Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Islam Democraten tegen ‘Symboolpolitiek’ VVD, Afschaffen gescheiden zwemmen Den Haag

De Haagse VVD is voor het afschaffen van het gescheiden zwemmen.  Hoewel het elders in Nederland toch ook anders kan !!???

Moslimvrouwen in burkini willen mannen weren

Elsevier 11.12.09 Een groep moslimvrouwen in Amsterdam Zuid wil mannen uit het zwembad weren als zij aan het zwemmen zijn.De vrouwen dragen burkini’s, zwempakken die het hele lichaam bedekken. Ondanks die burkini eisen ze toch dat mannen vertrekken. Dat meldt de Amsterdamse stadszender AT5.  De directie van het Zuiderbad is niet voornemens aan de eisen van de vrouwen te voldoen.  

De burkini zorgde vorig jaar voor ophef doordat een vrouw in het bedekkende zwempak in Zwolle uit een zwembad was gezet omdat verschillende andere zwemmers hadden geklaagd. De gemeente Zwolle besloot later dat burkini’s niet geweigerd mogen worden in zwembaden in de stad.

Een wethouder in Den Haag maakte in november een einde aan gescheiden zwemmen in de stad. Hij vindt dat speciale vrouwenuurtjes de integratie niet ten goede komen.

Liever niet met een man in het bad

Volkskrant  27.11.09 In Utrecht is het vrouwenzwemmen weer begonnen. ‘Als deze faciliteiten voor vrouwen er niet zouden zijn, konden we niet gaan sporten.’

Eigen strand voor moslima’s in Zandvoort

27.11.09 Volkskrant De gemeenteraad van Zandvoort heeft gemengd, maar niet geheel en al afwijzend gereageerd op het plan van het Tweede Kamerlid Lina Elajadi om een klein gedeelte van het strand voortaan te reserveren voor moslima’s.

De Haagse situatie:

Vrouwenzwemmen steen des aanstoots in Den Haag

Volkskrant 26.11.09 DEN HAAG – ‘Heel erg kleinzielig’, noemt de PvdA, de grootste fractie in de Haagse gemeenteraad, het initiatief van haar coalitiepartner VVD om met ingang van 2010 het gescheiden zwemmen in Den Haag onmogelijk te maken.

Den Haag wil af van gescheiden zwemmen

AD 20.11.09  DEN HAAG – Volgens Omroep West lijkt het erop dat een meerderheid van de Haagse gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders steunt om het gescheiden zwemmen per 1 januari af te schaffen.

zie ook:

Lees ook: Boerkini in zwembad mag niet 

Lees ook: Vrouwen willen apart zwemmen 
 

Afschaffen gescheiden zwemmen zo goed als zeker

RTVWEST 20.11.09  –  DEN HAAG – Waarschijnlijk steunt een nipte meerderheid van de Haagse gemeenteraad het besluit van burgemeester en wethouders om het gescheiden zwemmen per 1 januari af te schaffen.

Collegepartij PvdA wilde de mogelijkheid van gescheiden zwemuren juist laten bestaan. Door een motie eindigde de stemming over de afschaffing in een gelijke stand van 22 tegen 22 stemmen. 

Dit ‘gelijkspel’ was mogelijk door de afwezigheid van een D66-raadslid. Omdat D66 het voorstel steunt, zal bij de herstemming een meerderheid in de raad voor de afschaffing zijn.

Integratie

Het college wil geen gescheiden zwemuren meer omdat deze niet zouden bijdragen aan de integratie van vrouwen. Volgens de tegenstanders zorgt een gescheiden uur er juist voor dat vrouwen die anders niet zouden sporten, daardoor wel gaan.

Gerelateerde berichten

Steun voor afschaffen gescheiden zwemmen

RTVWEST 19.11.09  –  DEN HAAG – Het lijkt erop dat een nipte meerderheid van de Haagse gemeenteraad het college van B&W steunt om het gescheiden zwemmen per 1 januari af te schaffen.

Collegepartij PvdA wilde de mogelijkheid van gescheiden uren juist laten bestaan. Maar een motie hierover eindigde in een gelijkstand van 22 tegen 22 door de afwezigheid van een D66-raadslid. Omdat D66 het college steunt zal bij de herstemming een meerderheid zijn voor de afschaffing. 

Integratie
Het college wil geen gescheiden zwemuren meer omdat deze niet zouden bijdragen aan de integratie van vrouwen. Volgens de tegenstanders zorgt een gescheiden uur er juist voor dat vrouwen die anders niet zouden sporten, daardoor wel gaan.

Afschaffen gescheiden zwemmen nog niet zeker

RTVWEST 18.11.09  –  DEN HAAG – Het interpellatiedebat over het afschaffen van het gescheiden zwemmen zal donderdag spannend worden, zegt Boudewijn Revis van de Haagse VVD in het TV West-programma Westweek.

De PvdA in heeft dit debat aangevraagd. Om alvast te peilen hoe het debat zal verlopen heeft de VVD alvast stemmen geteld, de stand is nu 22 tegen 22. 

De VVD in Den Haag wil graag het gescheiden zwemmen van mannen en vrouwen in zwembad de Houtzagerij afschaffen om de integratie te bevorderen.

Haagse moslims moeten samen het bad in

Trouw 17.11.09 De gemeente Den Haag schaft de gescheiden zwemuren voor mannen en vrouwen af. Handelt de VVD uit angst voor de PVV?

Haagse moslims moeten samen het bad in 17.11.09 Trouw

Islam Democraten hekelt besluit afschaffen apart zwemmen

RTVWEST  12 november 09 DEN HAAG – De Islam Democraten in de Haagse gemeenteraad hekelen het besluit van de gemeente om gescheiden zwemmen af te schaffen.

Het college van burgemeester en wethouders vindt dat mensen elkaar moeten ontmoeten tijdens sport, ook mannen en vrouwen. 

‘Symboolpolitiek’

Maar de voorstanders van gescheiden zwemmen, waarvan vooral moslima’s gebruik maken, noemen de afschaffing symboolpolitiek. De grootste oppositiepartij in de Haagse gemeenteraad, het CDA, is wel vóór afschaffing van gescheiden zwemmen. Van deze partij mag gelijk ook het naturisten-uurtje verdwijnen.

 Veel ophef over afschaffen gescheiden zwemmen

Gerelateerde berichten

Den Haag stopt met gescheiden zwemmen

AD 11.11.09  De gemeente Den Haag schrapt met ingang van 1 januari de mogelijkheid voor mannen en vrouwen om gescheiden te zwemmen. Publieke voorzieningen moeten algemeen toegankelijk zijn, liet wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport VVD) woensdag weten.

Niet meer gescheiden zwemmen
11 nov 2009  Telegraaf  De gemeente Den Haag schrapt met ingang van 1 januari de mogelijkheid voor mannen en vrouwen om gescheiden te zwemmen. 

november 14, 2009 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , ,

6 reacties

 1. Eigelijk wel een beetje vreemd !!

  Het lijkt zelfs een beetje tegenstrijding en getuige van ongelijke behandeling vanuit de zelfde koker van de Haagse Gemeente.

  Pink Lady CAB
  Wat bieden jullie vrouwen?
  Normale taxiritten, maar met de garantie van een vrouwelijke chauffeur, die bij het brengadres wacht tot ze binnen zijn.”

  Wat voor vrouwen rijden jullie?
  Jonge meisjes die gaan stappen en van hun ouders ’s nachts niet alleen over straat mogen, vrouwen die vanuit geloofsovertuiging niet door een man mogen worden vervoerd, dames die iets vervelend hebben meegemaakt en vrouwen die het gewoon gezellig vinden.”

  Mogen er ook mannen mee?
  ,,Eerst wilden we hooguit stellen vervoeren. Maar ook de Pink Lady Cab staat soms bij een standplaats. Vrouwen krijgen altijd voorrang.”

  Zwemmen
  Publieke voorzieningen moeten algemeen toegankelijk zijn, liet wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport) woensdag weten.

  Volgens Dekker staat gescheiden zwemmen in gemeentelijke zwembaden, ,,vanuit religieuze of andersoortige overwegingen” op gespannen voet met dat streven.

  Reactie door jandewandelaar | november 14, 2009

 2. Dekker spreekt zichzelf tegen. Door gescheiden zwemmen toe te staan, wordt het zwembad juist toegankelijker. Het verbod sluit juist de deur.

  Andere religies streven trouwens ook naar apart zwemmen. Dit vanuit het oogpunt van ‘goede zeden’. Dat zijn dus de christelijke en joodse organisaties en scholen.

  maar als het de Islam betreft, is meteen het hek van de dam.
  Uiterst hypocriet en waarschijnlijk strijdig met het gelijkheidsbeginsel.

  Reactie door Hans | december 1, 2009

 3. […] Zie ook: Islam Democraten tegen ‘Symboolpolitiek’ VVD, Afschaffen gescheiden zwemmen Den Haag […]

  Pingback door Haagse jongens en meisjes moeten samen kunnen sporten « Debat in de Digitale Hofstad | november 12, 2010

 4. […] Zie ook: Islam Democraten tegen ‘Symboolpolitiek’ VVD, Afschaffen gescheiden zwemmen Den Haag […]

  Pingback door Haagse VVD; jongens en meisjes moeten samen sporten | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | november 12, 2010

 5. […] Islam Democraten tegen ‘Symboolpolitiek’ VVD, Afschaffen gescheiden zwemmen Den Haag […]

  Pingback door Gescheiden zwemmen in Den Haag ? | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | februari 4, 2011

 6. […] Islam Democraten tegen ‘Symboolpolitiek’ VVD, Afschaffen gescheiden zwemmen Den Haag […]

  Pingback door Partij van de Eenheid wil gescheiden zwemmen in Den Haag | Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | januari 11, 2014


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: