Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Partijvergoedingen verplicht openbaar

GroenLinks eiste onlangs dat partijvergoedingen openbaar moesten zijn. En onze Femke Halsema heeft uiteindelijk haar zin gekregen.

De PVV is fel tegen het openbaar maken van namen van mensen die de partij geld schenken. Tweede Kamerlid Hero Brinkman (PVV): „Of Truus van drie hoog achter ons vijfduizend euro wil schenken, gaat u geen bal aan.” Afgelopen dinsdag zei hij in een Kamerdebat dat hij vermoedt dat mensen niet bekend willen staan als PVV-donateur, omdat de partij door sommigen als „extreem-rechts” en „fascistisch” wordt aangeduid. 

Giften politieke partijen openbaar

RO 23.09.2015 Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft vandaag de overzichten van giften die politieke partijen over het jaar 2014 bij hem hebben aangeleverd openbaar gemaakt. Lees meer

Oud-directeur ING grote geldschieter PvdA

Elsevier 14.12.09   Oud-directeur van ING Direct, Hans Verkoren, is de grootste geldschieter van de PvdA. Hij stortte de afgelopen jaren in totaal 10.000 euro in de partijkas. Dat schrijft de website Dagelijkse Standaard maandag op basis van jaarverslagen van de PvdA van de afgelopen jaren.

Internetbank
Verkoren was tot zijn pensionering in 2006 de baas van de internetbank van ING. Hij maakte in 2004 4.000 euro over op de rekening van de PvdA en in 2006, het jaar van de verkieizingen, stortte hij nog eens 6.000 euro. Verkoren mocht vervolgens in 2007 met de Eerste Kamerleden van de PvdA in een besloten bijeenkomst vergaderen over de maatregelen die gewenst zijn om de financiële sector in Nederland in stand te houden.

Staatssteun
De overheid leende ING in oktober 2008 tien miljard euro. In januari nam minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) tachtig procent over van de slechte Amerikaanse hypotheken van ING.

CDA krijgt veruit de meeste donaties Trouw 11.12.09

Ook politieke stroming krijgt subsidie

Telegraaf 26.11.09  DEN HAAG –  Politieke bewegingen zonder leden, zoals de PVV van Geert Wilders, moeten straks net als politieke partijen subsidie van de overheid kunnen krijgen. Maar bij de verdeling van het geld blijft het aantal leden wel een rol spelen.

Partij krijgt meer subsidie dan beweging

Trouw 26.11.09 Politieke bewegingen zonder leden, zoals de PVV van Geert Wilders, moeten straks net als politieke partijen subsidie van de overheid kunnen krijgen. Maar bij de verdeling van het geld blijft het aantal leden wel een rol spelen.

Ter Horst: partijen moeten grotere giften openbaar maken

NRC 26.11.09  Den Haag, 26 nov. Politieke partijen moeten giften vanaf 750 euro registeren en giften vanaf 4.537,80 euro openbaar moeten maken. Dat staat in het wetsvoorstel van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) om de financiering van politieke partijen transparanter te maken.

PVV houdt vast aan anonieme gift

Volkskrant 26.11.09 De PVV wil geen inzicht geven in de herkomst van giften en overweegt daarom overheidssubsidie te weigeren. Een nieuw financieringssysteem dat het kabinet voorstelt is volgens PVV-Kamerlid Brinkman niet meer dan een poging de PVV te ‘beknotten’.

Advertenties

november 27, 2009 - Posted by | 1e kamer, 2e kamer, politiek | , , , , , , , , , , , , , , , ,

1 reactie »

  1. […] ook: Partijvergoedingen verplicht openbaar   Waarom de financieringswet politieke partijen anti-PVV zou […]

    Pingback door Geert Wilders en de Anti-PVV-wet « Debat in de Digitale Hofstad | januari 26, 2012 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: