Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De Haagse Coalitie is in verre gaande staat van binding

Aan de nieuwe Haagse Coalitie wordt nog druk gesleuteld.

Zie ook: De Haagse Coalitie is in de maak – deel 2

De PVV roept wel hard, maar durft het echte bestuurswerk niet aan

Trouw 19.03.2010 Is de PVV bereid tot het dragen van bestuursverantwoordelijkheid? De collegeonderhandelingen in Den Haag en Almere laten zien wat iedereen al wist: nee dus.

Staal wordt informateur Den Haag

RTVWEST 19.03.2010  –  DEN HAAG – D66 politicus Boele Staal wordt informateur bij de coalitievorming in de gemeente Den Haag. Staal was eerder onder meer Commissaris van de Koningin in Utrecht en lid van de Eerste Kamer voor D66. 

Momenteel is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en lid van de Sociaal Economische Raad (SER)

Staal gaat een verkenning uitvoeren met alle partijen om te onderzoeken welke coalities mogelijk zijn. De informateur kiest zijn eigen werkwijze en besluit zelf over de mate van openbaarheid of
beslotenheid, aldus de gemeente Den Haag De Haagse fracties committeren zich hieraan. Staal geeft op z’n vroegst na het weekend enige toelichting op de werkwijze die hem voor ogen staat.

De meeste partijen in de Haagse gemeenteraad hadden bij Jeltje van Nieuwenhoven, die als fractieleider van de grootste partij PvdA de eerste
verkenningen leidde, aangedrongen op het aanstellen van een informateur.

Gerelateerde berichten

 

Boele Staal wordt informateur Den Haag

Parool 19.03.2010  DEN HAAG – Boele Staal (D66) wordt informateur bij de coalitievorming in de gemeente Den Haag. Dat heeft de gemeente vrijdag gemeld.

  

Staal informateur Den Haag

Telegraaf 19.03.2010  Boele Staal (D66) wordt informateur bij de coalitievorming in de gemeente Den Haag. Dat heeft de gemeente vrijdag gemeld.  De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en lid van de Sociaal Economische Raad (SER) gaat een verkenning uitvoeren met alle partijen om te onderzoeken welke coalities mogelijk zijn.

Tweede overleg over informateur Haagse raad

RTVWEST 19.03.2010  –DEN HAAG – De fractievoorzitters in de Haagse gemeenteraad hebben donderdagavond een tweede besloten vergadering gehad over de aanstelling van een informateur.

Er is niets bekend gemaakt over het overleg. Het overleg nodig was omdat de beoogde informateur heeft laten weten niet beschikbaar te zijn. Het zou gaan om Rein Jan Hoekstra, lid van de Raad van State. In 2006 was de CDA’er ook al informateur tijdens de kabinetsformatie van 2006. 

De collegeonderhandelingen in Den Haag verlopen stroef. De twee grootste partijen PvdA en PVV staan inhoudelijk ver van elkaar af.

Gerelateerde berichten;

Opnieuw bijeenkomst over Haagse informateur

RTVWEST  18.03.2010  –  DEN HAAG – Alle fractievoorzitters uit de Haagse gemeenteraad komen donderdagmiddag bijeen voor een tweede besloten vergadering over de aanstelling van een informateur. Dat melden bronnen in het stadhuis.

De informateur die de partijen op het oog hadden heeft bedankt. Dinsdag zou na eenzelfde besloten bijeenkomst bekend worden wie de collegeonderhandelingen in Den Haag vlot moet trekken. Ondanks overeenstemming tussen de partijen werd geen naam bekendgemaakt omdat de persoon de opdracht nog moest aannemen. Nu volgt er dus een tweede besloten vergadering.

De collegeonderhandelingen in Den Haag verlopen stroef. De twee grootste partijen PvdA en PVV staan inhoudelijk ver van elkaar af.

Haagse raad zoekt naar informateur

Telegraaf 18.03.2010 Alle fractievoorzitters uit de Haagse gemeenteraad komen donderdagmiddag bijeen voor een tweede besloten vergadering over de aanstelling van een informateur. Dat meldde de gemeente Den Haag donderdag.

Benoeming informateur Den Haag laat op zich wachten

RTVWEST 17.03.2010  –  DEN HAAG – De benoeming van een informateur bij de collegevorming in Den Haag laat nog op zich wachten. De gemeente laat weten dat er ook vandaag geen nieuws te verwachten valt.

De mogelijkheid van een informateur kwam dinsdagavond ter sprake tijdens een openbaar overleg over de collegeonderhandelingen. De meeste partijen stelden dat dit de enige manier is om duidelijk te krijgen welke partijen het beste met elkaar om de tafel kunnen gaan zitten. 

Ook PvdA-fractieleider Van Nieuwenhoven, die nu de onderhandelingen leidt, denkt dat een informateur de voortgang kan bevorderen.

Meerderheid Haagse raad voor informateur

RTVWEST 16.03.2010   –  DEN HAAG – Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad wil een informateur van die met alle fracties gesprekken gaat voeren over een nieuw Haags college. Dat is dinsdagmorgen op het Haagse stadhuis gebleken tijdens een openbaar overleg over de Haagse college-onderhandelingen.

Ook PvdA-fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven, die nu de onderhandelingen leidt, is voor zo’n informateur. Van Nieuwenhoven beklemtoonde dat een informateur met alle partijen moet praten, dus ook met de PVV. De PvdA-fractie sloot de PVV eerder uit van de onderhandelingen, onder meer omdat een hoofddoekjesverbod voor de PvdA niet bespreekbaar is.

De partijen wilden dinsdagochtend wel van de PVV weten wat de partij precies wil bereiken in Den Haag. D66, SP, GroenLinks, en de Haagse Stadspartij vroegen PVV-fractieleider Sietse Fritsma aan het begin van het debat meerdere malen hoe streng de partij vasthoudt aan onder meer het hoofddoekjesverbod bij gemeentelijke instellingen.  

Fritsma zegt dat zijn partij ‘openstaat voor alle constructieve voorstellen’.

De college-onderhandelingen in Den Haag barsten los
Jeltje van Nieuwenhoven over de onderhandelingen.

Gerelateerde berichten

Haagse raad wil duidelijkheid van PVV-fractie

AD 16.03.2010 DEN HAAG – Wat wil de PVV-fractie exact in Den Haag bewerkstelligen? Dat is dinsdagochtend de belangrijkste vraag tijdens een openbare bespreking over het vormen van een Haags college.

Haagse raad wil duidelijkheid van PVV

VK 16.03.2010 Wat wil de PVV-fractie exact in Den Haag bewerkstelligen? Dat is dinsdagochtend de belangrijkste vraag tijdens een openbare bespreking over het vormen van een Haags college.  Een meerderheid van de raad had gevraagd om het debat, nadat de PvdA-fractie vorige week besloot de PVV-fractie uit te sluiten van de collegeonderhandelingen.

Tweede openbare coalitiebespreking in Den Haag

RTVWEST 15.03.2010 10  –  DEN HAAG – Op het Haagse stadhuis is dinsdagochtend de tweede openbare bespreking over de college-onderhandelingen in Den Haag.

De bespreking is door PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven belegd op aandringen van de andere partijen in de gemeenteraad. Zij willen dat de PvdA uitlegt waarom de partij niet langer met de PVV wil praten over de vorming van een nieuw college.

Volgens de PvdA is doorpraten zinloos omdat de partijen inhoudelijk te ver van elkaar afstaan. Maar de andere partijen vinden dat de PvdA geen serieuze poging heeft ondernomen.

Alle ontwikkelingen nog even op een rijtje

Haags bedrijfsleven vraagt college te bezuinigen

RTVWEST 15.03.2010 –  DEN HAAG – De gemeente Den Haag moet de komende jaren het mes zetten in de uitgaven in plaats van de lasten te verhogen. Dat staat bovenaan het verlanglijstje van het bedrijfsleven voor het nieuwe gemeentebestuur.

Een top 10 van wensen uit het bedrijfsleven is naar alle politieke partijen gestuurd. De Kamer van Koophandel, MKB-Den Haag en VNO-NCW-West vragen daarin ook om het handhaven van de koopzondagen en het verbeteren van het imago van de stad door betere relaties van de buurgemeentes. 

Het bedrijfsleven hoopt dat de punten worden opgenomen in het nieuwe collegeprogramma.

‘Partijvoorzitter D66 mogelijk wethouder Den Haag’

RTVWEST 15.03.2010 –  DEN HAAG – Ingrid van Engelshoven, de landelijke partijvoorzitter van D66, wordt mogelijk wethouder in Den Haag.

Bronnen in het Haagse stadhuis melden Omroep West dat ze kandidaat is voor een wethouderspost als D66 in het college van burgemeester en wethouders komt. Van Engelshoven wil het bericht bevestigen noch ontkennen. 

Ingrid van Engelshoven is momenteel partner van adviesbureau Dröge & Van Drimmelen in Den Haag. Sinds mei 2007 is ze partijvoorzitter van D66.

Openbare bespreking

Dinsdag gaan de collegebesprekingen in Den Haag verder. Dan houdt PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven een openbare bespreking met alle fractievoorzitters. Dit doet ze op aandringen van de andere partijen. Zij willen van de PvdA weten waarom de partij niet verder wil onderhandelen met de PVV. 

Vorige week was er ook al een openbare bespreking, toen op initiatief van Van Nieuwenhoven. Snel na deze bijeenkomst liet de PvdA weten niet met de PVV verder te willen. Vooral op het punt van het stoppen van de islamisering zou een onoverbrugbaar verschil bestaan tussen de partijen.

De PvdA is na de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij van Den Haag gebleven met 10 zetels. De PVV is de tweede geworden met 8 zetels.

maart 17, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , ,

6 reacties

 1. […]   Zie ook: De Haagse Coalitie is in verre gaande staat van binding […]

  Pingback door Haagse Coalitie zonder de PvdA ? « Debat in de Digitale Hofstad | maart 21, 2010

 2. […] De Haagse Coalitie is in verre gaande staat van binding 19.03.2010 […]

  Pingback door Haagse Coalitie PvdA, VVD en D66 ? – Het vertraagde Paasei is onderweg « Debat in de Digitale Hofstad | april 3, 2010

 3. […] De Haagse Coalitie is in verre gaande staat van binding 19.03.2010 […]

  Pingback door Het vertraagde Paasei in het Haagse IJspaleis « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 3, 2010

 4. […] De Haagse Coalitie is in verre gaande staat van binding […]

  Pingback door Raadsverkiezingen 3 maart 2010 – veel rechtse en centrumrechtse college’s. « Debat in de Digitale Hofstad | mei 9, 2010

 5. […] De Haagse Coalitie is in verre gaande staat van binding […]

  Pingback door De Haagse College-onderhandelaren verdelen de buit « Debat in de Digitale Hofstad | mei 14, 2010

 6. […] De Haagse Coalitie is in verre gaande staat van binding […]

  Pingback door De College-onderhandelaars verdelen de buit « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | mei 14, 2010


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: