Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4

De eerste dag van de Rechtzaak van de Eeuw zit er op.

„Van al onze verworvenheden is vrijheid het meest dierbaar en het meest kwetsbaar.”  Met die woorden begon Geert Wilders woensdagmiddag zijn enkele minuten durende Betoog tegen de rechtbank in Amsterdam.  

Wilders erkende dat zijn woorden soms hard zijn, maar niet ‘onbesuisd’. ‘Ik heb niets tegen moslims. Ik heb iets tegen de islam, omdat die haaks op vrijheid staat.’ Dit zei Wilders aan het eind van de eerste dag van de rechtszaak die tegen hem wordt gevoerd door het Openbaar Ministerie.

Wilders wordt door het OM aangeklaagd in opdracht van het gerechtshof in Amsterdam. Wilders zou met uitspraken in de media en met zijn anti-Koranfilm Fitna moslims hebben beledigd en gediscrimineerd. Ook zou hij ermee haat hebben gezaaid.

Bram Moszkowicz vindt  de rechtbank in Amsterdam niet bevoegd om het proces tegen Wilders te voeren. Wilders werkt en woont in Den Haag. Daarom zou de zaak door de rechtbank in Den Haag moeten worden behandeld, meent Moszkowicz.

De verdachte uitingen zijn in de visie van de advocaat ook nog eens, in ieder geval gedeeltelijk, in de regio Den Haag gedaan en verder in media die in het hele land verschijnen. „Wat is de aanknoping met Amsterdam?“

Het OM vindt zichzelf en de rechtbank in Amsterdam wel degelijk bevoegd om Wilders respectievelijk te vervolgen en te berechten voor het beledigen en discrimineren van moslims en het zaaien van haat, reageerde officier van justitie Birgit van Roessel.

 

De uitlatingen van de PVV-voorman hebben hun uitwerking in heel Nederland gehad, dus ook in Amsterdam. Daarom is het OM bevoegd om Wilders te vervolgen en de rechtbank in Amsterdam om deze zaak te behandelen, concludeerde de aanklaagster. „Bovendien hebben er Amsterdammers aangifte tegen Wilders gedaan.”

 

Zo hebben Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz Mohammed Bouyeri en enkele ayatollahs opgeroepen als getuigen. Het Openbaar Ministerie (OM) is echter tegen een verhoor van ‘ervaringsgetuige’ Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh.

Rechter wijst twee bezwaren van Wilders tegen dagvaarding van de hand

Lees hier de uitspraak van de rechtbank op het bezwaar van de advocaat van Wilders, mr. Bram Moszkowicz. En hier hoe Wilders zijn eerste zitting ervoer in een naar zijn zeggen ijskoud zaaltje. Journalisten mochten bij deze besloten procedure niet op de gang wachten. Ze werden zelfs uit het gebouw van de rechtbank geweerd. Lees hier een bericht.

De Strafzaak tegen Geert Wilders  gaat op 3 februari verder. Dan beslist de Rechtbank of het OM ontvankelijk is en welke getuigen mogen worden opgeroepen.

Overigens wordt binnen de PVV-fractie nogal eens neerbuigend gedaan over haar achterban. Dit blijkt uit de nieuwste aflevering van de dagboeken van HP/De Tijd-journaliste Karen Geurtsen, die vier maanden undercover was bij de partij van Wilders. Diezelfde achterban dus die ook rijkelijk aanwezig was bij de demonstratie.

Daar worden we nogal duidelijk op gewezen tijdens deze reportage van Powned verslaggever Rutger Castricum. Rest me nog u even te wijzen op het comment van het jaar van Fishbowl.

 Wilders vertrouwt op vrijspraak Video

Terugblik:  Geert Wilders PVV – Crime of the Century ? deel 3

Arabiste: de waarheid over islam bestaat niet

Dossier  Het proces tegen Wilders

Niet voor bange mensen

Trouw 23.01.2010 Deze week stond Geert Wilders voor het gerecht, onder meer omdat hij de Koran vergeleek met ’Mein Kampf’ van Adolf Hitler – het enige boek dat hier bij wet verboden is

Vrijdag: reclame voor Wilders  22.01.2010

Wilders toont goede wil  22.01.2010

Het recht moet zijn loop hebben, Wilders staat niet boven de wet

Trouw 22.01.2010  Wilders zei op de eerste dag van de rechtszaak tegen hem dat het niet alleen het recht maar ook de plicht van vrije mensen is zich uit te spreken tegen elke ideologie die de vrijheid bedreigt.

Frits Abrahams

Proces van de eeuw (1)

NRC 21.01.2010  Geert Wilders gedroeg zich in de rechtszaal braaf, dat moet gezegd

Proces-Wilders gericht tegen de vrijheid

VK 21.01.2010 Haatzaaien is de kern van het politieke bedrijf. Een veroordeling op die grond zou een ontoelaatbare inperking van de politieke vrijheid zijn, aldus Meindert Fennema.

 

Wilders: De waarheid mag gezegd

Trouw 21.01.2010  Om zijn islamuitspraken te legitimeren wil Geert Wilders opmerkelijke getuigen oproepen in zijn rechtszaak. Ayatollahs, arabisten en imams.

 

Extreem-rechts demonstreert voor Wilders

VK 21.01.2010  Woensdagochtend gaf Heitmann – net als circa driehonderd andere demonstranten – gehoor aan Geert Wilders’ oproep te komen demonstreren voor de rechtbank in Amsterdam. ‘Je moet in dit land kunnen zeggen wat je vindt’, licht Heitmann telefonisch toe. ‘Wilders is voor ons heel belangrijk.’

Sinds de oprichting van de PVV probeert Wilders extreem-rechts uit zijn buurt te houden. Dat hij daar niet zonder meer in slaagt, toont de anti-fascistische onderzoeksgroep Kafka aan.

‘Ook eis tot vrijspraak tegen Wilders is een mogelijkheid’

NRC 20.01.2010 Het OM stelt dat ook een eis tot vrijspraak tegen Wilders tot de mogelijkheden behoort.

Wilders vindt rechtbank Amsterdam onbevoegd

Rechtszaak Wilders verder op 3 februari  

NRC 20.01.2010  NIEUWS – De rechtszaak tegen Geert Wilders gaat op 3 februari verder. De rechter beslist dan of het Openbaar Ministerie ontvankelijk is en welke getuigen mogen worden opgeroepen.

Bij dit artikel

Wilders vertrouwt op vrijspraak

AD 20.01.2010  AMSTERDAM – PVV-leider Geert Wilders ,,hoopt en vertrouwt” erop dat hij wordt vrijgesproken door de rechtbank. Dit zei hij woensdag na afloop van de regiezitting bij de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank in Amsterdam beslist op 3 februari …

 

Rechtszaak tegen Wilders gaat op 3 februari verder

‘OM is niet-ontvankelijk’

SLIDESHOW Het Openbaar Ministerie (OM) heeft niet het recht om PVV-leider Geert Wilders te vervolgen, zegt de advocaat van Wilders, Bram Moszkowicz.

Zie ook:

Demonstranten steunen Geert Wilders bij start proces

Elsevier 20.01.2010  De rechtbank in Amsterdam is niet bevoegd om het proces tegen PVV-leider Geert Wilders te voeren, stelt de advocaat…

Mijn uitspraken zijn hard, maar niet onbesuisd’

Elsevier 20.01.2010  Het proces tegen Geert Wilders is uitgesteld tot 3 februari. De PVV-leider heeft woensdagmiddag zelf het woord genomen op de eerste…

OM: Onderzoeksrechter moet Wilders verhoren

Elsevier 20.01.2010  Het Openbaar Ministerie wil dat PVV-leider Geert Wilders uitgebreid wordt gehoord door de rechter-commissaris, om een …

Eerste uitkomst proces Wilders: kleine overwinning OM    
OM gaat wellicht vrijspraak eisen tegen Wilders    

Wilders vertrouwt op vrijspraak

Parool 20.01.2010  AMSTERDAM – PVV-leider Geert Wilders ”hoopt en vertrouwt” erop dat hij wordt vrijgesproken door de rechtbank. Dit zei hij woensdag na afloop van de regiezitting bij de rechtbank in Amsterdam. Wilders sprak van een ”indrukwekkende dag”. Hij …  

‘Onze vrijheid wordt bedreigd’

Trouw 20.01.2010 Het OM wil Wilders uitgebreid buiten de rechtzaal horen. Wilders wil zich adequaat kunnen verdedigen. Op 3 februari gaat het proces verder en beslist de rechtbank over de verzoeken.

 

Wilders vertrouwt op vrijspraak

Telegraaf 20.01.2010  PVV-leider Geert Wilders „hoopt en vertrouwt” erop dat hij wordt vrijgesproken door de rechtbank. Dit zei hij woensdag na afloop van de regiezitting bij de rechtbank in Amsterdam.

 

Wilders: het gaat om de waarheid

VK 20.01.2010  Het gaat niet alleen om vrijheid van meningsuiting, maar ook om waarheidsvinding. Dat heeft Geert Wilders woensdag gezegd tegen de rechtbank in Amsterdam,

·                          OM wil proces Wilders schorsen

·                          Wilders voor rechter in Amsterdam

 

‘Prijs voor vrijheid is waakzaamheid’
Telegraaf 20.01.2010  Hij drong er met klem bij zijn rechters op aan hem de ruimte te geven zich adequaat te verdedigen, onder meer door het horen van een aantal deskundigen en getuigen.  

Blogs: 

Het Proces Wilders – Weest waakzaam!

Q’s kijk op het Nieuws

Strafzaak Wilders gaat lang duren, PVV leider erg gespannen

zeernuttig nieuws

Op z’n Afrikaans.

Kwartoverrosé

Rechtbank onbevoegd inzake Wilders?!

de Blije Blogger!

OM vraagt vrijspraak Geert Wilders?

Barto’s Blog

januari 21, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , ,

23 reacties

 1. […] Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Geert Wilders en de PVV – Nieuw Rechts Radicaal « Debat in de Digitale Hofstad | januari 28, 2010

 2. […] Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Aangeefster Geert Wilders PVV gehackt en bedreigd « Debat in de Digitale Hofstad | februari 1, 2010

 3. […] Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – The return of Fitna – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 6, 2010

 4. […] Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Geert Wilders laat zich ”suggestief en misleidend” uit over de Koran – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | april 23, 2010

 5. […] Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV genomineerd met de Sacharovprijs « Debat in de Digitale Hofstad | juli 7, 2010

 6. […] Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door The Geert Wilders International Freedom Alliance. « Debat in de Digitale Hofstad | juli 15, 2010

 7. […] Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – Werpt het juk van u af “bevrijd u van de islam” « Debat in de Digitale Hofstad | juli 19, 2010

 8. […] Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Geert Wilders laat zich ”suggestief en misleidend” uit over de Koran – deel 3 « Debat in de Digitale Hofstad | september 9, 2010

 9. […] Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Geert Wilders laat zich ”suggestief en misleidend” uit over de Koran – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 16, 2010

 10. […] Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Geert Wilders laat zich ”suggestief en misleidend” uit over de Koran – deel 5 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 23, 2010

 11. […] Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV – vervolg rechtzaak van de eeuw ! « Debat in de Digitale Hofstad | februari 4, 2011

 12. […] Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV in tabel met Adolf Hitler « Debat in de Digitale Hofstad | april 25, 2011

 13. […] Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV zit in fase 2 van het fascisme « Debat in de Digitale Hofstad | januari 8, 2012

 14. […] Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV Rechtzaak van de eeuw – afwijzing cassatie definitief « Debat in de Digitale Hofstad | januari 27, 2014

 15. […] Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV rommelt met Euro’s van het haatzaaiproces « Debat in de Digitale Hofstad | december 27, 2014

 16. […] Zie ook: Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Rechtzaak Geert Wilders PVV – Minder, minder minder – deel 2 « Debat in de Digitale Hofstad | november 26, 2015

 17. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Rechtzaak Geert Wilders PVV – Minder, minder, minder – deel 4 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 18, 2016

 18. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Uitspraak rechtzaak Geert Wilders PVV – Minder, minder, minder Marokkanen | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | december 10, 2016

 19. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Uitspraak rechtzaak Geert Wilders PVV – Minder, minder, minder – deel 7 « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 26, 2017

 20. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Uitspraak rechtzaak Geert Wilders PVV – Minder, minder, minder – deel 9 « Debat in de Digitale Hofstad | november 9, 2017

 21. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Geert Wilders PVV Haatzaaiend op weg naar 21.03.2018 « Debat in de Digitale Hofstad | maart 17, 2018

 22. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Haagse Islam Democraten doen aangifte tegen Geert Wilders PVV | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | maart 17, 2018

 23. […] zie ook: Geert Wilders PVV – Crime of the Century – deel 4 […]

  Pingback door Haagse Islam Democraten doen aangifte tegen Haatzaaier Geert Wilders PVV | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | maart 17, 2018


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: