Debat in de Digitale Hofstad

Stemmen uit de Haagse Wijken

1e kamer/provincie 2015

Verkiezingen provinciale staten 18 maart 2015

Verkiezingen Provinciale Staten

De provinciale weg N207 is ook tijdens de Provinciale Statenverkiezingen een belangrijk thema. De verkiezingen zijn op 18 maart.

Lees hier meer over de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland.

zie ook: Op weg naar de uitslag samenstelling 1e kamer 2015

zie ook: Samenstelling 1e Kamer 26 mei 2015

zie ook: PvdD op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015

zie ook: 50Plus op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015

zie ook: SP op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015

zie ook: SGP op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015

zie ook: D66 op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015

zie ook: GroenLinks op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015

zie ook: PVV op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015

zie ook: CDA op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015

zie ook: VVD op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015

zie ook: PvdA op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015

zie ook: Lijstverbinding PvdA, GroenLinks, SP ??

Provincie Zuid-Holland

Op 18 maart 2015 vinden Statenverkiezingen plaats. Die verkiezingen trekken vooral de aandacht omdat de nieuwe Statenleden op hun beurt de Eerste Kamer kiezen. Het kabinet heeft op dit moment geen meerderheid in de Senaat. Het is daar op steun van de oppositie aangewezen.

Slechts 15 procent van de kiezers zegt een lid van Provinciale Staten persoonlijk of van gezicht te kennen. Bij jongere kiezers is de onbekendheid nog groter. Negen op de tien kiezers tot 35 jaar kent geen enkel Statenlid

Het kabinet piept en kraakt nog steeds, aldus Wiegel, mede door ontwikkelingen in de PvdA. Zo heeft PvdA-voorzitter Hans Spekman gezegd dat zijn partij veel vaker activistische politiek kan gaan bedrijven nu veel maatregelen uit het regeerakkoord door het parlement zijn. Volgens Wiegel is die „aanval” heel lastig voor PvdA-leider Diederik Samsom, omdat die het blijkbaar anders moet doen.

„Het is heel gevaarlijk om zowel regeringspartij als activistisch te zijn. Dat hoort eigenlijk niet bij elkaar”, constateerde Wiegel. De kleinste regeringspartij, de PvdA in dit geval, heeft het volgens hem altijd al het moeilijkste. „Als je activistisch gaat zijn, de boel op scherp gaat zetten en als zo’n kabinet eerder valt, dan kun je daar wel eens zelf grote last van krijgen”, zei de VVD-prominent.

Provinciale Statenverkiezingen Trouw

Provinciale Statenverkiezingen  AD

Provinciale verkiezing 2015NRC

» Hier vind je alles wat je moet weten over de Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland

ALLES OVER DE PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN ZUID-HOLLAND 2015RTVWEST

10 DAGEN TOT PS 2015: VVD EN PVDA STIJGEN BB

Overzicht bestuur provincies

Telegraaf 22.05.2015 Elf van de twaalf provincies hebben inmiddels een nieuw bestuur, iets meer dan twee maanden na de provinciale verkiezingen. Alleen Zeeland wacht nog op zijn coalitie. Een overzicht van de Gedeputeerde Staten:

Groningen: SP, CDA, D66, CU en GroenLinks.

Friesland: CDA, VVD, SP en FNP.

Drenthe: CDA, ChristenUnie, PvdA en VVD.

Overijssel: CDA, VVD, D66 en ChristenUnie.

Gelderland: VVD, CDA, D66 en PvdA.

Flevoland: VVD, SP, CDA en D66.

Utrecht: VVD, D66, CDA en GroenLinks.

Noord-Holland: VVD, D66, PvdA en CDA.

Zuid-Holland: VVD, SP, CDA, D66.

Zeeland: Nog niet rond.

Noord-Brabant: VVD, SP, D66 en PvdA.

Limburg: CDA, PvdA, D66, SP en VVD.

Gerelateerde artikelen;

22-05: Nog geen bestuur in Zeeland

Nog geen bestuur in Zeeland

Telegraaf 22.05.2015 Twee maanden na de Provinciale Statenverkiezingen zijn elf van de twaalf besturen rond. Zuid-Holland maakte vrijdag bekend dat er een akkoord is. VVD, SP, CDA en D66 besturen Zuid-Holland de komende vier jaar. Dezelfde partijen waren in de afgelopen periode ook aan de macht.

Alleen in Zeeland lopen de onderhandelingen nog. Daar praten de vier partijen die de afgelopen jaren ook bestuurden. Dat zijn CDA, VVD, SGP en PvdA. Zij verwachten begin juli een akkoord te hebben, zegt onderhandelaar Patricia de Milliano-van den Hemel van het CDA, de grootste partij van Zeeland.

De formatie duurt lang vanwege problemen rond een bouwproject. De provincie laat de verbinding tussen de A58 en de weg naar de Westerscheldetunnel verdubbelen. Dat valt tientallen miljoenen euro’s duurder uit dan gepland. Vanwege het fiasco stapte CDA-gedeputeerde Kees van Beveren enkele weken geleden op.

VVD en SP werken de komende jaren ook samen in Noord-Brabant, Friesland, Limburg en Flevoland.

De provinciale verkiezingen waren op 18 maart.

Flevoland presenteert nieuw provinciebestuur met SP en VVD

NU 13.05.2015 VVD, SP, CDA en D66 gaan de komende jaren Flevoland besturen. Ze hebben hun coalitieakkoord woensdag gepresenteerd. Dat betekent dat PvdA en ChristenUnie niet langer besturen in de jongste provincie van het land.

VVD en SP werken de komende jaren ook samen in Noord-Brabant, Friesland en Limburg. Daarnaast onderhandelen de liberalen en de socialisten over een nieuw coalitieakkoord in Zuid-Holland.

Inmiddels zijn de meeste provinciebesturen rond. De onderhandelingen lopen alleen nog in Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeland. De provinciale verkiezingen waren op 18 maart.

Lees meer over: Flevoland

Gerelateerde artikelen;

VVD en SP in bestuur Flevoland

Telegraaf 13.05.2015  VVD, SP, CDA en D66 gaan de komende jaren Flevoland besturen. Ze hebben hun coalitieakkoord woensdag gepresenteerd. Dat betekent dat PvdA en ChristenUnie niet langer besturen in de jongste provincie van het land.

VVD en SP werken de komende jaren ook samen in Noord-Brabant, Friesland en Limburg. Daarnaast onderhandelen de liberalen en de socialisten over een nieuw coalitieakkoord in Zuid-Holland.

Inmiddels zijn de meeste provinciebesturen rond. De onderhandelingen lopen alleen nog in Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeland. De provinciale verkiezingen waren op 18 maart.

CDA aan de knoppen in provincies

Telegraaf 26.04.2015 Het CDA lijkt de grote winnaar te worden van de onderhandelingen over de vorming van nieuwe provinciebesturen.

In alle twaalf provincies zijn de christen-democraten inmiddels of vertegenwoordigd in het college van Gedeputeerde Staten of betrokken bij de coalitievorming. Dat meldt de NOS zondag.

Ook de SP en D66 doen het goed in de onderhandelingen. De PvdA lijkt de grote verliezer te worden.

VORMING PROVINCIEBESTUUR LAAT LANG OP ZICH WACHTEN

BB 22.04.2015 Het vormen van nieuwe provinciebesturen na de verkiezingen van 18 maart gaat wat minder snel dan vier jaar geleden. Alleen in Gelderland en Limburg is tot nu toe de kogel door de kerk.

Overleg volop gaande

In beide provincies is volgende week de installatie van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten (GS). CDA, VVD, D66 en PvdA maken in de Gelderse Staten de komende vier jaar de dienst uit. In Limburg gebeurt dat door dezelfde partijen met de SP erbij. Ook in Groningen en Drenthe lijkt de collegevorming in de laatste fase beland. In de overige provincies is het overleg nog volop gaande.

Vorige verkiezingen eerder

Vier jaar geleden waren rond deze tijd de colleges al rond in negen provincies, blijkt uit een rondgang. Flevoland kreeg uiteindelijk, op 18 mei 2011, als laatste een nieuw college. De eerste waren Groningen en, ook toen, Gelderland. Dat was al op 13 april van dat jaar.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Colleges GS later dan 4 jr terug

Telegraaf 22.04.2015 Het vormen van nieuwe provinciebesturen na de verkiezingen van 18 maart gaat wat minder snel dan vier jaar geleden. Alleen in Gelderland en Limburg is tot nu toe de kogel door de kerk. In beide provincies is volgende week de installatie van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten (GS). CDA, VVD,

In totaal 47,5 procent van de stemgerechtigden ging naar de stembus om zijn of haar stem uit te brengen voor de Provinciale Statenverkiezingen. D66 was een opvallende winnaar, de PvdA ging in alle provincies fors onderuit.

VVD wint verkiezingen PS in Utrecht van D66 met 104 stemmen verschil

NU 23.03.2015 De VVD heeft afgelopen woensdag in de provincie Utrecht 104 stemmen meer gekregen dan D66. De VVD heeft daarmee de verkiezingen voor Provinciale Staten gewonnen, al hebben de twee partijen beiden negen zetels.

Dat heeft Jan van Zanen maandagmorgen bekendgemaakt. Van Zanen is als burgemeester van de stad Utrecht voorzitter van het centraal stembureau in de provincie.

De verkiezingsuitslag bleef in Utrecht tot maandagmorgen spannend, want in eerste instantie leek D66 winnaar van de verkiezingen met acht stemmen meer dan de VVD.

Dit zijn de uitslagen van de provinciale verkiezingen l Verkiezingen achter de rug, hoe nu verder?

Lees meer over: Utrecht Verkiezingen

Gerelateerde artikelen;

VVD wint met 104 stemmen

Telegraaf 23.03.2015   De VVD heeft in de provincie Utrecht 104 stemmen meer gekregen dan D66. De VVD heeft daarmee de verkiezingen voor Provinciale Staten gewonnen, al hebben de twee partijen beiden negen zetels.

Dat heeft Jan van Zanen maandagmorgen bekendgemaakt. Van Zanen is als burgemeester van de stad Utrecht voorzitter van het centraal stembureau in de provincie.

Verkiezingsuitslag Zuid-Holland blijft onveranderd

RTVWEST 23.03.2015 De definitieve verkiezingsuitslag die de provincie Zuid-Holland maandag bekend maakte, leidt niet tot veranderingen in de zetelverdeling.

Afgelopen donderdagochtend werd een voorlopige uitslag gepresenteerd, die maandag ongewijzigd kon worden vastgesteld als definitief.

De VVD blijft met tien zetels de grootste partij in de Provinciale Staten van Zuid-Holland, gevolgd door de PVV met acht zetels. D66 en CDA hebben allebei zeven zetels. Lees verder

LEES OOK: Hoe stemde jouw gemeente? Bekijk hier alle uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland

gerelateerde artikelen

Verkiezingsuitslag blijft onveranderd – Cohen en Van Rey gekozen

NRC 23.03.2015 De regeringscoalitie van VVD en PvdA en de ‘constructieve drie’ van D66, ChristenUnie en SGP blijven staan op 36 zetels in de Eerste Kamer. Twee te weinig voor de meerderheid in de 75 zetels tellende senaat. Dat blijkt uit de definitieve uitslagen van de verkiezingen voor Provinciale Staten, meldt de Kiesraad.

WATER NATUURLIJK EN CDA GROOTST IN WATERSCHAP

Bij de waterschapsverkiezingen zijn Water Natuurlijk (84 zetels) en het CDA (76 zetels) de grootste partijen geworden. Dat heeft de Unie van Waterschappen vandaag laten weten. De VVD haalde 67 zetels. Nieuwkomer 50Plus heeft in bijna alle waterschappen een zetel bemachtigd. Voor de Partij voor de Dieren is het aantal zetels verdubbeld: van 8 zetels bij 6 waterschappen in 2008 naar 15 zetels bij 8 waterschappen nu.

lees ook; CDA en Water Natuurlijk grootst in waterschap

en; CDA en Water Natuurlijk grootst bij waterschapsverkiezingen

ook: CDA en Water Natuurlijk grootst

WAT VERDER OPVALT :

 • Job Cohenis met voorkeurstemmen gekozen in het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Hij stond op een ‘onverkiesbare’ twintigste plek, maar kan door zijn 6.327 stemmen – theoretisch gezien – een plek innemen in het dagelijks bestuur.
 • De van corruptie verdachte politicusJos van Rey is gekozen in de Provinciale Staten van Limburg. Van Rey was lijstduwer voor de Volkspartij Limburg en kreeg in totaal 3.801 voorkeurstemmen. Lijsttrekker Vincent Zwijnenberg kreeg 834 stemmen. Morgen wordt duidelijk of hij daadwerkelijk de zetel inneemt.
 • De komende vier jaar zitten minder vrouwen in Gelderse Provinciale Statendan in de huidige Staten. Donderdag worden 18 vrouwen geïnstalleerd. Nu worden 20 van de 55 zetels bezet door een vrouw, meldt gldstemt.nl, de verkiezingssite van De Gelderlander en Omroep Gelderland. LEES VERDER

Verkiezingsuitslag voor Provinciale Staten blijft onveranderd

NU 23.03.2015 De coalitie van VVD en PvdA blijft na de Provinciale Statenverkiezingen met steun van de ‘constructieve drie’ van D66, ChristenUnie en SGP staan op 36 zetels in de Eerste Kamer.

Dat blijkt uit de definitieve uitslagen van de verkiezingen, die maandag door de Kiesraad zijn verzameld en vastgesteld.

De regeringscoalitie van VVD (13 zetels) en PvdA (8) neemt in de Eerste Kamer 21 zetels in.

Zelfs met steun van D66 (10 zetels), ChristenUnie (3) en SGP (2) kan de regering niet bogen op een meerderheid in de Senaat. Daarvoor zijn 38 zetels vereist.

Het CDA komt in de Eerste Kamer op 12 zetels, PVV en SP elk op 9. GroenLinks heeft er 4, 50Plus en de Partij voor de Dieren elk 2. De Onafhankelijke Senaatsfractie/overig neemt de laatste zetel in.

Dit zijn de uitslagen van de provinciale verkiezingen l Verkiezingen achter de rug, hoe nu verder?

Lees meer over: Verkiezingen

Gerelateerde artikelen

Verkiezingsuitslag blijft onveranderd

Telegraaf 23.03.2015  De coalitie van VVD en PvdA blijft met steun van de ‘constructieve drie’ van D66, ChristenUnie en SGP staan op 36 zetels in de Eerste Kamer. Dat blijkt uit de definitieve uitslagen van de verkiezingen voor Provinciale Staten, die maandag door de Kiesraad zijn verzameld en vastgesteld.

Die projectie van de zetelverdeling door de ANP Verkiezingsdienst in de nacht van woensdag op donderdag blijft daarmee gehandhaafd. De regeringscoalitie van VVD (13 zetels) en PvdA (8) neemt in de Eerste Kamer 21 zetels in. Zelfs met steun van D66 (10 zetels), ChristenUnie (3) en SGP (2) kan de regering niet bogen op een meerderheid in de Senaat. Daarvoor zijn 38 zetels vereist.

Het CDA komt in de Eerste Kamer op 12 zetels, PVV en SP elk op 9. GroenLinks heeft er 4, 50Plus en de Partij voor de Dieren elk 2. De Onafhankelijke Senaatsfractie/overig neemt de laatste zetel in.

Kiesraad geeft maandag uitslag

Telegraaf 23.03.2015  De Kiesraad en de waterschappen presenteren maandag de definitieve uitslag van de verkiezingen van vorige week. Daags na de verkiezingen was al duidelijk hoe er gestemd is, met name op provinciaal niveau. De definitieve uitslag laat echter altijd wat langer op zich wachten.

Dit moet u weten over de uitslag van de provinciale verkiezingen

VK 19.03.2015 Nederland stemde woensdag op nieuwe provinciale politici en, indirect, op nieuwe vertegenwoordigers in de Eerste Kamer. De meest opvallende uitkomsten op een rij.

Uitslagen;

Bekijk hier de uitslag van de verkiezingen in uw provincie
Bekijk hier de uitslag van de verkiezingen in uw gemeente

Hoe stemde jouw gemeente? Bekijk hier alle uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland

Einduitslag Zuid-Holland: VVD grootste, D66 grootste stijger, PvdA grootste verliezer

‘Coalitie VVD, CDA, SP, D66 gaat door in Zuid-Holland’

Vrijwel evenveel stemmen voor D66 en VVD in Den Haag

‘De PvdA kreeg er flink van langs’

Terwijl de toespraken klinkenschuiven in de zaal steeds meer bekende politieke kopstukken uit de landelijke politiek aan. Gewezen LPF-minister Hilbrand Nawijn is aanwezig namens zijn Nederland Lokaal en in de hoek van de zaal staan ook de oprichters van de politieke partij Denk, van Groep Kuzu/Öztürk, voorheen leden van de PvdA, om de uitslagen op de voet te volgen. ‘Wat mij opvalt is dat de opkomst lager is dan normaal’, aldus Tunahan Kuzu, die deze avond heel wat handen staar te schudden. ‘De mensen herkennen zichzelf niet in de politici. Er is niet genoeg diversiteit. Wat daarnaast in het oog springt is dat de PvdA er flink van langs heeft gekregen. Dat verbaast mij niets. De kiezers herkennen zich niet in de partij, die zijn mensen heeft verloochent. Ook opvallend dat de SP op de linkerflank nu het grootste is.’

‘IK MOET EERLIJK ZEGGEN DAT HET HARTSTIKKE SPANNEND IS’

BB 19.03.2015 VVD de winnaar, PvdA de verliezer en opgetogen gezichten bij D66. In het provinciehuis van Zuid-Holland beleefde een gemeleerd gezelschap van politici en bestuurders een enerverend avondje, dat aanvankelijk rustig begon maar laat eindigde.

Arie Slob
De meeste aandacht in het provinciehuis ging aan het begin van de avond uit naar Arie Slob, die met zijn delegatie van de ChristenUnie was neergestreken in Den Haag. Slob zag zijn partij zetels winnen en constateerde dat tevreden, maar zonder uitbundig te worden. ‘Dit is natuurlijk een mooie uitslag. Van tevoren hoop je op winst en dan is het mooi dat het uitkomt.’ De Zwollenaar, die in zijn thuisstad de grootste werd, hoopt dat het CDA en GroenLinks zich aansluiten bij de oppositie, waar hij zelf fanatiek deel vanuit maakt. ‘Het wordt tijd dat het CDA uit zijn midlife-crisis komt. We moeten aan de slag. Voor het kabinet wordt het nog moeilijker met deze uitslag een meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen, maar dat is hun probleem’, zo wilde hij tussen het opnemen van camera-items voor NOS, RTV Rijnmond en Omroep West door, kwijt.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Alle verkiezingsuitslagen zijn binnen – VVD grootste met 13 zetels

NRC 19.03.2015 Alle Nederlandse gemeenten zijn klaar met het tellen van de stemmen voor de Provinciale Statenverkiezing van gisteren. De laatste die zijn uitslagen doorgaf was het Noord-Hollandse Uitgeest, zo meldt persbureau ANP vanmiddag. Regeringspartij VVD is de grootste met 15,8 procent van de stemmen.

Omgerekend lijkt de partij daarmee te kunnen rekenen op 13 zetels, hoewel de exacte zetelverdeling pas later duidelijk wordt. CDA is de tweede partij met 14,7 procent van de stemmen, of 12 zetels. D66 wist 12,3 procent van de stemmers te overtuigen en heeft 10 zetels in het vooruitzicht.

Uitslag: VVD blijft de grootste in de senaat

Alle stemmen geteld: VVD echt de grootste in senaat

Alle uitslagen Provinciale Statenverkiezingen binnen

Alle uitslagen en reacties: CDA en D66 grote winnaars

Uitslagenkaart Provinciale Statenverkiezingen

Op de kaart ziet u de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen 2015.

Bekijk ook: De zetelverdeling per provincie en landelijke prognose.

#PS2015: wat zijn de uitslagen in uw provincie?

De stemmen zijn geteld: VVD verslaat CDA met 1 zetel

Bekijk hier alle uitslagen per gemeente en landelijk

En lees alles over de verkiezingen in ons dossier

Ruttes ‘referendum’ over kabinet komt hem nu duur te staan

Juichen of stil toekijken op de partijbijeenkomstenfoto

 ‘Leer leven met wisselende coalities’

‘Uitkomst boven verwachting’

Opgetogen Buma ziet groene CDA-vlag weer overal wapperen

‘Gedogen op de schop’

SP grootste in Groningen

Rutte verwacht uitzitten rit

Opkomst fors lager

SP scoort bij vrouwen

Wilders hoopte op beter resultaat

‘PVV profiteerde van opkomst’

‘Partijtop lijkt in andere wereld’

Rode bolwerk in Groningen stort in

PvdA verliest in alle gemeenten

Verliezend PvdA noemt verkiezingsuitslag ‘pijnlijk’

Media: kabinet bestraft, en kan Samsom wel blijven?

Samsom krijgt rode kaart

Voorpagina van donderdag

VVD nipt grootste bij Provinciale Statenverkiezingen

VVD toch de grootste partij in provincie Utrecht

‘Ze zetten hun kanon in, maar hebben misgeschoten’

Waarom stemmen loont: in Utrecht maakten 7 stemmen het verschil

‘Genoeg is genoeg’, maar niet voor teleurgestelde PVV in de Staten

PVV grootste in Rotterdam

Rutte: VVD op weg terug

VVD weer nipt de grootste

‘Inbrekers’ in stemlokaal

Senaat in juni aan de slag

Teruglezen: liveblog over Provinciale Statenverkiezingen

Teruglezen: laatste verkiezingsdebat politieke kopstukken

PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN

VK 17.03.2015 De landelijke politieke kopstukken gingen vanavond een laatste keer met elkaar in debat bij de NOS. Morgen kiest Nederland nieuwe provinciale vertegenwoordigers en, indirect, een nieuwe Eerste Kamer. De senaat is belangrijker dan ooit nu de regeringscoalitie daar geen meerderheid heeft. Alle partijen hopen daar hun invloed te vergroten. De Volkskrant deed live verslag, lees het hier terug.

De Prognose voor 18 maart 2015  VVD 16 12 10 14 PvdA 14 8 6 9 PVV 10 11 9 13  SP 8 10 9 12 CDA 11 12 10 13  D66 5 10 9 12 ChristenUnie 2 3 3 4  GroenLinks 5 4 4 5  SGP 1 1 1 2 Partij voor de Dieren 1 2 2 3 50PLUS 1 1 0 2 Regionale partijen 1 1 1 3 Totaal 75 75 VVD+PvdA 30 20 17 22 VVD+CDA+D66 32 34 31 38 VVD+PvdA+D66+ChristenUnie+ SGP 38 34 29 38 .

D66 was bij de Europese Parlementsverkiezingen de grootste partij en deed het daarna in de peilingen ook heel goed. De laatste twee weken is er een duidelijke verzwakking te zien. Maar met een score van 10 zetels in de Eerste Kamer wordt D66 de grootste stijger (+5). Landelijk de grootste te worden lijkt nu niet zo waarschijnlijk. – SP is de vijfde partij die dicht bij de top ligt. De SP had tot voor kort in de peilingen moeite om de weglopers bij de PvdA naar zich toe te trekken. Maar dat lijkt de laatste twee weken minder problematisch te zijn. Daardoor stijgt de SP op landelijk niveau naar de kopgroep van PVV, VVD, CDA en D66. Alleen bij een heel hoge opkomst kan de SP ook echt de grootste worden. Een score van 10 zetels lijkt het meest waarschijnlijk. Max In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zijn de kiezers behoorlijk in beweging. De VVD trekt aan, met name door het verlies, van het afgelopen jaar, in de richting van PVV, D66 en CDA, te beperken. De SP trekt kiezers nu met name weg van PvdA en PVV. Tegelijkertijd slaagt de PvdA er wat beter in kiezers terug te halen die in de richting van PVV en D66 waren getrokken. Dat heeft nog een interessante consequentie m.b.t. de uitslag morgen. De opkomst zal rond de 50% zijn, hetgeen een derde minder is dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dit al dan niet opkomen bij die verkiezingen hangt ook samen met de mate waarin men achter de partij van eerste voorkeur staat. Als dat gevoel sterk is dan komt men eerder op dan als dat gevoel minder sterk is.

Peilingen voorspellen verlies meerderheid coalitie in Eerste Kamer

NU 17.03.2015 In alle laatste peilingen voor de Provinciale Statenverkiezingen lijken VVD en PvdA samen met de vaste begrotingspartners D66, ChristenUnie en SGP de meerderheid in de Eerste Kamer te verliezen.

Zo blijkt bij de laatste peiling van Maurice de Hond dinsdagmiddag dat de coalitie met de gedoogpartners alleen in het gunstigste scenario de vereiste 38 zetels haalt. Waarschijnlijker is echter dat zij een zetel of vier tekort komen. De andere peilers laten een vergelijkbaar beeld zien.

Het mislopen van de steun in de Eerste Kamer zou grote gevolgen kunnen hebben voor het voortbestaan van Rutte 2, omdat ambitieuze plannen als een herziening van het belastingstelsel dan veel moeilijker te realiseren zijn

Hierom draaien de provinciale verkiezingen l Stemhulp: Bepaal uw politieke voorkeur

Lees meer over: Verkiezingen

Het leven van een verkiezingsbord

Pechtold in debat: Wilders praat ons angst aan

VK 16.03.2015 PVV-leider Geert Wilders praat anderen angst aan voor moslims. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold vanavond in het televisieprogramma EenVandaag, waar hij in verkiezingsdebat ging met Wilders.

U wil zelf alles kunnen zeggen, maar u verbiedt een ander z’n religie uit te kunnen voeren, aldus D66-leider Alexander Pechtold !!

‘We moeten ons niet, zeker niet als je Partij voor de Vrijheid heet, op de momenten dat terroristen ons uitdagen, onze eigen vrijheden ontnemen. En dat doet u wel. U wil zelf alles kunnen zeggen, maar u verbiedt een ander z’n religie uit te kunnen voeren. En u neemt het mensen kwalijk, hele bevolkingsgroepen die u discrimineert, dat een enkeling dat geloof misbruikt’, zei Pechtold. ‘U heeft het altijd over haatpredikers, u bent een angstprediker als het gaat om dit probleem.’

‘Wilders de wegloper’ en ‘Pechtold de ontkenner’ in debat

Trouw 16.03.2015 Een wegloper en een ontkenner, een terror-oehoe en een wolf. Geert Wilders en Alexander Pechtold deden vanavond hun best om elkaar zo slecht mogelijk af te schilderen. Maar het EenVandaag-verkiezingsdebat was vooral interessant toen de leiders van PVV en D66 afweken van hun ingestudeerde quotes en de actualiteit aan bod kwam.

“Ik dacht dat hij was gevangen, maar de terror-oehoe van de Nederlandse politiek staat daar.” Met een Wiegeliaanse vinger wees Geert Wilders op Alexander Pechtold, maar die leek niet echt onder de indruk. “Ja, en de wolf staat daar.” Waar het op sloeg, was niet echt duidelijk, maar met de kwinkslag wist Wilders zich wel verzekerd van aandacht.

‘Wilders praat ons angst aan’

Telegraaf 16.03.2015 PVV-leider Geert Wilders praat anderen angst aan voor moslims. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold maandagavond in het televisieprogramma EenVandaag, waar hij in verkiezingsdebat ging met Wilders. „We moeten ons niet, zeker niet als je Partij voor de Vrijheid heet, op de momenten dat terroristen ons uitdagen, onze eigen vrijheden ontnemen. En dat doet u wel. U wil zelf alles kunnen zeggen, maar u verbiedt een ander z’n religie uit te kunnen voeren. En u neemt het mensen kwalijk, hele bevolkingsgroepen die u discrimineert, dat een enkeling dat geloof misbruikt”, zei Pechtold. „U heeft het altijd over haatpredikers, u bent een angstprediker als het gaat om dit probleem.”

Vijf redenen waarom je woensdag 18 maart moet stemmen voor de Provinciale Staten

RTVWEST 16.03.2015 De Provinciale Statenverkiezingen staan voor de deur, maar heel populair zijn deze verkiezingen niet onder Zuid-Hollanders. Toch zijn er genoeg redenen om woensdag je stem te laten horen. Omroep West zet de belangrijkste kwesties voor je op een rij.

 1. Rotterdam -The Hague Airport
  De economie groeit weer en dat kan zomaar meer perspectief bieden voorRotterdam-The Hague Airport. Het is namelijk mede aan de provincie Zuid-Holland om te bepalen hoeveel luchtverkeer er vanaf deze luchthaven mag opstijgen en landen.
 2. Rijnlandroute
  Komt ‘ie er of komt ‘ie er niet? Dat was jarenlang de vraag over de Rijnlandroute. De weg die tussen Katwijk en de A4 bij Leiden moet gaan lopen, is inmiddels goedgekeurd door Provinciale Staten. Door procedures van belanghebbenden is het inmiddels aan de Raad van State om er een oordeel over te vellen. Toch kunnen de verkiezingen nog verschil maken,GroenLinks en SP zijn namelijk allebei tegen de weg.

LEES OOK: Kiezerscolumn: De Rijnland Route en de verkiezingen

 1. Helihaven
  Als het aan het bedrijf Heliplan ligt gaan er over een tijdje 400 vluchten vertrekken vanaf een gloednieuw helikopterplatform bij het Prins Clausplein. Het zou gaan om taxi- en plezier vluchten. De buurtbewoners van de wijk Ypenburg in Den Haag zien daar helemaal geen plezier in. Zij vrezen voor geluidsoverlast.Ook de Haagse Stadspartij ziet de helihaven niet zitten. Maar de gemeente heeft er weinig over te zeggen, het is de provincie die uiteindelijk over de vergunning gaat.

LEES OOK: Kiezerscolumn: Nóg een vliegveld in de Randstad?!

 1. Ottertunnel
  Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Een ottertunnel moet er voor zorgen dat de otters van de Nieuwkoopse Plassen veilig kunnen oversteken zonder plat gereden te worden. DePVV vindt het zonde van het geld. De partij wil de otters laten uitzetten in Friesland, waar een groot deel van hun familie woont en waar de dieren ooit vandaan kwamen.
 2. Windmolens
  You hate them, or you love them..windmolens.En zo denken de partijen in de Provinciale Staten er ook over. De standpunten van de partijen liggen erg uit elkaar. En de gemeenten in Zuid-Holland zijn de windturbines ook liever kwijt dan rijk. De provincie heeft de meeste gemeenten die niet open staan voor windmolens.

Weet je nou nog niet op wie je gaat stemmen? Misschien kan het debat van Omroep West en RTV Rijnmond je op weg helpen. In het provinciehuis kruisen de zes grootste partijen de degens.  Maandagavond wordt het debat live uitgezonden tussen 18.00 en 19.00 uur op 89.3 Radio West. Lees verder

» Lees hier meer over de Provinciale Statenverkiezingen

gerelateerde artikelen;

Zieltjes winnen in Gouda op verkiezingsmarkt is laatste grote kans voor politieke partijen

RTVWEST 16.03.2015 De traditionele verkiezingsmarkt in Gouda is voor partijen één van de laatste kansen om kiezers te overtuigen. Over twee dagen mogen stemgerechtigden stemmen voor de Provinciale Staten en de waterschappen.

Van bekende tot minder bekende partijen zette zich zaterdag in om de laatste twijfelaars voor zich te winnen. Toch lijken de meeste voorbijgangers zich niet te laten overtuigen door de gadgets, snoep of flyers die bij de campagnes worden uitgedeeld. ‘De politieke partijen die hier flyeren moeten wel met hele goede ideeën komen willen ze mij op straat nog kunnen overtuigen’, reageert een voorbijgangster.

Maar de meeste passanten weten echter al wat ze gaan stemmen. ‘Ik vind niet dat je op het laatste moment pas moet gaan bekijken wat je gaat stemmen’. In totaal doen er 53 partijen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Wie nog niet weet waarop gestemd moet worden kan hier de stemwijzer nog invullen.  Lees verder

gerelateerde artikelen;

Weet je nog niet op wie je gaat stemmen voor de Provinciale Staten? Luister maandagavond naar het lijsttrekkersdebat

RTVWEST 16.03.2015 Met nog twee dagen te gaan tot de Provinciale Statenverkiezingen, staan de lijsttrekkers van de zes grootste partijen maandagavond tegenover elkaar. Radio West en Radio Rijnmond spreken hen in de Statenzaal van het Provinciehuis over een aantal ‘knellende kwesties’.

VVD, D66, PVV,CDA, PvdA, SP, gaan met elkaar in debat over windmolens in Zuid-Holland, Provinciale wegen,en de aanleg van ottertunnels. Verdienen boeren in Zuid -Holland meer ruimte voor de bouw megastallen? En hoe staat de provincie tegenover uitbreiding van het aantal vluchten vanaf Rotterdam-The Hague Airport  en mogelijke aanleg van een helihaven in de wijk Haagse wijk Ypenburg?

Onder leiding van Menno Tamming en Lot van Bree van Omroep West en Justus Cooiman van Radio Rijnmond worden deze onderwerpen gaan de politici met elkaar in debat. Het lijsttrekkersdebat is van 18.00 tot 19.00 uur te horen op 89.3FM Radio West en de volgende dag om 18.00uur te zien op TV West.   Lees verder

Meer over de lijsttrekkers en de Provinciale Statenverkiezingen 2015 op onze speciale pagina.

gerelateerde artikelen;

Bijna 12,8 miljoen Nederlanders mogen stemmen voor Provinciale Staten

RTVWEST 16.03.2015 Bijna 12.790.000 mensen mogen woensdag hun stem uitbrengen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat blijkt uit gegevens die de 393 Nederlandse gemeenten aan de Verkiezingsdienst van het ANP hebben doorgegeven.

Het aantal mensen dat mee mag doen aan de waterschapsverkiezingen is nog wat groter: het is voldoende als iemand in Nederland woont, de Nederlandse nationaliteit is geen vereiste.

In totaal doen er 53 partijen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. De ruimste keus hebben inwoners van Gelderland en Groningen, waar negentien partijen op het stembiljet staan. De twaalf provincies hebben opgeteld 570 zetels in de Staten te verdelen. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Minister Lodewijk Asscher kent lijstrekker van zijn PvdA in Zuid-Holland niet

RTVWEST 16.03.2015 Dat de Provinciale Statenverkiezingen een speelbal zijn geworden van de landelijke politieke kopstukken wordt deze week bevestigd in WestBusiness presenteert: FRITS!. Tafelgast Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en vice-premier, moet in de uitzending bekennen geen idee te hebben wie in de provincie Zuid-Holland de lijsttrekker is van zijn partij PvdA.

Als presentator Frits Huffnagel de vraag aan de minister stelt, moet Asscher het antwoord schuldig blijven. ‘Maar in mijn eigen provincie Noord-Holland weet ik het wel’, probeert Asscher de situatie nog te redden.

De lijsttrekker van de PvdA in Zuid-Holland is Ron Hillebrand. Samen met zestien andere partijen dingt hij op 18 maart mee naar een zo goed mogelijk resultaat tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.  Lees verder

gerelateerde artikelen;

Politici debatteren bij Haagsche Studenten Vereniging

Den HaagFM 16.03.2015 In het kader van de Provinciale Verkiezingen debatteren politici maandag bij de Haagsche Studenten Vereeniging.

De politici krijgen vijf stellingen om over te debatteren. Daarna zijn er nog wat korte stellingen waar alleen ja of nee op geantwoord kan worden. De avond aan de Burgemeester van Karnebeeklaan 3 wordt afgesloten met de mogelijkheid voor de politici de studenten nog een laatste keer te overtuigen voor hun partij te stemmen.

De Provinciale Verkiezingen zijn komende woensdag. Behalve voor de Provinciale Staten kunnen mensen dan ook een stem uitbrengen voor de leden van het Waterschap Delfland.

Luister dinsdagmiddag om 16.00 uur naar het programma van Ron Davids op Den Haag FM voor een verslag van het debat. …lees meer

Verkiezingen: dit staat er woensdag voor de grote partijen op het spel›

NRC 16.03.2015 Woensdag gaan we naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Officieel om het ‘parlement’ van de provincie te kiezen, maar omdat de Statenleden in mei de Eerste Kamer kiezen, heeft de verkiezing ook voor Den Haag grote gevolgen. Wat staat er woensdag voor de grote landelijke partijen op het spel? Een overzicht.

VVD: geplaagd door schandalen
Voor de VVD staat er veel op het spel, dat is vooral te merken aan de wijze waarop premier Mark Rutte zelf zich inzet in de verkiezingscampagne. “Dit zijn landelijke verkiezingen, die raken direct ook het kabinet”, zei hij begin dit jaar in een interview met NRC Handelsblad (€). Sindsdien wordt de partij geplaagd door schandalen, met als dieptepunt het vertrek van het JustitieduoIvo Opstelten en Fred Teeven. De VVD is in de Eerste Kamer met 16 zetels de grootste partij, maar het is zeer de vraag of dat zo blijft. Rutte lijkt te hebben opgegeven dat de VVD alleen met coalitiepartner PvdA een meerderheid haalt, maar hoopt met de gedogers D66, ChristenUnie en SGP wel aan de benodigde 38 zetels te komen. Zijn pogingen in interviews en televisiedebatten steeds de hand uit te steken naar CDA, SP en GroenLinks, stuitten slechts op weerstand.

PvdA: halvering dreigt

De Partij van de Arbeid moet de neergang in de Eerste Kamer nog ervaren. In 2011 deed de partij het – toen in felle oppositie tegen Rutte I en vooral gedoogpartner PVV – meer dan behoorlijk: 14 zetels. De Tweede Kamerverkiezingen verliepen nog beter, maar sinds de partij regeert, is zij electoraal in een vrije val beland. Bij de lokale en Europese verkiezingen stemden vorig jaar nog maar zo’n de 10 procent van de kiezers PvdA en de weg omhoog lijkt nog niet gevonden. Partijleider Diederik Samsom heeft in ieder geval zijn campagnestrategie aangepast, hij gaat niet meer bij kiezers langs de deuren. De partij zou in de senaat wel eens kunnen halveren. Dat heeft niet alleen grote gevolgen voor het kabinet en de invloed in de provincies, maar zal ook de leiderschapsdiscussie rond Diederik Samsom weer kunnen aanwakkeren.

PVV: kabinet naar huis sturen

Als Geert Wilders zelfs bij de VARA verschijnt, weet je dat het menens is in de campagne. De PVV hoopt op een hoge opkomst, want haar kiezers zijn sneller dan anderen geneigd thuis te blijven. Het is onwaarschijnlijk dat de PVV, zelfs wanneer ze in sommige provincies de grootste wordt, een coalitie weet te vormen. Weinig andere partijen zullen met ze willen besturen na de gestrande avonturen in Den Haag en Limburg. Wilders’ inzet is vooral om het kabinet naar huis te sturen door zoveel mogelijk zetels in de senaat te bemachtigen — en daarmee Tweede Kamerverkiezingen forceren. Het is overigens onduidelijk wie daarop plaatsnemen, want de PVV heeft nog geen andere kandidaten voor de Eerste Kamer bekend gemaakt dan Marjolein Faber, die deze campagne in opspraak kwam omdat ze haar zoon had ingehuurd.

SP: profiteren van neergang PvdA
Profiteert de SP (voldoende) van de neergang van de PvdA? Dat is de vraag voor de partij van Emile Roemer. Hij is met Wilders de enige die hardop zegt dat een minderheid voor de coalitie en de ‘constructieve’ drie betekent dat het kabinet moet verdwijnen. Tegenover die harde oppositie in Den Haag staat dat de partij in de provincie juist hoopt tot meer coalities toe te treden. De afgelopen vier jaar bestuurde de SP met succes in Noord-Brabant en Zuid-Holland en dat smaakt naar meer.

D66: forse winst verwacht
Het is D66 vaak overkomen dat torenhoge peilingen op de verkiezingsdag niet werden verzilverd. Zo werd de partij in 2012 slachtoffer van de tweestrijd tussen Rutte en Samsom. Dat wil partijleider Alexander Pechtold nu voorkomen door zijn eigen tweestrijd aan te gaan, met Geert Wilders. Vanavond debatteren zij één-op-één bij EenVandaag. Dat de partij in de senaat fors zal groeien is zeker, want ze heeft nu maar vijf zetels. De vraag is welke eisen D66 aan VVD en PvdA gaat stellen om het kabinet te blijven steunen.  LEES VERDER›

Woensdag naar de stembus

Telegraaf 16.03.2015 Nog ongeveer 48 uur tot de stembureaus opengaan. Nederland kiest woensdag voor zowel de Provinciale Staten als de waterschappen. Maar waar gaan zij over? En hoe werken de verkiezingen?

Wat doen provincies en waterschappen?

De twaalf provincies zijn onder meer verantwoordelijk voor aanleg en onderhoud van wegen en voor natuur en milieu. Daarnaast controleren provincies de begrotingen van gemeenten. In noodgevallen kunnen provincies gemeenten onder toezicht stellen. Elke provincie heeft zijn eigen ‘parlement’, de Provinciale Staten. Die kiezen het provinciebestuur, de Gedeputeerde Staten. Voorzitter daarvan is de benoemde commissaris van de Koning. Daarnaast is Nederland opgedeeld in 24 waterschappen. Die moeten onder meer de dijken en waterkeringen inspecteren en beheren. Waterschappen zorgen ook voor de kwaliteit van het water en beheren de waterstand in de polders. Daaraan geven ze elk jaar ongeveer 2,4 miljard euro uit. De besturen van die waterschappen kunnen we woensdag kiezen.

De verkiezingskaravaan

VK 16.03.2015 De campagne voor de provinciale statenverkiezingen van woensdag 18 maart is op stoom. In dit blog verzamelen we voor u de opmerkelijkste voorstellen, filmpjes en prullaria.

PVV en PvdD minst effectief in Provinciale Staten

NU 15.03.2015  Van alle partijen in de provinciale staten zijn de Partij voor de Dieren en de PVV het minst effectief.

Dat blijkt zondag uit onderzoek van Reporter Radio  naar de politieke activiteiten van alle partijen in alle provincies.

15 procent van de door PVV ingediende moties en amendementen werd in de afgelopen vier jaar door een meerderheid ondersteund. Van alle partijen is dat het laagste slagingspercentage. De PVV diende 643 moties in, waarvan 94 werden aangenomen.

Op het gebied van de amendementen scoorde de Partij voor de Dieren het laagst. Gemiddeld per provincie werden 7 procent van de amendementen door een meerderheid gesteund.

De PvdD-Statenleden maken gemiddeld gezien het meeste gebruik van amendementen en moties. Een gemiddeld PvdD-Statenlid dient meer dan veertig moties en zes amendementen in.

Hierom draaien de provinciale verkiezingen l Stemhulp: Bepaal uw politieke voorkeur

Lees meer over: Verkiezingen Provinciale Staten

PVV en PvdD ineffectief

Telegraaf 15.03.2015 Van alle partijen in de provinciale staten zijn de Partij voor de Dieren en de PVV het minst effectief. Dat blijkt zondag uit onderzoek van Reporter Radio (KRO-NCRV) naar de politieke activiteiten van alle partijen in alle provincies.

 • Klik hier om te downloaden: >pdf.pdf

15 procent van de door PVV ingediende moties en amendementen werd in de afgelopen vier jaar door een meerderheid ondersteund. Van alle partijen is dat het laagste slagingspercentage. De PVV diende 643 moties in, waarvan 94 werden aangenomen.

Op het gebied van de amendementen scoorde de Partij voor de Dieren het laagst. Gemiddeld per provincie werden 7 procent van de amendementen door een meerderheid gesteund. De PvdD-Statenleden maken gemiddeld gezien het meeste gebruik van amendementen en moties. Een gemiddeld PvdD-Statenlid dient meer dan veertig moties en zes amendementen in.

Gerelateerde artikelen;

13-03: Peiling: nog weinig verandering

13-03: Wilders: ‘Weer grenscontrole’

12-03: PVV geweerd bij debat FNV

Hier geeft de provincie Zuid-Holland ons geld aan uit

RTVWEST 13.03.2015 DEN HAAG – Zuid-Hollanders betaalden vorig jaar 249 euro per persoon aan de provincie Zuid-Holland. In totaal leverde dat de provincie 889,5 miljoen euro op. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar waar gaat dat geld precies naartoe?

Het meeste geld gaat naar de post verkeer en vervoer: 326,4 miljoen euro. Hieronder vallen de aanleg van provinciale wegen, tunnels, viaducten en fiets- en parkeerplaatsen. Ook het onderhoud aan bruggen en sluizen valt hieronder, net als het organiseren van openbaar streekvervoer. … Lees verder

LEES OOK: Stemwijzer Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland 2015

» Meer over de Provinciale Statenverkiezingen 2015 op onze speciale pagina.

gerelateerde artikelen;

Geen media13-03Hier geeft de provincie Zuid-Holland ons geld aan uit

Geen media11-03Zuid-Holland pompt relatief weinig geld in de lokale economie

Geen media28-02Zuid-Holland houdt hand op de knip om ‘zieltjes’ te winnen voor verkiezingen

Geen media24-02PvdA begint campagne verkiezingen: 5 miljoen investeren in sport Zuid-Holland

Geen media10-02Stemwijzer Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland 2015 staat online; vul ‘m hier in

Peiling: nog weinig verandering

Telegraaf 13.03.2015  Nog amper een week voor de verkiezingen voor Provinciale Staten blijft de steun van de kiezer voor de VVD-PvdA-coalitie en de steunende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP onvoldoende. Uit de peiling van bureau Ipsos vrijdag blijkt dat de vijf partijen geen meerderheid halen in de Senaat.

De Eerste Kamer wordt in mei gekozen door de nieuwe provinciale vertegenwoordigers. De regeringsfracties staan op fors verlies en zouden nog maar negentien zetels halen, net zoveel als vorige week. Nu hebben ze er samen nog dertig. Met de huidige drie constructieve partijen erbij komen ze uit op 33 zetels, nog altijd vijf te weinig voor een meerderheid in de Senaat.

Pauw trekt minder kijkers

Telegraaf 12.03.2015  Het verkiezingsdebat woensdagavond in het tv-programma Pauw op NPO 1 was goed voor 639.000 kijkers. Op maandag en dinsdag wist de talkshow van Jeroen Pauw met respectievelijk 778.000 en 709.000 kijkers meer mensen te trekken, zo blijkt uit gegevens van de Stichting Kijkonderzoek (SKO).

In het programma van woensdag gingen de leiders van VVD, PvdA, D66, CDA, SP en PVV met elkaar in debat.

De best bekeken tv-programma’s waren het NOS Journaal van 20.00 uur (2,1 miljoen kijkers), Goede Tijden Slechte Tijden (1,5 miljoen), De Wereld Draait Door (1,5 miljoen), de natuurserie Life Story (1,4 miljoen) en de voetbalwedstrijd Chelsea-PSG (1,4 miljoen).

Rutte somber

Telegraaf 12.03.2015 Premier en VVD-leider Mark Rutte wordt er niet vrolijk van dat sommige oppositiepartijen zijn oproep negeren om na de verkiezingen van volgende week te gaan samenwerken met het kabinet. Volgens hem zitten we middenin de ‘grootste verbouwing’ sinds de Tweede Wereldoorlog en is het daarom het beste dat zoveel mogelijk partijen de herstelplannen steunen.

Dat stelde hij woensdag in het verkiezingsdebat van het televisieprogramma Pauw. Hij is vooral teleurgesteld in het CDA, waarvan partijleider Sybrand Buma opnieuw aangaf dat de oppositierol hem prima bevalt. Rutte zei dat hij daar somber van wordt. „Het CDA was altijd bereid verantwoordelijkheid te nemen en kiest nu voor de oppositie”, zei hij.

Pauwdebat gemist? Hier de belangrijkste momenten op een rij›

NRC 12.03.2015 Bij Pauw vond woensdagavond het tweede grote televisiedebat in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week plaats. De zes belangrijkste politieke leiders gingen de confrontatie met elkaar aan. Een terugblik met de belangrijkste momenten op een rij.  LEES VERDER› 

Waar gaan verkiezingen 18 maart echt over?

Elsevier 10.03.2015 Eerste Kamer, provincies, waterschappen. Er staat veel op het spel op woensdag 18 maart. Waarover gaat het echt? In zeventien vragen alles over de provincies, van opcenten en verrommelling tot vispassages.

Waar gaan de verkiezingen van woensdag 18 maart over?

Die dag worden de leden van de Provinciale Staten en de waterschappen gekozen. Indirect gaat het ook om de Eerste Kamer. De op 18 maart te kiezen 570 leden van Provinciale Staten kiezen op 26 mei de 75 leden van de Eerste Kamer.

De verkiezingen van 18 maart bepalen ook het lot van het kabinet. Hoe kunt u door strategisch te stemmen daarin een rol spelen? Lees verder >

 Wat speelt er in de twaalf provincies? Lees verder >

zie ook;

5 mrt Wat speelt er in de twaalf provincies?

27 feb ‘Verkiezingen moeten gaan over bizarre provinciale belastingcultuur’

5 mrt Hoe u het kabinet-Rutte II kunt wegstemmen. Of juist niet

Brabantse SP en VVD gek op elkaar

VK 09.03.2015 In Den Bosch lukt wat in Den Haag ondenkbaar lijkt: een coalitie met VVD én SP. ‘Je bereikt meer als je meebestuurt’

PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN 2015

BB 08.03.2015 Flinke virtuele verschuivingen in het aantal zetels van de politieke partijen, anderhalve week voor de Provinciale Statenverkiezingen. De VVD stijgt vier zetels, de PvdA twee en 50Plus één

PVV grootste
PVV en D66 dalen juist twee zetels. CDA, SP en GroenLinks verliezen één zetel. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Met de verschuiving zou de VVD nu 21 zetels in de Tweede Kamer hebben en de PvdA 15. Ondanks de daling, blijven de PVV, D66 en CDA de grootste partijen in deze peiling; met respectievelijk 26, 23 en 22 zetels.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Posteroorlog D66 en PvdA

Telegraaf 07.03.2015  Met nog elf dagen te gaan tot de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen op 18 maart, hebben D66 en PvdA elkaar in Amsterdam Zuidoost de oorlog verklaard.

De posters van D66 die zijn opgehangen op het Holendrechtplein, moesten tot grote verbazing van partijlid Ronnie Zijp plaatsmaken voor posters van de PvdA. Volgens de D66-er gaat het om een streek van een kat in het nauw: ‘PvdA voelt de hete adem van D66, dan doe je dit soort dingen’, aldus de politicus tegenover AT5.

Het is overigens niet bekend of de PvdA-posters daadwerkelijk zijn opgehangen door iemand van de PvdA.

Verkiezingen van 18 maart: stem op je regiobelang

VK 05.03.2015 De verkiezingen voor provincie en waterschappen worden jammer genoeg geheel gedomineerd door landelijke vraagstukken. Kies niet voor of tegen Rutten, kies op je eigen regionale belang.
Op 18 maart zijn er verkiezingen voor provincie en waterschappen, maar de discussie wordt geheel gedomineerd door landelijke vraagstukken. Voor veel mensen is het volstrekt onduidelijk waarop ze zouden moeten gaan stemmen en waarom. Dat geldt voor de provincie en zeker ook voor de waterschappen. Waar gaan ze over? In de praktijk blijkt het voor ons waterschapskandidaten enorm lastig onze standpunten voor het voetlicht te brengen. Dat probleem delen we nu met de kandidaten voor de provinciale verkiezingen, want ook hun geluid raakt ondergesneeuwd. Wat ons betreft niet terecht.

Geert Wilders zegt RTL-debat af wegens ziekte

VK 05.03.2015 Geert Wilders doet vanavond niet mee aan het RTL Verkiezingsdebat. Dat heeft RTL Nieuws bekendgemaakt. ‘Hij is ziek’, verklaart Kees Berghuis, chef van de politieke redactie.

Wilders wil volgens Berghuis geen gebruik maken van de mogelijkheid om een vervanger te sturen.
De overgebleven deelnemers aan het debat zijn Mark Rutte, Diederik Samsom, Emile Roemer, Alexander Pechtold en Sybrand Buma. Het geheel wordt geleid door Rick Nieman en Frits Wester.

Tijdens de uitzending kunnen kijkers via het second screen ophttp://debat.rtl.nl stemmen op stellingen. Ook de Volkskrant volgt het debat op RTL4 en houdt een liveblog bij op Volkskrant.nl.

Het debat is vanaf 20.30 uur te volgen.

Zieke Wilders zegt debat af

Telegraaf 05.03.2015 PVV-leider Geert Wilders doet donderdagavond niet mee aan het RTL-verkiezingsdebat, omdat hij griep heeft. Dat heeft zijn woordvoerder laten weten. De PVV stuurt geen vervanger naar het televisiedebat in de Rode Hoed in Amsterdam.

Tijdens de bijeenkomst, die rechtstreeks wordt uitgezonden op RTL4, zouden de politiek leiders van de zes grootste partijen in de Tweede Kamer tegenover elkaar in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart. Dat zijn er nu dus vijf. Mark Rutte (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) gaan met elkaar in debat over landelijke onderwerpen, zoals werk en inkomen, veiligheid, integratie en de toekomst van dit kabinet.

Wilders zegt verkiezingsdebat af wegens griep

NU 05.03.2015 PVV-leider Geert Wilders doet donderdagavond niet mee aan het RTL-verkiezingsdebat, omdat hij griep heeft. Dat heeft zijn woordvoerder laten weten. De PVV stuurt geen vervanger naar het televisiedebat in de Rode Hoed in Amsterdam.

Tijdens de bijeenkomst, die rechtstreeks wordt uitgezonden op RTL4, zouden de politiek leiders van de zes grootste partijen in de Tweede Kamer tegenover elkaar in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart.

Dat zijn er nu dus vijf. Mark Rutte (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) gaan met elkaar in debat over landelijke onderwerpen, zoals werk en inkomen, veiligheid, integratie en de toekomst van dit kabinet.

Lees meer over: Verkiezingen Geert Wilders

Gerelateerde artikelen;

Hoe u het kabinet-Rutte II kunt wegstemmen. Of juist niet

Elsevier 05.03.2015 De verkiezingen van 18 maart bepalen ook het lot van het kabinet. Hoe kunt u door strategisch te stemmen daarin een rol spelen?

Bent u het kabinet-Rutte II zo beu dat u het graag naar huis wilt sturen? Of wilt u dat dit kabinet een rechtsere of juist linksere koers inslaat? Dan moet u nadenken over hoe u op woensdag 18 maart stemt.

Weliswaar gaan die verkiezingen over Provinciale Staten, maar omdat die de Eerste Kamer kiezen, heeft uw stem uiteindelijkook invloed in Den Haag. Immers: de VVD-PvdA-coalitie zal, afgaande op de peilingen, in de senaat worden verzwakt en nog afhankelijker worden van de steun van andere partijen. Dat betekent dat elke partij op basis van ‘voor wat, hoort wat’ kan onderhandelen met het kabinet.

Daarbij komt de vastbeslotenheid van VVD en PvdA om tot 2017 te blijven zitten. Dat wijst erop dat ze vast van plan zijn om in de senaat zo nodig nog meer met de pet rond te gaan dan ze nu al doen.

Is er dan misschien een kans om het beleid alsnog bij te sturen door een slimme stem uit te brengen? De liberaal die vindt dat het kabinet te veel heeft genivelleerd en er niet op vertrouwt dat premier Mark Rutte (VVD) zijn oude belofte, namelijk lastenverlichting, alsnog waarmaakt, kan terecht bij partijen die eveneens lastenverlichting bepleiten. CDA en D66 doen dat beide. Bovendien zijn ze voor een kleinere overheid. Ook een liberaal punt.

Maar in elk geval wil het CDA een belastingverlaging zoals CDA-leider Sybrand van Haersma Buma in september vorig jaar voorstelde – hoewel hij het punt de laatste tijd minder benadrukt.

GroenLinks als vluchtheuvel voor de linkse kiezer?

De peilingen wijzen er nog niet op en in het verleden was vaak sprake van het tegendeel: de GroenLinks-sympathisant die toch maar PvdA kiest om CDA of VVD uit het Torentje te houden. Dat was pas strategisch stemmen.

Iets dergelijks gebeurde in 2012. Vóór de Kamerverkiezingen leek SP-leider Emile Roemer al bijna het Torentje te hebben bereikt, maar met de eindstreep in zicht haalde PvdA-leiderDiederik Samsom hem in: de linkse kiezer poogde Rutte – vergeefs – uit het Torentje te houden.

De peilingen wijzen er niet op, maar mochten voormalige PVV-stemmers teleurgesteld zijn geraakt over de praktische invloed van Geert Wilders, dan kunnen ze eigenlijk nergens anders terecht. Een stem op de VVD is in de huidige constellatie ook een stem op de PvdA.

zie ook;

23 feb Plichtmatig Nieuwsuurdebat heeft venijnige staart

28 feb Rutte: met onze koers komt Nederland steeds meer op stoom

3 mrt Volkspartij zonder volk: jarenlange rol in de marge dreigt voor PvdA

Een diervriendelijke stem uitbrengen? De Dierenkieswijzer adviseert

Trouw 04.03.2015 ‘Als exotische dieren ontsnappen en in de vrije natuur terechtkomen, kunnen ze worden afgeschoten.’ Eens of oneens? Wie op 18 maart diervriendelijk wil stemmen, kan zich wenden tot de Dierenkieswijzer. Die vergelijkt politieke standpunten op het gebied van natuurbeheer, jacht en intensieve veehouderij.

De stempassen voor de Provinciale Statenverkiezingen vallen deze week op de mat. Omdat de provincies een belangrijke rol in dierenwelzijn spelen, hebben zeventien organisaties voor dierenbescherming – de dierencoalitie – de website dierenkieswijzer.nl gelanceerd. De stemwijzer bestaat uit dertien stellingen, waarop de politieke partijen zelf de antwoorden hebben aangeleverd. Een kleine greep:

Het  afschieten van zwerfkatten is acceptabel om hun aantal onder controle te houden.

Voorzitter van de dierencoalitie Dirk-Jan Verdonk: “Jaarlijks worden er tussen de 8000 en 13.500 katten doodgeschoten. Een diervriendelijke en effectieve manier om het aantal zwerfkatten terug te brengen, is het castreren en terugplaatsen van de dieren. De provincies kunnen daar een belangrijke rol in spelen.”

Verwant nieuws;

WEINIG ANIMO VOOR VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN

BB 04.03.2015 De animo voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart is nog allerminst groot. Hoewel inmiddels ruim driekwart (78 procent) van de kiezers weet dat deze verkiezingen binnenkort worden gehouden, zegt nog altijd slechts 43 procent van de kiezers ‘zeker wel’ te gaan stemmen.

Ongewis
Dat percentage is sinds december nauwelijks meer veranderd, meldt onderzoeksbureau TNS NIPO woensdag. Het bureau hield onlangs een peiling onder 920 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Voor de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP ,die de coalitie steunen, is het volgens TNS NIPO nog ‘uiterst ongewis’ of ze op een meerderheid kunnen rekenen in de Eerste Kamer. Gezamenlijk komen ze uit op 48 procent van de stemmen.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Nog weinig animo voor provinciale verkiezingen

NU 04.03.2015 De animo voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart is nog allerminst groot. Hoewel inmiddels ruim driekwart (78 procent) van de kiezers weet dat deze verkiezingen binnenkort worden gehouden, zegt nog altijd slechts 43 procent van de kiezers ‘zeker wel’ te gaan stemmen.

Dat percentage is sinds december nauwelijks meer veranderd, meldt onderzoeksbureau TNS NIPO woensdag.

Hierom draaien de provinciale verkiezingen l Stemhulp: Bepaal uw politieke voorkeur

Lees meer over: Verkiezingen

Gerelateerde artikelen;

Weinig animo voor PS-verkiezing

Telegraaf 04.03.2014  De animo voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart is nog allerminst groot. Hoewel inmiddels ruim driekwart (78 procent) van de kiezers weet dat deze verkiezingen binnenkort worden gehouden, zegt nog altijd slechts 43 procent van de kiezers ‘zeker wel’ te gaan stemmen. Dat percentage is sinds december nauwelijks meer veranderd, meldt onderzoeksbureau TNS NIPO woensdag.

2016 wordt oogstjaar van het kabinet Rutte 2

Telegraaf 02.03.2015 Bij de campagne voor de statenverkiezingen op 18 maart spelen vooral landelijke thema’s als belastingverlaging, meer banen en veiligheid, terwijl provinciale staten niet over deze zaken gaan. Uit onderzoek blijkt dat voor de meeste kiezers het beleid van politiek Den Haag bepalend is op welke partij ze straks gaan stemmen.

Slechts een op de zeven ondervraagden uit het onderzoek van BNR geeft aan dat wat er in hun provincie gebeurt een thema is. Ook de samenstelling van de Eerste Kamer speelt geen grote rol bij het stemgedrag. Volgens peilingen is de kans groot dat de regeringspartijen VVD en PvdA een fors verlies zullen lijden. De politieke geschiedenis laat zien dat partijen die in de regering zitten bij verkiezingen voor gemeenteraden en provinciale staten meestal kiezers verliezen. Dat komt vooral doordat ze verantwoordelijk zijn voor vervelende maatregelen, maar ook door een lage opkomst.

Provinciale Statenverkiezing leeft vooral buiten de Randstad

NU 02.03.2015 Hoe verder de provinciale politici verwijderd zijn van de Randstad, hoe meer bekendheid zij in hun eigen provincie genieten.

De Friezen (32 procent), Groningers (31 procent), Zeeuwen (29 procent) en Limburgers (27 procent) kent een of meer Provinciale Statenleden, blijkt maandag uit een enquête van onderzoeksbureau IPSOS in opdracht van de NOS.

In Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht weten negen op de tien ondervraagden geen enkel lid van Provinciale Staten te noemen.

Hierom draaien de provinciale verkiezingen l Stemhulp: Bepaal uw politieke voorkeur

Lees meer over: Verkiezingen

Dierenkieswijzer gelanceerd: voor diervriendelijke keuze in het stemhokje

Trouw 01.03.2015 Wie op 18 maart een diervriendelijke keuze in het stemhokje wil maken, kan vanaf vandaag de Dierenkieswijzer raadplegen. Die vergelijkt politieke standpunten op het gebied van natuurbeheer, jacht en intensieve veehouderij.

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen hebben zeventien dierenwelzijnsorganisaties – verenigd in de Dierencoalitie – vandaag de site dierenkieswijzer.nl gelanceerd. De provincies spelen een belangrijke rol in dierenwelzijn. De partijen zijn volgens het verbond verdeeld over bijvoorbeeld megastallen en hoe om te gaan met ganzenpopulaties. ‘Sommige partijen pleiten voor méér ruimte voor ganzen, anderen zien liever afschot’, zegt voorzitter Dirk-Jan Verdonk van de Dierencoalitie. ‘Ook mogen koeien van sommige partijen best het hele jaar op stal staan.’

Kieswijzer Dierencoalitie gelanceerd

Telegraaf 01.03.2015 Wie op 18 maart een diervriendelijke keuze in het stemhokje wil maken, kan vanaf zondag de Dierenkieswijzer raadplegen. Die vergelijkt politieke standpunten op het gebied van natuurbeheer, jacht en intensieve veehouderij.

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen hebben zeventien dierenwelzijnsorganisaties – verenigd in de Dierencoalitie – zondag de site dierenkieswijzer.nl gelanceerd. De provincies spelen een belangrijke rol in dierenwelzijn. De partijen zijn volgens het verbond verdeeld over bijvoorbeeld megastallen en hoe om te gaan met ganzenpopulaties. „Sommige partijen pleiten voor méér ruimte voor ganzen, anderen zien liever afschot”, zegt voorzitter Dirk-Jan Verdonk van de Dierencoalitie. „Ook mogen koeien van sommige partijen best het hele jaar op stal staan.”

Lijsttrekkers geven zich bloot. Portretten van kandidaten van provinciale statenverkiezingen op TV WEST

RTVWEST 28.02.2015 Een agent bij de bereden politie, een boomkweker en een burgemeester. De kandidaten van de provinciale statenverkiezingen hebben uiteenlopende banen. Politiekverslaggever Hans Hemmes maakte bijzondere portretten van de lijsttrekkers. De portretten worden vanaf 2 maart dagelijks uitgezonden op het hele uur, na het TV West Nieuws…. Lees verder

>> Lees hier meer over de provinciale statenverkiezingen
gerelateerde artikelen;

Minder geld om kiezers naar stembus te lokken

Trouw 28.02.2015 De provincies doen dit jaar zuinig aan om kiezers naar de stembureaus te lokken. Ze trekken minder geld uit voor zogeheten opkomstbevorderende campagnes. Op 18 maart kunnen Nederlanders stemmen voor zowel de Provinciale Staten als de waterschappen.

Bij de provinciale verkiezingen stemt meestal ongeveer de helft van de kiesgerechtigden. De opkomst ligt flink lager dan bij Tweede Kamerverkiezingen.

De twaalf provincies in ons land trekken dit jaar in totaal ongeveer 1,6 miljoen euro uit om de opkomst te bevorderen. Dat blijkt uit een rondvraag van persbureau ANP. Bij de vorige provinciale verkiezingen, in 2011, was dat circa 1,9 miljoen euro. Vier jaar daarvoor was het budget ruim 3,4 miljoen euro.

Meer over;

Provincies trekken minder geld uit om kiezers naar stembus te lokken

NU 28.02.2015 De provincies doen dit jaar zuinig aan om kiezers naar de stembureaus te lokken. Ze trekken minder geld uit voor zogeheten opkomstbevorderende campagnes.

Dat blijkt uit een rondgang. Op 18 maart kunnen Nederlanders stemmen voor zowel de Provinciale Staten als de waterschappen.

De twaalf provincies in ons land trekken dit jaar in totaal ongeveer 1,6 miljoen euro uit om de opkomst te bevorderen. Bij de vorige provinciale verkiezingen, in 2011, was dat circa 1,9 miljoen euro. Vier jaar daarvoor was het budget ruim 3,4 miljoen euro.

Hierom draaien de provinciale verkiezingen l Stemhulp: Bepaal uw politieke voorkeur

Lees meer over: Verkiezingen

Minder geld om kiezers naar stembus te…

Telegraaf 28.02.2015 De provincies doen dit jaar zuinig aan om kiezers naar de stembureaus te lokken. Ze trekken minder geld uit voor zogeheten opkomstbevorderende campagnes. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP. Op 18 maart kunnen Nederlanders stemmen voor zowel de Provinciale Staten als de waterschappen.

Provincies trekken minder geld uit om kiezers naar stembus te lokken

NRC 28.02.2015  De provincies trekken dit jaar minder geld uit voor campagnes om kiezers naar de stembus te lokken. De provincies trekken hier dit jaar circa 1,6 miljoen euro uit; bij de vorige provinciale verkiezingen was dat 1,9 miljoen euro. Vier jaar daarvoor was het budget nog ruim 3,4 miljoen euro.

Dat blijkt uit een rondgang van het ANP. De provinciale statenverkiezingen vinden plaats op 18 maart. Die dag zijn ook de waterschapsverkiezingen. LEES VERDER

Lees meer;

2011 Leuk berekend, maar wel wat provinciaal

2011 Het onzichtbare leven van de provinciebestuurder

2011 Welke coalitie zit in jouw provincie?

1999 PvdA wint slag om colleges Gedeputeerde Staten

2003 Naar een federaal Nederland

Rutte vraagt oppositie met hem samen te werken na verkiezingen

NU 27.02.2015  Premier Mark Rutte roept oppositiepartijen op ook na de Provinciale Statenverkiezingen te blijven of te gaan samenwerken met het kabinet.

”Laten we met alle constructieve politici de krachten bundelen”, zegt hij in een interview dat zaterdag in de Volkskrant verschijnt.

De VVD en PvdA hebben nu alleen met steun van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een meerderheid in de Eerste Kamer. De kans is klein dat de regeringspartijen bij de verkiezingen op 18 maart een meerderheid in de Senaat halen. Het is nog de vraag of ze met de drie oppositiepartijen genoeg zetels overhouden.

Hierom draaien de provinciale verkiezingen l Stemhulp: Bepaal uw politieke voorkeur

Lees meer over: Oppositiepartijen Verkiezingen

Gerelateerde artikelen;

Vooral mannen op de kieslijst voor Provinciale Statenverkiezingen, alleen bij GroenLinks is meerderheid vrouw

RTVWEST 27.02.2015 Er doen 16 partijen mee aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart, en op bijna alle lijsten zijn de mannen in de meerderheid. Alleen op de lijst van GroenLinks staan meer vrouwen dan mannen: respectievelijk 64 procent tegenover 36 procent.

Dat blijkt uit een analyse van de kieslijsten van databureau LocalFocus. Van alle kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen is 71,8 procent man. De SGP spant de kroon: die partij heeft een volledig mannelijke lijst.

‘Het is lastig voor partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen om vrouwen te vinden: in tegenstelling tot politiek werk voor de Tweede Kamer is dit in de provinciale politiek een flinke bijbaan. Veel vrouwen vinden dat lastig te combineren met bijvoorbeeld een gezin, waardoor het lastig is ze te werven voor de provinciale politiek’, zegt Anita de Jong van ProDemos. ProDemos is een organisatie die publieksparticipatie in de politiek probeert te vergroten. Lees verder

gerelateerde artikelen

Na 18 maart: onregeerbaar zal het land niet worden, wel ingewikkelder

Elsevier 27.02.2015 De verkiezingssfeer wordt vooral bepaald door bozige stemming in het land. Voor een meerderheid in Tweede en Eerste ­Kamer zijn na de Provinciale Statenverkiezingen waarschijnlijk zes partijen nodig. Gevolg: nog meer compromissen en onnavolgbare politiek.

Politici voeren al verhitte debatten, maar de kiezers ­lopen nog niet warm. De campagne voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart komt traag op gang.

In elke provincie zijn er wel een paar heikele thema’s, maar deze verkiezingen draaien om televisiedebatten, landelijke thema’s en de overlevingskansen van het kabinet-Rutte II.

Zes partijen

Premier Mark Rutte (VVD) maakte er bij voorbaat een soort referendum over zijn kabinet van. Met als voorlopig resultaat dat ontevreden VVD- en PvdA-kiezers naar D66 vluchten. De trend is opnieuw: grote partijen worden kleiner en kleine partijen worden middelgroot. Nederland wordt echt geen onregeerbaar land, maar voor een meerderheid in Tweede en Eerste ­Kamer zijn straks waarschijnlijk zes partijen nodig.

Nog meer compromissen en onnavolgbare politiek.

Politieke leiders durven steeds meer te beloven, omdat ze – o paradox – weten dat ze straks steeds minder kunnen waarmaken. ­Democratie is een Griekse uitvinding, maar dit betekent nog niet dat het Binnenhof qua electorale mooipraterij Alexis Tsipras van Syriza naar de kroon moet steken.

Spelverdeler

De stemming in het land is bozig. In Groningen voelen inwonerszich bedrogen omdat de risico’s van aardgaswinning altijd werden weggewuifd. Elders leeft een soortgelijke argwaan jegens de klasse van politieke managers.

D66 maakt zich op voor de rol van spelverdeler op het Binnenhof.Alexander Pechtold eist, in ruil van het overeind houden van Rutte II, belastingverlaging. Prima, maar is iedereen dan vergeten hoe D66 en CDA in 2010 het voortouw namen bij een reeks ‘ombuigingen’ die neerkwamen op lastenverhogingen?

D66 hielp naderhand ook Rutte II om de crisis op de belastingbetaler af te wentelen.

zie ook

001_rb-image-1715279

Verkiezingen moeten gaan over bizarre provinciale belastingcultuur

Elsevier 27.02.2015 Het lot van het kabinet-Rutte II en de rol van de PVV zijn thema’s bij debatten in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Onterecht. Het zou vooral moeten gaan over de belastingen die provincies onterecht opstrijken.

Hoera, we gaan weer naar de stembus! Maar waarvoor eigenlijk?

Er bestaat een politieke bundeling van minstens drie groepen. De eerste groep stemt anti-Wilders en wil voorkomen dat de PVV ooit kan regeren. De tweede groep stemt pro-Wilders. Deze kiezers stemmen op de PVV en stemmen alle anderen weg om een duidelijke reden: de PVV moet regeren.

De derde groep bestaat uit mensen die de tegenstelling tussen pro-Wilders en anti-Wilders willen gebruiken om hun eigen partij te presenteren als een redelijk alternatief, in plaats van de ‘verschrikkelijke polarisatie’ te helpen.

Redelijke mensen

De ‘redelijke’ mensen in de politiek zijn niet altijd ook de eerlijke mensen. Niet zelden zijn het opportunisten die geregeld een andere agenda nastreven dan hun openbare agenda.

Elseviers Belastingaangiftegids 2015

Iedere belastingplichtige moet dit jaar vóór 1 mei aangifte doen over 2014. De meesten doen hun belastingaangifte inmiddels digitaal. Om daarbij te helpen, brengt Elsevier de Belasting Aangiftegids 2015 uit, die helemaal gericht is op de elektronische aangifte. Meer info en bestellen >

Redelijkheid is een onmisbaar beginsel in de politiek en de politieke verhoudingen. Deze vorm van redelijkheid leren we niet uit boeken geschreven door redelijke mensen. Het is geen theoretische aangelegenheid.

Het gaat om praktische redelijkheid. Politieke redelijkheid is een combinatie van gedeelde rationaliteit en individuele wijsheid. Wat redelijk is, wordt in het politieke krachtenveld door velen gezamenlijk bepaald.

De politieke redelijkheid is tenslotte niet eeuwig: ze is afhankelijk van feiten en omstandigheden.

Hoofdprijs

Laten we bij het begin beginnen: waarvoor gaan we op 18 maart naar de stembus? We kunnen (naast de Waterschapsverkiezingen) in feite twee stemmen uitbrengen: een stem voor de samenstelling van de leden van de Provinciale Staten en een indirecte stem voor de samenstelling van de Eerste Kamer.

De eerdergenoemde groepen – anti-Wilders, pro-Wilders en ‘de redelijken’ – worden niet echt gedreven door de samenstelling van de Provinciale Staten. Ze denken slechts aan de hoofdprijs: de Eerste Kamer.

Naar huis

De verkiezingen draaien voornamelijk om de vraag of de zittende regering naar huis moet worden gestuurd. Daar word ik moedeloos van: waarom gaan we dan later weer stemmen voor de samenstelling van de Tweede Kamer?

Daarnaast is zeer de vraag of de samenstelling van de Tweede Kamer na de volgende Kamerverkiezingen overeen zou komen met de samenstelling van de Eerste Kamer. Er is hier sprake van een vicieuze cirkel van machtsverlies in het systeem.

Daar wordt niemand gelukkig van. Het weglekken van macht in ons grondwettelijk systeem wordt met de dag problematischer.

Tweede rang

We worden niet erg enthousiast gemaakt voor deze verkiezingen. En dat heeft niet alleen met de bovenstaande analyse te maken, maar ook met het feit dat deze verkiezingen niet om concrete belangen gaan.

De wetgeving gebeurt in de Tweede Kamer. En de leden van de Eerste Kamer worden indirect gekozen, hetgeen ze politici op de tweede rang maakt. De provinciale kandidaten moeten juist concrete punten aan de orde stellen die ze ook daadwerkelijk kunnen uitvoeren.

En deze punten komen uit de provincies;

Wegenbelasting

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur had een zeer interessante reportage over provinciale belastingen. Dat is een concreet punt dat ook binnen de machtssfeer van deze verkiezingen valt.

Uit de rapportage blijkt dat een substantieel deel van de wegenbelasting in de schatkist van de Provinciale Staten terechtkomt. De meeste ondervraagde burgers hadden geen idee dat hun wegenbelasting ook naar de Provincie gaat.

En het is nog veel erger dan u denkt. Het deel van de wegenbelasting dat naar de provincies gaat, wordt niet geïnvesteerd in de kwaliteit van de wegen. Het is gewoon extra inkomen voor de provincies, ruim 1 miljard euro per jaar.

Bizar

De meeste provincies zetten de opbrengst van wegenbelasting op hun spaarrekening, wat op zichzelf een bizarre activiteit is. De provincies hebben immers gaan wezenlijke betekenis in ons politieke systeem.

Tot voor kort wilde het kabinet ze halveren. Het lukte helaas niet. Ook wordt de opbrengst van het belastinggeld gedeeltelijk gebruikt voor het bevorderen van de economie in de provincies.

Provincies hanteren uiteenlopende tarieven voor hun aandeel in de wegenbelasting. Maastricht hanteert het laagste tarief, omdat ze daar door de mobiliteit goedkoper te maken bedrijvigheid willen bevorderen. Het vestigingsklimaat moet beter. En dat is slim: niet de provincies, maar de burgers moeten de economie op gang brengen.

Hamstergedrag

De lage overheden vertonen soms hamstergedrag. Ze willen veel geld en ze willen dat ook nog vooral opzij zetten. CDA, VVD, PVV en D66 moeten de opheffing van dit soort type belastingen bepleiten.

Er zijn politici die beweren dat ze het belastingsysteem willen hervormen. Fijn, maar begin met het opheffen van wegenbelasting ten behoeve van de Provincies.

Met vage woorden over veiligheid, economie en immigratie weten de politici ons niet enthousiast maken voor de aanstaande verkiezingen.

zie ook;

Peiling 24.02.2015 

Het is nog drie weken tot de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De Statenleden kiezen op hun beurt de Eerste Kamer. Daar hebben PvdA en VVD dankzij steun van D66, ChristenUnie en SGP een krappe meerderheid. Die raken ze mogelijk kwijt, volgens een recente peiling van EenVandaag.

Peiling: PVV blijft de grootste

Telegraaf 24.02.2015 De PVV zou de grootste partij in de Tweede Kamer worden, als er nu verkiezingen werden gehouden. De partij van Geert Wilders ligt met 26 virtuele zetels opnieuw op kop in de enquête van EenVandaag, die dinsdag werd gepubliceerd. Ten opzichte van de vorige peiling boekt het CDA de meeste winst, van 17 naar 19 zetels.

VVD verliest een zetel ten opzichte van vorige maand. De partij staat nu op 23 zetels. In de Kamer hebben de liberalen 41 zetels. De VVD deelt de tweede plaats met D66. De Democraten zitten nu met 12 mensen in de Tweede Kamer. De SP, die nu 15 Kamerzetels heeft, zou 22 zetels krijgen.

De PvdA staat op 12 zetels, evenveel als vorige maand. Dat betekent dat de coalitie nog maar 35 zetels over zou houden. VVD en PvdA hebben op dit moment 77 zetels in de Tweede Kamer.

‘Het was alsof we naar een uitzending gemist van twintig jaar geleden zaten te kijken’

VK 24.02.2015 Nieuwsuur zond gisteravond het eerste verkiezingsdebat uit voor de verkiezingen van de Provinciale Staten. De lijsttrekkers van de Eerste Kamer ogen als een stelletje has-beens. Is dat wel de bedoeling?

Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht: Loek Hermans die wat ouwelijk praat en Elco Brinkman met zijn eigen archaïsche CDA-stieltje.

‘Het was een kijkje in het verleden, het deed me denken aan debatten uit de jaren tachtig, begin jaren negentig. Loek Hermans die wat ouwelijk praat en Elco Brinkman met zijn eigen archaïsche CDA-stieltje. Een kijkje in het verleden, politici uit een ander tijdperk als het ware. Het gaat tegenwoordig anders en vooral sneller in de politiek.

‘VVD en PvdA als sumoworstelaars tegenover elkaar’

Trouw 24.02.2015 De regeringspartijen VVD en PvdA staan als twee sumoworstelaars tegenover elkaar: er is veel kracht maar weinig beweging. Dat zei D66-lijsttrekker Thom de Graaf vandaag in een televisiedebat bij Nieuwsuur in aanloop naar de Statenverkiezingen van 18 maart. Aan het debat deden de lijsttrekkers van de acht grootste partijen voor de Eerste Kamerverkiezingen mee.

De Graaf riep de coalitie op keuzes te maken in de discussie over een nieuw belastingstelsel. Het kabinet moet ‘niet op z’n handen zitten’ en zorgen voor lagere lasten op arbeid, aldus De Graaf. Om dat mogelijk te maken zou het kabinet de stijging van de rijksuitgaven moeten beperken, bijvoorbeeld door de ambtenarensalarissen twee jaar op de nullijn te zetten.

Provinciale Statenverkiezingen

Lees het volledige dossier »

Meer over: Provinciale Statenverkiezingen  Politiek  PvdA  VVD

D66-lijsttrekker De Graaf noemt VVD en PvdA ‘sumoworstelaars’

NU 24.02.2015 De regeringspartijen VVD en PvdA staan als twee sumoworstelaars tegenover elkaar: er is veel kracht maar weinig beweging. Dat zei D66-lijsttrekker Thom de Graaf maandag in een televisiedebat bijNieuwsuur in aanloop naar de Statenverkiezingen van 18 maart.

Aan het debat deden de lijsttrekkers van de acht grootste partijen voor de Eerste Kamerverkiezingen mee.

De Graaf riep de coalitie op keuzes te maken in de discussie over een nieuw belastingstelsel. Het kabinet moet ”niet op z’n handen zitten” en zorgen voor lagere lasten op arbeid, aldus De Graaf.

Lees meer over: 

Verkiezingen Thom de GraafElco Brinkman

Gerelateerde artikelen;

Lijsttrekkers scoren matig

Telegraaf 24.02.2015 Het debat met de lijsttrekkers uit de Eerste Kamer heeft Nieuwsuur maandag niet aan heel veel extra kijkers geholpen. Volgens de Stichting Kijkonderzoek (SKO) hebben 738.000 mensen gekeken naar het debat op NPO2, dat in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen werd gehouden. De afgelopen week zat het aantal kijkers voor Nieuwsuur grofweg tussen de 600.000 en 800.000.

Aan het debat, dat werd gehouden in de plenaire zaal van de Eerste Kamer, deden de lijsttrekkers van de acht grootste partijen in de senaat mee. Twan Huys en Dominique van der Heijden leidden het debat. De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn op 18 maart. De Provinciale Statenleden kiezen in mei de Eerste Kamerleden.

Gerelateerde artikelen;

23-02: ‘VVD en PvdA sumoworstelaars’

23-02: Eerste tv-debat

Hier ging het eerste televisiedebat voor de Provinciale Statenverkiezingen over

NRC 23.02.2015 Maandagavond was het eerste televisiedebat voor de verkiezingen voor Provinciale Staten. Acht politici van de Eerste Kamer namen eraan deel. Wat werd er besproken?

Premier Rutte zou zich hoogstpersoonlijk in de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten storten, zo zei hij begin dit jaar in een interview met NRC Handelsblad(€). “Dit zijn landelijke verkiezingen, die raken direct ook het kabinet”, aldus Rutte, die aankondigde ook zelf aan verkiezingsdebatten mee te doen.

Nieuwsuur heeft het debat vanavond georganiseerd in de Eerste Kamer zelf, waar de senatoren normaal ook met elkaar wedijveren – alle acht zitten ze al in de senaat. Maar waar ze dat gebruikelijk vooral doen over de (on)deugdelijkheid van wetgeving, gaat het vanavond om vier ‘grote’ politieke onderwerpen: terreur, zorg, windmolens en werkgelegenheid. Hoe de lijsttrekkers van VVD, PvdA, CDA, PVV, SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie daarover denken, zal niet wezenlijk verschillen van de meningen van hun collega’s in de Tweede Kamer.

Marjolein Faber-Van de Klashorst werd met het vertrek van fractievoorzitter Marcel de Graaff naar het Europees Parlement de leider van de PVV in de Eerste Kamer en mag dat van Wilders blijven. Faber werd vooral bekend omdat zij in de Provinciale Staten van Gelderland de declaraties van gedeputeerde Co Verdaas (PvdA) onderzocht. Dat kostte hem zijn baan als staatssecretaris. Ook in Gelderland is Faber trouwens opnieuw lijsttrekker en dus wel direct te kiezen.

Thom de Graaf werd lijsttrekker van D66 toen Roger van Boxtel het al na één termijn weer voor gezien hield in de senaat. De oud-minister is ook voorzitter van de Nederlandse hogescholen. Vorige week kandideerde hij zich ook voor de commissie van Hermans om de Eerste Kamer al dan niet af te schaffen.

Lees meer;

2014 Elco Brinkman opnieuw lijsttrekker CDA Eerste Kamer ›

2014 Twee wetjes gestopt, dat is alles

2014 VNO-directeur Van Kesteren senaat in voor CDA ›

3 JAN Premier Mark Rutte: ik ben al op campagne ›

2014 VVD wil vandaag ‘oplossingsrichting’ hebben van PvdA ›

Plichtmatig Nieuwsuurdebat heeft venijnige staart

Elsevier 23.02.2015 De ‘lijsttrekkers’ van de Eerste Kamerfracties etaleerden in het Nieuwsuurdebat hoofdzakelijk in het nazeggen van de standpunten van hun collega’s in de Tweede Kamer. Pas op het einde kreeg het debat een venijnige wending.

Acht leiders in de Eerste Kamer mochten in het eerste debat in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen hun standpunten verdedigen. Die standpunten zijn van belang omdat de kiezer moet weten welke plannen door de Eerste Kamerfracties worden gesteund.

Windmolens

Ook over de windmolens waren de standpunten van de fractievoorzitters niet verrassend te noemen.

Venijn

Op het einde van het debat werd de sfeer zowaar venijnig toen uit peilingen bleek dat de huidige meerderheid in de Eerste Kamer na de verkiezingen waarschijnlijk zal verdwijnen. D66 en CDA hielden in het midden of zij het kabinet zouden blijven steunen. ‘Goede voorstellen steunen wij, slechte voorstellen niet,’ zei Elco Brinkman van CDA. D66-leider De Graaf gebruikte vergelijkbare bewoordingen.

Het debat van Nieuwsuur was de eerste in een reeks in aanloop naar de verkiezingen van de Provinciale Staten op 18 maart. Over de thema’s bij de provincies werd tijdens het debat met geen woord gesproken.

Pikante kieswijzer is hit

Telegraaf 23.02.2015 Tijdens de aankomende Provinciale Statenverkiezingen is het uiterlijk van politici belangrijker dan ooit. Een stemwijzer die alleen draait om de looks van de kandidaten is een gigantische hit op internet.

De zogeheten ‘Stemtinder’ werd in minder dan een dag tijd al 30.000 keer geraadpleegd. Met behulp van de bijzondere kieswijzer, een parodie op de populaire datingapp Tinder, worden de kandidaat-Statenleden uitsluitend beoordeeld op hun looks. Gebruikers zien na het kiezen van een provincie slechts voornaam en profielfoto’s van de kandidaten. Partijnamen en andere inhoudelijke berichten ontbreken.

POLITICI OP UITERLIJK BEOORDEELD MET STEMTINDER

BB 23.02.2015 Zwevende kiezers die geen zin hebben in hoofdbrekens over allerhande provinciale problematieken kunnen de humoristisch bedoelde stemwijzer StemTinder invullen. Gebruikers baseren met de online app hun stem dan op het uiterlijk van deelnemende politici.

Goed gevoel

StemTinder toont foto’s van de aan de verkiezingen deelnemende politici en de gebruiker bepaalt vervolgens of hij daar een goed gevoel bij heeft. Bij de foto staat niet aan welke partij de politici verbodnen is. Een ‘swipe’ naar rechts betekent ‘ja’ en een swipe naar links ‘nee’. Na een minuutje swipen weet je welke partij het beste bij je past, gebaseerd op uiterlijk van de potentiële Statenleden.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Peiling Statenverkiezingen in Zuid-Holland: nek-aan-nekrace tussen PVV en D66

RTVWEST 23.02.2015 De strijd om wie de grootste partij in Zuid-Holland wordt bij de Statenverkiezingen in maart zal gaan tussen de PVV en D66. Dat voorspelt opinie-onderzoeker Maurice de Hond. De PVV staat in zijn peiling op 10 zetels, D66 op 9.

De PVV reageert opgetogen op de peiling voor de Statenverkiezingen. Volgens lijsttrekker Henk de Vree is de keuze voor de kiezer nu ‘helder’: ‘Minder macht naar Brussel of alle macht naar Brussel. Minder islam in Zuid-Holland of meer islam in Zuid-Holland.’

Volgens D66-lijsttrekker Geert-Jan Wenneker worden de verkiezingen extra spannend door de tweestrijd. ‘Er is echt wat te kiezen. Kiest u voor een geasfalteerd Groene Hart en meer kolencentrales of duurzame kenniseconomie.’

VVD en PvdA leveren 5 zetels in

In de peiling verliezen de VVD en de PvdA fors: de partijen moeten elk 5 zetels inleveren. De VVD is nu nog de grootste fractie in Provinciale Staten. Andere partijen zouden nagenoeg gelijk blijven.

Alleen CDA, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren krijgen er een zetel bij in de peiling van Maurice de Hond. Er zou ook plaats zijn voor een nieuwkomer, als Hilbrand Nawijn van Nederland Lokaal. Lees verder

Lees hier meer over de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland.

gerelateerde artikelen;

#binnenskamers presenteert uw politieke kijkwijzer

VK 23.02.2015 #binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

Het eerste tv-debat, een kijkwijzer

17.05 uur – Raoul du Pré (@raouldupre)
Bij Nieuwsuur zullen de debatleiders Twan Huys en Dominique van der Heyde vanavond moeten beginnen met een voorstelrondje. Want de Eerste Kamer mag dan enorm aan belang hebben gewonnen, de meeste fractieleiders in de senaat verschijnen toch niet wekelijks op tv. Elco Brinkman, Loek Hermans, Marleen Barth en hun collega’s: ze voerden weliswaar ook dapper campagne in 2011, maar bleven daarna toch weer voornamelijk achter de schermen. PVV-lijsttrekker Marjolein Faber is al helemaal een onbekende voor het grote publiek.

Stemhulp Provinciale Statenverkiezing: Bepaal uw politieke voorkeur

NU 23.02.2015 NU.nl heeft in samenwerking met onderzoeksbureaus iVox en Necker een stemhulp ontworpen voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2015. Wat is uw politieke voorkeur?

Gerelateerde artikelen: Dit zijn de mogelijke gevolgen van de verkiezingen voor Rutte 22-02-15

Peiling.

Op basis van de uitkomsten van de peiling vrijdag 20.02.2015  boekt D66 in de Senaat de meeste winst ten opzichte van de laatste PS-verkiezingen in 2011. De partij van Alexander Pechtold komt dan uit op twaalf zetels, zeven meer dan nu. De SP krijgt vier Senatoren erbij en komt uit op twaalf. De PVV komt daar ook op uit met twee zetels winst. De VVD verliest er vijf en houdt er elf over.

De coalitiepartijen VVD en PvdA staan in ieder geval op fors verlies. Ze hebben nu al geen meerderheid in de Eerste Kamer – dertig van de 75 zetels – maar dat worden er nog eens dertien minder volgens de Politieke Barometer.

Samen met de constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP heeft de coalitie op dit moment in de Senaat een nipte meerderheid van 39 zetels. Maar in de peiling zou deze samenwerking in de Senaat uitkomen op nog maar 34 zetels.

Tegelijk met de provinciale verkiezingen op 18 maart zijn ook de verkiezingen voor de waterschappen.

Rondleiding lijsttrekkers Provinciale Staten door Schilderswijk

Den HaagFM 21.02.2015 Politici van de Zuid-Hollandse partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart hebben vrijdag een rondleiding gekregen door de Schilderswijk.

De organisatie City Mondial verzorgde de fietstocht door de wijk. Onlangs deden ze dat ook voor 150 rechters van de Haagse rechtbank. De tocht ging onder meer langs een christelijke basisschool, een buurtvader die vertelde over projecten voor kinderen en de van oorsprong Joodse Van Ostadewoningen midden in de wijk.

Een van de deelnemers was Lies van Aelst van de SP. “We hebben denk ik allemaal wel een beeld van de wijk na de media-aandacht van afgelopen zomer, daarom vond ik het ook zo goed om de wijk in te gaan en met mensen te praten. Omdat we de wijk op de fiets zijn gaan verkennen, hebben we veel meer gezien dan je misschien normaal zou zien. Het beeld dat ik hierbij kreeg, was heel anders dan het beeld uit de media. Al met al wat het een heel nuttig en verhelderend bezoek dat ons de andere kant van deze Haagse wijk heeft laten zien, de kant van saamhorigheid en positiviteit naar de toekomst!” …lees meer

Mannen domineren kieslijst Provinciale Statenverkiezingen

RTVWEST 20.02.2015 Politieke partijen hebben voor de komende Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart vooral mannen op de kieslijst gezet. Uit een analyse van nieuwsdienst LocalFocus blijkt dat bijna 70 procent van de kandidaten man is.

In Zuid-Holland is 28,2 procent van de kandidaten vrouw. Alleen de provincies Zeeland, Overijssel en Drenthe hebben minder vrouwen op de kieslijst staan. De provincie Friesland heeft met 36 procent de meeste vrouwelijke kandidaten.

Veel vrouwen bij PvdD

Landelijk heeft alleen de Partij voor de Dieren meer vrouwen dan mannen op de lijst staan. In onze provincie is 46,2 procent van de PvdD-kandidaten vrouw. De SGP scoort in Zuid-Holland en de rest van Nederland het laagst. Die heeft helemaal geen vrouwelijke kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen. Lees verder

Meer weten over de Provinciale Statenverkiezingen? Kijk dan hier.

Vier partijen aan kop in peiling

Telegraaf 20.02.2015 Vier partijen gaan aan kop in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart. Als er nu verkiezingen zouden zijn, trekken D66, SP, PVV en de VVD de meeste stemmen.

Dat blijkt uit een representatieve peiling die bureau Ipsos heeft gehouden onder ongeveer 1043 stemgerechtigde Nederlanders.

Mannen domineren op kieslijsten Provinciale Statenverkiezingen

NU 20.02.2015 Bijna zeven op de tien kandidaten (69,4 procent) voor de Provinciale Statenverkiezingen is man. Landelijke partijen zetten relatief meer vrouwen op de lijst (31,1 procent van alle kandidaten) dan lokale partijen (28,1 procent).

Dit blijkt uit een analyse van de kandidatenlijsten voor de verkiezingen van 18 maart door nieuwsdienst LocalFocus.

De nieuwe leden van de Provinciale Staten kiezen op 26 mei de leden van de Eerste Kamer.

Dit zijn de mogelijke gevolgen van de verkiezingen voor Rutte 2 

Lees meer over: Verkiezingen

Gerelateerde artikelen;

Posters SP verwijderd

Telegraaf 20.02.2015 Een aantal posters van de SP is vrijdag door de gemeente op verzoek van GroenLinks verwijderd. De posters zouden vier keer zo groot zijn als is toegestaan. Dit meldt RTV Rijnmond.

Hans Stolk, afdelingsvoorzitter van de SP in Vlaardingen laat weten: ,,De posters zijn anders niet te zien als mensen voorbij rijden. Uitstappen om te kijken, doet niemand.”

Een raadslid van de ChristenUnie in Vlaardingen twittert dat het akkefietje nu zelfs onderwerp is in de raadsvergadering.

‘Te weinig oog voor provincie’

Telegraaf 18.02.2015  Het kabinet heeft te weinig oog voor de echte problemen in de provincies. CDA-leider Sybrand Buma zegt dat woensdag.

„Vraag het de Groningers, die minister Kamp terecht vragen om de gasboringen te verminderen voor hun eigen veiligheid. Vraag het de pomphouders in de grensstreek, die al twee jaar lang te hoop lopen tegen de accijnsverhogingen van het kabinet. Vraag het de ouderen en zieken, die vrezen voor de toekomst van hun eigen streekziekenhuis.”

Welke politieke partij zet zich het meest in voor natuur en groene energie in Zuid-Holland?

RTVWEST 18.02.2015 In welk verkiezingsprogramma komen de ontwikkeling van natuur en groene energie er het beste af? Dat is te zien op het Groene Kieskompas van de Natuur-en Milieufederatie Zuid-Holland dat dinsdagmiddag is gelanceerd op het provinciehuis.

Aan de hand van 17 stellingen worden de scores van de partijen weergegeven die op 18 maart meedoen aan de verkiezingen. Anders dan bij de Stemwijzer kunnen bezoekers zelf geen antwoord geven op vragen en rolt er ook geen advies uit. Lees verder

» Hier vind je alles wat je moet weten over de Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland
gerelateerde artikelen;

NOS organiseert drie verkiezingsdebatten in Den Haag

Den HaagFM 18.02.2015 In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart organiseert de NOS verschillende debatten. Drie daarvan vinden plaats in Den Haag.

Op maandagavond 23 februari is in Nieuwsuur een debat met acht lijsttrekkers voor de Eerste Kamer, rechtstreeks vanuit de Eerste Kamer. Het weekend daarop, zondagmiddag 1 maart, is het NOS Radio 1 Verkiezingsdebat live vanuit Nieuwspoort in Den Haag. De lijsttrekkers voor de Eerste Kamer van de grootste partijen in de huidige senaat zijn uitgenodigd. Tot slot is er aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen, op dinsdag 17 maart, een debat met de partijleiders van de partijen die nu een zetel in de Eerste Kamer hebben, vanuit het Provinciehuis Zuid-Holland.

De Provinciale Statenverkiezingen zijn op 18 maart. De dan gekozen politici kiezen op hun beurt weer de nieuwe leden van de Eerste Kamer. …lees meer

Verkiezingsborden in een nieuw jasje

Den HaagFM 18.02.2015 De verkiezingsborden in Den Haag zijn in een nieuw jasje gestoken. Op allerlei strategische plekken zijn de borden inmiddels te vinden.

Aan de ene kant staan de posters van partijen die meedoen aan de verkiezingen van Provinciale Staten. De andere zijde is reclameruimte om stemmen te trekken voor de waterschapsverkiezingen. De kiezer mag op 18 maart twee keer stemmen.

Meest in het oog springend zijn de enorme billboards langs de Zuid-Hollandlaan. Deze borden moeten automobilisten verleiden naar de stembus te gaan. …lees meer

Verkiezingsborden in Den Haag in nieuw jasje

RTVWEST 17.02.2015 De verkiezingsborden in Den Haag zijn in een nieuw jasje gestoken. Op allerlei strategische plekken zijn de borden inmiddels te vinden.

Aan de ene kant staan de posters van partijen die meedoen aan de verkiezingen van Provinciale Staten. De andere zijde is reclameruimte om stemmen te trekken voor de waterschapsverkiezingen. De kiezer mag op 18 maart 2 keer stemmen.

Meest in het oog springend zijn de enorme billboards langs de Zuid-Hollandlaan. Deze borden moeten automobilisten verleiden naar de stembus te gaan. Lees verder

» Hier vind je alles wat je moet weten over de Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland

Kabinet naar huis sturen heeft geen zin, denken CDA en D66

Elsevier 14.02.2015 Het kabinet heeft met het ene na het andere obstakel te maken, waardoor de roep om het vertrek van VVD en PvdA steeds vaker te horen is. Maar het kabinet naar huis sturen, zou niets helpen, vinden CDA- en D66-senatoren.

‘Het gaat niet om het kabinet, maar om het beleid,’ zegt D66-Eerste Kamerlid Thom de Graaf zaterdag bij radioprogrammaTROS Kamerbreed. De Graaf vindt dat het kabinet te weinig ambitie toont, maar een kabinetscrisis is niet de oplossing.

Oppositie

Ook CDA-senator Elco Brinkman denkt niet dat het helpt om het kabinet naar huis te sturen. Hij noemt het ‘zorgelijk’ dat de twee partijen problemen met elkaar hebben. ‘Maar het helpt niet om ze naar huis te sturen.’

Van Haersma Buma constateert ‘betonrot’ bij het kabinet. ‘Betonrot zie je niet, totdat het gebouw begint te brokkelen en dan is het te laat.’ Lees nu >

Wat De Graaf betreft zou het kabinet dan ook moeten gaan praten met het CDA. Dat wordt lastig want CDA-fractieleiderSybrand van Haersma Buma heeft diverse keren gezegd dat hij het kabinet geen helpende hand zal bieden. De Graaf vindt dat ‘verbazend’.

Commentaar

Eric Vrijsen: Kabinet-Rutte II is een rietje dat zwiept, maar niet breekt

Bezuinigingen

PvdA-fractieleider in de Eerste Kamer Marleen Barth denkt dat kiezers nu vooral behoefte hebben aan stabiliteit. ‘Nederland snakt naar rust.’ Barth denkt dat dat goed is voor het vertrouwen in de economie. Nieuwe bezuinigingen zal haar partij niet meer meemaken.

‘Kabinet wegsturen helpt niet’

Telegraaf 14.02.2015 Het CDA is er niet op uit om het kabinet te laten vallen als dat in de Eerste Kamer zijn draagvlak kwijtraakt. „De Eerste Kamer is er niet om kabinetten naar huis te sturen”, zei partijleider Sybrand Buma zaterdag in EenVandaag. Eerder op de dag had senator Elco Brinkman in het radioprogramma Kamerbreed al laten weten dat het „niet helpt” om het kabinet weg te sturen.

CDA wil kabinet niet wegsturen in Senaat

Trouw 14.02.2015 Het CDA is er niet op uit om het kabinet te laten vallen als dat in de Eerste Kamer zijn draagvlak kwijtraakt. ‘De Eerste Kamer is er niet om kabinetten naar huis te sturen’, zei partijleider Sybrand Buma vandaag in EenVandaag. Eerder op de dag had senator Elco Brinkman in het radioprogramma Kamerbreed al laten weten dat het ‘niet helpt’ om het kabinet weg te sturen.

Op 18 maart zijn Provinciale Statenverkiezingen. De nieuwe Statenleden bepalen vervolgens in mei de samenstelling van de Eerste Kamer. Daar hebben de regeringspartijen VVD en PvdA nu al geen meerderheid, waardoor ze afhankelijk zijn van de bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP. Volgens peilingen dreigen die vijf partijen hun huidige meerderheid van één zetel in de Senaat te verliezen. Het kabinet zal dan bij het CDA om steun moeten aankloppen.

Plezierjacht … jagen of varen? Stelling Stemwijzer zorgt voor verwarring

RTVWEST 10.02.2015 De stellingen in de Stemwijzer voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn soms lastiger dan je denkt. Het CDA in Zuid-Holland legt ‘plezierjacht’ in de stelling: ‘Plezierjacht moet mogelijk blijven in Zuid-Holland’ anders uit dan de andere partijen.

De meeste partijen interpreteren plezierjacht als het jagen op dieren. Maar het CDA heeft de stelling geheel anders begrepen. De partij is het eens met de stelling en geeft de volgende verklaring: Lees verder

Stemwijzer Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland 2015 staat online; vul ‘m hier in

RTVWEST 10.02.2015 DEN HAAG – De Stemwijzer voor de Provinciale Statenverkiezingen in onze provincie Zuid-Holland staat online. De Stemwijzer kan gebruikt worden als stemhulp voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland, op 18 maart. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Stemwijzer voor Provinciale Statenverkiezingen online

Den HaagFM 10.02.2015 De Stemwijzer voor de Provinciale Statenverkiezingen in onze provincie Zuid-Holland staat online. De Stemwijzer kan gebruikt worden als stemhulp voor de verkiezingen op 18 maart.

Na het beantwoorden van een aantal stellingen kunnen gebruikers hun eigen standpunten vergelijken met die van de deelnemende partijen. De Stemwijzer geeft geen stemadvies, maar biedt slechts hulp bij het bepalen van iemands positie in het politieke landschap.

Zuid-Hollanders moeten bijvoorbeeld antwoord geven op de stelling: ‘bij provinciale projecten moet de aannemer worden verplicht om langdurig werklozen in dienst te nemen’. Ook wordt gevraagd naar de mening over plezierjacht en subsidies. Doe de Stemwijzer hier.  …lees meer

Lokalo’s zijn voorbodes van nieuwe democratie

Trouw 08.02.2015  Als nationale politici telkens weer lokale en provinciale verkiezingen kapen, moeten ze niet vreemd opkijken als op enig moment het omgekeerde gebeurt. Van deze revolutie in het huis van Thorbecke, ons staatkundig bouwwerk dat al meer dan anderhalve eeuw meegaat, zijn we thans getuige. Ongeveer 150 lokale partijen in elf provincies hebben zich gebundeld om straks niet alleen in de provinciebesturen sterk te staan, maar ook in Den Haag.

 • Het kan niet anders of Thorbecke ligt te gniffelen in zijn graf

De Provinciale Staten die op 18 maart worden gekozen, kiezen twee maanden later de nieuwe Eerste Kamer, waar de 38ste zetel voor het kabinet op de tocht staat. Premier Rutte ontleent aan die omstandigheid de legitimatie om van deze verkiezingen, meer nog dan gewoonlijk, een nationale machtsstrijd te maken. Maar behalve in Buma, Wilders en Roemer krijgt hij een onverwachte nieuwe tegenstander in de verenigde lokalo’s. Ook een geduchte tegenstander, die nu serieus uit is op uitbreiding van macht en invloed.

Verwant nieuws;

Lokalen trekken samen op bij verkiezingen

Trouw 02.02.2015 Om meer macht te krijgen in het provinciehuis en in de Eerste Kamer werken ongeveer 150 lokale partijen samen bij de komende Provinciale Statenverkiezingen. Volgens NRC Handelsblad doen die partijen met de bundeling voor het eerst een serieuze gooi naar provinciale en landelijke invloed.

Lokale partijen behaalden bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen bijna 30 procent van de stemmen. Maar in provinciehuis en Senaat bezetten de landelijke partijen nog altijd meer dan 98 procent van de zetels. De Onafhankelijke Senaatsfractie in de Eerste Kamer vertegenwoordigt met een zetel nu enkele regionale partijen.

Meer over: Provinciale Statenverkiezingen

Zeker 150 lokale partijen gebundeld in nieuwe provinciale bewegingen

NRC 02.02.2015  Zeker honderdvijftig lokale partijen hebben zich in aanloop naar de Statenverkiezingen van maart gebundeld in nieuwe provinciale bewegingen. Dit blijkt uit een inventarisatie van NRC. Het betreft partijen in vrijwel alle provincies van het land, van Groninger Belang tot Zeeland Lokaal.

Met deze bundeling, waar een op de zes lokale partijen aan deelneemt, doen de lokalen voor het eerst een serieuze gooi naar provinciale macht en – via de getrapte verkiezing van de Eerste Kamer – naar macht in Den Haag. LEES VERDER

Lees meer;

VANDAAG Samen! Voor Holland of Limburg

VANDAAG Lokalen samen tegen oude macht

VANDAAG ‘Voor lokalen staat deur naar Den Haag open’

2014 Lokale partijen bundelen zich voor Statenverkiezing

2014 Nee, uw stem verdwijnt in een zwart gat

Kieskompas trapt als eerste af

Telegraaf 27.01.2015 Wie op 18 maart wil gaan stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen, maar nog geen idee heeft op welke partij, kan voor advies de komende maanden weer terecht op een flink aantal sites.

Kieskompas trapt dinsdag af, in samenwerking met RTV Utrecht. Kieskompas vergelijkt de standpunten van alle partijen die deelnemen in de provincie Utrecht met elkaar. De meest omstreden punten in Kieskompas Utrecht zijn de bouw van meer windmolens en de vraag of de provincie mee moet betalen aan het openhouden van bibliotheken in kleine dorpen.

Beloont de kiezer de premier van de lastenverzwaringen in 2015?

Elsevier 14.01.2015 Al te vaak wordt vergeten dat als kiezers een beetje gelukkig zijn over hun bestaan en hun portemonnee, ze geneigd zijn de zittende coalitie te belonen. Andersom werkt dat trouwens net zo goed.

We krijgen in dit nieuwe jaar op zijn minst één keer verkiezingen en misschien nog eens. De Statenverkiezingen van 18 maart kunnen immers tot turbulentie leiden die nieuwe Kamerverkiezingen nodig maakt.

Eenzijdig

Een beloning van de kiezers belandt door de bank genomen echter nogal eenzijdig bij de partij van de premier. Dat bezorgdeRuud Lubbers van het CDA winst in 1986, Wim Kok van de PvdA winst in 1998 en Jan Peter Balkenende van het CDA winst in 2006. Coalitiepartner VVD deelde nooit in die winst, behalve in 1998 toen er een bijzondere situatie was, onder meer doordat Frits Bolkestein vanuit de Tweede Kamer extra profiel gaf.

Het kan natuurlijk interessant zijn om met die ervaringen in de hand naar de aanstaande verkiezingen te kijken. De VVD van premier Mark Rutte doet het alvast een stuk slechter in de peilingen dan bij de Kamerverkiezingen van 2010 en 2012, waaruit zijn VVD tot twee keer toe als grootste tevoorschijn kwam. Maar de VVD doet het, helemaal volgens het boekje, in elk geval een stuk beter dan coalitiepartij PvdA, die het afgelopen jaar twee verkiezingen verloor en in een neerwaartse dynamiek is beland.

Het was immers de keus van Rutte, overigens steeds gesteund door D66 en ChristenUnie, aanvankelijk ook door het CDA, tussentijds door GroenLinks en sinds vorig jaar door SGP, om het economisch beleid volledig ondergeschikt te maken aan het snel verminderen van het begrotingstekort en daartoe midden in crisistijd voor meer dan 20 miljard aan lastenverhogingen door te voeren. Dan moet je niet klagen dat de mensen te weinig besteden, dan heb je er zelf aan bijgedragen dat ze weinig te besteden hebben.

Logisch

Als het nu wat beter gaat, komt het ook doordat Ruttes grote lastenverzwaringen weliswaar niet weg zijn, maar het accent in 2015 toch vooral verschuift naar verlaging van de overheidsuitgaven, vooral bij de zorg. Dat is extra pech voor Diederik Samsom van de PvdA. Want waar Rutte het vooral op zijn bordje krijgt als hij de lasten verzwaart, is de electorale aanhang van Samsom juist gevoelig voor bezuinigingen in zorg en sociale zekerheid.

De peilingen laten dus een logisch beeld zien. Hoewel het wat beter gaat, wordt de premier vooralsnog niet beloond, omdat de groei nog niet veel voorstelt en mensen heus nog wel weten dat hij de premier van de lastenverzwaringen is. Voor de arme Samsom moeten we het ergste vrezen.

zie ook;

3 jan Premier Rutte gaat zelf ook op verkiezingscampagne

13 jan Hoe Nederland een unieke vrijplaats van vrijzinnigheid werd

9 jan Mark Rutte: ‘Politie neemt maatregelen in Nederland’

‘Statenverkiezingen 18 maart referendum voor kabinetsbeleid’

NU 10.01.2015 Kiezers laten bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart meewegen of de coalitipartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een meerderheid behalen in de Eerste Kamer. Dat schrijft de Volkskrant.

De drie oppositiepartijen steunden meermaals het kabinetsbeleid bij bijvoorbeeld het goedkeuren van de begroting. VVD en PvdA hebben samen geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Lees meer over: 

Eerste KamerProvinciale statenverkiezingen

Gerelateerde artikelen

Kabinet-Rutte II is een rietje dat zwiept, maar niet breekt

Elsevier 02.01.2015 Het kabinet-Rutte II scheerde langs de afgrond, maar kon een val vermijden. Telkens wordt de ondergang van de coalitie voorspeld, waarna VVD en PvdA er toch weer in slagen bijeen te blijven.

Er zijn vier omstandigheden die Rutte II overeind houden. In de eerste plaats weten alle partijen dat Nederland niet elke twee jaar vervroegde Kamerverkiezingen kan hebben, want daar zitten de kiezers helemaal niet op te wachten. Ook oppositieleiders beseffen dat zij er daarom geen belang bij hebben de val van het kabinet na te jagen en de instabiliteit te vergroten. Gedoger Alexander Pechtold (D66) en zelfs opposant Sybrand Buma (CDA) beweren dan ook dat ze er niet op uit zijn Rutte pootje te lichten.

Beweeglijk

Ten tweede is er de beweeglijkheid van VVD-premier Mark Rutte, die overal een pragmatische compromisoplossing voor vindt. Wat op en neer zwiept, breekt niet. Al ging Rutte bij de oplossing van de ‘kerstcrisis’ – drie PvdA-senatoren blokkeerden het schrappen van de vrije artsenkeuze – tot het randje van de mogelijkheden.

De derde stabiliserende factor zijn de peilingen. VVD en PvdA staan er beroerd voor en geen van beide regeringsfracties zal zomaar het kabinet naar huis sturen, want dan moet zowat de helft van de zittende parlementariërs het veld ruimen. Ten slotte: de voorspelde winst van de PVV van Geert Wildersverstevigt de coalitie juist; de andere partijen gunnen hem geen overwinning. Ook al is die winst voor Wilders lang niet zeker. Er komt een strafzaak wegens zijn ‘minder, minder, minder’-uitspraken. Een eerder proces in 2010-2011 bracht Wilders kortstondig extra aanhang. Maar destijds werd hij vrijgesproken. Justitie eiste zelfs geen straf tegen hem.

Volgens Elsevier…

Rutte II is nu een coalitie tegen heug en meug

Provinciale Staten

Hobbelt Rutte II het komende jaar gewoon verder? De premier zelf denkt dat VVD en PvdA ook bij een slechte uitslag bij de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart onversaagd doorgaan. Ja, dat zal wel. Maar de Provinciale Staten kiezen vervolgens op 26 mei om 15.00 uur de Eerste Kamer, waar de regeringspartijen nu al geen meerderheid hebben en straks verder terrein verliezen.

Durft Rutte zijn matig populaire kabinetsbeleid tot inzet te maken van de Provinciale verkiezingen? Dan daagt hij de kiezers uit om wraak te nemen wegens de voortdurende lastenverhogingen, en dat kan de VVD duur komen te staan.

Eerste Kamer

In de huidige Eerste Kamer sprokkelen VVD (16 zetels) en PvdA (14) een meerderheid van 38 zetels bij mekaar. Maar wat nu als de VVD krimpt en de PvdA wegzakt naar de status van splinter? CDA en D66 eisen vervolgens belastingverlagingen en drijven zo een wig tussen VVD en PvdA. Het ‘nivelleringsfeestje’ van het kabinet-Rutte is dan voorbij. Voor de PvdA het signaal ermee te stoppen.

Het Binnenhof staat onder spanning van een permanente verkiezingscampagne én een voortdurende kabinetsformatie. Bij de komende Statenverkiezingen staat dus niet alleen het overleven van Rutte II op het spel, maar ook de vraag of een volgend kabinet nog een meerderheid kan vinden. Dat inzicht noopt alle politieke leiders tot voorzichtigheid: zij kunnen zich maar beter niet vervreemden van collega’s die ze later nog eens hard nodig kunnen hebben. Ook dat verschaft Rutte II weer wat adem

zie ook;

17 dec 2014 0Kabinetscrisis dreigt: ‘Er moet snel een oplossing komen’

18 dec 2014 ‘PvdA-senatoren willen geen garantie geven’

22 dec 2014 Eerste Kamer is ondemocratisch: hervormen of afschaffen dus

Politiek: ‘Reken maar dat Rutte al zetels aan het tellen is’

NU 02.01.2014  De Provinciale Statenverkiezingen in maart 2015 zijn cruciaal voor de toekomst van het kabinet, vanwege het effect op de samenstelling van de Eerste Kamer. NU.nl blikt met een aantal prominente politici vooruit op het nieuwe politieke jaar.

Verkiezingen

De afgelopen jaren heeft de coalitie van VVD en PvdA de grootste moeite gehad om haar wilde plannen met Nederland door de Eerste Kamer te loodsen.

De zorgcrisis die in de laatste week voor het kerstreces bijna de val van het kabinet inleidde, verandert niks aan de houding van D66 jegens het kabinet: “We moeten het niet veel groter maken dan het is. Het is wel zo dat keer op keer de instabiliteit van het kabinet naar boven komt.”

Zie ook: Hoe het kabinet opeens in crisissfeer belandde

Zie ookJaaroverzicht 2014: Rutte II haalt kerst met geschaad vertrouwen

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend

Lees meer over: NUweekend

Gerelateerde artikelen;

Weglopende kiezers brengen kabinet in gevarenzone

VK 26.11.2014 Als de stemming in het land binnenkort niet drastisch omslaat, gaan de provinciale verkiezingen van 18 maart de politieke verhoudingen op het Binnenhof volledig op z’n kop zetten. Volgens het maandelijks onderzoek van bureau GfK raken de coalitiepartijen VVD en PvdA – met alle voorbehouden – ruim de helft van hun kiezers uit 2012 kwijt. Wanneer dat waarheid wordt, krijgt de oppositie in de Eerste Kamer de kans het kabinet het werken zo goed als onmogelijk te maken.

Als de VVD en PvdA in de campagne begin 2015 niet opkrabbelen, komen ze straks in de Eerste Kamer zo’n twintig zetels tekort

De Stemming, het maandelijkse onderzoek van GfK in opdracht van EenVandaag, pakt desastreus uit voor de coalitie, die er toch al slecht voorstond. Van de 38 Tweede Kamerzetels uit 2012 zou de PvdA er nog maar elf overhouden. De VVD slinkt van 41 naar 23. Na een maand vol ophef over onverwachte belastingmaatregelen, de EU-naheffing en vertrekkende Kamerleden verliezen ze er samen in één keer acht. Met name D66 (24 zetels) profiteert. De PVV (26) is de VVD voorbij als grootste stemmentrekker van dit moment. In het algemeen is de versplintering weer terug die er in 2012 ook was, totdat VVD en PvdA in een nek-aan-nekrace boven de rest uittorenden.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

STATENVERKIEZINGEN KUNNEN KABINET OPBREKEN

BB 26.10.2014 Oud-VVD-leider Hans Wiegel houdt er rekening mee dat het voortbestaan van het kabinet in gevaar komt na de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar. Als de VVD zich op 18 maart redelijk houdt en de PvdA zakt verder weg, dan leert de geschiedenis volgens hem dat dat bijna altijd tot een kabinetscrisis leidt.

Spannend

,,Die kans is dus zeker aanwezig, zeker ook omdat je ziet dat D66 en CDA nu veel meer met elkaar optrekken dan een jaar geleden. Het wordt spannend”, zei Wiegel in het televisieprogramma WNL op Zondag. De Statenverkiezingen zijn belangrijk voor de samenstelling van de Eerste Kamer. VVD en PvdA hebben nu alleen met steun van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een meerderheid in de Senaat.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Wiegel: kans op kabinetscrisis is er zeker

Telegraaf 26.10.2014 „Die kans is dus zeker aanwezig, zeker ook omdat je ziet dat D66 en CDA nu veel meer met elkaar optrekken dan een jaar geleden. Het wordt spannend”, zei Wiegel in het televisieprogramma WNL op Zondag. De Statenverkiezingen zijn belangrijk voor de samenstelling van de Eerste Kamer. VVD en PvdA hebben nu alleen met steun van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een meerderheid in de Senaat.

Bonnenaffaire: partijen in Provinciale Staten betalen foute declaraties uit eigen zak

RTVWEST 21.10.2014  Partijen in Provinciale Staten die teveel geld hebben gedeclareerd voor allerlei cadeaus, gaan die honderden euro’s uit eigen zak terugbetalen als blijkt dat die declaraties onterecht waren. Het besluit daarover valt binnenkort. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep West.

Er zijn fouten gemaakt bij declaraties van onder meer relatiegeschenken, blijkt uit een rapport van de accountant waarover Omroep West vorige week berichtte. Het gaat in dit geval om enige honderden euro’s. De Telegraaf spreekt dinsdag van ‘gesjoemel’. Het nieuws kan niet op een slechter moment komen: een paar maanden voor de verkiezingen voor het provincieparlement in maart. Heeft het imago van Zuid-Holland een kras opgelopen? Commissaris van de koning Jaap Smit kan die vraag niet beantwoorden, want die is met een handelsmissie mee naar China. … Lees verder

gerelateerde artikelen;

Politici sjoemelen erop los

Telegraaf 21.10.2014  Provinciepolitici in Zuid-Holland hebben lak aan eigen regels. Meerdere fracties zijn op de vingers getikt na het declareren van boetes, riante afscheidscadeaus en zelfs een gepeperde rekening van een exclusieve jachtclub. De eenmansfractie van 50Plus spant de kroon. Statenlid en landelijke partijvoorzitter John Struijlaard gebruikte vorig jaar belastinggeld voor het betalen van een snelheidsboete (35 euro) en een parkeerprent (77  euro).

Wie is het? Statenleden vrijwel onbekend bij kiezer

RTVWEST 17.10.2014 Provinciale Statenleden zijn nauwelijks bekend bij de Nederlandse kiezers. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Ipsos onder 1.008 stemgerechtigden.

Slechts 15 procent van de kiezers zegt een lid van Provinciale Staten persoonlijk of van gezicht te kennen. Bij jongere kiezers is de onbekendheid nog groter. 9 op de 10 kiezers tot 35 jaar kent geen enkel Statenlid.

Op 18 maart vinden de Statenverkiezingen plaats. Die verkiezingen trekken vooral de aandacht omdat de nieuwe Statenleden op hun beurt de Eerste Kamer kiezen. Het kabinet heeft op dit moment geen meerderheid in de Senaat. Het is daar op steun van de oppositie aangewezen. Lees verder

gerelateerde artikelen

NL’er kent geen Statenleden

Telegraaf 17.10.2014  Provinciale Statenleden zijn nauwelijks bekend bij de Nederlandse kiezers. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Ipsos onder 1008 stemgerechtigden.

Slechts 15 procent van de kiezers zegt een lid van Provinciale Staten persoonlijk of van gezicht te kennen. Bij jongere kiezers is de onbekendheid nog groter. 9 op de 10 kiezers tot 35 jaar kent geen enkel Statenlid.

Statenleden vrijwel onbekend bij kiezer

NU 17.10.2014 Provinciale Statenleden zijn nauwelijks bekend bij de Nederlandse kiezers. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Ipsos onder 1008 stemgerechtigden. Slechts 15 procent van de kiezers zegt een lid van Provinciale Staten persoonlijk of van gezicht te kennen. Bij jongere kiezers is de onbekendheid nog groter. Negen op de tien kiezers tot 35 jaar kent geen enkel Statenlid.

Provinciefractie 50Plus op de vingers getikt om jachthavenrekening

RTVWEST 16.10.2014 De accountant van de provincie Zuid-Holland vindt dat de partij 50Plus een lidmaatschap van een besloten club bij een jachthaven in Rotterdam niet mag declareren. Het gaat om een paar honderd euro. Die had de partij opgevoerd als fractiekosten.

Alle politieke partijen krijgen jaarlijks geld om bijvoorbeeld een fractiemedewerker in te schakelen. Fractievoorzitter John Struijlaard zegt dat hij niet wist hoe de regels werkten in het provinciehuis. Het omstreden bedrag is van de begroting gehaald en wordt nu uit eigen zak betaald. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Ex-PVV’ers doen niet mee aan Provinciale Statenverkiezingen 2015; Frauderende ex-PvdA’er zoekt aansluiting

RTVWEST 15.10.2014 De Groep Jansen/Brands, een afsplitsing van de PVV in het provincieparlement doet niet mee aan de Statenverkiezingen in maart. ‘We maken dan geen kans en ik ben niet naïef’, zegt Bart Brands.

Jansen en Brands stapten uit de PVV na de rel over de ‘minder Marokkanen-uitspraken’ van Geert Wilders. De tweemans-fractie maakt het werk nog af tot maart en houdt dan de politiek voor gezien.

Ook de Groep Erbas wil niet als eenmanspartij de verkiezingen in. Ex-PvdA’er Bahattin Erbas zoekt samenwerking met partijen die al zetels hebben in gemeenteraden. Hij kon nog geen namen noemen. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Verkiezingsprogramma’s Provinciale Staten stuk dunner dan 4 jaar geleden

RTVWEST 15.10.2014  De verkiezingsprogramma’s voor de provinciale verkiezingen van volgend jaar zijn een stuk dunner dan 4 jaar geleden. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep West.

Sommige partijen, zoals de PvdA, kiezen er bewust voor om te volstaan met minder vellen papier. De meeste inwoners zitten niet te wachten op een boekwerk met politieke ambities uit te pluizen, is daar de redenering. Ook bij D66 is het programma aanzienlijk afgeslankt. De PVV komt ook volgend jaar weer met een puntenplan op een A4’tje en een uitgebreidere wensenlijst..Lees verder

Verkiezingsprogramma’s Provinciale Staten stuk dunner dan vier jaar geleden

Den HaagFM 15.10.2014 De verkiezingsprogramma’s voor de provinciale verkiezingen van volgend jaar maart zijn een stuk dunner dan vier jaar geleden.

Sommige partijen, zoals de PvdA, kiezen er bewust voor om te volstaan met minder vellen papier. De meeste inwoners zitten niet te wachten op een boekwerk met politieke ambities uit te pluizen, is daar de redenering. Ook bij D66 is het programma aanzienlijk afgeslankt. De SP weet nog niet precies hoe het zal uitpakken: er moeten nog tientallen amendementen van de leden worden verwerkt. Volgens een woordvoerder van die partij is “de tijd gelukkig wel voorbij” dat er ook opmerkingen over bijvoorbeeld Palestina in het programma moeten staan. De PVV komt ook volgend jaar weer met een puntenplan op een A4′tje en een uitgebreidere wensenlijst. …lees meer

Vervolging Wilders kan uitslag EK2015 beinvloeden

Maurice de Hond – 12.10.2014 Over minder dan een half jaar zijn de Provinciale Statenverkiezingen. De leden hiervan kiezen vervolgens de leden van de Eerste Kamer. Als de Provinciale Statenverkiezingen nu gehouden zouden worden, wordt het heel spannend of VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP de meerderheid in de Eerste Kamer zullen behouden.

LOKALE PARTIJEN BUNDELEN KRACHTEN VOOR STATENVERKIEZINGEN

BB 07.10.2014 Lokale partijen steken de koppen bij elkaar om zich krachtig op te kunnen stellen bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2015. Daarmee willen ze het succes herhalen van de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen jaar, zo blijkt uit een inventarisatie van het NRC.

Gezamenlijk optreden

In Zeeland, Groningen, Limburg, overal komen lokale partijen bij elkaar om gezamenlijk op te kunnen treden tijdens de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar. Zeeuwse partijen werken aan de provinciale partij Zeeland Lokaal. In Groningen komen deze week twintig partijen samen om over een gezamenlijke provinciale partij te praten. Ook in Limburg is een dergelijk initiatief van de grond gekomen. En de Politieke Vereniging Nederland Lokaal stuurt coördinatoren naar alle provincies, om lokalen te helpen bij het opzetten van provinciale partijen, zo schrijft het NRC.

GERELATEERDE ARTIKELEN;

Lokale partijen bundelen zich voor Provinciale Statenverkiezingen›

NRC 06.10.2014  Lokale partijen bundelen zich om het electorale succes van de gemeenteraadsverkiezingen te herhalen bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2015.

Kopstukken uit de Zeeuwse politiek geven deze week het startsein voor de provinciale partij Zeeland Lokaal. Twintig lokale partijen in Groningen komen deze week samen om over net zo’n partij te praten. De Liberale Volkspartij Roermond (LVR) roept ‘gelijkgestemde lokale partijen’ op kandidaten te leveren voor een nieuwe Limburgse partij. Politieke vereniging Nederland Lokaal stuurt ‘coördinatoren’ naar alle provincies, om lokalen te helpen bij het opzetten van provinciale partijen.

D66: sneller stemmen tellen bij Statenverkiezingen

RTVWEST 06.10.2014 D66 wil dat Westland meedoet aan een proef waarbij stemmen sneller geteld worden. Bij de Statenverkiezingen in maart zullen in dertig gemeenten alleen de stemmen per partij worden geteld.

De uitslag zal daardoor eerder bekend worden. De voorkeursstemmen per kandidaat zullen pas de volgende dag worden geteld op een centrale locatie. D66 wil dat Westland zich bij minister Ronald Plasterk aanmeldt voor de proef. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Jezus Leeft

Evangelist ‘Jezus Leeft’ doet weer mee aan verkiezingen

AD 10.02.2015 De partij ‘Jezus Leeft’ van evangelist Joop van Ooijen gaat in vier provincies meedoen aan de verkiezingen in maart. De Giessenburger heeft zijn zinnen gezet op Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Flevoland.

Van Ooijen, bekend om zijn strijd tegen de gemeente Giessenlanden om de tekst ‘Jezus Redt’ op het dak van zijn boerderij, zegt aan de provinciale verkiezingen mee te willen doen omdat het daar in zijn ogen maar een ‘schimmig gebeuren’ is.

,,Als je de straat op gaat met de vraag wat een gedeputeerde is kijkt iedereen je vreemd aan,” zegt de evangelist. ,,Er is daar zo veel loos, mensen zitten daar vastgerot en staan mijlenver van de burger af. Dat merk je aan alles, en ik vind dat daar maar eens een einde aan moet komen.”

Lees ook;

PvdD

Partij voor de Dieren met 19 namen op de kieslijst de verkiezingen in

RTVWEST 19.02.2015 De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland heeft de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen bekendgemaakt.

Carla van Viegen uit Pijnacker, die nu de enige zetel van de PvdD in de Zuid-Hollandse Staten inneemt, voert de lijst weer aan. Op de website van de partij laat ze weten ‘zeer gemotiveerd’ te zijn om zich een derde termijn in te zetten voor dieren, natuur en milieu.

De nummer twee op de lijst is Bart Canton uit Rotterdam. Hij is sinds 2011 de fractievolger in Provinciale Staten en fractievoorzitter voor de partij in het waterschap Delfland. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand uit Leiden staat op nummer 19 van de lijst. Ze is lijstduwer.

In het verkiezingsprogramma van de partij komen bekende thema’s terug. De Partij voor de Dieren pleit voor meer natuur en een respectvolle omgang met dieren. De partij is tegen megastallen, de jacht en kolencentrales. Ook wil de PvdD investeren in openbaar vervoer en fietspaden zodat er geen nieuwe snelwegen nodig zijn. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Partij voor de Dieren houdt Valentijnsactie in Leiden : Laat je groene hart spreken

RTVWEST 14.02.2015 De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland houdt zaterdagmiddag een Valentijnsactie in het centrum van Leiden onder het motto Laat je groene hart spreken. Voorbijgangers kunnen op de foto met hartjes waarop slogans uit het verkiezingsprogramma staan.

Dit zijn teksten als Alle koeien in de wei, Geen gif in het Groene Hart en Geef ganzen gras, geen gas. Volgens lijsttrekker Carla van Viegen is Valentijnsdag het uitgelezen moment om de liefde voor dieren en de natuur te tonen. Ze zal met campagneteam ook biologische appeltjes uitdelen. De Partij voor de Dieren sluit de actiedag af met het uitreiken van een ‘oorkonde van mededogen’ aan zorgboerderij Oliehoek in Wassenaar. Het is een beloning voor de inzet van de initiatiefnemers voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. … Lees verder

gerelateerde artikelen;

Nederland Lokaal ZH

Zoetermeerder Hilbrand Nawijn lijsttrekker van Nederland Lokaal tijdens Provinciale Statenverkiezingen

RTVWEST 03.02.2015 Oud-minister Hilbrand Nawijn is bij de komende Provinciale Statenverkiezingen de lijsttrekker van de partij Nederland Lokaal in Zuid-Holland. Dat is besloten in een vergadering van de partij.

Nawijn was namens de Lijst Pim Fortuyn (LPF) minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie in het eerste kabinet-Balkenende. Ook was hij Kamerlid voor die partij en directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Hij is nu fractievoorzitter van de lokale partij Lijst Hilbrand Nawijn (LHN) in Zoetermeer.

Nederland Lokaal is een samenwerkingsverband van lokale partijen die meer macht willen in het provinciehuis en de Eerste Kamer. ‘Als hij een zetel haalt, wil hij zelf in de Provinciale Staten plaatsnemen en daarnaast zijn fractievoorzitterschap in Zoetermeer blijven doen’, aldus een woordvoerster van zijn partij LHN . Lees verder

gerelateerde artikelen;

Nawijn bij Statenverkiezingen

Telegraaf 03.02.2015  Voormalig minister Hilbrand Nawijn is bij de komende Statenverkiezingen de lijsttrekker voor Nederland Lokaal in Zuid-Holland.

De Zoetermeerder was voorheen directeur van de IND, advocaat, minister van Vreemdelingen Zaken en Integratie, Tweede Kamerlid, ondernemer en is tegenwoordig fractievoorzitter van de lokale coalitiepartij LHN in Zoetermeer.

PVV

Henk de Vree lijsttrekker PVV voor Statenverkiezingen in maart

RTVWEST 11.12.2014 Fractievoorzitter Henk de Vree van de PVV wordt lijsttrekker voor de Statenverkiezingen in maart. De namen van andere kandidaten op de lijst worden medio januari bekendgemaakt.

De Vree zit sinds 2011 in het provincieparlement en nam de leiding van de fractie over na het vertrek van Vicky Maeijer naar Europa. De Vree zegt veel zin te hebben in de verkiezingscampagne. ‘De Zuid-Hollanders kunnen echt kiezen voor verandering.’

In het programma van de PVV zijn de ‘speerpunten’, een lastenverlichting en investeringen in wegen. In 2011 was de PVV 1 van de grote winnaars bij de verkiezingen. De partij kwam met 8 zetels voor het eerst in Provinciale Staten. Na het tumult over ‘Minder Marokkanen’ stapten 2 PVV’ers op en telt de partij dus nog 6 zetels.  Lees verder

gerelateerde artikelen;

Henk de Vree lijsttrekker PVV voor Statenverkiezingen in maart

Den HaagFM 11.12.2014  Fractievoorzitter Henk de Vree van de PVV wordt lijsttrekker voor de Statenverkiezingen in maart. De namen van andere kandidaten op de lijst worden medio januari bekendgemaakt.

De Vree zit sinds 2011 in het provincieparlement en nam de leiding van de fractie over na het vertrek van Vicky Maeijer naar Europa. De Vree zegt veel zin te hebben in de verkiezingscampagne. “De Zuid-Hollanders kunnen echt kiezen voor verandering.” …lees meer

GL

GroenLinks in provincie kiest voor vernieuwing bij verkiezingen

RTVWEST 15.11.2014 GroenLinks in Provinciale Staten heeft een buitenstaander gekozen als lijsttrekker voor de verkiezingen van maart. Huri Sahin uit Zoetermeer mag de lijst aanvoeren. Dat heeft het congres zaterdag in Den Haag besloten.

Volgens de kandidatencommissie van Groen Links heeft ze ‘overtuigingskracht en natuurlijk overwicht’. Sahin deed politieke ervaring op in de gemeenteraad van Zoetermeer en werkt bij ProDemos, het Huis van de Democratie in Den Haag.

Op de tweede plaats van de kandidaten lijst is fractievertegenwoordiger Berend Potjer geplaatst. Op 3 staat Frans Prins uit Leidschendam, net als de lijsttrekker een nieuwkomer in Provinciale Staten en op 4 Anneloes van Hunnik uit Goeree Overflakkee.  Met de top van de kandidatenlijst kiest GroenLinks voor vernieuwing van de fractie. De huidige Statenleden zitten er niet bij. De partij hoopt bij de verkiezingen 4 zetels te halen, 1 meer dan nu. Lees verder

gerelateerde artikelen;

Thissen niet  herkiesbaar

Telegraaf 11.10.2014  Tof Thissen is niet meer beschikbaar voor de GroenLinks-lijst met kandidaten voor de Eerste Kamer. Thissen, sinds 2007 fractievoorzitter van GroenLinks in de Senaat, maakte dat zaterdag bekend in het radioprogramma Kamerbreed.

Thissen is inmiddels 24 jaar actief voor GroenLinks, dat 25 jaar bestaat, en vindt het tijd om plaats te maken. „Ik stop ermee. Op 2 juni 2015 zit ik bijna 11 jaar in eerste Kamer.” Thissen is sinds 2004 senator.

Senator Tof Thissen niet meer herkiesbaar

NU 11.10.2014 Tof Thissen is niet meer beschikbaar voor de GroenLinks-lijst met kandidaten voor de Eerste Kamer. Thissen, sinds 2007 fractievoorzitter van GroenLinks in de Senaat, maakte dat zaterdag bekend in het radioprogrammaKamerbreed.

Thissen is inmiddels 24 jaar actief voor GroenLinks en vindt het tijd om plaats te maken. ”Ik stop ermee. Op 2 juni 2015 zit ik bijna elf jaar in eerste Kamer.” Thissen is sinds 2004 senator.

SP

zaterdag 1 november 2014 Regioconferentie

Hoe laat: 11:00 tot 17:00

Info: Op deze zaterdag is de regioconferentie voor de afgevaardigde leden uit Zuid-Holland. Deze dag stellen we het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen vast.

Tiny Kox wordt weer SP-lijsttrekker voor Eerste Kamerverkiezingen

NU 22.12.2014 SP-senator Tiny Kox wordt waarschijnlijk opnieuw de lijsttrekker van zijn partij voor de Eerste Kamerverkiezingen volgend voorjaar. Het partijbestuur van de SP heeft hem voorgedragen.

Kox is al fractievoorzitter van de SP in de Senaat sinds juni 2003. Daarvoor was hij jarenlang partijsecretaris van de SP.

Op nummer twee van de lijst staat senator en oud-Tweede Kamerlid Arda Gerkens. Op drie, vier en vijf staan nieuwkomers: oud-wethouder Hans-Martin Don uit Eindhoven, de advocaat en vroegere officier van justitie Anneke Wezel en Bastiaan van Apeldoorn, politicoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Lees meer over: Tiny Kox

Gerelateerde artikelen;

Tiny Kox weer SP-lijsttrekker

Telegraaf 22.12.2014 SP-senator Tiny Kox wordt waarschijnlijk opnieuw de lijsttrekker van zijn partij voor de Eerste Kamerverkiezingen volgend voorjaar. Het partijbestuur van de SP heeft hem voorgedragen. Kox is al fractievoorzitter van de SP in de Senaat sinds juni 2003. Daarvoor was hij jarenlang partijsecretaris van de SP.

CDA

CDA zet coryfeeën op kandidatenlijst Eerste Kamer

NU 10.12.2014 Het CDA stelt een aantal prominenten kandidaat voor de Eerste Kamer. Dat blijkt uit de advieslijst voor de verkiezing van de Eerste Kamer die de partij woensdag heeft gepubliceerd.

Onder de kandidaten zijn de oud-staatssecretarissen Ben Knapen en Joop Atsma. Andere opvallende namen zijn directeur Niek Jan van Kesteren van werkgeversorganisatie VNO-NCW , burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch en oud-europarlementariër Ria Oomen-Ruiten. De CDA-Senaatslijst wordt aangevoerd door Elco Brinkman.

Lees meer over: CDA Eerste Kamer

Gerelateerde artikelen;

CDA zet ‘prominenten’ op lijst Senaat

Telegraaf 10.12.2014 Het CDA stelt een aantal prominenten kandidaat voor de Eerste Kamer. Dat blijkt uit de advieslijst voor de verkiezing van de Eerste Kamer die de partij woensdag heeft gepubliceerd.

Onder de nieuwe gezichten zijn de oud-staatssecretarissen Ben Knapen en Joop Atsma. Andere opvallende namen zijn directeur Niek Jan van Kesteren van werkgeversorganisatie VNO-NCW (door sommigen ‘superlobbyist’ genoemd), burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch en oud-europarlementariër Ria Oomen-Ruiten. De CDA-Senaatslijst wordt aangevoerd door Elco Brinkman.

VNO-directeur Van Kesteren senaat in voor CDA›

NRC 10.12.2014  ‘Superlobbyist’ Niek Jan van Kesteren gaat voor het CDA de senaat in. De directeur van VNO-NCW staat nummer zes op de voorlopige kieslijst van de partij voor de Eerste Kamer. Net achter een andere prominente nieuwkomer: Ton Rombouts, de burgemeester van Den Bosch. Ook oud-staatssecretarissen Ben Knapen en Joop Atsma, Ria Oomen-Ruijten (ex-Europarlementariër) en Marnix van Rij (ex- voorzitter) hebben verkiesbare plaatsen gekregen.

Slechts vijf zittende senatoren staan in de top-10. Naast lijsttrekker Elco Brinkman gaat het om Maria Martens, Wopke Hoekstra, Greetje de Vries-Leggedoor en Anne Flierman. Oudgedienden als René van der Linden, Gerrit Terpstra, Hans Franken en Peter Essers verdwijnen helemaal uit de senaat.

De Eerste Kamer wordt in het voorjaar getrapt gekozen via de Provinciale Staten. Het CDA heeft op dit moment 11 van de 75 zetels in de senaat.

Lees meer;

2010 Coalitie moet weg bij verlies

2011 Definitieve prognose: geen meerderheid kabinet Eerste Kamer › 

2007 Ongeldige stem GroenLinks levert SP extra zetel op › 

2010 Coalitie moet weg bij verlies verkiezingen

2007 Van Middelkoop: Trots op resultaat ChristenUnie › 

Werkgeversvoorman Van Kesteren voor CDA naar Eerste Kamer

Elsevier 10.12.2014 Het CDA presenteert woensdag de advies-kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. De partij komt met een aantal verrassende kandidaten onder wie Niek Jan van Kesteren, algemeen directeur van werkgeversvereniging VNO-NCW en ook wel bekend als Haagse ‘superlobbyist’.

Van Kesteren staat op nummer zes van de door Elco Brinkmanaangevoerde lijst. Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch staat op vijf, oud-staatssecretaris Ben Knapen, werkzaam bij de Europese Investeringsbank, staat op de achtste plek. Voormalig CDA-voorzitter Marnix van Rij op tien en oud-staatssecretarisJoop Atsma op elf.

De lijst zoals die 9 december 2014 door het partijbestuur is vastgesteld  en door de lokale afdelingen moet worden goedgekeurd ziet er als volgt uit:

1             Elco Brinkman

2             Maria Martens

3             Wopke Hoekstra

4             Greetje de Vries-Leggedoor

5             Ton Rombouts

6             Niek Jan van Kesteren

7             Anne Flierman

8             Ben Knapen

9             Ria Oomen-Ruijten

10           Marnix van Rij

11           Joop Atsma

12           Sophie van Bijsterveld

13           Pia Lokin-Sassen

14           Siem Korver

15           Dick van Hemmen

16           Frank Kerckhaert

17           Gertjan van der Brugge

18           Jan de Vries

19           Anita Sørensen

20           Brigitte Bauer

21           Geart Benedictus

22           Marius  Buiting

23           Hans van Kranenburg

24           Paul van Geest

25           Marianne Luyer

26           Raymond Gradus

27           Bas Jan van Bochove

28           Frank van den Heuvel

29           Jan Leliveld

30           Yolande Ulenaers

31           Pieter van Maaren

32           Lida Schelwald-van der Kleij

33           Harry Bodifée

34           Wim van Fessem

35           Antoinette Vietsch

36           Marlies Veldhuijzen van Zanten

Elco Brinkman opnieuw lijsttrekker CDA Eerste Kamer

NRC 08.11.2014  Zoals verwacht is Elco Brinkman opnieuw verkozen tot CDA-lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. Op het CDA-congres in Alkmaar is dat vandaag vastgesteld. Hij was de enige kandidaat.

De 66-jarige Brinkman is al fractievoorzitter voor de partij in de Eerste Kamer. In 2011 voerde hij de CDA-lijst voor de senaat ook al aan. Brinkman was de enige kandidaat. LEES VERDER

CDA tegen inwoners: kom maar met betere plannen!

RTVWEST 05.11.2014 Inwoners en bedrijven die denken provinciaal beleid beter te kunnen organiseren, moeten de politici kunnen uitdagen. Dat stelt het CDA voor in het concept-programma voor de Statenverkiezingen. Die zijn op 18 maart.

Het CDA wil initiatieven van burgers meer kansen geven. Het zogeheten Right to Challenge bestaat nog niet bij de provincie, maar er is wel ervaring mee opgedaan in Rotterdam.

In het verkiezingsprogramma staat verder dat er vrijliggende fietspaden moeten komen langs provinciale wegen. De paden moeten ook breder worden om plaats te bieden aan elektrische fietsen, scootmobielen en wielrenners. Ook pleit de partij voor een snelle openbaarvervoer-verbinding van Den Haag naar Rotterdam The Hague Airport. Lees verder

gerelateerde artikelen;

CDA: Brinkman lijsttrekker Eerste Kamer

Trouw 01.07.2014  Het CDA-partijbestuur draagt Elco Brinkman voor als lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen in 2015. Dat maakte de partij vandaag bekend. Het bestuur heeft ervoor gekozen Brinkman als enige kandidaat naar voren te schuiven. De christendemocraten doen dit omdat de fractievoorzitter niet direct wordt gekozen door kiezers, maar door leden van de Provinciale Staten. Brinkman, voormalig voorzitter van de branchevereniging Bouwend Nederland, is op dit moment fractievoorzitter voor het CDA in de Eerste Kamer.

VVD

Rutte belooft belastingverlaging, is optimistisch over verkiezingen

NRC 29.11.2014 Premier Mark Rutte heeft vandaag tijdens zijn toespraak op het VVD-congres in Amsterdam zijn achterban belastingverlaging beloofd. Die verlaging komt er wanneer het nieuwe belastingstelsel wordt ingevoerd. Wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

Het doel van het nieuwe stelsel, zo zei Rutte, is belastingverlaging. Dat lukte de afgelopen jaren niet, maar is wel “ons instinct”. LEES VERDER

PVV: lastenverlichting van VVD is een lachertje

RTVWEST 27.11.2014 DEN HAAG – De PVV in Provinciale Staten vindt de lastenverlichting voor automobilisten die de VVD voorstelt in het verkiezingsprogramma een lachtertje. De partij is er zeer verbaasd over dat de liberalen ‘ineens zijn wakkergeschud’. Lees verder

VVD in verkiezingsprogramma: motorrijtuigenbelasting met tientjes omlaag

RTVWEST 27.11.2014  De VVD in Zuid-Holland wil de motorrijtuigenbelasting verlagen. De provincie moet de komende jaren 20 miljoen euro minder uitgeven en 200 ambtenaren zullen ander werk moeten zoeken. Dat zijn punten uit het verkiezingsprogramma van de VVD dat vrijdag wordt gepresenteerd.

In gesprek met Omroep West zei lijsttrekker Floor Vermeulen dat de motorrijtuigenbelasting met een paar tientjes per jaar omlaag kan, afhankelijk van het gewicht van het voertuig. Voor een gemiddelde auto moeten Zuid-Hollanders 231 euro per jaar betalen. Titel van het programma is ‘Ruim Baan. Voor een provincie die werkt! … Lees verder

gerelateerde artikelen;

VVD presenteert voorlopige kandidatenlijst Eerste Kamer

VVD 01 oktober 2014 − Het Hoofdbestuur van de VVD heeft de voorlopige kandidatenlijst voor de Eerste Kamer vastgesteld. Op deze lijst staan de namen van de VVD-kandidaten voor de Eerste Kamer. De lijst wordt aangevoerd door de huidige fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer Loek Hermans. Lees verder

ANNEMARIE JORRITSMA WIL NAAR SENAAT

BB 01.10.2014 Annemarie Jorritsma wil de Eerste Kamer in. Ze staat derde op de voorlopige kandidatenlijst van de VVD voor de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Dat heeft het VVD-hoofdbestuur woensdag bekendgemaakt. Jorritsma, voormalig vicepremier, is nu burgemeester van Almere en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

‘Jorritsma op VVD-lijst Senaat’

Trouw 01.10.2014 Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma komt waarschijnlijk in de Eerste Kamer. Ze staat op de kandidatenlijst die de VVD morgen naar buiten brengt. Ingewijden hebben een bericht van de NOS hierover vandaag bevestigd.

Jorritsma is nu burgemeester van Almere en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In het eerste paarse kabinet was ze minister van Verkeer en Waterstaat, in Paars-II minister van Economische Zaken en vicepremier. Voor ze minister was, zat ze in de Tweede Kamer. Loek Hermans wordt lijsttrekker van de VVD bij de Senaatsverkiezingen, werd al eerder bekend.

De Eerste Kamer wordt volgend jaar mei gekozen door de nieuwe leden van Provinciale Staten. De Statenverkiezing is in maart.

Jorritsma wil Eerste Kamer in

Telegraaf 01.10.2014  Annemarie Jorritsma wil de Eerste Kamer in. Ze staat derde op de voorlopige kandidatenlijst van de VVD voor de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Dat heeft het VVD-hoofdbestuur woensdag bekendgemaakt. Jorritsma, voormalig vicepremier, is nu burgemeester van Almere en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De lijst wordt aangevoerd door Loek Hermans, die nu ook al voorzitter is van de VVD-fractie in de Senaat. Ankie Broekers-Knol staat op plek 2. Broekers-Knol is sinds 2013 voorzitter van de Eerste Kamer. Frank van Kappen en Frank de Grave die nu ook al in de Senaat zitten, zijn op plek 4 en 5 terug te vinden. De lijst wordt 23 december definitief vastgesteld.

De Eerste Kamer wordt volgend jaar mei gekozen door de nieuwe leden van Provinciale Staten. De Statenverkiezing is in maart.

Gerelateerde artikelen;

30-09: ‘Jorritsma op VVD-lijst Senaat’

Jorritsma bevestigt ambities voor verkiezingen Eerste Kamer

NU 01.10.2014 Annemarie Jorritsma wil de Eerste Kamer in. Ze staat derde op de voorlopige kandidatenlijst van de VVD voor de verkiezingen voor de Eerste Kamer.

Dat heeft het VVD-hoofdbestuur woensdag bekendgemaakt. Dinsdag gingen er al geruchten dat Jorritsma ambities had om de Eerste Kamer in te gaan.

Jorritsma zat eerder in de Tweede Kamer en was onder meer minister van Verkeer en van Economische Zaken en vicepremier. Ze is nu burgemeester van Almere en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Annemarie Jorritsma VVD Eerste Kamer

‘Jorritsma op VVD-lijst Eerste Kamer’

NU 30.09.2014 Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma komt waarschijnlijk in de Eerste Kamer. Ze zou op de kandidatenlijst staan die de VVD woensdag naar buiten brengt. Ingewijden hebben een bericht van de NOShierover dinsdag bevestigd.

Jorritsma is nu burgemeester van Almere en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In het eerste paarse kabinet was ze minister van Verkeer en Waterstaat.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Eerste Kamer  Annemarie Jorritsma

‘Jorritsma op VVD-lijst Senaat’

Trouw 30.09.2014 Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma komt waarschijnlijk in de Eerste Kamer. Ze staat op de kandidatenlijst die de VVD morgen naar buiten brengt. Ingewijden hebben een bericht van de NOS hierover vandaag bevestigd.

Jorritsma is nu burgemeester van Almere en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In het eerste paarse kabinet was ze minister van Verkeer en Waterstaat, in Paars-II minister van Economische Zaken en vicepremier. Voor ze minister was, zat ze in de Tweede Kamer.

‘Jorritsma op VVD-lijst Senaat’

Telegraaf 30.09.2014 Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma komt waarschijnlijk in de Eerste Kamer. Ze staat op de kandidatenlijst die de VVD woensdag naar buiten brengt. Ingewijden hebben een bericht van de NOS hierover dinsdag bevestigd.

Jorritsma is nu burgemeester van Almere en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In het eerste paarse kabinet was ze minister van Verkeer en Waterstaat, in Paars-II minister van Economische Zaken en vicepremier. Voor ze minister was, zat ze in de Tweede Kamer.

PvdA

Ruud Vreeman hoog op PvdA-lijst voor Senaat

NU 10.12.2014 Waarnemend burgemeester Ruud Vreeman van Groningen staat op nummer twee van de kandidatenlijst van de PvdA voor de Eerste Kamer.

De conceptlijst is woensdag bekendgemaakt. Vreeman was eerder oud-PvdA-voorzitter, oud-Tweede Kamerlid en oud-burgemeester van Zaanstad en Tilburg.

Op plek één staat zoals al bekend was de huidige fractievoorzitter Marleen Barth. In de PvdA-Senaatsfractie vertrekt veel ervaring. Huidige senatoren als Adri Duivesteijn, Guusje ter Horst en Klaas de Vries keren niet terug in de Senaat.

Lees meer over: Ruud Vreeman PvdA

Gerelateerde artikelen

Vreeman hoog op PvdA-lijst

Telegraaf 10.12.2014  Waarnemend burgemeester Ruud Vreeman van Groningen staat op nummer 2 van de kandidatenlijst van de PvdA voor de Eerste Kamer. De conceptlijst is woensdag bekendgemaakt. Vreeman was eerder oud-PvdA-voorzitter, oud-Tweede Kamerlid en oud-burgemeester van Zaanstad en Tilburg.

Op 1 staat zoals al bekend was de huidige fractievoorzitter Marleen Barth. In de PvdA-Senaatsfractie vertrekt veel ervaring. Huidige senatoren als Adri Duivesteijn, Guusje ter Horst en Klaas de Vries keren niet terug in de Senaat.

PvdA-prominenten Koole en Ter Horst niet terug als senator

NRC 10.12.2014  PvdA-prominenten Ruud Koole en Guusje ter Horst keren volgend jaar niet terug in de Eerste Kamer. Ze hebben zich op eigen verzoek van de kandidatenlijst laten halen omdat ze het niet eens zijn met de plaats die hun is toebedeeld. Oud-partijvoorzitter Koole was door de selectiecommissie op nummer 12 gezet, oud-minister Ter Horst op 10 – volgens de huidige peilingen allebei onverkiesbare plekken. Vier jaar geleden stonden Koole en Ter Horst beiden veel hoger.  LEES VERDER

Lees meer;

2012 Samsom grijpt de macht bij de samenstelling van de lijst. En weer is er gedonder

2012 Onenigheid in PvdA over kandidatenlijst ›

2008 Wouter Bos heeft zijn zelfvertrouwen herwonnen

2007 Klaas de Vries toch kandidaat Eerste Kamer ›

2008 Wouter Bos heeft zijn zelfvertrouwen herwonnen [15.09.2008] ›

Suna op lijst PvdA Utrecht

Telegraaf 03.12.2014 Osman Suna, fractievoorzitter van de PvdA in Soest, staat op de vijfde plaats op de kandidatenlijst van zijn partij voor de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar. De PvdA heeft nu zes zetels in Provinciale Staten van Utrecht.

Suna kreeg eerder dit jaar hooglopende ruzie met landelijk PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom. Suna was beschuldigd van het ronselen van stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Samson veroordeelde hem in harde bewoordingen, terwijl later uit onderzoek van de Rijksrecherche bleek dat Suna niets te verwijten viel. Samson moest vervolgens door het stof.

Gerelateerde artikelen;

14-11: ‘Kamerleden de ruimte geven’

10-07: Samsom biedt excuses aan

05-06: Suna toch nog boos op Samsom

05-06: Samsom en Suna leggen ’t bij

05-06: Samsom maakt geen excuses

05-06: ‘Samsom moet excuses maken’

05-06: Spekman opgelucht over Suna

05-06: Geen bewijs voor ronselen

Ron Hillebrand uit Leiden beoogd lijsttrekker PvdA bij Statenverkiezingen

RTVWEST 24.11.2014 Fractievoorzitter Ron Hillebrand is vrijwel zeker lijsttrekker voor de PvdA bij de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart 2015. De kandidatencommissie heeft de oud-wethouder van Leiden op de 1ste plaats op een voorlopige kieslijst gezet.

Hillebrand was van 2000 tot 2006 wethouder in Leiden. Hij was in die tijd verantwoordelijk voor Wonen en Ruimtelijke ordening. Van 1991 tot 2002 was hij gemeenteraadslid in de sleutelstad.

De leden van de PvdA in Zuid-Holland nemen in een congres op 13 december een besluit over de kandidaten. Verwacht wordt dat er geen tegenkandidaten voor het lijsttrekkerschap zullen zijn.  Lees verder

gerelateerde artikelen;

Kom naar het congres

Kom naar het congres

‘PvdA-politici zien Asscher zitten als lijsttrekker’

Ondervraagden lijken zenuwachtig te worden van aanhoudend slechte peilingen

Nu 12.10.2014 Lokale en regionale PvdA-politici vinden Lodewijk Asscher een betere lijsttrekker voor de volgende verkiezingen dan Diederik Samsom. Dat meldt KRO Brandpunt zondag op basis van eigen onderzoek. 37 procent van de ondervraagden geeft de voorkeur aan Asscher. Huidig partijleider Samsom komt niet verder dan 24 procent.

De lokale en regionale politici lijken zenuwachtig te worden van de aanhoudend slechte peilingen van de partij. 33 procent denkt dat het Samsom niet lukt het electorale tij te keren voor de provinciale verkiezingen in maart. 28 procent denkt dat hij dat wel voor elkaar krijgt. De rest is neutraal.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over Lodewijk Asscher Diederik Samsom

Adri Duivesteijn stapt uit de politiek

Den HaagFM 12.10.2014 De Haagse politcus Adri Duivesteijn keert na de verkiezingen in mei niet meer terug als Eerste Kamerlid. Dat meldt de NOS. De voormalige PvdA-wethouder in Den Haag ziet af van een nieuwe termijn vanwege gezondheidsredenen. Hij is al enige tijd ongeneeslijk ziek.

De Hagenaar groeide op in de Schilderswijk en was vanaf 1975 lid van de Haagse gemeenteraad. In 1980 werd hij wethouder en was onder meer verantwoordelijk voor de stadsvernieuwing in de Schilderswijk en de bouw van het stadhuis aan het Spui. In 1989 trad hij af. Later werd hij wethouder in Almere en Tweede Kamerlid.

Duivesteijn wordt al sinds 2006 behandeld voor prostaatkanker. De ziekte is niet meer te opereren. “Het is zoals het is”, zei hij vorige maand op Den Haag FM. “Ik weet nu niet beter. Het hoort nu bij het leven. Het kost meer energie om goed te functioneren. Maar ik kan een aantal dingen doen en dat blijf ik gewoon doen. Mensen zijn nog niet van mij af!”  …lees meer

‘Adri Duivesteijn stapt in mei uit Eerste Kamer’

Trouw 12.10.2014 PvdA-politicus Adri Duivesteijn heeft het einde van zijn loopbaan in de Eerste Kamer aangekondigd. Na de verkiezingen voor de senaat volgend jaar stopt hij, zo meldt de NOS. De 64-jarige Duivesteijn, die al enige tijd ongeneeslijk ziek is, was twaalf jaar Tweede Kamerlid en zit sinds 2013 in de Senaat.

Duivesteijn kwam vorig jaar februari in het nieuws toen hij zich fel verzette tegen de verhuurdersheffing voor woningcorporaties. In wat later de ‘nacht van Duivesteijn’ werd genoemd, dreigde hij tegen het akkoord te stemmen. Maar na een uren durend debat ging hij door de knieën en werd een kabinetscrisis voorkomen.

‘Adri Duivesteijn stapt in mei uit senaat’

Politicus al enige tijd ongeneeslijk ziek

NU 11.10.2014 PvdA-politicus Adri Duivesteijn gaat in mei niet verder met zijn werkzaamheden in de Eerste Kamer. Na de verkiezingen voor de senaat stopt hij, meldt de NOS zaterdag.  Duivesteijn is al enige tijd ongeneeslijk ziek.

De 64-jarige Duivesteijn werd vooral bekend door zijn verzet tegen de verhuurdersheffing in het woonakkoord vorig jaar.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Adri Duivesteijn

Adri Duivesteijn stapt in mei uit senaat

NRC 11.10.2014  PvdA-politicus Adri Duivesteijn gaat in mei niet verder met zijn werkzaamheden in de Eerste Kamer. Na de verkiezingen voor de senaat stopt hij. Duivesteijn is al enige tijd ongeneeslijk ziek.

NRC-verslaggever Tom-Jan Meeus schrijft (€) vandaag in NRC Handelsblad dat bekend is dat Duivesteijn na deze termijn stopt. Ook de NOS bracht dit nieuws later vandaag naar buiten. LEES VERDER

‘Samsom moet zijn menselijke kant tonen’

NU 10.10.2014 PvdA-leider Diederik Samsom moet zijn menselijke hart laten zien om een nieuwe verkiezingsnederlaag in maart af te kunnen wenden. Daarvoor pleiten drie oud-PvdA-ministerstegenover NU.nl.

De Provinciale Statenverkiezingen in maart zijn direct van belang voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer. In de peilingen staat de partij er echter slecht voor.

Met name de hoge snelheid waarmee grote hervormingen in de zorg en sociale zekerheid per 1 januari 2015 worden doorgevoerd baren de oud-bewindspersonen zorgen. Omdat gemeenten hier veelal niet klaar voor zijn, kunnen de decentralisaties “desastreus” uitpakken, zo vreest oud-minister Jacqueline Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Diederik Samsom PvdA

Opkomst te laag voor keuze PvdA-lijstrekker Noord-Holland

Trouw 29.09.2014 De verkiezing van een PvdA-lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland volgend jaar is door gebrek aan belangstelling vooralsnog op niks uitgelopen. Er zijn drie kandidaten, maar in de twee weken die waren uitgetrokken voor de stemronde werden onvoldoende stemmen uitgebracht voor een geldige uitslag.

Een opkomst van minimaal 15 procent van de ruim 10.000 Noord-Hollandse PvdA-leden was nodig. Hoeveel leden uiteindelijk aan de raadpleging hebben meegedaan, kon het gewestelijk bestuur vandaag niet zeggen.

De kandidaatstellingscommissie van het PvdA-gewest gaat nu een voorstel doen voor de lijstvolgorde, inclusief de lijsttrekker. De lijst wordt uiterlijk in december definitief vastgesteld.

PvdA-leden ongeïnteresseerd

Telegraaf 29.09.2014  De verkiezing van een PvdA-lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland volgend jaar is door gebrek aan belangstelling vooralsnog op niks uitgelopen. Er zijn drie kandidaten, maar in de 2 weken die waren uitgetrokken voor de stemronde werden onvoldoende stemmen uitgebracht voor een geldige uitslag.

Een opkomst van minimaal 15 procent van de ruim 10.000 Noord-Hollandse PvdA-leden was nodig. Hoeveel leden uiteindelijk aan de raadpleging hebben meegedaan, kon het gewestelijk bestuur maandag niet zeggen.

De kandidaatstellingscommissie van het PvdA-gewest gaat nu een voorstel doen voor de lijstvolgorde, inclusief de lijsttrekker. De lijst wordt uiterlijk in december definitief vastgesteld.

50plus

Nagel leidt 50PLUS-lijst voor Senaat

NU 17.10.2014 Jan Nagel wordt lijsttrekker voor 50PLUS bij de verkiezingen voor de Senaat volgend jaar. Het hoofdbestuur van de partij heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

De ledenvergadering moet zich op 8 november nog uitspreken, maar Nagel is de enige kandidaat. Nagel zit al voor 50PLUS in de Eerste Kamer. Eerder was hij Senator voor de PvdA.

Gerelateerde artikelen

Lees meer over 50PLUS

Nagel leidt 50PLUS-lijst

Telegraaf 17.10.2014 Jan Nagel wordt lijsttrekker voor 50PLUS bij de verkiezingen voor de Senaat volgend jaar. Het hoofdbestuur van de partij heeft dat vrijdag bekendgemaakt. De ledenvergadering moet zich op 8 november nog uitspreken, maar Nagel is de enige kandidaat.

Jan Nagel wil 50Plus in Eerste Kamer weer leiden 

Trouw 31.08.2014 De 75-jarige Jan Nagel wil opnieuw lijsttrekker worden van 50Plus bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer volgend jaar. Dat maakte hij vandaag  bekend. Op 8 november wijzen de leden tijdens een vergadering de lijsttrekker aan.

Nagel vindt het ‘belachelijk’ dat zestigers en zeventigers nauwelijks in het parlement te vinden zijn. Dat is volgens hem schadelijk.

50Plus zit sinds 2011 met Nagel in de Senaat. In maart zijn er provinciale statenverkiezingen. Kort daarop bepalen de nieuwe leden van de Provinciale Staten wie er voor de komende vier jaar in de Eerste Kamer gaan zitten.

De ouderenpartij heeft moeilijke tijden achter de rug. Eerst stapte fractievoorzitter Henk Krol van de Tweede Kamerfractie op en dit voorjaar was er een scheuring in die fractie.

In de huidige Eerste Kamer heeft het kabinet geen meerderheid. De coalitie is afhankelijk van de steun van D66, ChristenUnie en SGP om er wetgeving doorheen te krijgen. Er wordt daarom met spanning uitgekeken naar de verkiezingen.

D66

Verkiezingsprogramma D66 staat in teken van duurzaamheid

RTVWEST 27.10.2014 Meer vrachtvervoer over water, snelwegen voor fietsers en extra maatregelen tegen fijnstof in de lucht. Dat zijn punten uit het concept-verkiezingsprogramma van D66 voor de Statenverkiezingen van maart volgend jaar.

Titel van het programma is Duurzaam Vooruit. De partij wil werk maken van schonere energievoorzieningen. Tuinders krijgen meer kansen om te experimenteren met allerlei technieken, omdat de vergunningen en bestemmingsplannen worden versoepeld. D66 is een tegenstander van boren naar schaliegas: de methode is nog niet veilig genoeg. . Lees verder

Thom de Graaf lijsttrekker D66 in Senaat

Trouw 12.10.2014 Thom de Graaf wordt lijsttrekker van D66 bij de Eerste Kamerverkiezingen volgend jaar. De Graaf stelde zich eerder kandidaat; vandaag is bekendgemaakt dat zich geen tegenkandidaat heeft gemeld.

Thom de Graaf (1957) volgt Roger van Boxtel op, die het voor gezien houdt. Van Boxtel was voor D66 minister en lid van de Tweede en Eerste Kamer. De leden van D66 kunnen via internet stemmen op de nieuwe lijsttrekker die op 1 november officieel bekend wordt gemaakt op het congres. Daarna kunnen kandidaten zich melden die ook op de kandidatenlijst willen.

Verwant nieuws;

De Graaf lijsttrekker D66 Senaat

Telegraaf 12.10.2014 Thom de Graaf wordt lijsttrekker van D66 bij de Eerste Kamerverkiezingen volgend jaar. De Graaf stelde zich eerder kandidaat; zondag is bekendgemaakt dat zich geen tegenkandidaat heeft gemeld.

Thom de Graaf (1957) volgt Roger van Boxtel op, die het voor gezien houdt. Van Boxtel was voor D66 minister en lid van de Tweede en Eerste Kamer. De leden van D66 kunnen via internet stemmen op de nieuwe lijsttrekker die op 1 november officieel bekend wordt gemaakt op het congres. Daarna kunnen kandidaten zich melden die ook op de kandidatenlijst willen. Zaterdag werd bekend dat Alexander Rinnooy Kan, oud-voorzitter van onder meer de Sociaal-Economische Raad (SER), voor D66 de Eerste Kamer in wil.

Gerelateerde artikelen;

17-09: De Graaf: lijsttrekker D66 Senaat

14-09: Van Boxtel verlaat de senaat

10-09: De Graaf: rustig aan met aanpak topinkomens

14-05: Crisis A’dam compleet

Thom de Graaf lijsttrekker D66 in Eerste Kamer

D66-leden moeten nog over nieuwe lijsttrekker stemmen

NU 12.10.2014  Thom de Graaf wordt lijsttrekker van D66 bij de Eerste Kamerverkiezingen volgend jaar. De Graaf stelde zich eerder kandidaat. Zondag is bekendgemaakt dat zich geen tegenkandidaat heeft gemeld.

Thom de Graaf (1957) volgt Roger van Boxtel op, die het voor gezien houdt. Van Boxtel was voor D66 minister en lid van de Tweede en Eerste Kamer.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Thom de Graaf

Rinnooy Kan wil voor D66 de Eerste Kamer in

Trouw 11.10.2014 Voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan wil voor D66 plaatsnemen in de Eerste Kamer. Een woordvoerder van de partij bevestigt vandaag berichtgeving in NRC Handelsblad dat Rinnooy Kan zijn belangstelling kenbaar heeft gemaakt aan partijleider Alexander Pechtold.

Rinnooy Kan was eerder onder meer voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW en bestuurslid van ING, en hij werd diverse keren genoemd als kandidaat voor een post als minister. Formeel kunnen D66-kandidaten voor de Eerste Kamer zich nog niet melden.

Rinnooy Kan wil Senaat in

Telegraaf 11.10.2014 Voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan wil voor D66 plaatsnemen in de Eerste Kamer. Een woordvoerder van de partij bevestigt zaterdag berichtgeving in NRC Handelsblad dat Rinnooy Kan zijn belangstelling kenbaar heeft gemaakt aan partijleider Alexander Pechtold.

Rinnooy Kan wil voor D66 de Eerste Kamer in

NU 11.10.2014 Voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan wil voor D66 plaatsnemen in de Eerste Kamer. Een woordvoerder van de partij bevestigt zaterdag berichtgeving in NRC Handelsbladdat Rinnooy Kan zijn belangstelling kenbaar heeft gemaakt aan partijleider Alexander Pechtold.

Rinnooy Kan was eerder onder meer voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW en bestuurslid van ING, en hij werd diverse keren genoemd als kandidaat voor een post als minister.

Gerelateerde artikelen;

Lees meer over Alexander Rinnooy Kan D66 Eerste Kamer

Rinnooy Kan wil voor D66 in de Eerste Kamer›

NRC 11.10.2014 Oud-werkgevers en -SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan (65) wil voor D66 lid worden van de Eerste Kamer, zo vertelt hij vandaag in NRC Handelsblad.

Hij heeft zijn belangstelling voor een senaatzetel gemeld aan partijleider Alexander Pechtold. Die reageerde positief. “In alle eerlijkheid: waarom ook niet?”, aldus Rinnooy Kan.

Lees meer;

VANDAAG Rinnooy Kan wil voor D66 de Eerste Kamer in

VANDAAG Nu gaat hij de politiek in. Maar niet de politiek met een kleine p

8 FEB Pechtold: grotere gemeenten nodig voor behoud democratie ›

2005 Intellectueel keert terug in de polder

2011 Pechtold wil lijsttrekker van zijn partij blijven

Kandidatenlijst D66 voor Statenverkiezingen met 51 namen overvol

RTVWEST 08.10.2014  D66 doet met 51 kandidaten mee aan de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart 2015. Meer namen passen er ook niet op de papieren kieslijst.

Lijsttrekker is de huidige fractievoorzitter Geertjan Wenneker. ‘We komen plekken tekort, zou je kunnen zeggen’, zegt Wenneker. Hij wil met de lange lijst laten zien dat er veel belangstelling was onder D66-leden voor het Statenlidschap. En de partij wil niemand teleurstellen. Het maximum aantal kandidaten is vijftig.

‘Op nummer twee staat Janelle Bade (28), die bestuursadviseur is van de Leidse wethouder Strijk. Volgens Wenneker is zij een ‘aanstormend talent’ dat veel indruk maakte op de drukbezochte cursus over provinciepolitiek van de partij. De huidige Statenleden Paul Breitbarth en Josine Meurs komen op drie en vijf op de advieslijst. Twee politici houden er na de verkiezingen mee op. D66 heeft nu vijf zetels. Lees verder

Gerelateerde artikelen;

Thom de Graaf wordt kandidaat-lijsttrekker D66 in Senaat

Trouw 17.09.2014 Thom de Graaf wil lijsttrekker van D66 worden bij de Eerste Kamerverkiezingen volgend jaar. Zijn partij heeft dat vandaag laten weten. De huidige fractieleider, Roger van Boxtel, is niet meer beschikbaar. De Graaf zit nu ook al in de Senaat. In het verleden was hij fractievoorzitter in de Tweede Kamer en vicepremier.

De Graaf wil zijn ervaring gebruiken om te zorgen voor ‘stabiliteit en rechtsstatelijkheid’ in het politieke landschap. ‘Incidenten wakkeren regelmatig de roep om nieuwe regels en wetten aan, die maar al te vaak de vrijheid van het individu inperken en de belofte van een door de overheid maakbare samenleving oproepen. Ik zie het als rol voor de Eerste Kamer en D66 in het bijzonder om hiervoor te waken en de rechtsstatelijkheid niet uit het oog te verliezen.’

Het lidmaatschap van de Eerste Kamer is een nevenfunctie. De Graaf (1957) is ook voorzitter van de Vereniging Hogescholen.

De nieuwe Eerste Kamer wordt op 26 mei 2015 gekozen door de nieuwe leden van de Provinciale Staten. De Statenverkiezing is op 18 maart. De verkiezingen zijn belangrijk omdat de regeringspartijen VVD en PvdA nu geen meerderheid hebben in de Senaat en op steun van de oppositie zijn aangewezen.

Voor de PvdA wordt Marleen Barth de nieuwe lijsttrekker in de Senaat, voor de VVD Loek Hermans.

CU

Kuiper gekozen als lijsttrekker ChristenUnie in Eerste Kamer

NU 22.11.2014  Senator Roel Kuiper is zaterdag in Lunteren gekozen als lijsttrekker van de ChristenUnie in de Eerste Kamer. Hij is nu ook al fractievoorzitter. Hij wil met de partij gaan nadenken over rechtstreeks kiezen van leden van de Eerste Kamer, zei hij.

De Eerste Kamer komt nu voort uit de resultaten van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. “Ik denk dat het, vanwege de eigenstandige positie en macht van de Eerste Kamer, belangrijk is ons te bezinnen op de democratische legitimatie ervan”, aldus Kuiper over de Senaat.

Lees meer over: Roel Kuiper ChristenUnie

Gerelateerde artikelen;

Kuiper lijsttrekker CU Senaat

Telegraaf 22.11.2014 Senator Roel Kuiper is zaterdag in Lunteren gekozen als lijsttrekker van de ChristenUnie in de Eerste Kamer. Hij is nu ook al fractievoorzitter.

Hij wil met de partij gaan nadenken over rechtstreeks kiezen van leden van de Eerste Kamer, zei hij. De Eerste Kamer komt nu voort uit de resultaten van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. „Ik denk dat het, vanwege de eigenstandige positie en macht van de Eerste Kamer, belangrijk is ons te bezinnen op de democratische legitimatie ervan”, aldus Kuiper over de Senaat.

Het gaat goed met de ChristenUnie. Maar hoe lang nog?

Trouw 09.10.2014 Heeft de christelijke politiek nog toekomst? In hun nieuwe essaybundel houden historici Ewout Klei en Remco van Mulligen de drie christelijke partijen kritisch tegen het licht. Voor Trouw beschrijven ze van iedere partij de kansen en gevaren. Vandaag deel 2: de ChristenUnie.

Een gedeeld geloof is niet hetzelfde als een gedeelde politieke visie.

De ChristenUnie hinkt al sinds haar oprichting in 2001 op twee gedachten, vinden Van Mulligen en Klei. Aan de ene kant wil ze relevant zijn en verantwoordelijkheid dragen. Maar anderzijds blijft ze principieel christelijk en doet ze op essentiële punten geen water bij de wijn. Een beetje van het CDA en een beetje van de SGP. Is dat ideaal eigenlijk wel haalbaar?

Kuiper lijsttrekker CU

Telegraaf 09.10.2014 Roel Kuiper van de ChristenUnie gaat voor zijn partij de lijst trekken voor de Eerste Kamer. Het partijbestuur heeft hem voorgedragen. Kuiper is sinds juni 2011 al voorzitter van de twee man sterke fractie in de Senaat.

Kuiper heeft veel ervaring als politicus voor de ChristenUnie en daarvoor de RPF. Zijn partij roemt hem ook als gerenommeerd denker over maatschappelijke zaken.

Roel Kuiper lijsttrekker Senaat ChristenUnie

NU 09.10.2014 Roel Kuiper is door het partijbestuur van de ChristenUnie voorgedragen als lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen in mei volgend jaar.

“Kuiper heeft al vele jaren bewezen een belangrijk denker en ervaren politicus te zijn voor de ChristenUnie en daarvoor voor de Reformatorische Politieke Federatie”, meldt de partij donderdag in een verklaring.

De 52-jarige Kuiper is sinds 2007 senator voor de ChristenUnie. Hij is blij met zijn voordracht. “Hier spreekt groot vertrouwen uit. De partij kiest hiermee voor ervaring en met alles wat in mij is stel ik mij beschikbaar voor een nieuwe periode in de Eerste Kamer.”

SGP

Peter Schalk wordt SGP-lijsttrekker Eerste Kamer

Trouw 29.09.2014 De SGP heeft Peter Schalk benoemd tot lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen van volgend jaar. Schalk (53) werkte aanvankelijk in het onderwijs en is nu actief bij de RMU, de christelijke vakorganisatie voor werkgevers, werknemers en zelfstandigen.

De nieuwe Eerste Kamer wordt op 26 mei 2015 gekozen door de nieuwe leden van de Provinciale Staten. De Statenverkiezing is op 18 maart. In de Senaat zijn de regeringspartijen VVD en PvdA momenteel op steun van de oppositie aangewezen, omdat ze daar geen meerderheid hebben.

Schalk trekt Senaatslijst SGP

Telegraaf 29.09.2014 De SGP heeft Peter Schalk benoemd tot lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen van volgend jaar. Schalk (53) werkte aanvankelijk in het onderwijs en is nu actief bij de RMU, de christelijke vakorganisatie voor werkgevers, werknemers en zelfstandigen.

De nieuwe Eerste Kamer wordt op 26 mei 2015 gekozen door de nieuwe leden van de Provinciale Staten. De Statenverkiezing is op 18 maart. De verkiezingen zijn belangrijk omdat de regeringspartijen VVD en PvdA daar nu geen meerderheid hebben en op steun van de oppositie zijn aangewezen.

Prov. Verkiezingen  2 maart 2011

Om mee te kunnen doen aan de Provinciale Statenverkiezingen van Zuid-Holland moet een politieke groepering een geldige kandidatenlijst inleveren op de dag van de kandidaatstelling (18 januari 2011).

Zie :  Kandidaatstelling partijen

Stemwijzer Statenverkiezingen gelanceerd

RTVWEST 25.01.2011 REGIO – Kiezers in Zuid-Holland kunnen vanaf woensdag op internet de Stemwijzer raadplegen voor het maken van hun politieke keuze.

In het provinciehuis lanceert Commissaris van de Koningin woensdagochtend de website met stellingen over thema’s voor de Provinciale Statenverkiezingen. Mensen kunnen bijvoorbeeld kiezen voor meer geld voor wegen of voor openbaar vervoer. Na invulling van alle stellingen wordt er een soort stemadvies gegeven.

De Stemwijzer is te raadplegen op www.zuidholland.nl/verkiezingen. Volgende maand gaat er ook nog een Kieskompas online met vergelijkbare stellingen.

Dertien partijen bij verkiezingen Provinciale Staten

RTVWEST 19.01.2011  REGIO Aan de verkiezingen voor Provinciale Staten in Zuid-Holland zullen dertien partijen meedoen. De inschrijving voor de lijsten is gesloten.

Onder de deelnemende partijen zijn drie nieuwkomers die nog geen zetel in het provincieparlement hebben. Dat zijn de PVV, het Platform Lokale Partijen en de Lijst 50 Plus. Ook een nieuwe partij is de Unie van Democraten, maar lijsttrekker Özdemir zit al als eenmansfractie in de Staten.

Het centraal stembureau in Den Haag zal donderdagochtend in een openbare zitting de nummering van de kandidatenlijsten en de geldigheid van de lijstverbindingen bekend maken. De verkiezingen voor Provinciale Staten zijn op 2 maart.

Vijf nieuwkomers bij Provinciale Staten-verkiezingen

RTVWEST 13.12.2010 – REGIO – Aan de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart volgend jaar willen vijftien partijen deelnemen. Daaronder zijn vijf nieuwkomers die nu nog niet in het provincieparlement zitten.

Dat zijn de PVV, Unie van Democraten, Platform van Lokale Partijen, de partij 50Plus en GBZH. De ouderenpartij 50Plus (Ooku) is opgezet door Jan Nagel en doet in meer provincies mee. De PVV heeft nog geen namen bekendgemaakt van de lijsttrekker of kandidaten.

De verkiezingen in maart zijn dit keer extra belangrijk vanwege de samenstelling van de Eerste Kamer. Het kabinet-Rutte heeft daar nog geen meerderheid en probeert die in maart alsnog te halen.

PvdD

Van Viegen lijsttrekker Partij voor de Dieren

RTVWEST 10.01.2011 De Partij voor de Dieren gaat de verkiezingen in Zuid-Hollland weer in met Carla van Viegen als lijsttrekker. Zij was de afgelopen vier jaar al enig Statenlid voor die partij.

Van Viegen werd onder meer bekend door haar acties voor jachtverboden en de strijd tegen bio-industrie. Verder pleitte de Partij voor de Dieren voor visvriendelijke gemalen en die zijn er ook gekomen.

De partij hoopt bij de verkiezingen in maart meer zetels binnen te halen in Provinciale Staten en Eerste Kamer.

50Plus.

Nagel lijsttrekker Eerste Kamer voor 50Plus – Video

Nagel: we kunnen sleutelpositie krijgen

Trouw 11.01.2011 Met Jan Nagel (71) als lijsttrekker van de seniorenpartij 50plus krijgen de gevestigde politieke partijen er bij de komende Statenverkiezingen een geduchte concurrent bij

Kandidatenlijst 50Plus voor Statenverkiezingen bekend

RTVWEST 10.01.2011 DEN HAAG – De nieuwe partij 50Plus, een initiatief van Jan Nagel, heeft maandagmiddag de kandidatenlijst bekendgemaakt voor de Statenverkiezingen in maart aanstaande. Lijsttrekker in Zuid-Holland is John Struijland uit Rotterdam, de nummer twee is Arthur Schüring, vice-president van het Haagse Gerechtshof.

Nieuwe ouderenpartij gokt op tien Senaatszetels

Elsevier 10.01.2011 Oud-PvdA- en Leefbaar Nederland-politicus Jan Nagel (71) is lijsttrekker voor zijn partij 50Plus in de Eerste Kamer. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten op 2 maart doet de partij, voor en door ouderen, in alle provincies en kiesdistricten mee. Maandag heeft 50Plus, eerder OokU geheten, de kandidatenlijsten voor de Senaat en Provinciale Staten bekendgemaakt.

Jan Nagel zelf lijsttrekker Eerste Kamer voor 50Plus

VK 10.01.2011 Oud-PvdA-politicus Jan Nagel is lijsttrekker voor zijn partij 50Plus in de Eerste Kamer. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten op 2 maart doet 50Plus, eerder OokU geheten, in alle provincies en kiesdistricten mee. Twee maanden na de Statenverkiezingen bepalen de nieuwgekozen Statenleden de samenstelling van de Eerste Kamer.

Jan Nagel zelf lijsttrekker 50Plus

Trouw 10.01.2011 Partijvoorzitter van 50Plus Jan Nagel is lijsttrekker voor de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Dat bleek maandag bij de presentatie van de lijst. Henk Krol staat op vijf. Voor de Provinciale Staten worden meerdere bekenden als lijstduwer genoemd. Het gaat onder anderen om Jacques d’Ancona, Koos Postema en Hans Böhm.

Jan Nagel (50Plus) kan met weinig zetels veel invloed krijgen

NRC 10.01.2011  Partijvoorzitter van 50Plus Jan Nagel is lijsttrekker voor de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Dat bleek vandaag bij de presentatie van de lijst. De partij doet in alle twaalf provincies mee voor de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart.

De 71-jarige oud-PvdA’er stond onder meer aan de wieg van Leefbaar Hilversum en Leefbaar Nederland. Ook was hij betrokken bij het mislukte politieke avontuur van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Het hoofdredactioneel commentaar van NRC stelt vandaag dat het erop lijkt dat “politiek voor Nagel vooral een bezigheidstherapie is.”

Nagel lijsttrekker Eerste Kamer voor 50Plus

Parool 10.01.2011 Oud-PvdA-politicus Jan Nagel is lijsttrekker voor zijn partij 50Plus in de Eerste Kamer. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten op 2 maart doet 50Plus, eerder OokU geheten, in alle provincies en kiesdistricten mee.

Nagel lijsttrekker voor 50Plus

Telegraaf 10.01.2011 Voormalig PvdA- en Leefbaar-politicus Jan Nagel is lijsttrekker voor zijn partij 50Plus in de Eerste Kamer. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten op 2 maart doet de partij die vooral opkomt voor ouderen, in alle provincies en kiesdistricten mee. Twee maanden na de Statenverkiezingen bepalen de nieuwgekozen Statenleden de samenstelling van de Eerste Kamer.

Nagel lijsttrekker Eerste Kamer voor 50Plus

NU 10.01.2011 DEN HAAG – Voormalig PvdA- en Leefbaar-politicus Jan Nagel is lijsttrekker voor zijn partij 50Plus in de Eerste Kamer.

GayKrant-voorman lijsttrekker 50Plus in Brabant

VK 09.01.2011 Politiek DEN BOSCH – Henk Krol wordt bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten de lijsttrekker van zijn partij 50Plus in de provincie Brabant.

Henk Krol lijsttrekker voor 50Plus

Parool 09.01.2011 DEN BOSCH – Henk Krol wordt bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten de lijsttrekker van zijn partij 50Plus in de provincie Brabant. Ook staat Krol hoog op de lijst voor de Eerste Kamer, die na de verkiezingen voor de Provinciale Staten …

Henk Krol lijsttrekker voor 50Plus Brabant

Telegraaf 09.01.2011 DEN BOSCH –  Henk Krol wordt bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten de lijsttrekker van zijn partij 50Plus in de provincie Brabant. Ook staat Krol hoog op de lijst voor de Eerste Kamer, die na de verkiezingen voor de Provinciale Staten door de Statenleden wordt gekozen. Dat heeft voorzitter Jan Nagel van de partij zondag gemeld. Maandag maakt de partij de kandidatenlijsten bekend voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer.

CDA

Van Leeuwen lijstduwer

Telegraaf 25.01.2011 De bejaarde CDA-coryfee Hannie van Leeuwen is bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart lijstduwer voor haar partij in Zuid-Holland. Provinciaal fractieleider Hans Demoed heeft dinsdag een bericht daarover in dagblad Trouw bevestigd.

Hannie van Leeuwen keert terug als lijstduwer

Parool 25.01.2011 De bejaarde CDA-coryfee Hannie van Leeuwen is bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart lijstduwer voor haar partij in Zuid-Holland. Provinciaal fractieleider Hans Demoed heeft dinsdag een bericht daarover in dagblad Trouw bevestigd.

CDA-coryfee Hannie van Leeuwen keert terug als lijstduwer

VK 25.01.2011 DEN HAAG – De bejaarde CDA-coryfee Hannie van Leeuwen is bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart lijstduwer voor haar partij in …

Kritische CDA’er niet op kieslijst

Trouw 10.01.2011 Rob van de Beeten, de CDA-senator die zich de afgelopen maanden zeer kritisch heeft uitgelaten over samenwerking met de PVV, heeft bezwaar aangetekend tegen de voorlopige kandidatenlijst van de Eerste Kamer. Het partijbestuur heeft hem geen plekje toebedeeld op de advieslijst, terwijl hij zelf nog een periode door wil.

Volgens Aad Noordermeer, voorzitter van de regio Overbetuwe, waar Van de Beeten woont, wordt „het beeld gewekt dat er achteraf wordt afgerekend”. Hij roept andere afdelingen op om ervoor te zorgen dat de kritische senator toch nog een termijn door mag.

Bestuur CDA wil Brinkman als lijsttrekker

11/12/10 Als de leden ermee instemmen, voert Elco Brinkman bij de komende Eerste Kamerverkiezingen de lijst van het CDA aan. Het partijbestuur heeft de oud-fractievoorzitter, die in 1994 lijsttrekker was voor de Tweede Kamerverkiezingen, vrijdagavond voorgedragen.

Brinkman kandidaat CDA voor senaat

NRC 11.12.2010 Elco Brinkman is kandidaat-lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen voor het CDA. Hij is hiervoor voorgedragen door het partijbestuur van het CDA. Dit meldt de NOS. Op 12 februari stemmen de leden over zijn kandidatuur tijdens een partijcongres.

CDA haalt Brinkman van stal

De Pers 11.12.2010 Als de leden ermee instemmen, voert Elco Brinkman bij de komende Eerste Kamerverkiezingen de lijst van het CDA aan. Het partijbestuur heeft de oud-fractievoorzitter, die in 1994 lijsttrekker was voor de Tweede Kamerverkiezingen, vrijdagavond voorgedragen.

Bestuur CDA wil Brinkman als lijsttrekker

Metro 11.12.2010 DEN HAAG (ANP) – Als de leden ermee instemmen, voert Elco Brinkman bij de komende Eerste Kamerverkiezingen de lijst van…

Brinkman blijft voorzitter

Telegraaf 11.12.2010 Elco Brinkman blijft voorzitter van Bouwend Nederland, ook als hij lijsttrekker van het CDA wordt bij de komende Eerste Kamerverkiezingen. Dat heeft een woordvoerder van Bouwend Nederland zaterdag laten weten.

CDA wil Brinkman

Telegraaf 11.12.2010 Als de leden ermee instemmen, voert Elco Brinkman bij de komende Eerste Kamerverkiezingen de lijst van het CDA aan. Het partijbestuur heeft de oud-fractievoorzitter, die in 1994 lijsttrekker was voor de Tweede Kamerverkiezingen, vrijdagavond voorgedragen.

Brinkman komt terug

Telegraaf 11.12.2010  Even komeetachtig als zijn politieke opkomst, was de politieke ondergang van Elco Brinkman in 1994. Na jaren in de luwte keert Brinkman nu hoogstwaarschijnlijk terug in de politiek, als lijsttrekker van het CDA voor de komende Eerste Kamerverkiezingen.

Bestuur CDA wil Brinkman

Telegraaf 11.12.2010   De Eerste Kamer wordt na de Provinciale Statenverkiezingen van begin maart getrapt gekozen. Brinkman is tegenwoordig voorzitter van Bouwend Nederland.

CDA wil Brinkman als lijsttrekker

Spits 11.12.2010 Als de leden ermee instemmen, voert Elco Brinkman bij de komende Eerste Kamerverkiezingen de lijst van het CDA aan. Het partijbestuur heeft de oud-fractievoorzitter, die in 1994 lijsttrekker was voor de Tweede Kamerverkiezingen, gisteravond voorgedragen. LEES VERDER…

Brinkman blijft voorzitter Bouwend Nederland

Parool 11.12.2010 ZOETERMEER – Elco Brinkman blijft voorzitter van Bouwend Nederland, ook als hij lijsttrekker van het CDA wordt bij de komende Eerste Kamerverkiezingen. Dat heeft een woordvoerder van Bouwend Nederland zaterdag laten weten.

CDA wil Brinkman als lijsttrekker

11.12.2010 (Novum) – Het partijbestuur van het CDA heeft oud-minister Elco Brinkman voorgedragen als lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. De CDA-leden spreken zich in februari over de voordracht uit. Brinkman (62) is al jaren actief binnen het CDA. Hij was onder meer minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. Sinds 2005 is hij voorzitter van Bouwend Nederland.

Brinkman blijft voorzitter Bouwend Nederland

Metro 11.12.2010 ZOETERMEER (ANP) – Elco Brinkman blijft voorzitter van Bouwend Nederland, ook als hij lijsttrekker van het CDA wordt bij…

Elco Brinkman krabbelde telkens weer op

De pers 11.12.2010 Even komeetachtig als zijn politieke opkomst, was de politieke ondergang van Elco Brinkman in 1994. Na jaren in de luwte keert Brinkman nu hoogstwaarschijnlijk terug in de politiek, als lijsttrekker van het CDA voor de komende Eerste Kamerverkiezingen.

VVD

Ruzie binnen VVD over kandidaten Eerste Kamer

Elsevier 13.01.2011 VVD-prominent Frits Huffnagel wil dat oud-VVD-minister Frank de Grave wordt vervangen op de conceptkandidatenlijst van de VVD voor de Eerste Kamer door oud-politiecommissaris van Amsterdam Eric Nordholt. Dat zou hebben geleid tot ruzie binnen die partij. Dat meldt De Telegraaf donderdag.

VVD gaat voor grote winst

Telegraaf 13.11.2010 De VVD hoopt bij de statenverkiezingen en daarna bij de Eerste Kamerverkiezingen volgend voorjaar een grote winst te boeken. Lijsttrekker Loek Hermans gaat voor twintig zetels in de Eerste Kamer, zei hij zaterdag op het VVD-congres in Arnhem. De liberalen hebben nu veertien senatoren.

Rutte actief in campagne

Telegraaf 13.11.2010 Premier Mark Rutte gaat zich als VVD-leider actief roeren in de campagne voor de statenverkiezingen op 2 maart volgend jaar. De statenleden kiezen uiteindelijk de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer. ‘Ik ga ervoor knokken dat de VVD daar groot wordt’, zei Rutte zaterdag tegenover de NOS aan het begin van het VVD-congres in Arnhem.

SP

Senator Tiny Kox voert kandidatenlijst SP aan

VK 12.01.2011 DEN HAAG – Tiny Kox, fractievoorzitter van de SP in de Senaat, voert de kandidatenlijst aan van de socialisten voor de Eerste Kamer. Het gaat om …

Senator Tiny Kox voert kandidatenlijst SP aan 

NU 12.01.2011 DEN HAAG – Tiny Kox, fractievoorzitter van de SP in de Senaat, voert de kandidatenlijst aan van de socialisten voor de Eerste Kamer. Het gaat om een voorlopige lijst; op zaterdag 22 januari beslist de partijraad van de SP definitief over de kandidaten.

Harre van der Nat lijsttrekker SP Zuid-Holland
08-11-2010 • SP Statenlid Harre van der Nat is door de leden van de SP gekozen als lijsttrekker voor de verkiezingen van provinciale staten van Zuid Holland op 2 maart 2011. De hoogste nieuwkomer is Jerry Snellink uit Den Haag op nummer vier. Tijdens de regioconferentie, die zaterdag in Rotterdam plaatsvond, stelden afgevaardigden van de SP-afdelingen in Zuid-Holland de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma vast. Meer over Harre en de hele kandidatenlijst is te lezen op de website van de SP in Zuid-Holland.

Van der Nat provinciale lijsttrekker SP

RTVWEST 09.11.2010  –  RIJNWOUDE – De leden van de SP hebben Harre van der Nat gekozen als lijsttrekker voor de verkiezingen van Provinciale Staten. Van der Nat is al vijf jaar Statenlid en werkt bij de SP als scholingsmedewerker.

De 34-jarige politicus woont in Koudekerk aan den Rijn. De SP is de grootste oppositiepartij in het provincieparlement. Met de verkiezing van Van der Nat zijn bijna alle lijsttrekkers voor de verkiezingen in maart volgend jaar bekend.

PVV

Dol weer lijsttrekker PVV Brabant

De Pers 11.02.2011 Lijsttrekker Ronald Dol van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Brabant heeft in overleg met Richard de Mos (PVV) besloten zijn activiteiten als lijsttrekker weer op te pakken. Enkele weken geleden staakte hij de campagneactiviteiten vanwege een ernstige ziekte. Dol laat vrijdag weten ‘in eigen tempo en rekening houdend met zijn ziekte, weer aan de slag te gaan.

Lijsttrekker PVV Noord-Brabant ernstig ziek

Trouw 21.01.2011 Lijsttrekker van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Brabant Ronald Dol is ernstig ziek. Hij moet zijn campagneactiviteiten per direct staken, zo heeft hij vrijdag te horen gekregen. Dat meldt de PVV vrijdagavond.

Nummer 1 PVV Brabant ziek

Telegraaf 21.01.2011 Lijsttrekker Ronald Dol van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Brabant staakt tijdelijk de campagneactiviteiten wegens ziekte. PVV-leider Geert Wilders maakte vrijdag bekend dat Dol „te horen heeft gekregen dat hij zeer ernstig ziek is en de campagneactiviteiten per onmiddellijk moet staken”.

PVV Gelderland wil burgers miljarden geven

Spits 21.01.2011 De PVV in Gelderland wil de ruim 4 miljard euro die de provincie verdiende door de verkoop van energiebedrijf Nuon “teruggeven aan de Gelderse burger”. Dat maakte de partij vrijdag bekend tijdens de presentatie van de PVV-kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart. Het huidige provinciebestuur besloot dat geld op de bank te zetten en van de rente projecten te financieren. Lijsttrekker van de PVV in Gelderland is Marjolein Faber uit Hoevelaken. LEES VERDER…

Wilders wist van geweldverleden Friese PVV’er

Parool 21.01.2011 DEN HAAG – PVV-voorman Geert Wilders wist dat PVV-lijsttrekker in Friesland Max Aardema in 2003 is veroordeeld voor mishandeling. Wilders reageert daarmee op de berichtgeving in de Leeuwarder Courant vrijdag dat Aardema in 2001 als …

Friese PVV-lijsttrekker veroordeeld voor slaan arrestant

Elsevier 21.01.2011 PVV-lijsttrekker voor de Provinciale Staten in Friesland Max Aardema is in 2003 veroordeeld voor mishandeling. Als brigadier van politie sloeg Aardema in 2001 een dronken arrestant die grove verwensingen uitte tegen de agent, in het gezicht.

PVV-lijsttrekker veroordeeld

Telegraaf 21.01.2011 Leeuwarden –  Fries PVV-lijsttrekker Max Aardema blijkt in 2003 veroordeeld te zijn voor een “laffe” mishandeling in Bakkeveen. De voormalig politieagent sloeg in 2001 een arrestant in zijn gezicht die zijn handboeien al om had.

PVV’er veroordeeld voor ‘laffe actie’

Spits 21.01.2011 De lijsttrekker van PVV Friesland is in 2003 veroordeeld voor mishandeling. Max Aardema had als politiebrigadier een arrestant die al geboeid was, “op laffe wijze” in zijn gezicht geslagen. LEES VERDER…

Wilders wist van geweldverleden Friese PVV’er

Metro 21.01.2011 PVV-voorman Geert Wilders wist dat PVV-lijsttrekker in Friesland Max Aardema in 2003 is veroordeeld voor mishandeling. Wilders reageert daarmee op de berichtgeving in de Leeuwarder Courant vrijdag dat Aardema in 2001 als politiebrigadier een geboeide arrestant in het gezicht heeft geslagen.

PVV’er sloeg geboeide arrestant

VK 21.01.2011 PVV-lijsttrekker Max Aardema heeft als politieagent in 2001 in Bakkeveen (Friesland) een geboeide arrestant in het gezicht geslagen.  Dat meldt Omrop Fryslân vandaag.  Aardema kreeg een geldboete van 200 euro. Het incident was voor de PVV geen reden om hem van de lijst voor de Statenverkiezingen in Friesland te halen.

PVV’er sloeg geboeide arrestant in het gezicht

AD 21.01.2011  LEEUWARDEN – Opnieuw is de PVV in opspraak, ditmaal door een veroordeling van de lijsttrekker in Friesland, Max Aardema. Als brigadier van politie sloeg Aardema een arrestant in het gezicht.

Friese PVV-lijsttrekker sloeg arrestant

NU 21.01.2011 De lijsttrekker van de PVV bij de Provinciale Statenverkiezingen in Friesland, Max Aardema, heeft in 2003 een boete gekregen omdat hij als brigadier bij de politie een arrestant heeft mishandeld. Dat schrijft de Leeuwarder Courant vrijdag. Aardema moest 200 euro betalen omdat hij de geboeide verdachte twee jaar eerder in het gezicht had geslagen toen die zich vervelend en provocerend gedroeg. Dat zou de arrestant een bloedneus hebben opgeleverd, schreef de krant destijds.

PVV’er mishandelde arrestant

De Pers 21.01.2011 De Friese PVV-lijsttrekker en ex-politieman Max Aardema is veroordeeld voor het mishandelen van een arrestant in 2001. Aardema heeft zijn fout naar eigen zeggen zelf opgebiecht. “De partij zag er geen beletsel in voor mijn kandidatuur. Ik ook niet, anders was ik hier niet aan begonnen”, zegt Aardema in de Leeuwarder Courant.

HTM’ers protesteren bij PVV

RTVWEST 17.01.2011 DEN HAAG/ ROTTERDAM – De HTM gaat maandagavond demonstreren bij de partijbijeenkomst van de PVV in Rotterdam. Daar presenteert partijleider Geert Wilders de PVV-kandidatenlijst van de Provinciale Staten in Zuid-Holland.

Ook het Rotterdamse openbaar vervoersbedrijf RET en het Amsterdamse GVB sluiten zich aan bij de demonstratie. De bedrijven protesteren tegen de voorgenomen aanbesteding van het busvervoer waardoor andere ondernemingen het vervoer in de grote steden mogelijk overnemen.

De PVV was hier altijd tegen maar veranderde tijdens de kabinetsonderhandelingen van standpunt. De HTM denkt dat als een ander bedrijf het busvervoer overneemt de kwaliteit van het openbaar vervoer in Den Haag achteruit gaat. Ook vreest het personeel een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden.

» Dossier HTM aanbestedingsperikelen

Gerelateerde berichten

De medewerkers van de vervoersbedrijven zijn boos op de PVV, omdat de gedoogpartij van Geert Wilders deze aanbesteding in hun ogen mogelijk maakt. Ze wijzen erop dat de PVV eerder tegen was, maar nu een ‘reuzenzwaai’ heeft gemaakt. “Dat is exact hetzelfde politieke gedraai waar u andere partijen regelmatig van beticht”, stellen de ondernemingsraden van de drie bedrijven in een verklaring.

Zij roepen Wilders op om terug te komen van deze ‘dwaling’, “De komende weken zullen wel landelijk en zeker in de grote steden onze reizigers op de te roepen niet op de PVV te stemmen.”

Protest vervoerders bij presentatie PVV-lijst

17.01.2011 Medewerkers van de vervoersbedrijven GVB, HTM en RET gaan maandagavond protesteren tijdens een PVV-bijeenkomst in Rotterdam. Daar presenteert Geert Wilders de kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezing in Zuid-Holland.

Aanleiding is de toekomst van het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het kabinet wil het stadsvervoer in deze steden voortaan openbaar aanbesteden, waardoor structureel 120 miljoen euro kan worden bezuinigd. De vervoersbedrijven verzetten zich hiertegen. Er zouden honderden banen op het spel staan.

Wilders wil ook in provincie met CDA en VVD

RTVWEST 17.01.2011  DEN HAAG – De PVV wil na de verkiezingen met CDA en VVD het nieuwe provinciebestuur vormen. PVV-leider Geert Wilders zei dat na afloop van de presentatie van het verkiezingsprogramma.

Wilders hoopt in Zuid-Holland net zo te kunnen samenwerken met de twee partijen als in het kabinet. Het provinciebestuur bestaat nu nog uit CDA, VVD, PvdA en Christenunie. Maar volgens Wilders zijn de dagen van de PvdA geteld.

Gerelateerde berichten

Fritsma PVV-lijstduwer in Zuid-Holland

VK 17.01.2011 ROTTERDAM – Het Tweede Kamerlid Sietse Fritsma wordt lijstduwer van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland op 2 maart. Hij …

Fritsma PVV-lijstduwer in Zuid-Holland

AD 17.01.2011 ROTTERDAM – Het Tweede Kamerlid Sietse Fritsma wordt lijstduwer van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland op 2 maart. Hij staat op de twintigste plaats.

Fritsma PVV-lijstduwer

Telegraaf 17.01.2011 Het Tweede Kamerlid Sietse Fritsma wordt lijstduwer van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland op 2 maart. Hij staat op de twintigste plaats. Harm Beertema, eveneens Tweede Kamerlid voor de PVV, staat tweede op de verkiezingslijst. Dat heeft partijleider Geert Wilders maandag bekendgemaakt op een bijeenkomst in Rotterdam.

Fritsma PVV-lijstduwer Zuid-Holland

De Pers 17.01.2011 Het Tweede Kamerlid Sietse Fritsma wordt lijstduwer van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland op 2 maart. Hij staat op de twintigste plaats. Vorige week twitterde Wilders al dat de 24-jarige Vicky Maeijer de lijsttrekker wordt.

‘Geert gelooft in me’

NU 17.01.2011 Vicky Maeijer is met haar 24 een opmerkelijk jonge lijsttrekker voor de Provinciale Staten. Namens de PVV Zuid-Holland heeft ze twee belangrijke doelstellingen: minder taken voor de provincie en macht terug naar de burger.

De Bruin: PVV wilde bedrijf als voorbeeld ‘onzinsubsidie’

Elsevier 17.01.2011 Carlo de Bruin, de voormalige nummer twee van de lijst van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland, beschuldigt de PVV ervan misbruik te hebben willen maken van zijn bedrijf. Dat zegt De Bruin in Pauw en Witteman.

De Bruin zette met zijn bedrijf Acqui Recruitment een project op waarbij moslima’s aan het werk worden geholpen in de zorg. Daarvoor vroeg hij een subsidie aan bij de privincie. De PVV zou hier volgens De Bruin problemen mee hebben, maar de partij wilde het wel als voorbeeld willen aanhalen ‘van hoe makkelijk je subsidie kunt krijgen als het om moslima’s gaat’.

Zie ook:

PVV-kandidaat: Niet om drank weggestuurd

Trouw 17.01.2011 De opgestapte PVV-kandidaat Carlo de Bruin ontkent dat hij wegens rijden onder invloed van de lijst voor de Statenverkiezingen is gehaald. Lijsttrekker in Noord-Holland Brinkman kon het niet verkroppen dat De Bruin moslima’s rekruteert voor een baan in de zorg, stelt De Bruin. Dat stelt De Bruin vandaag in de Volkskrant.

PVV’er: Niet weg om drank

Telegraaf 17.01.2011 De opgestapte PVV’er Carlo de Bruin kaatst de bal terug naar Hero Brinkman en ontkent dat hij van de lijst voor de Statenverkiezingen is gehaald omdat hij twee keer gepakt is met drank op achter het stuur. De Bruin trekt fel van leer: “Bij de PVV doen ze het niet vanuit hun idealisme. De meesten willen wel wat veranderen, maar het gaat ze ook om de extra’s: aanzien, respect, en om de kans op een goede baan.”

‘Niet om drank weggestuurd’

NU 17.01.2011 AMSTERDAM – De opgestapte PVV-kandidaat Carlo de Bruin ontkent dat hij van de lijst voor de Statenverkiezingen is gehaald, omdat hij twee keer met teveel drank op achter het stuur is betrapt.

PVV’er: ‘Idealisme heeft me de kop gekost’

17.01.2011 De opgestapte PVV-kandidaat Carlo de Bruin ontkent dat hij van de lijst voor de Statenverkiezingen is gehaald omdat hij twee keer met teveel drank op achter het stuur is betrapt. Lijsttrekker in Noord-Holland Hero Brinkman kon het niet verkroppen dat De Bruin moslima’s rekruteert voor een baan in de zorg, stelt De Bruin maandag in de Volkskrant.

Kandidaat PVV weg wegens dronken rijden

Parool 16.01.2011 HAARLEM – Provinciale Statenkandidaat voor de PVV in Noord-Holland, Carlo de Bruin, is opgestapt omdat hij in de afgelopen paar jaar twee keer is betrapt met teveel drank op achter het stuur. Dat heeft de Noord-Hollandse PVV-lijsttrekker Hero …

Kandidaat PVV weg om drankritjes

Spits 16.01.2011 Carlo de Bruin, Provinciale Statenkandidaat voor de PVV in Noord-Holland, is opgestapt omdat hij in de afgelopen paar jaar tweemaal is betrapt met teveel drank op achter het stuur. Dat bevestigde de Noord-Hollandse PVV-lijsttrekker Hero Brinkman zondag. LEES VERDER…

Kandidaat PVV weg wegens dronken rijden

Trouw 16.01.2011 Provinciale Statenkandidaat voor de PVV in Noord-Holland, Carlo de Bruin, is opgestapt omdat hij in de afgelopen paar jaar twee keer is betrapt met teveel drank op achter het stuur. Dat heeft de Noord-Hollandse PVV-lijsttrekker Hero Brinkman zondag bevestigd.

PVV’er weg om dronken rijden

De Pers 16.01.2011  Provinciale Statenkandidaat voor de PVV in Noord-Holland, Carlo de Bruin, is opgestapt omdat hij in de afgelopen paar jaar twee keer is betrapt met teveel drank op achter het stuur.

PVV’er weggestuurd wegens drankrijden Video

Kandidaat PVV weg wegens dronken rijden

NU 16.01.2011 HAARLEM – Provinciale Statenkandidaat voor de PVV in Noord-Holland, Carlo de Bruin, is opgestapt omdat hij in de afgelopen paar jaar twee keer is betrapt met teveel drank op achter het stuur

PVV’er vertrok vanwege dronken rijden, niet om moslima’s

Elsevier 16.01.2011 Provinciale Statenkandidaat voor de PVV in Noord-Holland, Carlo de Bruin, is opgestapt omdat hij in de afgelopen paar jaar twee keer is betrapt met teveel drank op achter het stuur. Dat heeft de Noord-Hollandse PVV-lijsttrekker Hero Brinkman zondag bevestigd.

Carlo de Bruin stond als nummer twee op de kieslijst van de PVV in Noord-Holland. Eerder bracht de PVV naar buiten dat De Bruin was vertrokken omdat hij een nieuwe baan niet kon combineren met een politieke functie.

PVV’er Noord-Holland weg vanwege rekruteren moslims

Elsevier 16.01.2011 Carlo de Bruin, de nummer twee op lijst Noord-Holland van de PVV is afgehaakt omdat zijn bedrijf AcquiRecruitment in Hoofddorp actief moslima’s rekruteert bij iftarmaaltijden en buurtbijeenkomsten voor een baan in de zorg. De Bruin richtte tevens een stichting op ter bevordering van de arbeidsparticipatie van moslims.

Toen hij PVV-leider Geert Wilders en Hero Brinkman,, lijsttrekker voor de PVV in de provincie, ervan op de hoogte stelde, zou Wilders hebben gezegd dat hij het ‘een lumineus idee’ vond. ‘Maar hoe vertel ik het mijn achterban?’

Zie ook:

PVV’er weg om dronken rijden

Telegraaf 16.01.2011 Provinciale Statenkandidaat voor de PVV in Noord-Holland, Carlo de Bruin, is opgestapt omdat hij in de afgelopen paar jaar twee keer is betrapt met te veel drank op achter het stuur. Dat heeft de Noord-Hollandse PVV-lijsttrekker Hero Brinkman zondag bevestigd.

Kandidaat PVV weg wegens dronken rijden

AD 16.01.2011 HAARLEM – Provinciale Statenkandidaat voor de PVV in Noord-Holland, Carlo de Bruin, is opgestapt omdat hij in de afgelopen paar jaar twee keer is betrapt met teveel drank op achter het stuur.  Ook nummer veertien op de PVV-lijst, Oege Bakker, is opgestapt. Het is onbekend of ook hij geen Verklaring Omtrent Gedrag had.

PVV’er weggestuurd wegens drankrijden

16.01.2011 De opgestapte PVV-kandidaat Carlo de Bruin is van de lijst voor de Statenverkiezingen op 2 maart gehaald omdat hij tot twee keer toe is gepakt met te veel drank op achter het stuur. Dat heeft lijsttrekker Hero Brinkman bevestigd tegenover RTV Noord-Holland, laat de omroep zondag weten.

Eerder verklaarde Brinkman dat zijn nummer twee niet meer verkiesbaar was omdat ‘hij het te druk had met een nieuwe baan die hij niet kon laten schieten’. Het bedrijf van De Bruin rekruteert moslima’s voor een baan in de zorg.

PVV’er geschrapt van verkiezingslijst – Video

PVV’er weg om rekruteren moslims

Telegraaf 15.01.2011 Carlo de Bruin, de nummer twee op lijst Noord-Holland van de PVV is afgehaakt omdat hij met zijn bedrijf actief moslima’s rekruteert voor een baan in de zorg.  Daarnaast richtte hij een stichting op ter bevordering van de arbeidsparticipatie van moslims. Volgens De Bruin gaven zijn werkzaamheden “scheve gezichten aan beide kanten,” zo zegt hij in Het Parool.  Ook de nummer veertien van de PVV in Noord-Holland, Oege Bakker, heeft zich vanwege ‘persoonlijke omstandigheden’ teruggetrokken.

Locatie PVV Friesland lekt uit

Telegraaf 14.01.2011 De zorgvuldig geheimgehouden locatie waar Geert Wilders vrijdag de lijst van de PVV-kandidaten voor de provinciale verkiezingen in Friesland bekend maakt, is uitgelekt. Via het nepaccount op Twitter van de PVV Friesland is vrijdag een link naar de exacte locatie rondgestuurd.

Supergeheime PVV-locatie lekt uit

Spits 14.01.2011 De zorgvuldig geheimgehouden locatie waar Geert Wilders vrijdag de lijst van de PVV-kandidaten voor de provinciale verkiezingen in Friesland bekend maakt, is uitgelekt. Via het nepaccount op Twitter van de PVV Friesland is vrijdag een link naar de exacte locatie rondgestuurd. LEES VERDER…

Locatie PVV-bijeenkomst Friesland lekt uit

Metro 14.01.2011 LEEUWARDEN (ANP) – De zorgvuldig geheimgehouden locatie waar Geert Wilders vrijdag de lijst van de PVV-kandidaten voor de…

Locatie PVV-bijeenkomst Friesland lekt uit

De Pers 14.01.2011 De zorgvuldig geheimgehouden locatie waar Geert Wilders vrijdag de lijst van de PVV-kandidaten voor de provinciale verkiezingen in Friesland bekend maakt, is uitgelekt. Via het nepaccount op Twitter van de PVV Friesland is vrijdag een link naar de exacte locatie rondgestuurd.

Opmerkelijk als de PVV daarom Hurks van de lijst heeft gehaald want de partij heeft meermaals duidelijk gemaakt geen grote fan van flitspalen te zijn. De PVV was ook nog eens op de hoogte van zijn verleden. Hurks stond elfde op de lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen.

De Drontenaar zelf verklaarde tegenover Omroep Flevoland dat hij van de lijst is gehaald vanwege hernieuwde aandacht voor zijn arrestatie elf jaar geleden. Hurks werd destijds aangehouden, omdat hij met een groot bord het verkeer waarschuwde voor een radarcontrole. Van dat feit werd hij later vrijgesproken. In die periode was de PVV’er actief in de Tuf-tuf Club, die strijd voerde tegen snelheidscontroles. Tevens zet hij zich in voor www.Flitsservice.nl.

PVV’er van lijst Flevoland gehaald

Telegraaf 14.01.2011 De PVV heeft Martijn Hurks uit Dronten van de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen in Flevoland gehaald. Dat bevestigt lijsttrekker Joram van Klaveren.

Opnieuw PVV’er de laan uit gestuurd

AD 14.01.2011 DRONTEN – Martijn Hurks uit Dronten staat niet meer voor de Partij Voor de Vrijheid (PVV) op de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Kandidaat van PVV-lijst gehaald

Spits 14.01.2011 De PVV in Flevoland heeft Martijn Hurks uit Dronten van de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen gehaald. Dat zei Joram van Klaveren, lijsttrekker voor de partij, vandaag. Waarom Hurks niet meer op de lijst staat, wilde de lijsttrekker niet zeggen. LEES VERDER…

De PVV in Flevoland heeft Martijn Hurks uit Dronten van de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen gehaald. Dat zei Joram van Klaveren, lijsttrekker voor de partij, vrijdag. Waarom Hurks niet meer op de lijst staat, wilde de lijsttrekker niet zeggen.

PVV Flevoland haalt kandidaat van de lijst

Parool 14.01.2011 De PVV in Flevoland heeft Martijn Hurks uit Dronten van de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen gehaald. Dat zei Joram van Klaveren, lijsttrekker voor de partij, vrijdag. Waarom Hurks niet meer op de lijst staat, wilde de lijsttrekker niet zeggen.

PVV haalt kandidaat van de lijst

De Pers 14.01.2011 De PVV in Flevoland heeft Martijn Hurks uit Dronten van de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen gehaald. Dat zei Joram van Klaveren, lijsttrekker voor de partij, vrijdag. Waarom Hurks niet meer op de lijst staat, wilde de lijsttrekker niet zeggen.

PVV Flevoland haalt kandidaat van de lijst

NU 14.01.2011 De PVV in Flevoland heeft Martijn Hurks uit Dronten van de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen gehaald.

Weer commotie rond PVV’er 

commotie rond PVV’er

NU 13.01.2011 De Partij Voor de Vrijheid heeft Martijn Hurks uit Dronten van de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen gehaald. Dat bevestigt lijsttrekker Joram van Klaveren.

Kandidatenlijst PVV Friesland uitgelekt

VK 12.01.2011 De namen op de kandidatenlijst van de PVV voor de verkiezingen van de Provinciale Staten in Friesland zijn uitgelekt. De regionale zender Omrop Fryslân heeft de lijst vandaag in handen gekregen. Politieagent Max Aardema uit Drachten is lijsttrekker.

Kandidatenlijst PVV in Friesland uitgelekt

Metro 12.01.2011 LEEUWARDEN (ANP) – De namen op de kandidatenlijst van de PVV voor de verkiezingen van de Provinciale Staten in Friesland zijn uitgelekt.

Kandidatenlijst PVV in Friesland uitgelekt

De Pers 12.01.2011 De namen op de kandidatenlijst van de PVV voor de verkiezingen van de Provinciale Staten in Friesland zijn uitgelekt. De regionale zender Omrop Fryslân heeft de lijst woensdag in handen gekregen. Politieagent Max Aardema uit Drachten is lijsttrekker.

PVV benoemt Vicky Maeijer tot lijsttrekker

RTVWEST 10.01.2011 – Vicky Maeijer wordt lijsttrekker van de PVV voor de Provinciale Staten in Zuid-Holland. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders gemeld op Twitter.

Hij noemt Maeijer een ‘groot en gedreven talent’. De 24-jarige Maeijer stond laag op de kandidatenlijst van de PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zij is juriste voor de Kamerfractie en de PVV-delegatie in Brussel.

Wilders presenteert volgende week maandagavond in een restaurant in Rotterdam alle Zuid-Hollandse kandidaten voor de verkiezingen op 2 maart en het programma.

PVV-lijsttrekkers Provinciale Staten bekend

VK 10.01.2011 DEN HAAG – De PVV heeft maandag lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland en Overijssel bekendgemaakt.

PVV-lijsttrekkers Provinciale Staten bekend 

NU 10.01.2011 DEN HAAG – De PVV heeft maandag lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland en Overijssel bekendgemaakt.

PVV-lijsttrekkers Provinciale Staten bekend

De pers 10.01.2011 De PVV heeft maandag lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland en Overijssel bekendgemaakt.  Partijleider Geert Wilders presenteerde maandag in Enschede Edgar Mulder (49) als de nieuwe lijsttrekker voor de PVV in Overijssel. Mulder stond op plaats 30 op de PVV-lijst voor de verkiezingen van de Tweede Kamer vorig jaar.

PVV’ers trekken zich terug van kandidatenlijst Video 

PVV’ers trekken zich terug van kandidatenlijst Video

De Pers 09.01.2011 Twee potentiële PVV’ers hebben zich teruggetrokken van de kandidatenlijst van deze partij voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland.

PVV-kandidaten Provinciale Staten ‘gaat het om andere dingen’ dan islam

NRC 07.01.2011 De drijfveren van de PVV’ers die zich kandidaat stellen voor een zetel in de Provinciale Staten, verschillen sterk van die van de fractieleden in de Tweede Kamer. Vooral klassieke VVD-thema’s als ruimte voor ondernemerschap, een kleinere overheid en vermindering van (milieu) regelgeving domineren bij de kandidaten voor de Provinciale Staten.

Dat schrijft onderzoeksjournalist Kees Versteegh vandaag in NRC Handelsblad. Hij baseert zich op gesprekken die hij de afgelopen weken voerde met de kandidaten. Anti-islamdrijfveren zijn voor hen nauwelijks of geen motief om de politiek in te gaan. Maar dat betekent niet dat de partij op provinciaal niveau qua standpunten verschilt van de landelijke partij, benadrukt Versteegh:

“Je hebt natuurlijk het programma aan de ene kant en de drijfveren aan de andere kant.”

Na anderhalve week weer van de PVV-lijst gehaald

VK 23.12.2010 MAASTRICHT – Ze stond zesde op de PVV-lijst voor de Statenverkiezingen. Een tv-gesprek later is ze weer weg. Nuyts zit in de Maastrichtse gemeenteraad voor de Liberale Maastrichtse Partij (LPM). Ze vormt daarin een eenmansfractie, na een breuk met de VVD. Essers is ‘burgerraadslid’ voor de LPM. Nuyts’ kandidatuur voor de provincieverkiezingen wekte in Maastricht al verbazing.  Wilde ze overstappen naar de PVV?

Nuyts zelf vindt van niet. In de gemeenteraad wilde ze voor de LPM blijven zitten, en in provinciale staten voor de PVV uitkomen. ‘Ik vind het vreemd dat een partij die strijdt voor de vrijheid van meningsuiting iemand schrapt vanwege een interview. Het gaat om niks. Maar die mannetjes zijn bang dat ik teveel stemmen trek. Jammer dat Wilders de verkeerde mensen aantrekt.’

Het is een ernstige tegenslag voor de partij van Geert Wilders. De gevreesde ‘LPF-toestanden’ werpen een eerste smet op de verkiezingscampagne van maart 2011.

PVV’er Brabant trekt kandidatuur binnen week in

Elsevier 22.12.2010  De nummer 2 op de PVV-lijst voor de Statenverkiezingen in Brabant trekt zich terug. Amper een week nadat de PVV hem lanceerde als toekomstig Gedeputeerde, laat Arno van Kessel vandaag in het Brabants Dagblad weten dat hij ermee stopt. ‘Ik heb het te druk met mijn advocatenkantoor,’ zegt hij.

Brabant-PVV’er al van de lijst

Spits 21.12.2010 De advocaat Arno van Kessel werd vorige week maandag nog gepresenteerd als kandidaat-gedeputeerde voor de PVV in de Provinciale Staten-verkiezingen in Noord-Brabant, maar hij stapt nu al op. Hij had vooraf aan de presentatie van de kandidatenlijst onderschat hoeveel tijd het werk hem zou kosten. Dat berichten het Eindhovens Dagblad en Omroep Brabant.

Hero Brinkman ‘koopt tijd’ als lijsttrekker PVV Noord-Holland

NRC 17.12.2010 Hero Brinkman wordt de lijsttrekker van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland. Dat maakte hij bekend tijdens de presentatie van het Noord-Hollandse verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst. Wat voor gevolgen heeft dat voor de positie van Brinkman binnen zijn…  Lees verder›

Hero Brinkman lijsttrekker voor PVV in Noord-Holland

Elsevier 17.12.2010 Tweede Kamerlid Hero Brinkman (PVV) wordt de lijsttrekker van zijn partij voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland. Dat heeft Brinkman vrijdag bekendgemaakt tijdens de presentatie van de kandidatenlijst en het Noord-Hollandse PVV-verkiezingsprogramma.

Zie ook:

Brinkman lijsttrekker PVV Noord-Holland

Trouw 17.12.2010 Hero Brinkman wordt de PVV-lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland. Het kamerlid presenteerde vrijdag het Noord-Hollandse verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst.

Brinkman lijsttrekker PVV Noord-Holland

VK 17.12.2010 PURMEREND – Hero Brinkman wordt de lijsttrekker van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland. Dat maakte het Kamerlid …

Brinkman lijsttrekker PVV Noord-Holland

Telegraaf 17.12.2010 Hero Brinkman wordt de lijsttrekker van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland. Dat maakte het Kamerlid vrijdag bekend tijdens de presentatie van het Noord-Hollandse verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst.

Hero Brinkman lijsttrekker Noord-Holland

17.12.2010 Hero Brinkman wordt lijsttrekker van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland. De Tweede Kamerfractie heeft Brinkman gekozen als lijsttrekker voor de provincie waar hij zelf woonachtig is.

Horeca-ondernemer lijsttrekker PVV in Noord-Brabant

VK 13.12.2010 Binnenland GILZE – De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft maandagavond in Gilze haar kandidaten voor de provinciale verkiezingen in Noord-Brabant …

Kandidaten PVV N-Brabant

Telegraaf 13.12.2010 De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft maandagavond in Gilze haar kandidaten voor de provinciale verkiezingen in Noord-Brabant gepresenteerd. Met de onbekende lijsttrekker horeca-ondernemer Ronald Dol gaat de partij voor tien zetels in de Brabantse Provinciale Staten, zei samensteller van de kandidatenlijst en Tweede Kamerlid Richard de Mos.

PVV presenteert kandidaten voor Brabant

De Pers 13.12.2010 De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft maandagavond in Gilze haar kandidaten voor de provinciale verkiezingen in Brabant gepresenteerd. Met de onbekende lijsttrekker horeca-ondernemer Ronald Dol gaat de partij voor tien zetels in de Brabantse Provinciale Staten, zei samensteller van de kandidatenlijst en Tweede Kamerlid Richard de Mos.

PVV wil in Limburg meebesturen -Video

Wilders liet verder weten in alle provincies mee te doen met zeker tien tot vijftien kandidaten. „CDA, VVD en PVV moeten ook in de Eerste Kamer een meerderheid halen”, zei Wilders.

PVV wil meebesturen

Telegraaf 10.12.2010 De PVV wil in Limburg na de komende verkiezingen voor het Limburgs parlement (Provinciale Staten) een gedeputeerde leveren. Dat zei PVV-leider Geert Wilders vrijdag in Roermond tijdens de presentatie van vijf Limburgse kandidaten voor de Statenverkiezingen.

Stassen lijsttrekker PVV Limburg

VK 10.12.2010 De PVV heeft vandaag haar kandidatenlijst voor de verkiezingen van de Provinciale Staten in Limburg gepresenteerd. Lijsttrekker wordt de 39-jarige Laurence Stassen. Momenteel zit Stassen voor de PVV in het Europees Parlement.

PVV wil in Limburg meebesturen

De Pers 10.12.2010  De PVV wil in Limburg na de komende verkiezingen voor het Limburgs parlement (Provinciale Staten) een gedeputeerde leveren.

PVV wil in Limburg meebesturen

Metro 10.12.2010 De PVV wil in Limburg na de komende verkiezingen voor het Limburgs parlement (Provinciale Staten) een gedeputeerde leveren. Dat zei PVV-leider Geert Wilders vrijdag in Roermond tijdens de presentatie van vijf Limburgse kandidaten voor de Statenverkiezingen.

De PVV heeft een ‘war room’ ingericht waar alle provinciale kandidaten nog eens extra worden gescreend. Aanleiding is de ophef rond PVV-Kamerleden.

De PVV wil in alle provincies meedoen, en heeft daarvoor tientallen kandidaten nodig. Naar aanleiding van de recente ophef over het verleden van diverse PVV-Kamerleden wordt van alle kandidaten alsnog een verklaring omtrent het gedrag gevraagd. In de ‘war room’ zijn PVV-medewerkers fulltime bezig de antecedenten van de kandidaten na te trekken, vooral via Google.

Volgens Van Vliet heeft een aantal mensen zichzelf teruggetrokken als kandidaat. “Omdat ze de PVV geen schade wilden berokkenen of omdat ze in de gaten hadden dat ze anders door de mand zouden vallen.”

Van Vliet zei verder dat de PVV in Limburg de grootste partij wil worden. Partijleider Wilders presenteert de Limburgse kandidatenlijst vrijdag. Er staan ruim twintig mensen op.

PVV screent kandidaten in ‘war room’

AD 04.12.2010 DEN HAAG – De PVV van Geert Wilders heeft in Den Haag een ‘war room’ ingericht waar alle kandidaten voor de provinciale verkiezingen van maart volgend jaar nog eens extra worden gescreend.

PVV wil 12 zetels

Spits 04.12.2010 De PVV in Limburg verwacht bij de Provinciale Statenverkiezingen 12 zetels te halen. De partij wil de grootste partij in het Limburgse parlement worden. Dat zegt PVV-Kamerlid Ronald van Vliet.

PVV screent kandidaten in ‘war room’

04.12.2010 (Novum) – De PVV van Geert Wilders heeft in Den Haag een ‘war room’ ingericht waar alle kandidaten voor de provinciale verkiezingen van maart volgend jaar nog eens extra worden gescreend. Dat heeft PVV-Kamerlid Ronald van Vliet gezegd tegen de Limburgse omroep L1.

PVV screent kandidaten in ‘war room’

Trouw 04.12.2010 De PVV van Geert Wilders heeft in Den Haag een ‘war room’ ingericht waar alle kandidaten voor de provinciale verkiezingen van maart volgend jaar nog eens extra worden gescreend. Dat heeft PVV-Kamerlid Ronald van Vliet gezegd tegen de Limburgse omroep L1.

PVV-Kamerleden overladen met politieke functies

VK 06.11.2010  De PVV overweegt Kamerleden ook zitting te laten nemen in diverse fracties van de Provinciale Staten. Deze ‘stapeling’ van functies leidt elders in de Tweede Kamer tot opgetrokken wenkbrauwen. Geert Wilders denkt met dit stapelen nog enige controle te houden over de groei van zijn partij.

Woning PVV’er beklad

Telegraaf 05.11.2010 De woning van het Friese PVV-lid Jan Lautenbach uit Oudwoude is in de nacht van donderdag op vrijdag beklad met hakenkruisen. Dat heeft de politie Friesland gemeld. Lautenbach is kandidaat voor de komende Provinciale Statenverkiezingen.

Woning PVV-er beklad met hakenkruis – HvNL 05.11.2010 De woning van het Friese PVV-lid Jan Lautenbach uit Oudwoude is in de nacht van donderdag op vrijdag beklad met hakenkruizen. Dat heeft de politie Friesland gemeld. Lautenbach is kandidaat voor de komende Provinciale Statenverkiezingen. De PVV-er deed vrijdagochtend aangifte.

Er zijn volgens de politie hakenkruisen in en rondom de woning van Lautenbach aangebracht. Ook werden vernielingen aangericht. PVV-leider Geert Wilders vindt het incident ”totaal onaanvaardbaar”. Hij sprak van ”vreselijke acties tegen een kandidaat van ons”. Wilders rekent op een snelle reactie van politie en justitie, zo liet hij weten. De PVV doet in maart in alle provincies mee aan de Provinciale Statenverkiezingen, aldus Wilders. Het is de eerste keer dat een van de kandidaten met dit soort acties te maken heeft gekregen.

PVV doet mee aan statenverkiezingen

Telegraaf 01.10.2010 De PVV doet mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Dat zei PVV-Tweede Kamerlid Dion Graus vrijdagavond voor de Limburgse regionale omroep L1.

Provinciale Verkiezingen 03.03.2011- PVV doet mee in Flevoland

Door mee te doen aan de Provinciale Statenverkiezingen wil de PVV zoveel mogelijk leden voor de Eerste Kamer krijgen.

Die worden namelijk door de leden van de Provinciale Staten gekozen. Momenteel zitten er nog geen PVV’ers in de senaat.

PVV gaat in Flevoland met verkiezingen meedoen

Trouw 11.08.2010 De PVV gaat in Flevoland meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen. Dat liet een PVV-Kamerlid Joram van Klaveren dinsdag weten. Tegen Omroep Flevoland zei hij dat er nog geen verkiezingsprogramma is, maar wel voldoende kandidaten om een lijst op te stellen voor de verkiezingen van 3 maart volgend jaar.

PVV doet in Flevoland mee met verkiezingen

VK 11.08.2010 De PVV gaat in Flevoland meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen. Dat liet een PVV-Kamerlid Joram van Klaveren dinsdag weten. Tegen Omroep Flevoland zei hij dat er nog geen verkiezingsprogramma is, maar wel voldoende kandidaten om een lijst op te stellen voor de verkiezingen van 3 maart volgend jaar.

PVV wil zetel in Provinciale Staten Flevoland

DePers 11.08.2010 De Partij voor de Vrijheid (PVV) doet volgend jaar mee met de Provinciale Statenverkiezingen in Flevoland. Dat heeft een woordvoerder van de partij woensdag laten weten.

Joram van Klaveren, Tweede Kamerlid voor de PVV, vertelde woensdag in een radio-interview met Omroep Flevoland dat de partij hoopt zo veel mogelijk PVV’ers in het provinciale pluche te krijgen, omdat de leden van de Provinciale Staten de Eerste Kamer kiezen.

PVV gaat in Flevoland met verkiezingen meedoen

11.08.2010 De PVV gaat in Flevoland meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen. Dat liet een PVV-Kamerlid Joram van Klaveren dinsdag weten. Tegen Omroep Flevoland zei hij dat er nog geen verkiezingsprogramma is, maar wel voldoende kandidaten om een lijst op te stellen voor de verkiezingen van 3 maart volgend jaar.

PvdA

PvdA Zuid-Holland: ‘Kans op coalitie PVV bijna nul’

RTVWEST 05.01.2011 REGIO – De PvdA in Zuid-Holland sluit de PVV niet bij voorbaat uit voor het nieuwe provinciebestuur, maar de kans dat de partijen het eens worden is ‘bijna nul’. Dat zegt PvdA-lijsttrekker Tonny van de Vondervoort.

Ze reageert op de kiezersbelofte van de PvdA in Limburg. Die partij zegt nu al niet samen te zullen werken met de PVV. Volgens Van de Vondervoort heeft de PvdA in Zuid-Holland niet zo’n standpunt ingenomen.

Het programma van de PVV en de kandidatenlijst zijn nog niet bekendgemaakt; dat gebeurt over twee weken. Maar op basis van ervaringen met de PVV in de Kamer denkt de PvdA-lijsttrekker dat samenwerking vrijwel geen kans maakt.

PvdA Limburg: Liever in oppositie dan regeren met PVV

Elsevier 05.01.2011 De PvdA in Limburg gaat na de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart niet samenwerken met de PVV. De socialisten komen nog liever in de oppositie terecht. Bert Kersten, de PvdA-lijsttrekker in de zuidelijke provincie, noemt het uitsluiten van de PVV ‘een keiharde belofte aan de kiezer’.

Randstad
‘Onze standpunten en principes zijn zo onverenigbaar dat wij niet gaan wachten op de uitslag van de verkiezingen om daar duidelijkheid over te geven,’ zegt Kersten woensdag in het AD.

Arrogant
Laurence Stassen, lijsttrekker namens de PVV Limburg, is woedend over de houding van Kersten. Ze noemt zijn opstelling ‘stuitend arrogant’.

‘Ondemocratisch’
Ten tijde van de Tweede Kamerverkiezingen beschouwde PVV-leider Wilders de oproep van de PvdA om niet met de PVV te regeren als een ‘cordon sanitaire’. Hij vond het plan een belediging van de kiezer en ondemocratisch.

Zie ook:

PvdA: Nee tegen PVV 

Telegraaf 05.01.2011 MAASTRICHT –  De PvdA in Limburg moet er niet aan denken om na de Statenverkiezingen begin maart in een coalitie samen te werken met de PVV.

De Limburgse sociaaldemocraten komen liever in de oppositie terecht. „,Dat wij niet met de PVV in zee zullen gaan, is een keiharde belofte aan de kiezers”, aldus lijsttrekker Bert Kersten in het AD.

“Onze standpunten en principes zijn zo onverenigbaar dat wij niet hoeven te wachten op uitslag van de verkiezingen om daar duidelijkheid over te geven.”

‘Fokkende Turken en Marokkanen’ worden PvdA’er fataal

Elsevier 23.11.2010 PvdA-lijsttrekker voor de Statenverkiezingen in Gelderland Rob Spiegelenberg heeft zich teruggetrokken nadat hij ophef veroorzaakte met een opmerking over ‘fokkende Turken’. Dat meldt de regionale krant De Gelderlander. De commotie werd in gang gezet door een fractiegenoot van de PvdA’er. Spiegelenberg maakte volgens de partijgenoot vorige week tijdens een werkbezoek in het plaatsje Heerde een opmerking die aansloot op een discussie over bevolkingskrimp op het platteland.—

Zoon Den Uyl op lijst PvdA

Telegraaf 05.11.2010 Xander den Uyl, zoon van oud-PvdA-leider Joop den Uyl, staat vierde op de voorlopige kandidatenlijst van de PvdA voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland. Dat heeft de PvdA vrijdag bekendgemaakt.

GL

GL-lijsttrekker Harpe is verdachte

26.01.2010 GroenLinks-lijsttrekker Leen Harpe voor de Statenverkiezingen in Zeeland moet vijf dagen na de verkiezingen voor de rechter verschijnen. Hij wordt verdacht van huisvredebreuk in de woning van zijn ex-vrouw. LEES VERDER…

GroenLinks kiest jongste lijsttrekker ooit

De Pers 27.11.2010 De leden van GroenLinks in Noord-Brabant hebben zaterdagmiddag Paul Smeulders (23) gekozen als lijsttrekker voor de provinciale verkiezingen in maart. De Helmonder is daarmee de jongste lijsttrekker voor Provinciale Staten ooit.

Vijf vragen aan Paul Smeulders

Telegraaf 27.11.2010 De 23-jarige Paul Smeulders uit Helmond is zaterdag gekozen als lijsttrekker van GroenLinks in Noord-Brabant voor de provinciale verkiezingen in maart. Smeulders is daarmee  Jongste lijsttrekker ooit  voor Provinciale Staten. Vijf vragen aan hem.

GroenLinks claimt jongste kandidaat-lijsttrekker

AD 02.11.2010 ROTTERDAM – Voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart zegt GroenLinks de jongste kandidaat-lijsttrekker ooit te hebben. Het bestuur van GroenLinks Brabant heeft de 23-jarige Helmonder Paul Smeulders voorgedragen.

D66

‘Provinciale Statenverkiezingen worden steviger dan ooit’

Elsevier 30.10.2010 D66-leider Alexander Pechtold denkt dat de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart steviger dan ooit zullen worden. ‘Dit is bij uitstek de kans om het huidige kabinet te matigen.’

Dat zei Pechtold in radioprogramma TROS Kamerbreed. Ook Loek Hermans, lijsttrekker voor de Eerste Kamerfractie van de VVD erkent dat er bij de Provinciale Statenverkiezingen die op 2 maart 2011 plaats zullen hebben veel op het spel staat.

Pechtold blij met handreiking

Telegraaf 30.10.2010 Het kabinet-Rutte wil het niet, maar Loek Hermans, VVD-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, wil de discussie over de hervorming van de arbeidsmarkt (pensioenen, ontslagrecht en WW) wel voeren. Hermans zei dat zaterdag in een discussie met D66-leider Alexander Pechtold in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Statiegeld kassen.

RTVWEST 16.09.2010 – REGIO – Tuinders die een nieuwe kas willen bouwen moeten statiegeld betalen. Dat is een van de punten uit het ontwerp-verkiezingsprogramma van de PvdA voor de verkiezingen van Provinciale Staten.

Met het statiegeld wordt het opruimen van oude kassen betaald. De PvdA wil niet dat belastingbetalers daarvoor blijven opdraaien.

In het programma zet de partij in op meer groen rond de steden en bescherming van het open landschap. Er zou een stop moeten komen op de bouw van nieuwe kantoren. De Provinciale Statenverkiezingen zijn maart volgend jaar.

1e kamer 23.05.2011

Het grootste risico ligt bij het ontbrekende draagvlak in de Eerste Kamer. Dat punt is door informateur Opstelten niet opgelost. Zaken die worden genegeerd omdat zij op de korte termijn lastig zijn op te lossen, komen later meestal keihard terug. Het kabinet-Rutte veronderstelt dat ook de Eerste Kamer het kabinet zal gedogen, maar de vraag is of de senatoren dit doen. Idealiter stelt de Eerste Kamer zich terughoudend op, maar de Senaat is bij tijd en wijle zeer politiek. De gedachte is dat door de Statenverkiezingen de verhoudingen in de Eerste Kamer zullen wijzigen. Maar doet de PVV in alle provincies mee, en boekt zij winst? Uitslagen blijven lastig te voorspellen.

Rutte kan tot maart rustige start maken

Trouw 17.10.2010 Of het nieuwe kabinet het volhoudt, is nog niet te voorspellen, zegt Jouke de Vries, hoogleraar bestuurskunde.

PVV

PVV kiest nuchterheid – Video

De Graaf lijsttrekker voor PVV – Video

PVV kiest Scheveningse nuchterheid – Video

PVV: Nog geen lijst Eerste Kamer

Trouw 12.02.2011 Met de Haagse PVV-fractievoorzitter Machiel de Graaf presenteerde Geert Wilders gisteren zijn lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Uit zijn woorden viel op te maken dat de kandidatenlijst nog niet gereed is en ook niet voor 2 maart bekend wordt gemaakt.

PVV presenteert lijst Eerste Kamer pas na verkiezingen

Elsevier 11.02.2011 De lijsttrekker voor de Eerste Kamer van de PVV is Machiel de Graaf (41). Hij is momenteel de fractievoorzitter van de PVV in Den Haag. De Graaf is de enige kandidaat voor de PVV voor de Senaat die voor de verkiezingen van Provinciale Staten op 2 maart bekend wordt gemaakt.

Lijst PVV blijft nog geheim

Telegraaf 11.02.2011 Geert Wilders maakt vandaag de naam van zijn lijsttrekker voor de Eerste Kamer bekend. Welke namen er verder op de lijst staan, blijft geheim tot ver na de verkiezingen.

Lijst PVV blijft geheim tot ver na de verkiezingen

VK 11.02.2011 DEN HAAG – Wilders’ politieke tegenstanders hebben er lang op moeten wachten maar vandaag is het zover: de PVV presenteert zijn lijsttrekker voor …

Machiel de Graaf PVV-lijsttrekker voor senaat

NU 11.02.2011 DEN HAAG – Machiel de Graaf (41) wordt de lijsttrekker van de PVV voor de Eerste Kamer.

Machiel de Graaf PVV-lijsttrekker voor senaat

De pers 11.02.2011 Machiel de Graaf (41) wordt de lijsttrekker van de PVV voor de Eerste Kamer. PVV-leider Geert Wilders maakte de naam van de beoogd fractievoorzitter in de Senaat vrijdag bekend op een persconferentie in Den Haag.

Machiel de Graaf PVV-lijsttrekker senaat

De Pers 11.02.2011 Machiel de Graaf (41) wordt de lijsttrekker van de PVV voor de Eerste Kamer. PVV-leider Geert Wilders maakte de naam van de beoogd fractievoorzitter in de senaat vrijdag bekend op een persconferentie in Den Haag.

Machiel de Graaf PVV-lijsttrekker voor senaat

Metro 011.02.2011 DEN HAAG (ANP) – Machiel de Graaf (41) wordt de lijsttrekker van de PVV voor de Eerste Kamer. PVV-leider Geert Wilders…

Machiel de Graaf PVV-lijsttrekker Senaat

Spits 11.02.2011 De PVV heeft Machiel de Graaf benoemd tot lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. De Hagenaar, momenteel lijsttrekker van de partij in de Haagse gemeenteraad, is volgens Geert Wilders “een groot politiek talent waar Nederland de komende jaren nog heel veel van gaat horen”. LEES VERDER…

Machiel de Graaf PVV-lijsttrekker voor senaat

Parool 11.02.2011 Machiel de Graaf (41) wordt de lijsttrekker van de PVV voor de Eerste Kamer. PVV-leider Geert Wilders maakte de naam van de beoogd fractievoorzitter in de senaat vrijdag bekend op een persconferentie in Den Haag. De Graaf is volgens Wilders ”een groot politiek talent” waar Nederland de komende tijd nog heel veel van zal horen.

Machiel de Graaf (PVV): een harde werker

VK 11.02.2011 DEN HAAG – Machiel de Graaf (41) is verkozen tot lijsttrekker van de Partij voor de Vrijheid (PVV) voor de Eerste Kamer. Hieronder volgt een profiel van de visserszoon.

Machiel de Graaf is geboren in Scheveningen en woont nu in Den Haag. Hij is daar fractievoorzitter bij de PVV sinds januari 2010. Tot maart 2010 was hij vicefractievoorzitter. Daarnaast werkt hij als beleidsmedewerker voor de Tweede Kamerfractie van de PVV sinds november 2010.

Machiel de Graaf lijsttrekker PVV Eerste Kamer

Den Haag FM 11.02.2011 Machiel de Graaf wordt lijsttrekker van de PVV in de Eerste Kamer. Dat heeft fractieleider Geert Wilders bekendgemaakt op een persconferentie.

De Graaf is nu nog fractievoorzitter van de PVV in de Haagse gemeenteraad. Wilders noemt hem een groot politiek talent, waar Nederland de komende…Lees meer

De Graaf lijsttrekker PVV voor Eerste Kamer

RTVWEST 11.01.2011 DEN HAAG – Machiel de Graaf, fractievoorzitter van de PVV in de Haagse gemeenteraad, wordt de lijsttrekker van de PVV voor de Eerste Kamer. PVV-leider Geert Wilders maakte de naam van de beoogd fractievoorzitter in de senaat vrijdag bekend.

PVV maakt zich op voor verovering Senaat

De Pers 11.02.2011 De PVV veroverde de afgelopen jaren veel zetels in de Tweede Kamer, het Europees Parlement en de gemeenteraden. Nu maakt de partij van Geert Wilders zich op voor een bestorming van de groene zetels van de Eerste Kamer.

PVV-Kamerleden niet naar Eerste Kamer

NU 09.02.2011 – De PVV is niet van plan Tweede Kamerleden op de lijst voor de Eerste Kamer te zetten. “In theorie kan het wel, maar in de realiteit is de kans heel klein dat dit gebeurt”, zei PVV-Kamerlid Martin Bosma woensdagochtend in het Radio 1-programma Nu al wakker Nederland.

PVV-lijsttrekker voor senaat ‘deze week bekend’

VK 08.02.2011 DEN HAAG – Nog deze week wordt duidelijk wie de lijsttrekker van de PVV wordt voor de Eerste Kamer. Dat kondigde Geert Wilders dinsdag in de …

PVV komt deze week met fractieleider Senaat

NU 08.02.2011 PVV-leider Geert Wilders presenteert eind deze week zijn beoogd fractievoorzitter in de Eerste Kamer en de lijsttrekker voor de senaatsverkiezingen op 23 mei.

PVV-lijsttrekker senaat vrijdag bekend

08.02.2011 Vrijdag wordt duidelijk wie de lijsttrekker van de PVV wordt voor de Eerste Kamer. Dat kondigde Geert Wilders dinsdag in de Tweede Kamer aan. Later komen ook de namen van de overige kandidaten naar buiten, maar of dat voor de Statenverkiezingen van 2 maart is, kon een partijwoordvoerder niet zeggen.

De strategie voor de PVV-campagne is helder, zei Wilders. “We willen zo groot mogelijk worden en zoveel mogelijk zetels afsnoepen van andere partijen.” Bij de campagne zet de PVV zowel in op een sterke positie in de provincies als in de Eerste Kamer. Een meerderheid voor coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV in de senaat is nodig om het kabinet slagvaardig te laten opereren.

SP

Tiny Kox definitief lijsttrekker SP Eerste Kamer

Trouw 22.01.2011 Tiny Kox wordt lijsttrekker voor de SP in de Eerste Kamer. Zaterdag stemde de partijraad in met de voordracht van het partijbestuur. Kox voert momenteel ook al de elfkoppige socialistenfractie in de senaat aan.

Tiny Kox lijsttrekker

Telegraaf 22.01.2011 Tiny Kox is voor de SP opnieuw lijsttrekker voor een nieuwe Eerste Kamer. Kox is sinds juni 2003 al fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer.

Tiny Kox lijsttrekker Eerste Kamer voor SP 

NU 22.01.2011 AMERSFOORT – Tiny Kox is voor de SP opnieuw lijsttrekker voor een nieuwe Eerste Kamer. Kox is sinds juni 2003 al fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer.

Tiny Kox lijsttrekker Eerste Kamer voor SP

De pers 22.01.2011 Tiny Kox is voor de SP opnieuw lijsttrekker voor een nieuwe Eerste Kamer. Kox is sinds juni 2003 al fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer.

Tiny Kox lijsttrekker Eerste Kamer voor SP

Metro 22.01.2011 AMERSFOORT (ANP) – Tiny Kox is voor de SP opnieuw lijsttrekker voor een nieuwe Eerste Kamer. Kox is sinds juni 2003 al…

Tiny Kox lijsttrekker Eerste Kamer voor SP

Parool 22.01.2011 AMERSFOORT – Tiny Kox is voor de SP opnieuw lijsttrekker voor een nieuwe Eerste Kamer. Kox is sinds juni 2003 al fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer.

Tiny Kox lijsttrekker Eerste Kamer voor SP

Trouw 22.01.2011 Tiny Kox is voor de SP opnieuw lijsttrekker voor een nieuwe Eerste Kamer. Kox is sinds juni 2003 al fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer.

Senator Tiny Kox voert kandidatenlijst SP aan

VK 12.01.2011 DEN HAAG – Tiny Kox, fractievoorzitter van de SP in de Senaat, voert de kandidatenlijst aan van de socialisten voor de Eerste Kamer. Het gaat om …

Senator Tiny Kox voert kandidatenlijst SP aan 

NU 12.01.2011 DEN HAAG – Tiny Kox, fractievoorzitter van de SP in de Senaat, voert de kandidatenlijst aan van de socialisten voor de Eerste Kamer. Het gaat om een voorlopige lijst; op zaterdag 22 januari beslist de partijraad van de SP definitief over de kandidaten.

Partij voor de Dieren, PvdD

Koffeman lijsttrekker PvdD in senaat

Parool 06.01.2011 Nico Koffeman wordt lijsttrekker van de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer. Het partijbestuur heeft hiertoe unaniem besloten. Koffeman stond aan de wieg van de partij en zit nu ook al in de senaat.

Koffeman lijsttrekker PvdD in senaat

De pers 06.01.2011 Nico Koffeman wordt lijsttrekker van de Partij voor de Dieren in de Eerste Kamer. Het partijbestuur heeft hiertoe unaniem besloten. Koffeman stond aan de wieg van de partij en zit nu ook al in de senaat.

GroenLinks

Thissen lijsttrekker Eerste Kamer

Telegraaf 05.02.2011 Tof Thissen is sinds zaterdag officieel lijsttrekker van de lijst met GroenLinks-kandidaten voor de Eerste Kamer. Thissen vertegenwoordigt de partij al sinds 2004 in de Senaat.

GroenLinks zet Borghouts hoog op lijst Eerste Kamer

Elsevier 20.12.2010 GroenLinks heeft de lijst bekendgemaakt van kandidaten voor de Eerste Kamer. Opvallendste naam is toch wel die van Harry Borghouts, die in 2009 in opspraak raakte en opstapte als commissaris van de Koningin in Noord-Holland.

Zie ook:

Harry Borghouts kandidaat voor GroenLinks 

NU 20.12.2010 DEN HAAG – De omstreden oud-Commissaris van de Koningin in Noord Holland Harry Borghouts is kandidaat voor GroenLinks voor de Eerste Kamer.

 

PvdA

Marleen Barth voert PvdA-lijst Senaat aan

VK 03.12.2010 Marleen Barth gaat de lijst aanvoeren van de Partij van de Arbeid voor de Eerste Kamer. De PvdA-leden hebben haar gekozen uit vier kandidaten. Dat heeft partijvoorzitter Lilianne Ploumen vrijdag op het partijkantoor in Amsterdam bekendgemaakt.

Naast oud-Tweede Kamerlid Barth waren ook Kim Putters, Steven de Waal en Jan Hamming in de race voor de plek. Na drie stemrondes had Barth een absolute meerderheid van 51,6 procent met 7774 stemmen. Kim Putters, nu al Eerste Kamerlid, werd tweede met 48,4 procent (7285 stemmen).

Zie: Marleen Barth voert PvdA-lijst Eerste Kamer aan

Noten: geen lijsttrekker meer

Telegraaf 04.10.2010 Huidig PvdA-fractievoorzitter Han Noten stelt zich niet meer verkiesbaar als lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen. Hij wil wel als kandidaat-lid op de lijst.

D66

Bakker heeft er kritiek op dat mensen hun Kamerlidmaatschap combineren met hoge functies in het bedrijfsleven, soms zelf bij lobbygroepen zoals Bouwend Nederland. Dan ontstaat volgens hem de indruk dat er mensen in de Kamer zitten die ook andere belangen dienen. 

D66-kandidaat vreest lobbycircus in senaat

Trouw 19.01.2011 Eerste Kamerleden dreigen veredelde belangenbehartigers te worden. De Kamer dreigt ‘één groot lobbycircuit te worden’, zegt afzwaaiend burgemeester van Hilversum Ernst Bakker (D66) woensdag in het Nederlands Dagblad. “Ik zou bijna zeggen: lobbycircus.”

De Graaf wordt senator

Telegraaf 18.01.2011 D66-prominent Thom de Graaf staat op plaats vier van de conceptkandidatenlijst voor de verkiezingen van de Eerste Kamer. Dat maakte een woordvoerder van zijn partij dinsdag bekend. Eerder was al duidelijk dat de andere vroegere ‘krullenjongen’ van D66, Roger van Boxtel, de lijsttrekker bij de senaatsverkiezing is.

Thom de Graaf op D66-kandidatenlijst senaat 

NU 18.01.2011 DEN HAAG – D66-prominent Thom de Graaf staat op plaats vier van de conceptkandidatenlijst voor de verkiezingen van de Eerste Kamer. Dat maakte een woordvoerder van zijn partij dinsdag bekend. Eerder was al duidelijk dat de andere vroegere ‘krullenjongen’ van D66, Roger van Boxtel, de lijsttrekker bij de senaatsverkiezing is.

Boele Staal niet terug in Eerste Kamer

NU 16.01.2011 DEN HAAG – D66’er Boele Staal stelt zich niet meer beschikbaar voor de Eerste Kamer. Staal zit sinds juni vorig jaar in de Senaat.

Van Boxtel lijsttrekker D66 voor senaat

VK 05.11.2010 DEN HAAG – Roger van Boxtel wordt lijsttrekker voor D66 voor de Eerste Kamerverkiezingen van 2 maart volgens jaar. Dat heeft een woordvoerder van …

Van Boxtel keert terug in politiek 

Telegraaf 23.09.2010 Oud-D66-minister Roger van Boxtel wil lijsttrekker worden voor zijn partij bij de Eerste Kamerverkiezingen volgend jaar.

VVD

Ruzie binnen VVD over kandidaten Eerste Kamer

Elsevier 13.01.2011 VVD-prominent Frits Huffnagel wil dat oud-VVD-minister Frank de Grave wordt vervangen op de conceptkandidatenlijst van de VVD voor de Eerste Kamer door oud-politiecommissaris van Amsterdam Eric Nordholt. Dat zou hebben geleid tot ruzie binnen die partij. Dat meldt De Telegraaf donderdag.

Hermans in beeld als VVD-lijsttrekker senaat

Telegraaf 15.10.2010 DEN HAAG –  Loek Hermans wordt waarschijnlijk de nieuwe lijsttrekker voor de VVD bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. Het partijbestuur draagt hem voor als opvolger van Uri Rosenthal, die minister van Buitenlandse Zaken is geworden in het nieuwe kabinet.

Oudgedienden op VVD-lijst

Telegraaf 15.09.2010  De VVD heeft voor de lijst van kandidaten voor de Eerste Kamer gekozen voor ervaring. Van de veertien leden van de fractie keren er tien terug op de lijst. Hoogste nieuwkomer is voormalig Tweedekamerlid en minister Frank de Grave op nummer vijf.

16 reacties »

 1. […] 1e kamer/prov. verkiezing 2011 […]

  Pingback door De campagne voor de Statenverkiezingen komt eraan « Debat in de Digitale Hofstad | december 16, 2010 | Beantwoorden

 2. […] 1e kamer/provincie 2011 […]

  Pingback door Provinciale verkiezing 02.03.2011 – De Tanden van de 1e kamer « Debat in de Digitale Hofstad | december 22, 2010 | Beantwoorden

 3. […] 1e kamer/provincie 2015 […]

  Pingback door VVD op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 3, 2015 | Beantwoorden

 4. […] 1e kamer/provincie 2015 […]

  Pingback door CDA op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 4, 2015 | Beantwoorden

 5. […] 1e kamer/provincie 2015 […]

  Pingback door PVV op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 6, 2015 | Beantwoorden

 6. […] 1e kamer/provincie 2015 […]

  Pingback door PvdA op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 13, 2015 | Beantwoorden

 7. […] 1e kamer/provincie 2015 […]

  Pingback door D66 op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 15, 2015 | Beantwoorden

 8. […] 1e kamer/provincie 2015 […]

  Pingback door GroenLinks op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 15, 2015 | Beantwoorden

 9. […] 1e kamer/provincie 2015 […]

  Pingback door SGP op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015 « Debat in de Digitale Hofstad | januari 16, 2015 | Beantwoorden

 10. […] 1e kamer/provincie 2015 […]

  Pingback door SP op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 1, 2015 | Beantwoorden

 11. […] 1e kamer/provincie 2015 […]

  Pingback door 50Plus op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 2, 2015 | Beantwoorden

 12. […] 1e kamer/provincie 2015 […]

  Pingback door Gaat Marjolein de PVV redden in de 1e Kamer ?? « Debat in de Digitale Hofstad | februari 5, 2015 | Beantwoorden

 13. […] 1e kamer/provincie 2015 […]

  Pingback door Gaat Marjolein Faber de PVV redden in de 1e Kamer ?? « Debat in de Digitale Hofstad | februari 5, 2015 | Beantwoorden

 14. […] 1e kamer/provincie 2015 […]

  Pingback door PvdD op weg naar de provinciale verkiezingen 18 maart 2015 « Debat in de Digitale Hofstad | februari 27, 2015 | Beantwoorden

 15. […] 1e kamer/provincie 2015 […]

  Pingback door Geert Wilders op weg naar Rotterdam « Debat in de Digitale Hofstad | maart 21, 2015 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: