Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

2e kamer – Oorlog in de VVD-fractie over vrouwen-quotum

“De 2e kamerfractie VVD zou in meerderheid tegen het voorstel van fractiegenoot Frank Weekers zijn, waarbij sommige van de Kamerleden die wij gesproken hebben zichzelf zelfs als “fel tegenstander” omschreven.”
 
“Onder deze felle tegenstanders zouden zich overigens ook meerdere vrouwelijke fractieleden bevinden. ”Als je dit doet, is het hek van de dam,” aldus een van de tegenstanders. ”Als je hier nu ja tegen zegt, volgen daarna onvermijdelijk de quota’s voor allochtonen, Brabanders en noem maar op. En dan kunnen we met goed fatsoen niet langer nee zeggen.”

Elsevier 27.10.09  De VVD steunt het PvdA-voorstel om het bedrijfsleven op te leggen dat 30 procent van de topfuncties door vrouwen moeten worden bekleed.  Veel VVD’ers waren verbaasd over het ‘standpunt’ van hun partij. Er brak onenigheid uit. Veel liberale Kamerleden stelden gisteren dat de VVD nog geen besluit hadden genomen.

Zij wilden er nog verandering in brengen tijdens de fractievergadering dinsdagmorgen.  Na de vergadering sluiten de liberalen echter de rijen. Zij steunen nú allemaal het PvdA-plan en scharen zich achter Weekers.

In een persbericht legt Weekers het verschil uit tussen hun standpunt en het steunen van een quotum. ‘Dit moet een tijdelijke impuls zijn, gericht op alleen de grote ondernemingen en nog wel onder het motto: pas toe of leg uit. Dus een inspanningsverplichting en geen resultaatsverplichting. Dat is een groot verschil met het middel quotum,’aldus de VVD’er.

 
 

 Oproer binnen VVD over vrouwen-quotum bedrijfsleven

Elsevier 26.10.09  Er is grote ophef ontstaan binnen de VVD over het ‘partijstandpunt’ om dertig procent van de topfuncties in het bedrijfsleven te laten vervullen door vrouwen.

De VVD zou een PvdA-voorstel daartoe aan een Kamermeerderheid helpen. ‘Dit is een tijdelijke impuls om het old boys network te doorbreken,’ benadrukt Kamerlid Frans Weekers.

De fractie denkt daar echter heel anders over. Dat schrijft de website Dagelijkse Standaard maandag.

Kamer eist quotum voor ‘vrouwen aan de top’

Elsevier 26.10.09 Na de aankondiging van KPN-bestuurder Ad Scheepbouwer dat hij meer vrouwen in de top van zijn bedrijf wil, gaat een Kamermeerderheid akkoord met…

Lees ook:

Onvermijdelijke topvrouwen

28.10.09 Evelien Tonkens, Er moet een quotum komen voor het aantal topvrouwen. Zonder uitzonderingen. 

 

Mooi dat Scheepbouwer zich inzet voor vrouwen

Trouw 27.10.09  Hulde aan Ad Scheepbouwer. De KPN-voorman kondigde dit weekeinde aan dat voor sommige hoge posten in zijn bedrijf voortaan alleen nog vrouwen in aanmerking komen.

Vrouwenquotum discrimineert mannen

Telegraaf 27.10.09  De Kamer wil meer vrouwen aan de top van grote bedrijven. In de wet moet volgens PvdA, CDA en VVD worden geregeld dat ondernemingen met meer dan 250 werknemers ernaar moeten streven dat 30 procent van de bestuurders en commissarissen een vrouw is. Vindt u zo’n verplicht streefcijfer een goede zaak of een staaltje van vergaande overheidsbemoeienis?

Vrouwenquotum is discriminatie van mannen

Kamer: 30 procent vrouwen in bedrijfstop 

oktober 27, 2009 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , ,

2 reacties

  1. […] vrouwenquotum bij nogal wat lieden zeer gevoelig te liggen. In de 2e kamer ontstond hierdoor zelfs Oorlog in de 2e kamerfractie van de VVD. Want het Vrouwenquotum discrimineert mannen zo men zegt. Als je […]

    Pingback door Haagse geschiedenis, Quota’s en de nieuwe belastingen « Jan de Wandelaar in het Den Haag van Morgen | oktober 30, 2009

  2. […] vrouwenquotum bij nogal wat lieden zeer gevoelig te liggen. In de 2e kamer ontstond hierdoor zelfs Oorlog in de 2e kamerfractie van de VVD. Want het Vrouwenquotum discrimineert mannen zo men zegt. Als je […]

    Pingback door Gemeenteraadsverkiezingen 2010 – PVV voorman opvolger PvdA-wethouder Marieke Bolle « Debat in de Digitale Hofstad | oktober 30, 2009


Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: