Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010 – reacties Almere en Den Haag ‘PVV winnaar en verliezer’

De PVV is nu aan zet, zegt de politiek in Almere maar ook in Den Haag.

De partij van Wilders, die woensdag bij de raadsverkiezingen uit het niets de grootste werd met ruim 20 procent van de stemmen, moet het initiatief nemen bij de collegevorming.

Of er in Almere werkelijk een coalitie komt met de PVV, wordt echter door velen betwijfeld.

PvdA Den Haag zet in op links-liberaal  –  VK 04.03.2010 In Den Haag, waar de PVV woensdag eveneens vanuit het niets met 8 zetels de tweede partij van de stad werd, begint de lokale PvdA-leider Jeltje van Nieuwenhoven vandaag de ‘verkennende besprekingen met alle fractievoorzitters’. Eerder stelde zij een college met PvdA en PVV erg onwaarschijnlijk te achten, gezien de grote politieke verschillen tussen beide partijen.

PVV lijkt beducht voor SP-scenario  –  VK 03.04.2010 Onderzoekers van TNS Nipo zeiden maandag in de Volkskrant over de PVV: ‘De partij van Wilders, die de afgelopen weken vooral in het nieuws kwam vanwege de mislukte collegeonderhandelingen, zakt ver terug: van 31 naar 18 zetels.’

Vrijdag kwam een reactie van Geert Wilders. Het hoofddoekjesverbod voor gemeentelijke en gesubsidieerde instellingen ‘is voor ons een belangrijk punt, maar geen breekpunt’

Het was precies deze kwestie die in de collegeonderhandelingen in Almere en Den Haag een onneembare horde bleek. In Almere werd de PVV de grootste partij, en dus in eerste instantie leidend bij collegevorming; in Den Haag werd zij tweede achter de PvdA.

Waar de PvdA electoraal beloond werd door in de nationale politiek vast te houden aan het eerder ingenomen standpunt over vertrek uit Uruzgan, met de val van Balkenende IV tot gevolg, hield de PVV lokaal vast aan het hoofddoekjesverbod.

Maar de uitwerking was hier desastreus: de partij viel buiten de collegeonderhandelingen en ontevreden PVV-kiezers kregen de indruk dat hun partij geen verantwoordelijkheid wilde nemen, waardoor de massaal gegeven stem een weggegooide was.

Geen wonder dat Wilders vrijdag verklaarde: ‘Ik wil heel graag dat dat beeld verdwijnt, want het is echt niet waar. We willen besturen, landelijk maar ook in Almere. Ik heb maar één breekpunt genoemd: de AOW.’

Hoewel dus de PVV flink wat stemmen trok tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag en Almere kwamen ze niet aan de bak. 

Hoe zal het verlopen met de coalitiedeelname bij de 2e Kamerverkiezingen ? De SP trok in 2006 flink wat stemmen en behaalde  zelfs 25 zetels. Echter, ze werden toch buiten de Coalitie gehouden !!!!

…………….. en verder

‘Hoofddoekjesverbod is geen breekpunt’

Novum 10.04.2010 Volgens Geert Wilders is het hoofddoekjesverbod een belangrijk punt, maar geen breekpunt. Dit stelde de partijleider van de PVV naar aanleiding van de moeizame collegeonderhandelingen in Den Haag en Almere. Het lijkt nu volgens hem dat de PVV niet wil regeren en dat de partij haar bestuurlijke verantwoordelijkheid ontloopt door stug aan het hoofddoekjesverbod vast te houden.

“Ik wil heel graag dat dat beeld verdwijnt, want het is echt niet waar. We willen besturen, landelijk maar ook in Almere. Ik heb maar één breekpunt genoemd: de AOW,” aldus Wilders. In Den Haag en Almere zorgde de PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen voor een ware aardverschuiving door als respectievelijk als tweede en eerste partij te eindigen. In Den Haag staat de PVV inmiddels buitenspel, maar in Almere is de partij uitgenodigd voor een tweede ronde in de coalitiegesprekken.

Wilders zaait verwarring in ’PVV-steden’

Trouw 03.04.2010 Geert Wilders bestrijdt dat het hoofddoekjesverbod voor de PVV een breekpunt is tijdens coalitieonderhandelingen. Volgens Wilders is ten onrechte het beeld ontstaan dat de partij niet wil besturen en haar bestuurlijke verantwoordelijkheid ontloopt.

De PVV roept wel hard, maar durft het echte bestuurswerk niet aan   

Trouw 19.03.2010 Is de PVV bereid tot het dragen van bestuursverantwoordelijkheid? De collegeonderhandelingen in Den Haag en Almere laten zien wat iedereen al wist: nee dus.

‘PVV wil niet serieus in college’

Telegraaf 07.03.2010 GRONINGEN –  De PVV geeft met eisen als het hoofddoekjesverbod voor gemeentelijke instellingen aan niet serieus plaats te willen nemen in de colleges van Almere en Den Haag. Dat stelt hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) in een reactie op de uitlatingen van de PVV dat dit verbod een belangrijke inzet wordt bij de collegeonderhandelingen.

PVV eerste in Almere, tweede in Den Haag

VK 04.03.2010 De PVV is bij de gemeenteraadsverkiezingen in Almere de grootste partij…

PVV aan zet in Almere, PvdA in Den Haag

VK 04.03.2010 De PVV is nu aan zet, zegt de politiek in Almere. Of er in Almere werkelijk een coalitie komt met de PVV, wordt…

Wilders: Morgen heel Nederland

Telegraaf 03.03.2010 “Vandaag Almere en Den Haag, morgen heel Nederland!,” hield Wilders zijn aanhang voor.

PVV-aanhang wacht op Wilders

Telegraaf 03.03.2010 In café Get Down in Almere wachten tientallen mensen op Geert Wilders. De uitslagenavond van zijn partij, de PVV, vindt plaats in het café op vlakbij het

‘Dit is onze springplank naar het succes’

Parool 03.03.2010 ALMERE – ”Wat in Den Haag in Almere kan, kan in heel het land. Dit is springplank naar ons succes”, aldus Geert Wilders. Hij sprak woensdagavond bij de uitslagenavond van zijn partij in het café Get Down in Almere. Hij werd als een held …  

Tussenstand: PVV eerste partij in Almere, tweede in Den Haag

Parool 03.03.2010 Bij de tussenstanden in Almere gaat de PVV aan kop.

Wilders: PVV wordt de grootste partij van Nederland

Elsevier 03.03.2010 De eerste uitslagen vanuit Almere laten een ruime overwinning voor de PVV zien. In Den Haag staat de partij tweede…

BLOG: 

Netherlands: PVV leading in Almere, wins in the Hague

Islam in Europe

maart 5, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , ,

4 reacties


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: