Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

Politiek versus rol Media – AIVD

Politiek versus rol Media – AIVD.

Terwijl de een zich beklaagt over de ongevraagde Media-aandacht,  vraagt de ander aandacht voor de rol van de AIVD. 

50 jaar.

Provo was een korte uitbarsting. De autoriteiten wisten niet hoe ze moesten omgaan met de ongehoorzaamheid. Keihard ingrijpen werkte averechts en leidde tot de val van de Amsterdamse burgemeester Van Hall in 1967. Een paar dagen later besloten de provo’s zichzelf op te heffen. De beweging stopte, maar de gedachte niet. Een jaar later waren er wereldwijd grote studentenopstanden. Dankzij de provo’s, zegt Van Duijn. „Minstens vanaf 1966 kwamen wij in alle Europese en Amerikaanse media. Zelfs achter het IJzeren Gordijn drongen we door. Er ontstonden in verschillende landen provobewegingen met tijdschriften, pamfletten en happenings zoals die bij het Lieverdje.”

Volgens Van Duijn hebben de provo’s veel bereikt. Burgers hebben meer inspraak en „de vrijheid om te demonstreren en happenings te houden is een belangrijk recht geworden”. Bovendien ziet hij nu „meer gevoel voor natuur en milieu” in Nederland. Toch is het niet allemaal hosanna. Van Duijn: „Wat me is tegengevallen, is dat de verslaving van de consument, waarvoor wij waarschuwden, nog zeker zo sterk is als toen.”

En daarom is de provobeweging ook vandaag de dag nodig, vindt Van Duijn, in Nederland en in de rest van de wereld. „Tegen de klimaatverandering en tegen de autoritaire regimes in het Midden-Oosten, China, het militaristische broeinest Rusland, enzovoort.” Provo bestaat niet meer, maar is zeker niet dood. „De geest van provo leeft op volle kracht voort.”

Oprichter Provo: Claus bleek achteraf best mee te vallen

AD 10.03.2016 ,,10 maart, de dag van de anarchie”; Roel van Duijn, oprichter van de protestbeweging Provo in de jaren 60, herinnert zich de huwelijksdag van prinses Beatrix en Prins Claus feilloos. Donderdag is het op de dag af 50 jaar geleden dat het koningspaar trouwde. ,,Wij protesteerden die dag tegen de monarchie.”

We lieten zien dat de monarchie een nevel optrekt boven de democratie

Oprichter Provo

© anp.

Volgens Van Duijn zaten er wel degelijk provo’s achter de rookbommen die op die dag naar de Gouden Koets gegooid werden, ondanks geluiden dat dat niet zo was. Zelf was Van Duijn enkel achter de schermen betrokken bij de actie. ,,Ik was thuis, want ik werd in die tijd zwaar gevolgd door de politie. Maar via de telefoon heb ik de actie gecoördineerd, alhoewel mijn aandeel op de dag zelf heel bescheiden was.” In die tijd had de republikein nog geen televisie, maar de rookbom heeft hij later vaak teruggezien. ,,Het was een magische provocatie, die speels en niet gewelddadig was. We lieten zien dat de monarchie een nevel optrekt boven de democratie.

Het was niet de eerste keer en zeker niet de laatste keer dat Provo van zich liet horen. De beweging werd in 1965 opgericht door onder anderen Van Duijn. De beweging demonstreerde met lege spandoeken, toen de toemalige Amsterdamse burgemeester een verbod op demonstreren met leuzen afkondigde. En ook om het uitdelen van krenten op straat werden Provo-leden opgepakt. ,,Met onze provocaties lokten we de tegenstander uit tot overmatige reactie. Op die manier besefte men dat er iets gebeuren moest. ”

Provo is niet doodgegaan. Het is alleen als beweging ontbonden

Roel van Duijn – Oprichter Provo

Provo-demonstratie met leeg spandoek ondanks verbod van de Amsterdamse burgemeester Van Hall op 30 juni 1966. © anp.

Mentaliteitsverandering
,,In 1965 was Nederland nog zoals voor de oorlogen. De bazen beslisten.” Hoewel Van Duijn en consorten in 1967 al weer de stekker uit de beweging trokken, heeft de voormalig Provo-voorman wel het idee dat de groep succesvol is geweest. ,,Provo is niet doodgegaan. Het is alleen als beweging ontbonden. Het heeft te maken met een mentaliteitsverandering. In de tijd dat Provo begon kon je als de gemeente iets wilde, daar als burger geen speld tussen krijgen. Nu is er van alles mogelijk, kun je bezwaar maken en worden er inspraakavonden georganiseerd. Maar ook op scholen en kantoren is er voor burgers veel meer mogelijk.”

Van Duijn ziet de beweging dan ook als een succesvolle poging om Nederland te democratiseren. ,,In de loop van de tijd is de monarchie als macht uitgehold. Maar dat je door blauw bloed een uitverkoren positie kunt bereiken vind ik nog steeds een verkeerd idee.”

Geen spijt
Spijt van de rookbommen heeft Van Duijn dan ook geen moment gehad. ,,Claus werd bij het koningshuis getrokken, maar had een achtergrond in een fascistische dictatuur. Pas later bleek dat hij enorm meeviel. Misschien juist mede onder invloed van Provo. Hij heeft het goed gedaan als prins en het een en ander in beweging gezet.” Van Duijn deed misschien daarom wel iets wat je niet direct van een republikein zou verwachten: ,,Ik ben zelfs naar zijn begrafenis geweest.”

Lees ook;

50 jaar na provo’s

Telegraaf 25.05.2015 De rookbom bij het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus, witte fietsen, ongehoorzaamheid, happenings. Amsterdam was in de jaren zestig in de ban van de provo’s. Ze schopten tegen heilige huisjes en tartten het gezag. Het is maandag precies vijftig jaar geleden dat de beweging begon.

Provo, een afkorting van provoceren, werd opgericht door een groep jonge studenten en kunstenaars. „Wij kwamen in opstand tegen de regentenmentaliteit, tegen de betutteling, tegen het autoritaire karakter van de samenleving. Burgers hadden niets te zeggen, de bazen beslisten”, zegt grondlegger Roel van Duijn, inmiddels 72 jaar oud.

De beweging maakte een eigen blad. De eerste editie, Provo 1, verscheen op 25 mei 1965. Van Duijn: „ In het eerste nummer had ik een klappertje geplakt met het onderschrift: maak een begin van de revolutie in je eigen leven en pak een hamertje om dit klappertje tot ontploffing te brengen. De politie viel bij mij binnen en nam het tijdschrift in beslag. Onze provocatietechniek sloeg goed aan; dat is me nog het meest bijgebleven.”

‘Oud-provo Roel van Duijn nooit afgeluisterd’

VK 14.01.2015 De ‘sluier van onzekerheid’ wegnemen, dat was het doel van het onderzoek van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) naar het dossier van Roel van Duijn. Haar conclusie: Nee, de oud-provo werd nooit geschaduwd of afgeluisterd door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), nu de AIVD.

Wel werd van de oprichter van de Kabouterbeweging vanaf 1965 zo’n 25 jaar lang een dossier bijgehouden. In 2009 begon Van Duijn (71) een strijd om die gegevens in te zien. Via de rechter wist hij een deel, 1.450 documenten, ‘los te wrikken’. Die informatie gebruikt hij voor zijn autobiografie (‘in samenwerking met de AIVD’), waarin hij beweert dat de dienst hem jarenlang heeft geschaduwd. Ook zou de BVD hebben meegewerkt aan zijn ontvoering door rechts-radicalen in 1970.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Straatleven en Provo – Jaring legde het vast

Onderzoek naar BVD-actie tegen ‘Provo’ Roel van Duijn

Ex-Provo Van Duijn wil AIVD-materiaal

Gesprek tussen Plasterk en Van Duijn over veiligheidsdienst

Trouw 28.02.2013 Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) spreekt binnenkort met Roel van Duijn over het dossier van de oud-politicus bij de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst, de voorloper van de AIVD. Van Duijn eist al jaren inzage in zijn dossier bij de veiligheidsdienst.

‘Ex-Provo Van Duijn krijgt weer nul op rekest – AIVD wijst onderzoek af’›

NRC 27.02.2013 De veiligheidsdienst AIVD gaat geen onderzoek doen naar de voorloper van de dienst, de BVD, zo meldt Trouw. Oud-politicus Roel van Duijn had minister Plasterk van Binnenlandse Zaken daar onlangs om gevraagd met steun van de Nationale Ombudsman.

De toenmalige veiligheidsdienst BVD heeft Van Duijn wegens zijn banden met Provodecennialang in het vizier gehouden. Het ex-Provolid vroeg eerder ook om excuses, maar dat verzoek werd eveneens afgewezen

Met de nep-jihadwebsite kon de AIVD de computeradressen achterhalen van forumleden en meelezen met onderlinge boodschappen. Ook waren er plannen om bestanden te besmetten met spionagesoftware. De AIVD weigert commentaar.

Loksite voor radicale moslims

Telegraaf 07.08.2010 De AIVD heeft een eigen islamitische website gerund om radicale Nederlandse moslims te observeren.

AIVD runde loksite voor radicale moslims

AD 07.08.2010 AMSTERDAM – De Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft een eigen islamitische website gerund om radicale Nederlandse moslims te observeren.

Wat heeft Aleid Wolfsen te verbergen ???  Hoe staat het hier met de schending van de privacy?

Media Aleid Wolfsen.

Geen strafrechtelijk onderzoek Wolfsen

NRC 06.08.09 Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar de woonkostendeclaraties van de Utrechtse burgemeester Wolfsen.

 

OM: Geen onderzoek naar bonnetjes Wolfsen

Elsevier 06.08.09  Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar de declaraties van de woonkosten van de Utrechtse PvdA-burgemeester…

Wolfsen lacht nu om zijn kwestie …

AD 16.07.2009 UTRECHT – ‘Journalisten geloven niet dat een burgemeester netjes werkt.’’ Burgemeester Wolfsen heeft daar last van, zo zei hij gisteren op Radio-1. …

Wolfsen klaagt over rellerige media

UTRECHT – AD 19.07.09 De media richten zich te veel op affaires rond bestuurders. Dat gaat ten koste van belangrijk nieuws. Dat zegt burgemeester Aleid Wolfsen…

Kwaliteit van het openbaar bestuur

AD 19.07.09   Burgemeester Aleid Wolfsen heeft zich in één week tijd twee keer in verschillende media…

Burgemeester Wolfsen hekelt ‘bashen’ van bestuurders

Elsevier 18.07.09 Er gaat veel te veel (media-) aandacht uit naar relletjes rond bestuurders en politici. Daarmee wordt de …

Wolfsen: stop ‘bashen’ bestuurders

Volkskrant 18.07.09  Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht vindt dat de media zich te veel richten op affaires rond bestuurders en politici. Dat gaat ten koste van wat hij als belangrijker nieuws beschouwt.

Zie ook:

Raad wil uitleg

Wolfsen censureert krant 

Wolfsen ontkent 

AIVD – BVD Roel van Duijn

Van Duijn eist volledige BVD-dossier op

Trouw 28.07.09   Roel van Duijn eist het volledige dossier op dat de BVD over hem verzamelde.

Roel Van Duijn eist BVD-dossier op

Telegraaf 28.07.09  Roel van Duijn eist het volledige dossier op dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de voorganger van de inlichtingendienst AIVD, over hem verzamelde.

Roel van Duijn: Ik ben jaren geschaduwd

Parool 18.07.09 AMSTERDAM – De Binnenlandse Veiligheidsdienst (nu AIVD) heeft actievoerder en politicus Roel van Duijn tientallen jaren geschaduwd. Een vuistdik dossier, dat hij gedeeltelijk in handen heeft, beschrijft zijn complete handel en wandel sinds 1962.

Van Duijn: BVD-archief verbijsterend

AMSTERDAM – AD 18.07.09  Actievoerder en politicus Roel van Duijn heeft een deel van het dossier dat de Binnenlandse…

Blog:

Jihad-hackers waren gefaciliteerd door de AIVD”,
Advertenties

juli 18, 2009 - Posted by | 2e kamer, politiek | , , , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: