Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Gemeenteraadsverkiezingen 18.11.09 – PvdA en TONL bij Fusiegemeente Zuidplas (Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle en Moordrecht)

VVD de grootste partij in Zuidplas

RTVWEST 18.11.09 ZUIDPLAS – De VVD is woensdag de grootste partij geworden bij de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen in Zuidplas. De partij heeft zes zetels gehaald.

De zetels in Zuidplas worden verder als volgt verdeeld: CDA:5, PvdA:3, SGP:3, CU:3, D66:2, Gemeentebelangen Zuidplas:2, TON:2, SP:1.

De opkomst in de nieuwe fusiegemeente was 49,3 procent en daarmee flink lager dan vier jaar geleden. In de drie gemeenten die per 1 januari onder Zuidplas vallen, was de opkomst toen in totaal 62 procent. Het gaat om Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht en Zevenhuizen/Moerkapelle. Burgemeester Bonthuis denkt dat de lagere opkomst een gevolg is van de gemeentelijke herindeling. Uit onderzoek zou blijken dat burgers na een herindeling minder vertrouwen hebben in de plaatselijke politiek. De opkomst kan daardoor 10 procent lager zijn.

Verdonk

Zuidplas is de eerste gemeente waar Trots op Nederland (TON) van Rita Verdonk meedoet. Verdonk hoorde de verkiezingsuitslag woensdagavond in het raadhuis van Nieuwerkerk aan den IJssel. De politica jubelde ,,We zijn binnen”, terwijl ze arm in arm stond met de plaatselijke lijsttrekker Ferry van Wijnen. Ze was wel erg teleurgesteld over de lage opkomst.

Stiekem stemmen op Verdonks TON

 Volkskrant 18.11.09  Ferry van Wijnen, lijsttrekker van TON bij de gemeenteraadsverkiezingen in Zuidplas, moet Rita Verdonk weer op de kaart te zetten.

Morgen lakmoesproef voor Verdonk in Zuidplas

AD 17.11.09   DEN HAAG – De vervroegde raadsverkiezingen in de nieuwe gemeente Zuidplas wordt de lakmoesproef voor politica Rita Verdonk. Het is de eerste en enige gemeente waarin haar Trots op Nederland (TON) morgen meedoet aan de lokale verkiezingen.

Lees ook: Verdonk verdwijnt uit Tweede Kamer 

Lees ook: Verdonk: over 5 jaar hier allemaal met hoofddoekje 

Lees ook: Al twee ‘zetels’ voor TON 

Lakmoesproef voor Verdonk in Zuidplas

RTVWEST 17.11.09 ZUIDPLAS – De vervroegde raadsverkiezingen in de nieuwe gemeente Zuidplas wordt de lakmoesproef voor Rita Verdonk. Het is de eerste en enige gemeente waarin haar Trots op Nederland (TON) woensdag meedoet aan de lokale verkiezingen.

Verdonk is zelf erg benieuwd hoe het zal gaan, maar ze is vol vertrouwen, zei ze dinsdag. Maandenlang is Verdonk, die in het najaar van 2007 uit de VVD-fractie werd gezet, bezig geweest met de kandidatenlijst in Zuidplas. Tien burgers staan er nu op, die volgens de politica tot nu toe nog niets met politiek te maken hadden.

Afgelopen weekend voerde Verdonk campagne in de plaatsen die in Zuidplas opgaan: Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle. Circa honderd vrijwilligers van TON uit het hele land hielpen om te folderen.

‘Meer dan twee’

Verdonk wil nog niet kwijt in hoeveel gemeenten ze in 2010 mee gaat doen met de lokale verkiezingen. ‘Meer dan twee’ is haar standaardantwoord. Daarmee verwijst ze naar de slechts twee gemeenten waar de PVV van Geert Wilders volgend jaar meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen: Den Haag en Almere.

Stembus in Zuidplas om 7.30 uur open

RTVWest – ZUIDPLAS – De stembussen in Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle en Moordrecht gaan woensdag om 7.30 uur open.

Bij de lokale gemeenteraadsverkiezingen in de toekomstige fusiegemeente Zuidplas spelen verschillende thema’s. Zo maken veel inwoners zich zorgen over hangjeugd. Ze vinden dat een deel van de jongeren te veel herrie maakt en vuil achterlaat, zoals kapotte drankflesjes. Anderen willen juist dat er meer plek komt voor de jongeren om te hangen met hun vrienden.

Volgens sommige jongeren zelf is er sprake van een langlopende ruzie tussen een kleine groep jongeren en de politie. Die groep jongeren zou juist veel voor problemen zorgen in de weekeinden.

Metro in Nieuwerkerk

Een ander veel besproken thema is dat van de mogelijke komst van de metro tot in Nieuwerkerk aan den IJssel. Sommige mensen vinden dat goed voor de bereikbaarheid, maar veel anderen zijn bang voor nieuwe overlast en criminaliteit.

Het groene karakter van de dorpen en de toekomst van de Eendragtspolder houdt ook veel mensen bezig. Inwoners van de verschillende kernen kunnen hun stem uitbrengen tot 21.00 uur ’s avonds.

Laatste debat voor verkiezingen Zuidplas

RTVWest 16.11.09 ZUIDPLAS – De kandidaten voor de gemeenteraad van Zuidplas kruisen maandagavond nog één keer de degens met elkaar. In het gemeentehuis van Nieuwerkerk aan den IJssel wordt een groot verkiezingsdebat gehouden.

Er wordt geen winnaar uitgeroepen. Wel wordt er druk gediscussieerd over onder meer werkgelegenheid, ouder worden, veiligheid en samenleven.

Woensdag zijn er verkiezingen in Nieuwerkerk, Zevenhuizen-Moerkapelle en Moordrecht. Vanaf 1 januari vormen ze dan samen de nieuwe gemeente Zuidplas.

Prominente politici voeren campagne in Zuidplas

RTVWEST 15.11.09 – REGIO – De verkiezingskoorts loopt flink op in de toekomstige gemeente Zuidplas. Veel Kamerleden en ministers waren de afgelopen weken te gast in de dorpen.

Zuidplas is de eerste gemeente waar Trots Op Nederland meedoet. De lokale afdeling rekent op 3 zetels. De gemeente gaat 1 januari van start en daarom zijn er komende woensdag al verkiezingen. De fusiegemeente bestaat uit Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle en Moordrecht. 

Zaterdag was er in winkelcentrum Reigerhof een grote verkiezingsmarkt waar bijna alle partijen vertegenwoordigd waren. Van de PvdA waren ook staatssecretaris Albayrak (foto) en minister Plasterk op bezoek. 

De onderwijsminister bleek moeite te hebben om de vier kernen van de fusiegemeente op te sommen. In een interview met Omroep West sprak hij van ‘Moergestel’ in plaats van Moordrecht of Moerkapelle. Plasterk kreeg daarop hulp bij het interview van de lokale lijsttrekker Karin Slooters, die hem souffleerde.

november 15, 2009 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , ,

2 reacties

  1. […] de vervroegde verkiezingen 18.11.2009 vond de Vuurdoop plaats. Aldaar scoorde ze met de Zuidplas, haar eerste gemeente. Aldaar behaalde ze 2 zetels via […]

    Pingback door Gemeenteraadsverkiezingen 2010 – ToNL Den Haag start campagne « Debat in de Digitale Hofstad | januari 10, 2010

  2. […] Gemeenteraadsverkiezingen 18.11.09 – PvdA en TONL bij Fusiegemeente Zuidplas (Nieuwerkerk aan den … […]

    Pingback door Rita Verdonk TON trekt de stekker eruit. « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 21, 2011


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: