maart 23, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 reacties

  1. […] te krijgen, waar te weinig mensen hun vertrouwen voor hebben uitgesproken. Dan heb je het gewoon over kiezersbedrog. Daar helpt natuurlijk geen ludieke actie of tegenactie meer tegen. Dan moet je gewoon je verlies […]

    Pingback door Van de Haagse vakantiebezigheid, Coalitie en Collegevorming « Debat in de Digitale Hofstad | mei 14, 2010

  2. […] te krijgen, waar te weinig mensen hun vertrouwen voor hebben uitgesproken. Dan heb je het gewoon over kiezersbedrog. Daar helpt natuurlijk geen ludieke actie of tegenactie meer tegen. Dan moet je gewoon je verlies […]

    Pingback door Collegeonderhandelaars op de Camping ?? « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | mei 14, 2010


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: