Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010 – reacties Den Haag ‘PvdA grootst PVV tweede plaats’

PvdA-Lijstrekker Jeltje van Nieuwenhoven liet voorafgaand aan de verkiezingen al weten met alle partijen om de tafel te willen.

Maar dat het op basis van programma’s heel moeilijk gaat worden om samen te werken met de PVV. De partij, met lijsttrekker Sietse Fritsma, zal waarschijnlijk de oppositieleider worden.

Wouter Bos was dolblij met de overwinning van Van Nieuwenhoven, en liet zich gisteravond laat ontvallen ‘de PVV verslagen te hebben’.

De PvdA  is in deze grote steden inderdaad de grootste maar Den Haag leverde notabene wel 5 zetels in.En in Rotterdam is de overwinning heel nipt en ook in Amsterdam verloor de PvdA wel zes van de twintig zetels.  GroenLinks-leider Femke Halsema feliciteerde Bos daarom een tikje cynisch met zijn ‘grote overwinning’.

Zetelverdeling Den Haag

 • PvdA 10
 • PVV 8
 • VVD 7
 • D66 6
 • GroenLinks 3
 • CDA 3
 • SP 2
 • Haagse Stadspartij 2
 • PvdD 1
 • Islam Democraten 1
 • Politieke Partij Scheveningen 1
 • Lijst A. Khoulani 1

Uitslag Gemeente ‘s-Gravenhage

 Haagse VVD speelt hard to get  Den Haag Te kijk 04.03.2010

 

Haagse VVD wil de oppostie in

RTVWEST 04.03.2010  De VVD in Den Haag wil de komende vier jaar de oppositie in. Volgens VVD-lijsttrekker Sander Dekker moet de partij na het verlies van woensdag pas op de plaats maken.

Daar zou een rol in het college van b&w niet bijhoren. De VVD verloor bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag 3 van de 10 zetels.

Dekker legt de verantwoordelijkheid voor het vormen van een college bij de PvdA en de PVV. Deze partijen zouden volgens hem serieus met elkaar moeten spreken over een nieuw stadsbestuur omdat het de grootste twee partijen van Den Haag zijn. 

De PvdA blijft ondanks verlies de grootste partij van Den Haag, gevolgd door de PVV die 8 zetels won.  Dekker verkiest oppositie

 

PvdA: Samenwerken met VVD, GroenLinks en D66

RTVWEST 04.03.2010   –  DEN HAAG – De PvdA in Den Haag zet in op een samenwerking met VVD, GroenLinks en D66. Demissionair wethouder Marnix Norder heeft dat gezegd. Hij gaat voor de PvdA onderhandelen.

Samen zouden de partijen uitkomen op 26 zetels in de Haagse gemeenteraad. Norder sluit niemand uit, maar denkt op basis van de verkiezingsprogramma’s dat de VVD, GroenLinks en D66 het beste kunnen samenwerken. 

De PvdA is de grootste partij in Den Haag. De PVV legt het initiatief bij de PvdA. De VVD in Den Haag liet donderdag weten dat de partij de oppositie in wil.

PvdA neemt voortouw in onderhandelingen

RTVWEST 04.03.2010  DEN HAAG – De Haagse PvdA-fractie neemt het voortouw in de collegeonderhandelingen in Den Haag. Dat heeft lijsttrekker Jeltje van Nieuwenhoven donderdagmorgen laten weten.

Ze wil graag op korte termijn om de tafel gaan zitten met alle partijen om hun ideeën te horen over een nieuw college. De partij behaalde woensdagavond tien zetels en is daarmee de grootste partij van de Hofstad geworden. 

Van Nieuwenhoven wil proberen om vrijdag, na het bekendmaken van de definitieve Haagse uitslag, een bijeenkomst met alle partijen te beleggen.

Mogelijkheden voor nieuw college Den Haag

VVD Den Haag: PvdA moet praten met PVV

AD 04.03.2010 De nieuwe VVD-fractie in de Haagse gemeenteraad wil dat de PvdA collegeonderhandelingen gaat voeren met de PVV. Dat heeft VVD-lijsttrekker en demissionair wethouder Sander Dekker donderdag gemeld.

Van Nieuwenhoven: Voorlopig niet praten met PVV

Elsevier 04.03.2010 De PvdA-afdeling in Den Haag wil liever niet in een college met tweede partij PVV. De partij zet in op samenwerking met de VVD, GroenLinks en D66. Die vier partijen hebben samen 26 zetels in de 45-koppige raad.

PvdA Den Haag zet in op links-liberaal

VK 04.03.2010 De PvdA-fractie in de Haagse gemeenteraad zet in op een coalitie met de VVD, GroenLinks en D66. De VVD wil dat de partij éérst met de PVV gaat praten.

PvdA De  Haag: Niet met PVV

Telegraaf 04.03.2010 DEN HAAG –  De PvdA in Den Haag wil liever niet samen in een college met de PVV, de tweede partij in de stad. De PvdA ziet een samenwerking met de VVD, GroenLinks en D66 wel zitten. Die partijen hebben samen 26 zetels in de 45-koppige raad.

PVV groter in Den Haag

Telegraaf 03.03.2010  De PVV in Den Haag heeft volgens voorlopige prognoses veel meer stemmen gekregen dan verwacht.

Haagse CDA: te veel landelijke kopstukken

AD 03.03.2010 DEN HAAG – CDA-lijsttrekker Karsten Klein in de gemeente Den Haag is ,,heel teleurgesteld” over de verkiezingsuitslag tot nu toe. In de hofstad lijkt zijn partij bijna gehalveerd van vijf zetels naar drie plekken in de raad. Maar volgens hem is …

Van Nieuwenhoven praat met iedereen

AD 03.03.2010 DEN HAAG – Lijsttrekker Jeltje van Nieuwenhoven van de PvdA in Den Haag gaat met alle partijen praten over de vorming van een nieuw college, ook met de PVV. Ze ziet weliswaar geen enkele basis om met deze partij samen te werken, maar het is de …

PvdA blijft aan kop in tussenstand Den Haag

AD 03.03.2010 DEN HAAG – De PvdA blijft in de tussenstanden van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezing in Den Haag aan kop. De partij staat nadat ruim driekwart van de stemmen was geteld, op ruim 21 procent. De PVV is de tweede partij, met 17,56 procent. …

Fritsma: PVV maakt gevestigde politiek gek

AD 03.03.2010 DEN HAAG – ,,Wij gaan de gevestigde politiek helemaal gek maken.” Dat kondigde de PVV-lijsttrekker in Den Haag, Sietse Fritsma, aan op een verkiezingsavond van zijn partij. Het ziet ernaar uit dat de PVV de tweede partij wordt in de hofstad, de …

Opkomst Den Haag aanzienlijk hoger

AD 03.03.2010 DEN HAAG – De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag is aanzienlijk hoger dan die van 2006. Rond half acht had ruim 50 procent van alle kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht, zo meldt de gemeente. Vier jaar eerder had rond …

Opkomst Den Haag ruim 33,2%

AD 03.03.2010 DEN HAAG – Van alle kiesgerechtigden in Den Haag had tot 16 uur 33,2 procent gestemd. Dat blijkt uit een steekproef van de gemeente bij veertien Haagse stembureaus.

PvdA Den Haag wil aan tafel met alle partijen

VK 04.03.2010 De Haagse PvdA-fractie neemt het voortouw in de collegeonderhandelingen in Den Haag. Dat heeft lijsttrekker Jeltje van Nieuwenhoven donderdag laten weten.

Haagse PvdA neemt voortouw
Haagse PVV: PvdA aan zet
VVD: PvdA moet praten met PVV

Gejuich in Den Haag om ‘aardverschuiving’ PVV

NRC 03.03.2010 Luid gejuich in Den Haag om de „aardverschuiving” van de PVV. De Haagse lijsttrekker Sietse Fritsma zegt dat zijn partij de politiek „helemaal gek” gaat maken.

PvdA blijft aan kop in tussenstand Den Haag

Parool 03.03.2010 DEN HAAG – De PvdA blijft woensdagavond in de tussenstanden van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezing in Den Haag aan kop. De partij staat nadat ruim driekwart van de stemmen was geteld, op ruim 21 procent. De PVV is de tweede partij, met …

Klijnsma wil niet naar de Kamer

RTVWEST 03.03.2010  DEN HAAG – Oud-staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) wil na de landelijke verkiezingen op 9 juni niet in de Tweede Kamer gaan zitten. Dat zei de Haagse oud-wethouder woensdag tijdens de verkiezingsavond van Omroep West.

Klijnsma is naar eigen zeggen gek op Den Haag en vindt dat ze als wethouder veel dichter bij de mensen stond waar het werkelijk om gaat. ‘Als staatssecretaris heb je vooral te maken met instanties, je bent nooit rechtstreeks bij mensen betrokken. Als wethouder heb je één op één contact.’

De oud-staatssecretaris ziet het niet gebeuren dat ze weer wethouder wordt. ‘Ik ben elf jaar wethouder geweest, het zou een beetje raar zijn om weer terug te komen.’ Maar de Tweede Kamer wil ze ook niet in. ‘Ik ben in mijn hart geen landelijk politica, dus ik weet niet of we dat moeten willen. Maar ik wil mijn partij wel heel graag helpen.’

» Uitslagen gemeenteraadsverkiezingen

Klijnsma wil niet naar de Kamer

 

PvdA blijft de grootste in Den Haag

RTVWEST 03.03.2010  –  DEN HAAG – De PvdA blijft met tien zetels de grootste partij in Den Haag. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag, na het tellen van 95 procent van de stemmen. Wel levert de partij vijf zetels in.Dit maakte burgemeester Van Aartsen even tegen 01.00 ’s nachts bekend in het Haagse stadhuis. De PvdA wordt op de voet gevolgd door de PVV, die met acht zetels in de Haagse gemeenteraad terechtkomt. De VVD is de derde partij geworden, met zeven zetels.Het CDA wordt bijna gehalveerd en houdt niet meer dan drie zetels over. Winst is er juist voor D66, die verdrievoudigt in Den Haag. De Democraten krijgen zes zetels. De Haagse Stadspartij heeft voortaan twee zetels in de raad, een meer dan nu. Sommige partijen blijven met lege handen achter in de hofstad, onder wie Trots op Nederland, de Nederlandse Moslimpartij, de SGP en de ChristenUnie. De definitieve uitslag van de Haagse gemeenteraadsverkiezingen volgt vrijdagmorgen 5 maart om 10.00 uur.Verantwoordelijkheid nemen

De PvdA-fractie in Den Haag ‘neemt zijn verantwoordelijkheid’. Dat stelde fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven woensdagavond voor Omroep West in een reactie op de uitslag van de verkiezingen. ‘Ik sta hier met gemengde gevoelens’, stelde Van Nieuwenhoven. ‘We hadden gehoopt dat de verdeeldheid in de stad minder zou zijn dan we vreesden. Maar de verdeeldheid is nu een feit.’Hiermee doelt ze op de overwinning van de PVV, die in Den Haag volgens een voorlopige uitslag acht zetels in de gemeenteraad behaalde. Van Nieuwenhoven wist de overwinning van de PVV niet goed te verklaren. ‘Blijkbaar zijn veel burgers ontevreden over hun situatie. Dat is een gegeven waar we de komende vier jaar heel hard aan moeten gaan werken.’Eerder op de avond sprak wethouder Marnix Norder zich al uit voor de voortzetting van een variant op de huidige collegecoalitie van PvdA, VVD en GroenLinks.

» Uitslagen gemeenteraadsverkiezingen

Afsluitend lijsttrekkersdebat
Norder: ‘Verdrietig dat zo veel mensen PVV stemmen’

 

PVV gaat Haagse politiek ‘gek maken’

RTVWEST 03.03.2010  –  DEN HAAG – ‘Wij gaan de gevestigde politiek helemaal gek maken.’ Dat kondigde de Haagse PVV-lijsttrekker Sietse Fritsma woensdagavond aan op de verkiezingsavond van zijn partij in café De Haagse Kluis aan het Plein.Het ziet ernaar uit dat de PVV de tweede partij wordt in de Hofstad; de PvdA staat daar aan kop. ‘De PVV is binnen in Den Haag’, riep Fritsma tegen zijn juichende achterban. Hij sprak van een ‘doorbraak van jewelste’ die volgens hem wellicht nog nooit eerder is vertoond. De grootste partij, de PvdA, heeft volgens hem woensdag gewoon verloren. ‘Dus de echte winnaar is natuurlijk de PVV.’Kiezers die op de PVV hebben gestemd, hebben volgens Fritsma gekozen voor veiligheid, lastenverlichting, voor betere ouderenzorg en tegen de islamisering. ‘Je krijgt waar voor je stem’, zei Fritsma, die ook Tweede Kamerlid is.

‘PvdA wil ons buitensluiten’

Donderdag beginnen volgens hem de onderhandelingen over de vorming van een nieuw college. Daarbij is onder meer de vraag wat er overblijft van het PVV-voorstel om hoofddoekjes in alle gemeentelijke instellingen en verenigingen te verbieden. ‘Het is een belangrijke inzet. Misschien wel de belangrijkste. We zullen zien hoe ver we daarmee komen’, aldus Fritsma.‘Het is de tijd voor de PVV, de tijd om de islamisering tegen te gaan. Wij stoten nu door en lopen nergens voor weg’, stelde Fritsma. ‘Hier ligt het probleem bij de PvdA, die ons buiten wil sluiten. Die wil ervoor zorgen dat wij hier niks te vertellen hebben. Dat is natuurlijk een schandaal van de eerste orde. Als de PvdA dat doet, beloven wij ze keihard aan te gaan pakken. Wij gaan Den Haag veranderen. Hoe dan ook.’

» Uitslagen gemeenteraadsverkiezingen

Fritsma: ‘Ze kunnen niet om ons heen’
Fritsma: ‘PVV heeft iets te vieren’

 

Haagse CDA en VVD teleurgesteld

RTVWEST 03.03.2010  –  DEN HAAG – CDA-lijsttrekker Karsten Klein in de gemeente Den Haag is ‘heel teleurgesteld’ over de verkiezingsuitslag tot nu toe. In de hofstad lijkt zijn partij bijna gehalveerd van vijf zetels naar drie plekken in de raad.Maar volgens hem is ‘de grootste verliezer, de lokale democratie’. Daarbij stelde Klein dat het in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag te veel heeft gedraaid om ‘landelijke kopstukken’, zoals Geert Wilders van de PVV en Jeltje van Nieuwenhoven van de PvdA, in plaats van om lokale thema’s.’Het grootste verlies van deze verkiezingen is dat het niet om de onderwerpen is gegaan waarover het had moeten gaan’, aldus Klein. Volgens hem gaat het daarbij naast veiligheid ook om de hoogbouw in zijn stad en betaald parkeren.

VVD: teleurstellende avond

Ook de Haagse VVD-lijsttrekker Sander Dekker spreekt van ‘een teleurstellende avond’. Hij ziet een deel van de huidige tien zetels verdwijnen, maar stelt wel vast dat de VVD nog de derde partij in
Den Haag is.Dekker gaat er vanuit dat zijn partij flink wat verloren heeft aan de PVV. De PVV en D66 zijn de grote winnaars in Den Haag, die de felicitaties van Dekker ontvingen.

» Uitslagen gemeenteraadsverkiezingen 

Bekijk meer foto’s

Opkomst in Den Haag in 12 jaar niet zo hoog

RTVWEST 03.03.2010  –  DEN HAAG – De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag is sinds twaalf niet meer zo hoog geweest. Dat zegt burgemeester Van Aartsen. De opkomst in Den Haag was ruim vijftig procent.Vier jaar eerder had rond hetzelfde tijdstip slechts 40,8 procent gestemd. De opkomst was even na 19.00 uur al hoger dan in 2006. Toen toog uiteindelijk 47,7 procent van de Hagenaars naar het stemlokaal.Van Aartsen denkt dat de hoge opkomst zeker te maken heeft met de deelname van de PVV aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar ook met de grote opkomstcampagne. Bovendien heeft Den Haag het de kiezers op allerlei manieren makkelijk geprobeerd te maken, door bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden om te stemmen in de tram en zelfs midden in de nacht. 

Landelijke lijn gevolgd

Elders in de regio volgde het opkomstpercentage meestal de landelijke lijn. Leidschendam-Voorburg kwam woensdagavond als eerste met een uiteindelijk opkomstcijfer: 53 van de kiesgerechtigden kwam stemmenEen uitschieter al vroeg in de middag was Pijnacker-Nootdorp, met een opkomst van 50 procent. In 2006 was de definitieve opkomst 47,71 procent. De opkomst in de gemeente Midden-Delfland lag rond 15.00 uur op circa 28,6%. In het Westland had tot 16.00 uur ’s middags 32,13% van alle kiesgerechtigden gestemd. In Voorschoten lag de opkomst om 12.30 uur al rond de 30%. Rond 14.00 uur in Zoeterwoude lag de opkomst op 28,2%. 

Opkomst Zoetermeer nog laag Zoetermeer bleef achter bij de landelijke trend, met een percentage van 25,6% rond 16.00 uur. Vier jaar geleden was dat op deze tijd 27,2%. In 2006 gingen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen totaal 54,9% van alle stemgerechtigden naar de stembus in Zoetermeer.Stemmachines komen er dit keer niet aan te pas. De stemmen worden handmatig geteld, waardoor het tellen langer dan normaal duurt. 

» Meer gemeenteraadsverkiezingen

Van Aartsen blij met hoge opkomst
Burgemeester Van Aartsen over de hoge opkomst in Den Haag
De dag van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag en omgeving

BLOG:

Netherlands: PVV leading in Almere, wins in the Hague

Islam in Europe  

PVV Den Haag: PvdA aan zet

Quasi Mundo

maart 5, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , ,

7 reacties

 1. […] Gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010 – reacties Den Haag ‘PvdA grootst PVV tweede plaats’ […]

  Pingback door De Haagse Coalitie is in de maak « Debat in de Digitale Hofstad | maart 6, 2010

 2. […] Gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010 – reacties Den Haag ‘PvdA grootst PVV tweede plaats’ […]

  Pingback door Het nieuwe Haagse college is in aantocht « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | maart 7, 2010

 3. […] Gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010 – reacties Den Haag ‘PvdA grootst PVV tweede plaats’ 04.03.2010 […]

  Pingback door Haagse Coalitie PvdA, VVD en D66 ? – Het vertraagde Paasei is onderweg « Debat in de Digitale Hofstad | april 3, 2010

 4. […] Gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010 – reacties Den Haag ‘PvdA grootst PVV tweede plaats’ 04.03.2010 […]

  Pingback door Het vertraagde Paasei in het Haagse IJspaleis « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | april 3, 2010

 5. […] Gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010 – reacties Den Haag ‘PvdA grootst PVV tweede plaats’ […]

  Pingback door Raadsverkiezingen 3 maart 2010 – veel rechtse en centrumrechtse college’s. « Debat in de Digitale Hofstad | mei 9, 2010

 6. […] Gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010 – reacties Den Haag ‘PvdA grootst PVV tweede plaats’ […]

  Pingback door De Haagse College-onderhandelaren verdelen de buit « Debat in de Digitale Hofstad | mei 14, 2010

 7. […] Gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010 – reacties Den Haag ‘PvdA grootst PVV tweede plaats’ […]

  Pingback door De College-onderhandelaars verdelen de buit « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | mei 14, 2010


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: