Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Lokale politieke partijen claimen meer subsidie

Doordat landelijke partijen meer bekendheid genieten, zijn de kansen volgens de vereniging al ongelijk. Door de subsidie zouden de verschillen nog groter worden.

Veertien kandidaatraadsleden, onder wie Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam, hebben zich achter de VPPG geschaard. De vereniging is ontstaan vanuit de achtergrond van de Lokalo’s.

Piet van Authentiek boos en de politiek die niets deed tegen de vandalen die regelmatig de ruiten van zijn winkel insloegen. Zo boos, dat hij uiteindelijk de stap zette: hij stelde zich verkiesbaar voor een lokale lijst. Nu zit hij al jaren als betrokken politicus in de gemeenteraad. En hij is niet de enige ‘Lokalo’.

Piet bestaat niet, maar is een voorbeeld van een ‘Lokalo’, de plaatselijke politicus die iedere stoeptegel kent, authentiek boos is en in Nederland een opmars heeft gemaakt. Sinds 1994 behalen de onafhankelijke lokale partijen gezamenlijk tussen de 25 en 30 procent van de Nederlandse raadszetels. Daarmee blijven de lokale partijen het CDA voor, dat gemiddeld 23 procent scoort.

Zie: 22-10-2009 Kamerstuk 2009-2010, 31906, nr. 5, Tweede Kamer nr.       KST135811 Wijziging van de Wet subsidiëring politieke partijen met het oog op verlaging van de subsidies; Verslag

VPPG: lokale politieke partijen benadeeld

NRC 22.02. 2010 De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG) daagt de Staat der Nederlanden voor de rechter. De landelijke belangenvereniging beticht de Staat van het benadelen van lokale politieke partijen. Zij krijgen geen geld van de overheid voor bijvoorbeeld campagnevoeren, terwijl lokale afdelingen van landelijke partijen van subsidies voor Tweede Kamerpartijen profiteren.

Lokale partijen vinden verkiezingen niet eerlijk

22.02.2010 (Novum) – Een belangenbehartiger van lokale partijen heeft de Staat voor de rechter gesleept. De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG) stelt dat lokale partijen worden benadeeld omdat ze in tegenstelling tot plaatselijke afdelingen van landelijke partijen geen subsidie krijgen.

Lokale partijen dagvaarden staat | nu.nl

21.02.2010 ECHT – De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG) dagvaarden de Staat der Nederlanden.

Lokale partijen dagvaarden staat- Telegraaf

21.02.2010 De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG) dagvaarden de Staat der Nederlanden. De belangenvereniging voor lokale partijen stelt dat ze door het Rijk wordt achtergesteld omdat ze in tegenstelling tot landelijke politieke partijen geen geld krijgen op grond van de Wet subsidiëring politieke partijen.

Lokale partijen willen landelijk geld  AD

21.02.2020 De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG) dagvaarden de Staat der Nederlanden. De belangenvereniging voor lokale partijen stelt dat ze door het Rijk worden achtergesteld omdat ze in tegenstelling tot landelijke politieke partijen geen geld krijgen op grond van de Wet subsidiëring politieke partijen.

Lokale partijen dagvaarden staat – DePers.nl

21.02.2010  De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG) dagvaarden de Staat der Nederlanden. De belangenvereniging voor lokale partijen stelt dat ze door het Rijk worden achtergesteld omdat ze in tegenstelling tot landelijke politieke partijen geen geld krijgen op grond van de Wet subsidiëring politieke partijen.

zie ook:

Lokalo’s zijn voorbodes van nieuwe democratie

Trouw 08.02.2015  Als nationale politici telkens weer lokale en provinciale verkiezingen kapen, moeten ze niet vreemd opkijken als op enig moment het omgekeerde gebeurt. Van deze revolutie in het huis van Thorbecke, ons staatkundig bouwwerk dat al meer dan anderhalve eeuw meegaat, zijn we thans getuige. Ongeveer 150 lokale partijen in elf provincies hebben zich gebundeld om straks niet alleen in de provinciebesturen sterk te staan, maar ook in Den Haag.

  • Het kan niet anders of Thorbecke ligt te gniffelen in zijn graf

De Provinciale Staten die op 18 maart worden gekozen, kiezen twee maanden later de nieuwe Eerste Kamer, waar de 38ste zetel voor het kabinet op de tocht staat. Premier Rutte ontleent aan die omstandigheid de legitimatie om van deze verkiezingen, meer nog dan gewoonlijk, een nationale machtsstrijd te maken. Maar behalve in Buma, Wilders en Roemer krijgt hij een onverwachte nieuwe tegenstander in de verenigde lokalo’s. Ook een geduchte tegenstander, die nu serieus uit is op uitbreiding van macht en invloed.

Verwant nieuws;

Advertenties

februari 22, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: