Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

De Haagse Coalitie is in de maak – deel 2

De PvdA, liet al  eerder weten dat samenwerking met PVV moeilijk zou worden.

Zie ook: De Haagse Coalitie is in de maak – deel 1

De fractie van de partij stelde dinsdagavond vast dat er geen basis is voor inhoudelijke samenwerking en er een „onoverbrugbare kloof tussen de prioriteiten van de PVV en de PvdA” is.  

De PVV wordt door PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven dan ook niet uitgenodigd voor de vervolggesprekken die ze deze week met partijen wil voeren, zo liet ze dinsdagavond via de gemeente weten. PVV-fractieleider Sietse Fritsma was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar.  

Eerder op de dinsdag waren de eerste openbare college-onderhandelingen. VVD, D66 en SP gaven daarin te kennen dat de twee grootste partijen, PvdA en PVV, moeten proberen om tot een coalitie te komen. Dat lijkt door het standpunt van de PvdA onmogelijk geworden.

En ook Balkenende is niet helemaal onder indruk van PVV-fractieleider Sietse Fritsma.

Jetta Klijnsma: onderzoek verkiezingsuitslag niet nodig

RTVWEST 10.03.2010  –  DEN HAAG – Het uitschrijven van nieuwe verkiezingen of het houden van een hertelling in Den Haag is niet nodig, vindt oud-wethouder en ex-staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA). Dit zei ze in het achtergrondprogramma Westweek.

Volgens de PVV zijn er onregelmatigheden voorgevallen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Fractievoorzitter Fritsma heeft daarom aan burgemeester Van Aartsen om een onderzoek gevraagd. Ook op beelden van Omroep West is te zien dat meerdere mensen tegelijk in één stemhokje hun stem uitbrengen. Dit is tegen de regels. 

Burgemeester Van Aartsen heeft aangegeven dat een onderzoek niet nodig is. Klijnsma steunt deze opvatting. Wel voegt Klijnsma er aan toe dat bij de landelijke verkiezingen in juni nog eens extra moet worden benadrukt wat de regels zijn. Ook moet er voor gezorgd worden dat deze regels nauwlettend worden nageleefd.

 

Van Aartsen stelt geen onderzoek in naar verkiezingen

RTVWEST 10.03.2010  –  DEN HAAG – Burgemeester Van Aartsen stelt geen onderzoek in naar onregelmatigheden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. De PVV had daar woensdag om gevraagd na de publicatie van beelden van deze onregelmatigheden.

De PVV publiceerde op YouTube beelden die onregelmatigheden in Haagse stembureaus zouden aantonen. ‘Je ziet duidelijk wat voor chaos het was in een aantal Haagse stembureaus en dat daarbij niet eens is ingegrepen’, zei Fritsma woensdag. ‘Als burgemeester Van Aartsen echt boven de partijen staat, dat moet hij dat onderzoek zo snel mogelijk instellen.’

Burgemeester Van Aartsen weigert echter een onderzoek in te stellen. Volgens hem is de uitslag vastgesteld en heeft niemand daar bezwaar tegen gemaakt. Hij zegt geen reden te hebben om aan te nemen dat er in Den Haag fouten zijn gemaakt.

De camerabeelden zijn volgens Van Aartsen bovendien onder valse voorwendselen gemaakt. De maker zei dat hij namens de Kiesraad kwam filmen, wat volgens de burgervader gelogen was. Daarbij is er op de filmpjes niets strafbaars te zien, zegt hij. Een medewerker van het stembureau gaf in het stemhokje advies aan een stemmer en stapte toen naar buiten. De wet staat dat toe, aldus van Aartsen.

Samen in een hokje

Op de beelden is onder meer te zien dat in stembureaus meerdere mensen tegelijk in een stemhokje stonden, er een lid van een stembureau naast een stemmer in een hokje stond en dat er iemand rondliep met meerdere stembiljetten in zijn handen. ‘Hier ben ik wel van geschrokken. Je mag verwachten dat de democratie in een land als Nederland werkt. We zijn geen corrupt derdewereldland’, aldus Fritsma.

Fritsma eiste geen hertelling van de stemmen zoals in Rotterdam. Daarvoor wilde hij eerst een onderzoek afwachten. ‘Ik durf niet te zeggen op welke schaal het mis is gegaan, maar ik heb bewijs dat het is gebeurd. En ik voel me wel benadeeld’,  zegt Fritsma. ‘Je ziet op de beelden dat het veelal gaat om moslims en die stemmen meestal niet op de PVV.’

PVV wil onderzoek

 

De Youtube-filmpjes van de PVV
Van Aartsen wil geen onderzoek

 

PVV eist onderzoek

Gerelateerde berichten

Fritsma: ‘Standpunt PvdA arrogant’

RTVWEST 10.03.2010 –  DEN HAAG – Sietse Fritsma vindt het ronduit arrogant dat de PvdA weigert te onderhandelen met de PVV voor een nieuw Haags college. Dat zei de PVV-fractieleider woensdag.

‘Tienduizenden stemmers delen onze visie’, aldus Fritsma. ‘Als je die visie serieus neemt, ga je met ons aan tafel zitten.’ Dat de PvdA niet wil samenwerken met PVV vind Fritsma niet goed. ‘Wij staan open voor voorstellen, maar de deur is nu keihard dichtgegooid.’

De PvdA liet dinsdag weten niet te willen samenwerken met de PVV in een nieuw college van burgemeester en wethouders, omdat de kloof tussen de prioriteiten van de twee partijen onoverbrugbaar is. De PvdA werd bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij in Den Haag, gevolgd door de PVV.

PvdA niet met PVV in coalitie

Gerelateerde berichten

Niet onderhandelen met PVV is ‘ronduit arrogant’

 AD 10.03.2010  DEN HAAG – De weigering van de PvdA in de Haagse gemeenteraad om niet met de PVV te onderhandelen over de vorming van een nieuw stadsbestuur is ronduit arrogant. Dat zei PVV-fractieleider Sietse Fritsma woensdag. ,,Tienduizenden stemmers delen …

Haagse PvdA wil niet met PVV in college NRC 10.03.2010 

PVV eist onderzoek stembusgang Den Haag Video AD 10.03.2010

Van Aartsen: Geen onderzoek verkiezingen Den Haag

AD 10.03.2010 DEN HAAG – De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen gaat niet in op het verzoek van de PVV om een onderzoek in te stellen naar onregelmatigheden tijdens de verkiezingen voor de gemeenteraad in Den Haag.  

 

Geen onderzoek naar verkiezingen in Den Haag

Elsevier 10.03.2010 De eis van de Haagse PVV-fractie ten spijt komt er geen onderzoek naar de stembusgang in de Hofstad. Dat heeft de gemeente Den Haag woensdag …

Van Aartsen weigert stem-onderzoek

VK  10.03.2010  Er komt geen onderzoek naar de stembusgang in Den Haag van een week…

 

Geen onderzoek stembusgang Den Haag

Parool 10.03.2010  DEN HAAG – Er komt geen onderzoek naar de stembusgang in Den Haag van een week geleden. De gemeente Den Haag liet woensdag weten dat er geen reden is voor onderzoek, omdat het stemmen in Den Haag goed is verlopen.

PVV eist onderzoek stembusgang Den Haag

Telegraaf 10.03.2010  De Haagse PVV-fractieleider Fritsma eist dat burgemeester Van Aartsen een onderzoek instelt naar onregelmatigheden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.

 

Balkenende haalt uit naar Fritsma

RTVWEST 10.03.2010  –  DEN HAAG – Premier Balkenende heeft kritiek op de Haagse PVV-lijsttrekker Sietse Fritsma. Diens overwinningsspeech is niet in goede aarde gevallen.

Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen zei Fritsma dat zijn partij de gevestigde politiek in de stad ‘helemaal gek gaat maken’. Hij zei dat toen bleek dat de PVV de tweede partij was geworden.

Balkenende vindt de opmerking van Fritsma buitengewoon onverstandig en niet voor herhaling vatbaar. Volgens hem vergroot dit soort opmerkingen alleen maar de kloof tussen het bestuur van een stad en de gevoelens onder de bevolking.  De premier zei dat dinsdag na afloop van de Hofstadlezing in Den Haag.

Gerelateerde berichten

PvdA definitief niet met PVV in college

RTVWEST 09.03.2010  –  DEN HAAG – De Haagse PvdA wil definitief niet met de PVV in het college. Dat heeft de PvdA dinsdagavond tijdens de fractievergadering besloten. 

Volgens de PvdA is er een onoverbrugbare kloof tussen de prioriteiten van beide partijen. Met name de opvattingen van de PVV over islamisering sluiten niet aan bij de ideeën van de PvdA. De PVV wil onder meer dat er geen nieuwe moskeeën komen. Ook zouden er geen hoofddoekjes in openbare ruimtes mogen worden getoond.

Ook de halvering van de OZB en de zero-tolerance-aanpak ten opzichte van veiligheid en overlast komen niet overeen met de standpunten van de PvdA.

Gerelateerde berichten

Haagse partijen willen snel duidelijkheid

RTVWEST 09.03.2010  –  DEN HAAG – Vier partijen in de nieuwe Haagse gemeenteraad willen duidelijkheid van Jeltje van Nieuwenhoven over haar strategie voor de collegeonderhandelingen. Dat is vanmiddag gebleken uit de eerste openbare vergadering hierover in de raadzaal van het Haagse stadhuis.

Tijdens de bijeenkomst konden alle partijen vertellen wat hun belangrijkste standpunten zijn en hoe zij zouden willen dat de coalitievorming in de Hofstad verder gaat verlopen. VVD, D66, de Haagse Stadspartij en de SP vroegen Van Nieuwenhoven snel duidelijkheid te scheppen over haar exacte strategie om tot een nieuw Haags college te komen. 

De PVV zegt voor alle opties open te staan. De PvdA stelde eerder de voorkeur te geven aan een links-liberale coalitie samen met de VVD, GroenLinks en D66. Maar D66 gaf aan niet automatisch aan te sluiten bij deze coalitie.

Krappe meerderheid

De Haagse Stadspartij en de SP hebben wel een nadrukkelijke voorkeur voor een links college. Een mogelijke coalitie van PvdA, GroenLinks, D66, de Haagse Stadspartij en de SP heeft in de nieuwe Haagse raad een krappe meerderheid van 23 zetels. 

»Meer gemeenteraadsverkiezingen

Haagse raad wil duidelijkheid over formatie  

AD 09.03.2010 DEN HAAG – Veel partijen in de nieuwe Haagse gemeenteraad willen duidelijkheid van PvdA-fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven over haar strategie voor de collegeonderhandelingen. Dat bleek dinsdag uit de eerste openbare vergadering hierover in …

D66 niet automatisch in links college

RTVWEST 09.03.2010  –  DEN HAAG – De fractie van D66 in de Haagse gemeenteraad wil niet automatisch in een links-liberaal college. Dat heeft fractieleider Marjolein de Jong dinsdag gezegd tijdens de eerste openbare vergadering in de Haagse raadszaal.

De PvdA had eerder aangegeven een voorkeur te hebben voor een college van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks. ‘De PvdA moet recht doen aan de wens van de kiezer. En dat is niet het automatisch voortzetten van het huidige college samen met D66’, aldus fractievoorzitter De Jong van D66 in Den Haag.

»Meer gemeenteraadsverkiezingen

Gerelateerde berichten

‘Vorming Haags college moet openbaar’

RTVWEST  09.03.2010 –  DEN HAAG – Lijstrekker Jeltje van Nieuwenhoven van de Haagse PvdA wil tijdens de vorming van het Haagse college meerdere openbare vergaderingen organiseren.

‘Op die manier kan iedereen in de stad het hele proces goed blijven volgen’, zei ze dinsdagmiddag aan het begin van de eerste openbare vergadering. Van Nieuwenhoven heeft de afgelopen dagen al verkennende gesprekken gevoerd met de leiders van alle fracties. 

Dinsdag mogen alle fractieleiders aangeven welke vijf punten zij de komende vier jaar het liefste in Den Haag verwezenlijkt zouden zien.

» Meer gemeenteraadsverkiezingen

PvdA Den Haag niet in college met PVV

NU.NL  09.03.2010  ‘Onoverbrugbare kloof tussen prioriteiten van PVV en PvdA’

PVV wordt oppositiepartij in gemeenteraad Den Haag

Elsevier 09.03.2010 De PVV gaat definitief geen zitting nemen in het college van Den Haag. De grootste partij in de stad, de PvdA, ziet geen heil in samenwerking…

VVD Den Haag wil onafhankelijke informateur

RTVWEST 09.03.2010  –  DEN HAAG – De VVD in Den Haag wil graag dat PvdA-fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven een informateur van buiten aantrekt. Die zou mogelijkheden moeten verkennen voor een nieuw Haags college.

Sander Dekker (foto) van de VVD deed het voorstel dinsdag tijdens een openbare vergadering in de Haagse raadszaal. Hij denkt aan iemand van formaat die boven de partijen staat. D66 sloot zich bij dit voorstel aan. Ook de CDA-fractie vindt het een goed idee om een onafhankelijke informateur aan te stellen.

Op dit moment leidt Van Nieuwenhoven de collegeonderhandelingen in de Hofstad. 

»Meer gemeenteraadsverkiezingen

Gerelateerde berichten

VVD Den Haag wil informateur

VK 09.03.2010 De VVD-fractie in Den Haag wil graag dat PvdA-fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven een informateur van buiten aantrekt om de diverse mogelijkheden voor een nieuw Haags college te verkennen. Van Nieuwenhoven leidt op dit moment de collegeonderhandelingen in de hofstad.

PvdA Den Haag niet in college met PVV 

AD 09.03.2010  De PvdA in Den Haag ziet geen heil in samenwerking met de PVV in een nieuw college. Er is volgens de PvdA ”een onoverbrugbare kloof tussen de prioriteiten van de PVV en de PvdA”. De partij stelde dat dinsdagavond vast tijdens een fractievergadering.

PvdA Den Haag niet in college met PVV

VK 09.03.2010 De PvdA in Den Haag ziet geen heil in samenwerking met de PVV in een nieuw college.

Haagse PvdA sluit PVV uit
Telegraaf 09.03.2010 De PvdA in Den Haag wil niet in een college samenwerken met de PVV. De fractie van de partij stelde dinsdagavond vast dat er geen basis is voor inhoudelijke samenwerking en er een „onoverbrugbare kloof tussen de prioriteiten van de PVV en de PvdA” is.  

Balkenende versus Fritsma

Balkenende haalt uit naar PVV’er Fritsma

AD  09.03.2010 DEN HAAG – De opmerking van de Haagse PVV-lijsttrekker Sietse Fritsma dat zijn partij de gevestigde politiek in de stad helemaal gek gaat maken, vindt premier Jan Peter Balkenende ,,buitengewoon onverstandig en niet voor herhaling vatbaar”.

PvdA Den Haag niet in college met PVV

Parool 03.2010 De PvdA in Den Haag ziet geen heil in samenwerking met de PVV in een nieuw college. Er is volgens de PvdA ”een onoverbrugbare kloof tussen de prioriteiten van de PVV en de PvdA”. De partij stelde dat dinsdagavond vast tijdens een fractievergadering.

Balkenende haalt uit naar PVV’er Fritsma

VK 09.03.2010 De opmerking van de Haagse PVV-lijsttrekker Sietse Fritsma dat zijn partij de gevestigde politiek in de stad helemaal gek gaat maken, vindt premier Jan Peter Balkenende ‘buitengewoon onverstandig en niet voor herhaling vatbaar’.

Balkenende haalt uit naar PVV’er Fritsma

Telegraaf  09.03.2010 De opmerking van de Haagse PVV-lijsttrekker Sietse Fritsma dat zijn partij de gevestigde politiek in de stad helemaal gek gaat maken, vindt premier Balkenende „buitengewoon onverstandig en niet voor herhaling vatbaar”.

Balkenende haalt uit naar PVV’er Fritsma

Parool 09.03.2010 De opmerking van de Haagse PVV-lijsttrekker Sietse Fritsma dat zijn partij de gevestigde politiek in de stad helemaal gek gaat maken, vindt premier Jan Peter Balkenende ”buitengewoon onverstandig en niet voor herhaling vatbaar”.

Verder:

Vergaderingen ook met Wilders openbaar

RTVWEST   09.03.2010 –  DEN HAAG – De vergaderingen van de Haagse gemeenteraad blijven ook met PVV-leider Geert Wilders als raadslid openbaar. Dat heeft de gemeente Den Haag dinsdagmiddag laten weten.

Wilders zei maandag dat hij plaatsneemt in de Haagse gemeenteraad. De PVV-leider werd vorige week met bijna 14.000 voorkeurstemmen in de raad gekozen. Den Haag gaat wel kijken welke extra veiligheidsmaatregelen er moeten worden getroffen. 

De PVV werd bij de Haagse gemeenteraadsverkiezingen de tweede partij. De PVV kwam vorige week tot acht zetels.

Gerelateerde berichten

Komst Wilders verandert Haagse raadszaal in vesting 

AD 09.03.2010 DEN HAAG – De komst van Geert Wilders als gemeenteraadslid in Den Haag brengt nogal wat teweeg. Het Haagse gemeentehuis heeft extra beveiliging nodig. Zo zullen er naar verwachting metaaldetectoren geplaatst moeten worden bij de toegang tot de …

‘Raadsvergaderingen Den Haag blijven openbaar’

 Telegraaf 09.03.2010 De vergaderingen van de Haagse gemeenteraad blijven openbaar, ook als PVV-leider Geert Wilders als raadslid de vergadering bijwoont. Dat heeft de gemeente Den Haag dinsdag laten weten.

Achtergrond;

Geert Wilder PVV – Vandaag Den Haag en Almere morgen de Wereld

Gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010 – reacties Den Haag ‘PvdA grootst PVV tweede plaats’

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 – PVV domineert in Den Haag en Almere

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 – PVV Den Haag bestormt het IJspaleis

Wie ? of wat stopt Geert Wilders en de PVV in Den Haag ??

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 – Geert Wilders Lijstduwer PVV Den Haag

Zie ook:

• Wilders raadslid in Den Haag

Geert Wilders toch in gemeenteraad Den Haag Elsevier 09.03.2010

maart 10, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , ,

8 reacties

 1. […] Zie ook: De Haagse Coalitie is in de maak – deel 2 […]

  Pingback door De Haagse Coalitie is in de maak – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 12, 2010

 2. […] Zie ook: De Haagse Coalitie is in de maak – deel 2 […]

  Pingback door De Haagse Coalitie is in verre gaande staat « Debat in de Digitale Hofstad | maart 17, 2010

 3. […] Zie ook: De Haagse Coalitie is in de maak – deel 2 […]

  Pingback door De Haagse Coalitie is in verre gaande staat van binding « Debat in de Digitale Hofstad | maart 17, 2010

 4. […] De Haagse Coalitie is in de maak – deel 2   10.03.2010 […]

  Pingback door Haagse Coalitie PvdA, VVD en D66 ? – Het vertraagde Paasei is onderweg « Debat in de Digitale Hofstad | april 3, 2010

 5. […] De Haagse Coalitie is in de maak – deel 2   10.03.2010 […]

  Pingback door Het vertraagde Paasei in het Haagse IJspaleis « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 3, 2010

 6. […] De Haagse Coalitie is in de maak – deel 2 […]

  Pingback door Raadsverkiezingen 3 maart 2010 – veel rechtse en centrumrechtse college’s. « Debat in de Digitale Hofstad | mei 9, 2010

 7. […] De Haagse Coalitie is in de maak – deel 2 […]

  Pingback door De Haagse College-onderhandelaren verdelen de buit « Debat in de Digitale Hofstad | mei 14, 2010

 8. […] De Haagse Coalitie is in de maak – deel 2 […]

  Pingback door De College-onderhandelaars verdelen de buit « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | mei 14, 2010


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: