Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Wouter Bos PvdA – Dossier de Wit

Hij verzaakt zijn plicht als het gaat om de bonussen en het beloningsbeleid van de ABN.

Namelijk: ”de variabele beloningen zijn weliswaar beperkt, maar de vaste beloningen zijn in sommige gevallen verdubbeld en niet meer marktconform”. Dat stelde Pauline van der Meer Mohr, voormalig hoofd personeelszaken bij ABN Amro, maandag voor de commissie-De Wit.

Volgens Bos klopt daar niks van. “De beloningen van bestuurders zijn met 65 procent verlaagd, meldde hij vorige week aan de Kamer”.

Bos gaf toe dat het aanpakken van excessen aan de top – zoals de PvdA-wens een belastingtarief van 60 procent in te voeren voor veelverdieners – symboolpolitiek is. ‘Het staat symbool voor de verantwoordelijkheden die niet werden genomen en de matiging die niet werd betracht.’

En vervolgens spreekt hij zich bezorgd uit over het Kapitalisme  en is hij sceptisch over de komst van de bonusbelasting.: „Maar er vindt wel een ondermijning van de menselijke waardigheid plaats door een voortdurende druk van commercialisering op de publieke sfeer, het stelselmatig appeleren aan de primaire behoeften van meer meer meer en nu nu nu”, zegt Bos.  Bos pleit daarom voor een „opvoeding tot burgerschap en een aan het algemeen belang dienstbare elite”.

Bos constateerde dat het kapitalisme de afgelopen jaren ontworteling heeft veroorzaakt, zelfs van morele overtuigingen. Sociaal-democraten hebben hier te weinig oog voor gehad. Onder invloed van ‘De Derde Weg’, de vernieuwingsbeweging binnen de sociaal-democratie die pleitte voor meer marktwerking, ondernemerschap en een einde aan het taboe op veel geld verdienen, heeft ook de PvdA in opeenvolgende Paarse kabinetten (PvdA, VVD, D66) beleid gemaakt dat het kapitalisme te ongebreideld zijn gang liet gaan.

Maar hoe moet het nou met die hebzucht?? Bekijk de video

Minister Bos: Ik heb geen fouten gemaakt

Elsevier 04.02.2010 Minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) voelt zich politiek verantwoordelijk voor de economische crisis. Tegelijkertijd kon hij echter niets doen aan doen.

Dat zei Bos vandaag voor de commissie-De Wit, die onderzoek doet naar het ontstaan van de economische crisis.

In het voorjaar van 2007 begon Bos te begrijpen wat er gebeurde op de Amerikaanse huizenmarkt, maar pas in het najaar kreeg hij door dat de problemen naar Nederland zouden kunnen overwaaien.  Dit is een opmerkelijke uitspraak, want in april 2008 zei Bos nog dat hij geen recessie in Nederland verwachtte. 

Bos haalt keihard uit naar Groenink

AD 04.02.2010 Minister Wouter Bos van Financiën heeft donderdag voor de commissie-De Wit keiharde kritiek geuit op de vroegere ABN-topman Rijkman Groenink. Die was er verantwoordelijk voor dat de ABN zich begin 2007, toen Bos minister werd, ,,al in de vernieling had gedraaid”.

Bos: ABN heeft zich zelf ‘vernieling ingedraaid’

NRC 04.02.2010 NIEUWS – De „mooie, sterke, grote bank bestond al niet meer toen de overnamestrijd losbarstte”, aldus minister Bos in zijn gesprek met de commissie-De Wit. (+liveblog)

Bij dit artikel

Minister Bos haalt keihard uit naar Rijkman Groenink

Elsevier 04.02.2010  Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) heeft donderdag voor de commissie-De Wit keiharde kritiek geuit op de oud-ABN AMRO-topman Rijkman Groenink …

minder marktwerking in de publieke sector

VK 26.01.2010 PvdA-leider Wouter Bos wil minder marktwerking in de publieke sector en meer overheidsbemoeienis in het private domein. ‘We sliepen in met een voorheen redelijk getemde vrije markt, maar werden wakker met een ontketend monster.

‘Geen salarisverhogingen ABN’

Telegraaf 26.01.2010 Minister Bos begrijpt helemaal niks van uitlatingen van het vroegere hoofd PZ bij ABN Amro dat de vaste salarissen bij de bank fors zijn gestegen.

‘Bos niet scherp bij beloningsbeleid ABN’

NRC 25.01.2010 Bij het vaststellen van het nieuwe beloningsbeleid van ABN Amro heeft minister Wouter Bos van Financiën zich geen scherp onderhandelaar getoond. De variabele beloningen zijn weliswaar beperkt, maar de vaste beloningen zijn in sommige gevallen verdubbeld en niet meer marktconform.

‘Bos niet scherp bij beloningsbeleid ABN’

Telegraaf 25.01.2010 Bij het vaststellen van het nieuwe beloningsbeleid van ABN Amro heeft minister Wouter Bos van Financiën zich geen scherp onderhandelaar getoond.

‘Bos niet scherp bij beloningsbeleid ABN’

AD 25.01.2010 Volgens Van der Meer Mohr zullen de hogere basissalarissen op termijn een ”enorme opdrijvende werking hebben” op de totale kosten van de bank. Dit komt doordat hierin ook pensioenregelingen betrokken zijn. ”Het lijkt mij dat de minister van Financiën zich geen scherp onderhandelaar heeft getoond.”

Bos: Modern kapitalisme ontwricht samenleving

Elsevier 25.01.2010  PvdA-leider Wouter Bos vindt dat het moderne kapitalisme uiteindelijk ontwrichtend werkt op de samenleving en de menselijke …

Hou toch op over hebzucht

Elsevier 25.01.2010 Volgende week maandag begint de parlementaire onderzoekscommissie naar de kredietcrisis. De vraag is of hier iets goeds uit gaat komen.

Bos: Kapitalisme ontwricht

Telegraaf 25.01.2010  Het moderne kapitalisme werkt uiteindelijk ontwrichtend op de samenleving en ondermijnt de menselijke waardigheid. Dat stelde PvdA-leider en minister van Financiën Wouter Bos maandagavond in de Den Uyllezing in Amsterdam.

 

Den Uyllezing Bos: bescherm publiek belang

NRC 25.01.2010 – De overheid zou de markt niet langer moeten proberen te temmen, maar goed afschermen, zodat de publieke belangen beter worden verdedigd. Dat zei PvdA-partijleider Wouter Bos in de jaarlijkse Den Uyllezing.

Zie:

Banken

Wat ging er mis bij de banken?

Blogg: 

Beloningsbeleid ABN: het is maar wie het uitlegt

januari 26, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , ,

10 reacties

 1. […] This post was mentioned on Twitter by PvdA Next, Politiek Next and Politiek Next, Politiek Next. Politiek Next said: B: Wouter Bos PvdA – Dossier de Wit « Debat in de Digitale Hofstad: Wouter Bos PvdA – Dossier de Wit. Hij ver… http://bit.ly/8fYewB #pvda […]

  Pingback door Tweets that mention Wouter Bos PvdA – Dossier de Wit « Debat in de Digitale Hofstad -- Topsy.com | januari 26, 2010

 2. […] de Wit – Wim Kok PvdA Hadden we het al eens eerder over PvdA’er Wouter Bos, dan is het nu Wim Kok van de PvdA die onder het vergrootglas […]

  Pingback door Commissie de Wit – Wim Kok PvdA « Debat in de Digitale Hofstad | januari 31, 2010

 3. […] digitale Hofstad filosofeert over beloningsstelsels en de invloed daarvan op normen en waarden. Die bonussen zijn […]

  Pingback door Meer ABN-AMRO « Het gevaar komt niet van buiten | februari 10, 2010

 4. […] Wouter Bos PvdA – Dossier de Wit […]

  Pingback door Commissie de Wit – vervolg onderzoek financiële crisis « Debat in de Digitale Hofstad | april 25, 2010

 5. […] Zie ook: Wouter Bos PvdA – Dossier de Wit […]

  Pingback door Commissie de Wit – vervolg onderzoek financiële crisis – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | mei 10, 2010

 6. […] Zie ook: Wouter Bos PvdA – Dossier de Wit […]

  Pingback door Commissie de Wit – De onderste steen boven « Debat in de Digitale Hofstad | april 11, 2012

 7. […] Zie ook: Wouter Bos PvdA – Dossier de Wit […]

  Pingback door Kredietcrisis – Kritiek aanpak onderzoek commissie De Wit « Debat in de Digitale Hofstad | juni 26, 2012

 8. […] Zie ook: Wouter Bos PvdA – Dossier de Wit […]

  Pingback door Kredietcrisis – De nasleep « Debat in de Digitale Hofstad | februari 3, 2013

 9. […] Zie ook: Wouter Bos PvdA – Dossier de Wit […]

  Pingback door Kredietcrisis – De nasleep met SNS Reaal en verder – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | december 17, 2013

 10. […] Zie ook: Wouter Bos PvdA – Dossier de Wit […]

  Pingback door Kredietcrisis – De nasleep met SNS Reaal en verder – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 27, 2014


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: